Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Може ли UPS да се ползва като инвертор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Може ли UPS да се ползва като инвертор

Първоначално публикуван от toncho_b4 Преглед на мнение
    Колеги, вече съм пробвал подобен вариант със ЮПС , мощност 600VA на средна цена около 100-ина лева(за нов).Ами първо електрониката харчеше 1,5 ампера само да е включена, а като закача лампа 75 вата (100 ватовата директно смачква електрониката и изключва нацяло по ток) просто незнам как да ви опиша ефекта, не че лампата не свети на 200 волта , ама консумацията надвиши 11 ампера. За 10 ампера максимум ми е лабораторното захранване при какво да е напрежение и се наложи да помагам с едно сървърно захранване. Пиково при включване достига до около 30 ампера с товар и после остава на 11 ампера ако не изключиш крушката.Ако се изключи крушката без да се прекъсва работата на ЮПС-а консумацията пада на 1,5 ампера, но в момента на включване пак на лампата пак достига пиково до около 30 ампера и после пак се "нормализира" до 11 ампера. Който го е измислил така ЮПС-а направо не е взел предвид оригиналния акумулатор със 7,5 Амперчаса капацитет колко може да изкара (според мен 3-4 минути и после се е предал нацяло)...
    Много калпазански ти е приборът. Или с много тънки кабели си пробвал.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Много калпазански ти е приборът. Или с много тънки кабели си пробвал.
      Ами нескромно звучи, но модела на лабораторното захранване е MATRIX MPS3005 (http://www.tme.eu/en/details/mps-300...pplies/matrix/), модела на сървърното захранване не помня какъв беше (нещо от HP ), но отдава 60 ампера при 12 волта, 5-волтовата му шина е само 5 ампера и не я използвах, кабелите с които беше захранен от всеки от трите източника(не използвах фабричното успоредно свързване на матрикса) бяха със сечение по 6кв.мм , лампата със 2х1.0кв.мм а уредите за измерване на тока и напрежението са съответно BENNING MM11 и BENNING MM7. Не пазя осцилоскопската снимка от изхода, но напрежението беше около 200 волта с почти правоъгълна форма. Мощните транзистори бяха залепени за подходящ радиатор за компютърен процесор П4 с вентилатор, който се захранва от отделен източник. По изчисление мрежовия трансформатор който беше вътре в ЮПС-а и с най-добрата силициева стомана да е направен не може да достави повече от 120 вата мощност, в която и да било от двете посоки (нито като повишаващ от 12 на 230 волта, нито като понижаващ) при почти чисто активен товар като лампа с нажежаема жичка...

Коментар

Имах предвид, че UPS е много калпазански. Пълно е с такива.

Коментар

Извинявай, Ясене, не исках да ти прозвучи така!
          Но и не вярвам някой от участниците в темата да похаби качествен ЮПС , наместо просто да му замени акумулаторите с нови подходящи, все пак има достатъчно евтини инвертори с каквато мощност се сетиш от 12 на 230 волта(мисля че най-мощния беше 3kW за 12 волтова инсталация и 5kW за 24 волтова,преди повече от година).
          И после , както вече някой даде яснота - ЮПС-ите не са за постоянна работа пригодени, само докато сейваш разни важни неща на компютъра и така до 30-ина минути.
          Дано колегата, който постави темата за размисъл не е инвестирал грешни пари в това начинание!
          Иначе решението ако се отнася само за осветление , със светодиодите е най-разумно и евтино според мен, Обаче трябва да се вземат предвид някои неща:
          1. Добре е да се вземат светодиоди с топло бяла светлина, за да не дразни толкова очите
          2.Светодиодите се подбират по максимална яркост , но все пак и според цената
          3. Ако са около и над 1 ват всеки, е добре да има охлаждане с някакъв радиатор(всеки прегрят светодиод бърка в джоба)
          4. Добре е да се ползва постоянно токов преобразувател за входно напрежение от 9 до 16 волта с нужния ток за светодиодите(при по-мощните изпълнения , тока доставян от конвертора е с около 5-10 мА по-малко от максималния на светодиодите, което удължава обикновено живота на светодиодите), и с нужното напрежение, като се вземе предвид номиналното напрежение на всеки светодиод - така ще се осигури почти постоянен поток на светлината, дори при забележително отслабване на акумулатора, като въпреки това, по-качествените конвертори пестят от енергията на акумулатора и не му позволяват да се изтощи докрай.
          5. Добре е да се ползват разсейващи лещи за всеки по-мощен светодиод, иначе светлината си остава насочена.
          Така споделеното от мен предложение не е особено евтино, но мисля че може да изкара доста дълго време , дори при почти непрекъсната работа(при система от светодиоди 3 ватови на Лустрос, с постояннотоков конвертор , но от 230 волта, вече 4-5 месеца светят безпроблемно, заменяйки леко нестандартни лунички).

Коментар

Я да задам още един лаишки въпрос
            А може ли въпросният UPS да го ползвам като зарядно за акумулатора на скутера,който е 6,5А?
            Все пак трябва да му намеря някакво приложение,дал съм цели 10лв за него.
            Кия Спортидж 2000тди
            Всеки шут отзад-е крачка на пред

Коментар

Първоначално публикуван от Петър Анев Преглед на мнение
              Я да задам още един лаишки въпрос
              А може ли въпросният UPS да го ползвам като зарядно за акумулатора на скутера,който е 6,5А?
              Все пак трябва да му намеря някакво приложение,дал съм цели 10лв за него.
              Ами може. С условието да не източваш напълно акумулатора, защото тогава UPS съвсем няма да се събуди.

Коментар

Е сигурен бях.
                А трябва ли да го откача след като се е заредил или може да си стой цяла зима закачен?
                Кия Спортидж 2000тди

Коментар

Може да седи.

е... може на повечето модели UPS. Някои си съсипват акумулаторите за 2-3 месеца, както си седят. Ама за 50 лева толкова.

Коментар

Дойде ми за ремонт UPS ,280 вата на 220 Волта....83.333333 херца !

Тука е натоварен с 90 вата на 220 Волта ! 4.5 Ампера !

Ток на празен ход,в изхода за 220 няма консумация никаква !

Последно редактирано от Roninn; 04-10-12, 22:20.
                    Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                    Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                    Анатолий Пейчинов o8875о9815
                    https://dvrbg.com/

Коментар

Тока на заряд пак е около 0.5 А на 13.0-13.3 волта,ще си поиграя да пробвам да го вдигна до 13.7 ! UPS-a пали със и без мрежа, !
                      Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010

Коментар

Първоначално публикуван от Петър Анев Преглед на мнение
                        Имам ЮПС 500А 300W,питането ми е мога ли да му закача по голям акумулатор и да го ползвам за да си светя на вилата?
                        Целта е да го ползвам само за осветление около 2-3 часа.Примерно с 60а/h акумулатор дали би захранвал 3-4 крушки от 40w за това време?
                        Благодаря предварително.
                        По тези измервания 3 лампи по 40 вата =120 Вата, Тока от акумулатора около 5.5 Ампера ,от там нататък си смятай акумулатора за колко часа ти е необходим !

Коментар

Понеже сега разглеждам UPS-и, забелязах че почти всички струващи над 150 лв вече имат изводи и за външен акумулатор. При това положение ще могат да осигурят захранване за много по дълго време.

Коментар

В неделя правих малко замервания и се оказа,първо като спра тока на изхода дава 175-185в,което ми се струва малко.
                            После премерихме ампеража на зареждане на акумулатора,0,29А,което също ми се струва малко.
                            Последно премерихме колко ампера дърпа от акумулатора с включена крушка от 60В и се оказа че дърпа 7,и нещо ампера,което пък ми се видя много.
                            Хубавото е че може да стартира без да е включен в мрежата и най вероятно ще му намеря някакво приложение.
                            Само да питам можели заради слабия акумулатор да дава толкова нисък волтаж?
                            Кия Спортидж 2000тди

Коментар

Не, не е малко. Просто не го измерваш с правилния прибор, а то измерването на къдрав променлив ток не е проста работа.
                              И 7А са даже доста добро постижение за 60 вата изходна мощност. Това е КПД около 70%.

Коментар

Колеги, вече съм впечатлен от измерванията и постигнатите резултати според тези измервания. Дайте нататък, колко може да се намалят загубите в трансформатора и транзисторите ?! Аз не успях да ги намаля за 600 ВолтАмперов UPS да ги намаля при товар от 100 вата крушка(с нажежаема жичка) под 50 вата, при опит да се захрани крушка от 150 вата устройството направо изключваше, независимо от това колко мощен токоизточник бях закачил с акумулатор (ползвах паралелно акумулатор 12 волта 7,2 Амперчаса, захранване за сървър 12,5 волта при 60 ампера, кондензатори около 100 000 микрофарада).
                                Така обречения (явно) опит беше зарязан в старата фирма.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X