Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Възможен ли е такъв електромотор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Възможен ли е такъв електромотор

Първоначално публикуван от fill Преглед на мнение
    ... Изпратих още една скица на Giorgio и ще го помоля да я качи ...
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Clip.jpg
Прегледи:1
Размер:15.9 КБ
ID:5243010

Случайно да познаваш Васил Манев, или да си чел книгите му?
    Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
    Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Абе на човека доколкото разбрах му трябва ел.двигател със по-голям външен диаметър и кух ротор,ако на обикновен ел.двигател му махнеш стоиките за зактепване щесе получи точно това самоче без кухия ротор.
      По отношение на летящата чиния наи вероятно свободната част в средата на ротора и статора щее вид витло.
      Но как щесе контролира подобно нещо незнам.
      Въчо Иванов Tel. 0899 837 607

Коментар

Не.Не познавам Васил Манев нито съм му чел книгите.Обаче бих искал да се запозная с теб,защото доколкото разбрах и ти си на път до осъзнаеш принципа на perpetuummobile.Обаче за това ще трябва да отварим друга тема за да не ме плашиш с "коша".За трите П става въпрос.
        Между другото с този двигател няма да правя летяща чиния,но ако вземе че литне нямам нищо против да го обяздя.Летенето ми е хоби.По принцип всичко дето бръчи ми е хоби.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
          [ATTACH=CONFIG]289518[/ATTACH]

Пак ще ме редактира Giorgio ама дайте сериозно по темата.Наградния фонд не е малко.Или пък се плашите че това наистина ще литне.

Коментар

......доколкото разбрах и ти си на път до осъзнаеш принципа на perpetuummobile.....
            Охх, голям смях се смях, а това с батерйиките тотално ме размаза....

Определено е за хумора.
            "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
              [ATTACH=CONFIG]289518[/ATTACH]

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
              Охх, голям смях се смях, а това с батерйиките тотално ме размаза....

Определено е за хумора.
              Какво толкова смешно има в батериите бе Джамбазов.Казах вече ,че идеята е да се застопоряват двата диска така че да служат и като ротор и като статор.Какво толково фантастика и летящи чинии видяхте в това не мога да разбера.Просто ми трябва едно по нестандартно задвижване.Това е .А това че не си пия хапчетата е от здравнота реформа.Какво да направя.Внасям си осигуровките,обаче ми спряха клиничната пътека,че лудите в България били много.Това е .Просто едно нестандартно задвижване.Айде по сериозно.

Коментар

Ами дай нещо по серизно. До тук е само смешно. Дай параметри на двигателя, нещо, мощност, скорост, момент, маса, материали, товар, време на работа на батерии... Ама не със схема на два компактдиска набучени на молив, ами с някоя формула. Защото до тук е все едно да кажа дайте да направим кола и да сложа детска рисунка на квадрат с две окръжности отдолу и народа да мисли. Нали знаеш, че топлата вода тече от червеното кранче?
                "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

...на път до осъзнаеш принципа на perpetuummobile...

Принципа на Перпетуум мобиле, е нормално да бъде осъзнат някъде около пети клас...
                  Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Практическо решение (на задачата с неизвестно смислено приложение):
                    Вземи един малък електродвигател от кола, за чистачки примерно. С помощтта на стругар закрепи двигателя точно в центъра на една тава. Вземи втора тава, малко по-малка от първата (или по-голяма), и пак със стругаря направете една втулка, която да е набие на вала на двигателя и да се закрепи за новата тава. Кръгли тави, забравих да кажа, и осите им на ротация (ъъъ, центъра на тавата.... надявам се да разбереш какво е геометрична ос на тава) да съвпаднат с оста на въртене на вала на двигателя.
                    В тавите можеш да закрепиш батериите и кабели до тях, място колкото искаш. Все пак ще се наложи да сложите по едно лагерче на краищата на оригиналния вал, за които да държиш летящата чиния при нужда. Управлението - ти си намисли. Безжичен китайски звънец от Практикер или другаде си сложи.

Сега ти си наред - какво ще правиш? Аз се потрудих да напиша как да стане, моят ред беше.

Коментар

Задачата има смислено приложение. Два ротора които се движат в противоположни посоки , външната част на всеки от роторите , е свързана с оста чрез витло. Ако примерно двата ротора се движат с 1000 оборота в противоположни посоки , се създава неутрален въздушен поток , чрез спирането/стационирането/на единия или другия ротор , се създава въздушен поток в едната или другата посока. Освен това оборотите на ротора се удвояват. Бъди сигурен , че е измислено вече и има приложение.
                      В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

Коментар

Това дето ми го обясняваш го има и в прахосмукачките.Идеята е съвсем друга.Елементите на ротора и статора трябва да са разположени по периферията на двата диска.Не ми трябва просто задвижване на дисковете.Тряба ми електродвигател с вътрешен отвор на статора 650мм и външен на ротора по малко от650мм,като се има впредвид луфта между ротора и статора.Искам приложените сили да са максимално отдалечени от оста.Не съм инжинер или физик,даже и електротехник не съм.Точно и за това се обръщам към хората във форума.Що се отнася до захранването мисля че батериите са по лесен вариант от колектор,не за друго.Мисля че с летящата чиния приключихме.Евъзможен ли е такъв мотор и как.12v DC 800об/мин 500W.Този мотор мисля че не е по-различен от такъв за чистачки дето ми предлагаш,освен по това че намотките и магнитите/ако се налагат/трябва да са на разстояние 300,400мм от оста.С изработването мога да се справя без проблем.Проблема ми е елчаста.Намотки, сметки и т.н.Даже и намотките мога да си навия,но незнм как да ги сметна.Нито знам колко трябва да са на брой.Ако някой може да помогне,добре.И в крайна сметка въпросът е дали е възможно а не дали има смисъл.Смисъла е функция от убеждението.

Първоначално публикуван от motor_men Преглед на мнение
                        Задачата има смислено приложение. Два ротора които се движат в противоположни посоки , външната част на всеки от роторите , е свързана с оста чрез витло. Ако примерно двата ротора се движат с 1000 оборота в противоположни посоки , се създава неутрален въздушен поток , чрез спирането/стационирането/на единия или другия ротор , се създава въздушен поток в едната или другата посока. Освен това оборотите на ротора се удвояват. Бъди сигурен , че е измислено вече и има приложение.
                        Да ти кажа честно и в това има доста смисъл и аз съм убеден че го има приложено някъде.Но на мене ми трябва за по-земни неща.Летящата чиния беше майтап.Преди 50 години в нашия град е имало само един телевизор.Хората са мислили Гагарин за извънземен.Въпроса е не "защо?" а "как?".

Модератор: При нужда от допълване на поста, ползвайте бутона за редакция! След препинателен знак, обикновено се оставя интервал.
                        Последно редактирано от giorgio; 17-01-11, 13:32.

Коментар

То има и летящи чинии с дупка в средата!
                          А как ще държиш въртящите се тави (ротори и търкалета)? Ще изглежда като джанта на кола от две дяволски въртящи се части.
                          Изработката - тук трябва да се отиде до библиотеката и да се почете за проектиране на магнитни машини. Същевременно ще трябва да се решат и още задачи - да се намери съответната магнитноподходяща ламарина, да се изреже на лазер или фреза, и да се измислят батерии като за 50 В и 10 А. Нещо като автомобилен акумулатор е това, 4 мотоциклетни са идялни Не знам как ще понесат претоварването над обичайната гравитация като се завъртят с 800 оборота и радиус над 300 мм. А, и трябва да се съберат в обем 650 - 600 = 50 мм/2 = 25 мм.
                          Този обръч с неизвестно приложение ще е 25 мм дебел и дълъг 2 метра, ако се разгърне.
                          Обещавам да не се смея, или поне да не се подигравам публично, ако издадеш за какво става дума. Втори път пиша само заради това! Пусто любопитство.. и жажда за подигравки

Коментар

Приложения да искаш Кеф ти ВЕЦ централка (Водно, Ветро ...), кеф ти турбини, и вентилатори разни, хвърчулестета от всяняк'ъв тип. Голямото кухо по средата ти дава голяма линейне скорост при намотките в периферията, при сравнително малка ъглова скорост. Колкото по-голямо е кръгчето, толкова по-малко сила ще му трябва на квадратен см. от перката ... все отдавна известни неща.... Известни са и недостатъците - голямо намотаване ще падне, магнити колкото за 10 мотора, при малко изменение на ъгловата скорост, голямо изменение на линейната и следователно страхотно големи разлики в изходния/входния ток. Постоянни опити на частите, да си тръгнат по допирателната. Малките вибрации стават големи, въобще .. докато не кажеш за целта на проекта или поне някакви параметри, никак няма да е лесно да се сметне каквото и да било. Кажи поне това нещо ще яде ли ток или ще прави или и двете неща в различни периоди? На вън ли ще седи или вътре? Ток ли, вода ли ще го върти, или вятър, или комин някакъв или животинска сила .... постоянен ток ли искаш да излиза (постоянен волтаж, постоянен ампераж, .... непостоянен, но по-висок /по-нисък от определено число ...). Въобще, колега, дай нещичко, ако искаш да получиш в замяна.

П.П. Да, везможно е и го има реализирано. прави се лесно.
                            Последно редактирано от upi; 24-01-11, 00:05.
                            Ако не свършва добре, значи не е свършило!
                            0888 315 794
                            LZ1UPI
                            A1 (Rh+)

Коментар

Добра идея за приложението.Не съм мислил в тази посока.На мен ми трябва за друго.Искам да го използвам за задвижване на планетарни редуктори,подобни на тези в акумолаторните бормашини.Затова ми трябват и повече въртящи се части.Просто експеримент.Параметри трудно мога да дам на този етап ,освен споменатите в по долните постове.Напрежение 9-12V,мощност -(сега се сещам,че ще е добре да имам база за сравнение)?Значи,нека вземем за база някакво моторче от вентилатор на лека кола.Мисля ,че подобни параметри ме устройват.Просто конструктивно ми е невъзможно да го направя с обикновен мотор.Трябва ми кухина вътре поне 40см.Батерии не са нужни.Колекторите мога да ги изведа.Има опция за законтряне на ротора или статора,така че няма да се въртят едновременно в различни посоки.А и незнам дали е възможно.По скоро ми се струва че ако са освободени и двата ще бръмчи като транформатор.Опасявам се ,че при увеличаване на диаметъра на подобен двигател ще се получи и изменение в параметрите.По точно в мощността или в оборотите.Незнам дали е така.
                              Upi,споменаваш че подобно нещо го има реализирано.Посочи къде.Аз до сега не съм срещал подобно нещо въпреки че обожавам да ровя из скрапа.Чел съм за подобна идея за развъртане на носещия винт при автожирите.Само че не с ток ,а снякаква пиротехника в края на лопатите.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X