От скоро,започна да ми свети лампата на двигателя,когато загрее и стрелката на температурата е малко преди 90 градуса.При запалване сутрин,запали и държи за кратък период 900 оборота и огасва,после въртя ключа и всичко е наред,докато не загрее.Също така,забелязах,че и разхода,зверски се покачва,когато светне лампата,преди това си гори нормално,а след светването,съм засякъл,че при зареждане с 8 литра,се изгарят за около 60км.Започна и да пуши много,а при форсиране до 4000-5000 оборота,пушекът ставаше черен.Исках да я заведа на диагностика,но първо говорих с майстор,който ми каза,че сигурно е ламда сондата,понеже те често давали дефект,като загрее и да светне лампата.Вчера,реших да откача кабела на сондата и да проверя как,ще работи двигателя,но нямаше разлика.После се сетих,че колега от моята работа,имаше проблем с оборотите,дигаше ги и ми беше казал,че е зачистил връзките на датчика на водата,който се намира на блока.Откачих го при работещ двигател(студен),като откача датчика,(преди да го откача си работи нормално-не пуши),започва да пуши,пак така както и ако е загряла.Купих един нов датчик,ще го сменям днес и довечера,ще пиша какво е станало,а ако някой има други идеи,да казва.Благодаря!
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Opel Tigra 1.4 проблем
Свий
X
-
От: Opel Tigra 1.4 проблем
Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнениеПочистване на egr клапана? Защо не погледнеш в опелския форум, това е много разпространен двигател.
П.П Писал съм и там,но не ми отговарят.Fiat Panda 4x4 , Opel Astra 1.7 TDI , Opel Tigra 1.4 Ecotec
Коментар
-
Там не са като тук ... малко по-бавно отговарят, но има писано много, почети и са обяснили къде е и как се чисти. Аз не го знам къде е - зарекъл съм се по тази кола да не пипам нищо сам, освен доливане на течности и смяна на чистачки. При неговото запушване се наблюдава загуба на мощност, както и менене на оборотите при спускане на скорост и светване на чека (жълтото моторче). Ако беше в София, щях да те насоча при кого. Не може пък съвсем да няма един дето да разбира от екотеци при вас, издири го и вижте какво му е. Гледам ти подписа и недоумявам - GTI ???
Моето мнение е ЕГР клапан, ама аз съм дилетант...Александър
Коментар
-
Предполагам става въпрос за 1,4 Екотек мотора. ЕГР клапана е виновен за доста проблеми но не знам дали и за този. А иначе е разположен на едно доста "приятно" местенце. Намира се под всмукателните колектори(задната част на двигателя към торпедната ламарина) и има закачена една букса на него и се държи на два торкса 45. Не го запушвай защото ще дава грешка на компа и ще светне чека, пробвай с почистване но не се знае дали ще стане само с него. Труден е за достигане но общо взето- махаш разширителното казанче(само му отвиваш двете гайки и колко позволява дължината на маркучите го изхвърляш на страни), разбира се все още мястото е малко но при екотек е нормално това нещо. И после вземаш два торкса Г-образни че иначе с друго няма достигане и започва боренето за освобождаване на ЕГР-а. по трудно може да ти се стори самото му връщане на мястото му, защото имаш една метална гарнитура която се слага по много шибан начин и си иска умения и майсторлък или опит от няколко пъти сваляне на ЕГР-и на екотек.
Успех.
Коментар
-
Ами все от някъде трябва да започне... Иначе Ламбда сондата си иска профилактика също. При всички положения е най-добре и една диагностика да се направи, иначе малко хвърляне на боб става. Просто ме накара да се замисля - щом прави номера при загрят двигател, нали въпросното ЕГР отваря при загрят двигател или съм в грешка?Александър
Коментар
-
Моя е запушен 5-а година вече. Чека не свети. Просто гарнитурката която се слага под него трябва да си има единия отвор иначе подпира на буталцето,а клапана си има сензор за положение...
За Своге/София мога да ти предложа безплатна диагностика.Калин Владов,09РСПБЗН
Коментар
-
Колега,системата за рециркулация на отработилите емисии (EGR) малко трудно ще накара компа да подава голями порции гориво.Прави го най-често, когато отчита ниска температура на двигателя, или голям дебит на засмукания въздух.Та най-добре си направи читава диагностика и ще направиш по-малки разходи във време и пари.Успех!Човешкият прогрес е резултат от обмен на информация?Аз поне съм съгласен.
Коментар
-
Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнениеГледам ти подписа и недоумявам - GTI ???Fiat Panda 4x4 , Opel Astra 1.7 TDI , Opel Tigra 1.4 Ecotec
Коментар
-
Вчера смених датчика,промяна няма.Пак малко преди 90 градуса,светва лампата,а след светването,пък съм забелязал,че много бързо започва да вдига температурата,тя светва някъде 2км преди да се прибера и за тези 2км температурата се покачва на 95.
Снимах един клип,за да видите,какво прави на тихи обороти,как ги мени и как пуши.Ето го клипа:
П.П Сега се замислих друго,тез коли нямат ли някакво стъпково моторче,което поддържа оборотите,да не би от него да прави цялата работа?
Днес ако намеря време,ще се опитам да разглобя,за ЕГР клапана,а ако е задръстен,с какво се чисти?Спрей за почистване на карбуратори?Fiat Panda 4x4 , Opel Astra 1.7 TDI , Opel Tigra 1.4 Ecotec
Коментар
-
Ако си решил да чистиш ЕГР-а и стъпково почисти и дросела. За добро почистване си вземи кореселин от железарията и започвай да чистиш отворите на ЕГР и буталцето. Стъпковото и дросела и те могат да се почистят така, с леко натискане с парцалче докато се изчисти мизерията и си готов.
На най добре първо една диагностика, че да не се чудиш дълго време от какво е.
П.П. Като гледам на клипа бая сажди са излизали от ауспуха , то като от някой дизелак е опушен снега под ауспуха.
Коментар
-
Първоначално публикуван от ludiq_selqk Преглед на мнениеАко си решил да чистиш ЕГР-а и стъпково почисти и дросела. За добро почистване си вземи кореселин от железарията и започвай да чистиш отворите на ЕГР и буталцето. Стъпковото и дросела и те могат да се почистят така, с леко натискане с парцалче докато се изчисти мизерията и си готов.
На най добре първо една диагностика, че да не се чудиш дълго време от какво е.
П.П. Като гледам на клипа бая сажди са излизали от ауспуха , то като от някой дизелак е опушен снега под ауспуха.
Fiat Panda 4x4 , Opel Astra 1.7 TDI , Opel Tigra 1.4 Ecotec
Коментар
-
Хайде и аз да се направя на двигателист.
Малко преди 90 градуса управлението на двигателя минава в режим с обратна връзка. Фактът, че нещо се променя около тази температура показва, че датчикът за температура явно работи вярно и компютърът НЕЩО се опитва да направи в този момент.
Колата работи с богата горивна смес в режима, в който "би трябвало" да има обратна връзка. Обратната връзка се случва през ламбда-сондата. Аз бих набедил ламбда-сондата веднага. За проба, откачи ламбда-сондата преди да запалиш двигателя.
Коментар
-
Вероятните причини, при този леген са:
MAP сензор
ECT сензор
IAT сензор
Ламбда сонда
FPR
TPS
Самия ЕCM
Прегледай клапанът за изпаренията, както и самия съд. Виждал съм такъв пълен с бензин
Ако не се оправя с чук, проблемът е електрически."Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар