Първоначално публикуван от Кольо
Преглед на мнение
Преминалото количество газ за единица време през изпарителя е повече при по-големия двигател. Всеки изпарител има топлообменен кръг. От едната страна горещ антифриз, а от другата студена газ. Предствлява канали, фрезовани в алуминиевото тяло, по-които газта се върти, за да се затопли. Изпарителя е изчислен, че може да подгрее адекватно само определен максимален дебит, който съответства на определена мощност. Разликата е и в диаметъра на отворите, през които минава газта-двата клапана вътре+входящия щуцер.
Реално с дрелка и свредла през 0.1, 0.2мм, ако не съсипеш отворите и има достатъчно "материал" отстрани, може да ги разпробиеш. Като не повредиш челата, че там лягат клапаните.
А серпентината(топлообменника) може да го преработиш. Има снимки в нета. Добавяш прегради, фрезоваш нови канали и тн, за да има газта повече време съприкосновение с топлообменника.
Постигат се някакви резултата. Дали от 100коня изпарител ще извадиш мощност да захраниш 150к.с мотор-съмнявам се. Ако изпарителя обаче малко не му достига, сигурно ще станат нещата. За мен лично не си заслужава занимавката, освен ако няма кво да правиш.
Така или иначе изпарителя ми по години е надминал 15... и не очаквам че ще стане чудо т.е. мисля вече за подмяна. А цената (т.е. прагматичната страна на въпроса) не ме интересува. Това е проект само за кеф. Даже съм си поръчал широкополосна ламбда сонда, за да мога по нАучно да човъркам по въпроса.
а само кратки общи понятия) – как е известен този изпарител на български (да именно тук са ми големите липси, а Украйна ми е далеч), има ли някакво понятие макар условно за това – примерно ГБО-3, ГБО-4. Така ама съвсем основни понятия за да хвана посоката. Аз ще си търся информация на тази основа...
Коментар