Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Алтернативите при горивата - биогоривата, други на спиртна основа, плюсове и минуси.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Алтернативите при горивата - биогоривата, други на спиртна основа, плюсове и мину

В Америка има етанол на повечето бензиностанций, въпроса е дали колата която има човек може да работи с него. Повечето коли които могат са с големи 6 или 8 цилиндрови с ниска степен на сгъстяване, те също така вървят и с най ниско октановия бензин.
    Ето ме тук с додж-караван

flex-fuel наричат възможноста са бензин и метанол, произвеждат го от царевица и соя мисля.

На колонката виждате два маркуча, жълтия е за метанола а черния е за трите вида бензин.

Коментар

От: Алтернативите при горивата - биогоривата, други на спиртна основа, плюсове и мину

Да съживим малко темата.
      Натъкнах се на една шведска добавка за бензин TriPak bensin boooster. Производителите твърдят, че спокойно може да се кара 50% бензин 50% Е85 плюс въпросната добавка. Карам в момента сузуки балено с 1.6 мотор, същият като на витара. Интересно ми е мога ли да си прецакам мотора с подобен експеримент. От финансова гледна точка смисъла е никакъв, цената на спирта е около 10 крони, на бензина около 15 крони, разхода е с около 30 % по-висок на спирт, а и бричката има приличен разход на бензин около 8 градско и 6 литра по магистрала за 100 км.Проблема е , че трябва да минавам преглед и ако и се окажат прекалено високи емисиите , могат и да я спрат от движение, та ми се иска да съм подготвен...
      Засега сипах само добавка, има разлика във вървежа дърпа по - добре и работи по тихо. Днес съм на преглед и ако не го мина заради емисии , ще има и спирт, кво да праим...После ще споделя.
      Поздрави от Швеция!

Коментар

Спиртът дава по-малки емисии по всички показатели. Наливай смело, макар че при тези цени не виждам икономия.

Коментар

От: До: Тойотите и биогоривата плюсове и минуси.

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          Бъркаш и исторически, и практически.

Исторически - първият двигател е горял бензин, защото бил свършил спиртът в аптеката, или някаква подобна история.

Практически - в Бразилия примерно преработват колите на спирт, както тук ги преработваме на газ. И повечето си карат със спирт. Даже не всички коли се нуждаят от преработка.
          Ясене , не е така. Първият двигател с вътрешно горене , конструиран от Николаус Август Ото е горял светилен газ. За кратко минава на спирт заради по-ниската тевпература на запалване, но претърпява неуспех и се връща пак на светилния газ. Това става в 1866-67г. Чак през 1874 г. когато във фирмата на Ото идват на работа Готлиб Даймлер и Вилхем Майбах бива конструиран ДВГ работещ с бензин. Информацията е от книгата - С " конски сили " по всички пътища на Херман Виле.
          На нас клиренс ни трябва , не скорост

Коментар

Сега виждам темата за пръв път.

Повече от 10г. карам с биодизел и вариациите му.

По време на бензиновата криза през 1991 съм карал Ватрбург с нафта.

Карал съм всичко на всичко, и ако някой има въпроси ще споделям.

P.S. И за да не спамим темата с Уикипедийски цитати, поровете се сами и за Рудолф Дизел, какво и кога е направил (прочетете за изложението в Париж 1900), и задавайте по-конкретни въпроси към мен и другите които имат личен опит по темата.
            Последно редактирано от Джоу (x3mrjoe); 07-09-12, 11:10. Причина: P.S.
            ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

От: До: Тойотите и биогоривата плюсове и минуси.

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
              ПП: Аз не бих си правил такива експерименти
              По-умни от нас глави са измислили кой двигател какво да гори.
              ПравИ си колега, експериментите бутат науката и цивилизацията напред.

А относно по-умните си прав, така е (направи си справка кои видове двигатели с какво са работели когато са измислени),
              а след това по-хитрите, които са открили петрола и ползата (най-вече за тях) от него, са бутнали разработките на всичко що му трябва енергия към петролните продукти.

... и в момента трепят бая народ (и ще продължават докато го има и прогресивно намалява) заради петрола.
              ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Та да споделя, бричката изкара по-ниски емисии от допустимите за нея! Аз лично съм безкрайно учуден, защото мотора и едва ли е в цветущо здраве, въпреки че не гори масло, но е на почити 200хил км. Отдавам постигнатите добри резултати на въпросната добавка.
                Е , перглед не минах успешно , задна дясна спирачка не държи, но не е толкова голям проблем, ще го отстраня.
                Каква техника имат по прегледите..., не е истина. Ако нашите Бг автомобили трябва да минат през този тест ......
                Тества се всичко , включитено амове , и шарнирни накрайници. Светлини, с компютърна диагностика, колко вата са ти крушките-направо паднах от коня!
                Това им е втората забележка и последната по таралясника, габаритите и били 3 вата , а трябвало да са 5 вата. Нямам думи...
                Карането на спирт се отлага , поради тоталната му не съобразност за момента.

Коментар

Първоначално публикуван от Джоу (x3mrjoe) Преглед на мнение
                  Сега виждам темата за пръв път.

Повече от 10г. карам с биодизел и вариациите му.

По време на бензиновата криза през 1991 съм карал Ватрбург с нафта.

Карал съм всичко на всичко, и ако някой има въпроси ще споделям.

P.S. И за да не спамим темата с Уикипедийски цитати, поровете се сами и за Рудолф Дизел, какво и кога е направил (прочетете за изложението в Париж 1900), и задавайте по-конкретни въпроси към мен и другите които имат личен опит по темата.
                  Я кажи мога ли кразов двигател ( ЯМЗ 238 ) да го карам с горяло олио

Коментар

Не се препоръчва. Не трябва да се оставя да работи на празен ход и да работи студен с олио. Трябва да се следи маслото за сгъстяване (с измервания). Може да запече сегменти и отвори на дюзи.

Коментар

За да не отварям нова тема, ще попитам тук. Според вас кое алтернативно гориво е по-добре олио или двигателно масло? Четох и за двете и двете имат и плюсове и минуси, но сам не мога да преценя кое излиза по на далавера Говоря за без никакви скъпи манипулации по автомобила... Може ли да се кара директно само с прецедено чисто олио или трябва задължително да е смесено с нафта и в какви отношения? И същото за маслото. Ако стане работата с тестовия ми автомобил (пежо 106 1,5 дизел), ще го карам предимно извънградско на дълъг път, а в града на чиста нафта. Което значи, че няма да имам чести студени стартове, а и си мисля този тест да го проведа лятото (при температури около и над 20 градуса). Аз лично клоня повече към двигателното масло, понеже си мисля, че ще се намира по-лесно, но все пак е хубаво да чуя (прочета) мнения и съвети
                      [FONT=Arial Black][SIZE=4][COLOR=Red]ЕНДУРО ВАРНА[/COLOR][/SIZE][/FONT]

Коментар

Бош, лукас, директно или предкамерно впръскване, щифтови или иглени разпръсквачи? Не ти е ясен въпросът без тези неща.
                        То всичко си е казано, но като си решил да пишеш, да ти дам насока какво да вземеш под внимание.
                        Накратко - без сериозно знание за двигателя и колата си е неразумна авантюра. Със знанието става на ескперимент. За икономията - и да ти кажа, няма да се довериш на мнението ми. Затова покарай година - две и си сметни икономията.

Коментар

Мисля, че е Лукас помпата и е с предкамерно впръскване.

Коментар

Не знам кое е по-малкото зло. При теб помпата ще е проблемното нещо. Останалото изглежда подходящо. Това е писано в другите няколко такива теми.

Коментар

Да и аз четох, че Лукас са проблемни. Днес погледнах под капака да разгледам помпата за някакви надписи - марка, модел и тнт, но не намерих нищо. За това щракнах няколко снимки: Натиснете снимката за да я уголемите

Име:05022013.jpg
Прегледи:1
Размер:134.4 КБ
ID:5451755Натиснете снимката за да я уголемите

Име:05022013_001.jpg
Размер:120.1 КБ
ID:5451756Натиснете снимката за да я уголемите

Име:05022013_003.jpg
Размер:120.6 КБ
ID:5451757 . Ако някой я познае, да казва

Коментар

Лукас е.
                                What Orwell feared were those who would ban books. What Huxley feared was that there would be no reason to ban a book, for there would be no one who wanted to read one.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X