Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Охлаждане на въздуха от газовата уредба

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Охлаждане на въздуха от газовата уредба

Има нещо фундаментално вредно в идеята, в този вид както е поставен първоначлно въпроса.
    Какъвто и топлообменник да се монтира, той ще генерира загуби в дебита и от там в количеството въздух/горивна смес, които ще постъпват в цилиндрите на един атмосферен двигател. Евентуален ефект от охлаждането не би компенсирал този вреден ефект.
    С турбто е друг случая. Там по принцип се генерира турболенция в потока, самото турбо допълнително загрява въздуха до по-високи температури - веднъж чрез топлобмен и втори път от сгъстяването на флуида. така че от интеркулера може да има само ползи. Загубите които генерира от съпротивление на преминаващия поток, се компенсират лесно защото се работи с принудително пълнене.

Коментар

Мисля си , че би било най-елементарно да се закачи някакъв редуцир вентил между газовия клапан и изпарителя /и той е редуцир вентил/. Та въпросния първичен редуцир да се натъпче във входящия колектор , така че постъпващия въздух да го обдухва. Тогава първата степен на сваляне на налягането в изпарителя ще трябва да се коригира. Обаче сметките с наляганията стават мнооого тънки.

На практика пак Ясен е прав, за кой ли път.

Много се ядосвам , че никой производител не си е направил още труда да направи инжекцион на който да му е все едно какво гориво му пускаш - газ или бензин. Не би трябвало да е много трудно. Особено ако цялата бензинова инсталация работи на 12-15 атм. налягане и впръсква горивото директно в цилиндъра. Тогава би трябвало да се усети направо турбо/интеркулер ефект. Не знам дали си изразих правилно объканите мисли....
      0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
        ...
        Много се ядосвам , че никой производител не си е направил още труда да направи инжекцион на който да му е все едно какво гориво му пускаш - газ или бензин. Не би трябвало да е много трудно. Особено ако цялата бензинова инсталация работи на 12-15 атм. налягане и впръсква горивото директно в цилиндъра. Тогава би трябвало да се усети направо турбо/интеркулер ефект. Не знам дали си изразих правилно объканите мисли....
        Всъщност, има такива и Е трудно. Затова са и скъпи, поставят се само на бензиновите измишльотини с директно впръскване. И работят зле, поне на газ. И не са на 12-15 атмосфери, защото в ГМТ налягането в цилиндъра е по-високо. Говорим за стотици или даже хиляди атмосфери. Абе, като на дизелите.

Коментар

Що бе Жоре ....
          Някой производители го правят с бензина, и то доста отдавна .... GDI, FSI ...и други подобни. Само, че наляганията са доста по високи ... около 100 бара.
          Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Ами щото при "нормална" околна температура толкова е налягането на пропан-бутана /с много уговорки/. А нарочна попмпа за постигане на константни величини е пак доста скъпа. Май точно тя оскъпява въпросните ГИ с течна фаза.

Номера е , че на мен ми се иска газта да си върви през нормалните инжектори /вместо да ги спираш и да "пресъхват"/. И само софтуерно да се "командват" по различен начин инжектори и искра съобразно горивото което си си избрал.

В рамките на мечтите ми в тази посока най-красивия вариант включва LNG и може би водород. Ама не би! Те измислиха и изпонаправиха какви ли не шарени хибриди само не и нещо наистина практично.

Интересна подробност - по данни на производители /от кухнята/ производствената цена на литър етилов алкохол е около 1 лв/л. Защо ли го казвам?

Разводних се!
            0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Виж сега, те ония в ...найсет етажните проектантски сгради на автомобилните концерни са мнооого кухи лейки и не са светнали за тая работа....

Това дето го мислите няма как да стане. Дебита на газовата фаза, студено преноса и не стига доникъде за тая цел.
              "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
                Виж сега, те ония в ...найсет етажните проектантски сгради на автомобилните концерни са мнооого кухи лейки и не са светнали за тая работа....

Това дето го мислите няма как да стане. Дебита на газовата фаза, студено преноса и не стига доникъде за тая цел.
                Понякога наистина си мисля , че е пълно с кухи лейки по онези сгради. Само мисълта , че има прекалено много счетоводители омешани в конструирането ме утешава понякога.

Колкото до охладителния ефект на прехода в газова фаза - ясно е че е нищожен %. Ама то така или иначе борбата за КПД много отдавна е паднала под 5%. Важното е вреда да няма.
                0888932647

Коментар

...
                  Интересна подробност - по данни на производители /от кухнята/ производствената цена на литър етилов алкохол е около 1 лв/л. Защо ли го казвам?
                  По официални данни на Лукойл, производствената цена на 1л бензин е около 80ст, а бензинът е даже по-калоричен от спирта.

Ако и част от тях очевидно да не са кухи лейки, не забравяй, че те решават свои проблеми, а не наши. Двата набора проблеми само частично се покриват.

Понякога наистина си мисля , че е пълно с кухи лейки по онези сгради. Само мисълта , че има прекалено много счетоводители омешани в конструирането ме утешава понякога.
                  Е, аз, като инженер, мога да намекна, че проблемът е и в счетоводителите, и в инженерите, и в кухите лейки и в двете съсловия.

А по темата - както вече ви казах, идеалната схема на охлаждане е просто двете вещества да се смесят непосредствено преди цилиндъра или в него, без предварително изпаряване. Каквато схема имаме реализирана във всички бензинови двигатели, докато работят на бензин. С пропан-бутан можем да постигнем максимум това. Да върви като на бензин. Или 1-2% повече, заради факта, че пропанът и бутанът са всъщност по-доброто гориво. Всички други разгледани комбинации са по-нискоефективни, а за досада - и по-сложни. Съжалявам.

Коментар

Решението - въздуха минава през "воден" интеркулер, а течността между интеркулера и изпарителя се върти с проста електрическа водна помпа. Това за лятото. Зимата се пуска в "стандартен" зимен режим.

...ама няма пълно щастие, щото интеркулера ще е скъп и трудно ще изплати ползите от него.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Темата не беше ли за охлаждане на купето ползвайки студовата енергия на пропан-бутана?

Това пак казвам, че няма как да стане.
                      "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Темата не беше ли за охлаждане на купето ползвайки студовата енергия на пропан-бутана?

Аз разбрах че е за охлаждането на входящия в двигателя въздух, та белким "глътне" с една идея в повече.
                        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Спарки явно чете, а аз спя.

И така няма да стане, ефекта пак ще е пренебрежимо малък. Ясен в случая е прав, изпаряването трябва да става в горивната камера, ама там направата на универсална горивна камера за всички режими си е секс.

И тук топлата вода е измислена. Поставяш кулер на въздушния поток и го охлаждаш принудително с ел. вентилатор.

Коментар

Спарки явно чете, а аз спя.

И така няма да стане, ефекта пак ще е пренебрежимо малък. Ясен в случая е прав, изпаряването трябва да става в горивната камера, ама там направата на универсална горивна камера за всички режими си е секс.

И тук топлата вода е измислена. Поставяш кулер на въздушния поток и го охлаждаш принудително с ел. вентилатор.
                            И как ще го охладиш, като е със същата температура?
                            Тук за турбо не се споменава.

Коментар

Това сме го дъвкали преди време и отговорът е, че ИМА как да стане. Или поне е по-лесно от това, което обсъждаме тук.

Коментар

Абе то невъзможни неща няма по принцип, ама дали си струва. Те едни хора и ядрото на атома разбиват, ама не си подгряват чушкопека с това, не че не може....

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X