Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Завишен разход на газ.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Завишен разход на газ.

Миналата зима в най-големия сняг с включено и предно ми даде 16л/100км.
    Нормалния ми разход е 11.5 извънградско и 13.5 градско.
    От 1-2 мес. извънградското не е мръднало, но градското е 16 само на задно, без сняг и студове - на 15 градуса. С 20 лв не мога да мина 100 км
    При тези цени на газта и на бензина ми е еднакво скъпо да се кара на бензин и на газ. Щото на бензин гори доста по-малко. Поне така си мисля, не ми се дават 100 лв да напълня резервоара

Коментар

Аз съм с нова бутилка сонда и т.н със сменен изпарител и тази зима разхода ми е най-висок от 5 зими насам със същата кола. Газта мирише по-странно, по-често се налага да ходя на реглаж и по-малко ми върви колата.
      Сменил съм съвсем скоро почти всичко по запалването и въпреки това по-куцо вървене не съм имал от 6 години насам с тая кола. Ясене какво ще кажеш?
      П.С. също така е важно колко км. на месец изминаваме, щото ако е 300 км. няма смисъл да участваме в тая статистика аз правя по ~ 1000, 1200 на месец зимно време, предимно градско. Сипвам почти само от ОМВ и ЕКО.
      no signature no problems

Коментар

Фанатик, нищо не мога да кажа, освен че при мен ефектът е точно като всяка зима, според колкото е температурата. Да мирише различно - не мога да преценя, защото при мен след катализатора не минава никаква миризма. На газстанцията, като кихне пистолета, ми мирише на все същото. Ако смяташ, че кахърите ти са от газта, пробвай на бензин.

И не, не се занимавам с горива, освен че зареждам двете си коли и бутилките за печката на бензиностанцията, в мазето държа една туба бензин за спешни случаи.

Като казвам, че няма с какво да кръщават газта, държа да уточня - няма с какво да я кръстят, което да мине през изпарителя. Просто веществата, които се изпаряват при тези температура и налягане не са толкова много и тези, които ги няма нормално в газта, са доста по-скъпи от нея. А напоследък изпарителят ми почти не събира кондензат - със сигурност не е каквото източвах преди 4-5 години. Или аз попадам все на хубави партиди, или всички рафинерии от югоизточна Европа са почнали да работят по-отговорно.

Коментар

Днеска заредих газ и на бензиностанциата ми казаха,че нямали сертификат за пропан-бутана.Сигурно имат за краве серене.
          Помогни си сам,за да могат и другите да ти помогнат.
          АСК Ален Мак

Коментар

А откъде да имат?

Коментар

12,5 на 18 л/100 км.Всичко си влезе в нормата, след профилактика на изпарителя и смяна на платна + реглаж на газовото от мен.Зареждане от "петрол" и "ромпетрол".
              Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

аз съм на около 9/100 смесено с газ от еко ,само там имам 5ст отстъпка та за това...
                ПП фиат типо 1.4 карбуратор ,газта аз съм я слагал и настройвал
                преди това лятото около 7.5/100 по същия маршрут
                отдавам го на студа,ама знам ли.......

Коментар

Мисля че имам отговор на въпроса : Периодично пускат гадна партида.Вчера и днес отново ми даде отклонение от + 2 до 3 литра извънградско(магистрала).Започнах да се съмнявам в двигателя по едно време.Като обърнах на бензин съмненията ми моментално се изпариха.Нарочно зареждах по 10лв. газ за да засека и се оказа че на всяка газстанция разхода и вървежа е различен.Най добре (нормален разход и вървеж) се представи газстанция на която никога не бих заредил.Големите оборотни газстанции Варна-Разград с по литър два нагоре.
                  Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Явно нещо се заиграват с газта и от там идва по-големия разход.При мен също се увеличи разхода с литър-два на дълго и късо разтояние.Има нещо друго което забелязах още миналата година и сега се повтаря..Става въпрос за битовите бутилки/газов котлан/.Когато се свърши газта и няма налягане бече в бутилката остава течност и то доста.Обърнах бутилката и я източих.Течноста има мирис характерен за попан-бутана и същевременно на бензин.При запалване гори като бензин.Изпарява се сравнително бавно.
                    Може ли някой да обясни каква е тази течност?

Коментар

Първоначално публикуван от Stefan55 Преглед на мнение
                      Може ли някой да обясни каква е тази течност?
                      Смес от бутан и по-тежки въглеводороди (пентан, хексан и т.н.). Миризмата е от одоранта, с който маркират пропан-бутана.

Теоретично, в газта трябва да има само пропан и бутан, които напълно се изпаряват и изгарят. По-тежките съставки трябва да са отделени при ректификацията и да са отишли в бензина. Практически, винаги остават малко от тях, а ако се икономисва при производството - остава повече. Всичките тези неща, включително пропана и бутана, си миришат на бензин. Характерната миризма "на газ" е изкуствен аромат, който нарочно се слага, за да се откриват лесно течовете. Когато се използват в автомобилите, съставките, които не успяват да се изпарят при работната температура на изпарителя, остават в него и трябва да се източват понякога. В битова бутилка, температурата е доста по-ниска и остава повече течност.

С битовите бутилки има и още един фокус - в процеса на работа, се изразходва по-бързо пропана. Последните примерно 15% са почти чист бутан, който при 0 градуса няма налягане да излезе от бутилката. При работа пък, бутилката се охлажда и често се покрива със скреж - температурата спада под 0 градуса. Ей това е моментът, когато бутилката престава да дава газ, въпреки че вътре има. Остатъкът може да се изкара само със затопляне. Което е трудна работа, ако човек се опитва да стопли помещението с газ от същата тази бутилка. Тук следва поливането с гореща вода и всякакви други опити за загряване на бутилката, които при грешна преценка отиват в новините.

Коментар

Тези тежки фракции, които принципно трябва да ги няма/не и в обилни количества/, дали не остават и на дъното на бутилката, освен натрупването им в изпарителя?
                        Щото ако е така, след два-три заряда с гаден газ, още три-четири смесваш мизерии с предполагаем хубав газ и разхода пак е на черешата.
                        Дано се разберат такса "Дунав мост" да отпадне, тукашните автоматично ме забравят като клиент по колонките.

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
                          ...такса "Дунав мост" да отпадне, тукашните автоматично ме забравят като клиент по колонките.
                          Далече. Оттам, където живееш, до моста са поне 2л газ, наобратно - още толкова. Освен ако така или иначе нямаш всяка седмица работа в Джурджу. И да не мислиш, че там ще ти сипят манна небесна?

Тежките фракции не остават на дъното на бутилката при автомобилите. Там сондата отвежда течна фаза и съставът на бъркоча остава постоянен през целия период на изразходване. Остават там, където се опитват да се изпарят - в камерата на изпарителя. Източвай по-редовно "кондензата" (макар че това не е кондензат, а обратното - неизпаряем остатък). С една дума - като си изгорил бълвоча, си го изгорил и толкова.

За да е особено чиста картинката, този "кондензат" е доста агресивен към гумата на мембраните. Но там процесът е необратим - с вкокалени и напукани мембрани, вече няма значение какво сипваш в резервоара.

Коментар

Дали е манна ръмънският газ не знам, колкото пъти съм карал или прибирал приятели от летище "Банеаса" и съм зареждал на връщане за проба, съм се прибирал с друга Фронтера, пъти по-пъргава от отиващата до Букурещ.
                            Като се вземе предвид, че едно от хубавите места за риболов е първата стъпка на "Моста" и го посещавам редовно, таксата ми остава проблема.Да не говорим, че в Джурджу и нататък газа е по-евтин от тук, под лев.
                            А за сондата и течната фаза, тя/сондата/ не опира дъното, бълникането ли е помощника да изгориш всичко от едно зареждане?
                            Мембраните, там мърдане няма - като вдигнеш разхода постоянно, 35лв. и две/три цигари време за подмяна.

Коментар

Сондата почти опира в дъното. Това, което остава под нея, не можеш да го употребиш, освен на празен ход. Почне ли сондата да смуче газова фаза, бутилката мигом се смръзва от изпарението и оставаш без налягане, което да изкарва мат'риала от бутилката. В тоя момент дебитът на газа зависи само от притока на топлина в дъното на бутилката - не много, при обичайната конструкция на автомобилна АГУ.

Коментар

Ясно, въпросът за пълното щастие и неговото положително решение се отлага пак.
                                Напролет ще слагам такава измишльотина/евросонда/ и ще споделя какво съм намерил на дъното на бутилката - мазноч или "графит" и колко.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X