Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Топъл експедиционен Душ - Невероятно !

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Топъл експедиционен Душ - Невероятно !

идеата е супер
    но това че е възможно не значи че е правилно .
    трябват много промени и изчисления преди промени по охлаждащата или изпусквателната уредба
    доводите ми са следните (това което знам и съм видял от вграждането на всякакви подобрения по изградена (съществуваща) вече инсталация)
    при добавянето на пройзволен брой завой, кривки и съединения се нарушава предварително изчислената мощтност на помпата при което се натоварва един или друг агрегат от системата който в най добрия случай се износват много-по бързо(износени лопатки на помпата наистина е вярно , ремаци шаиби и др.)
    Ако се вгради топлообменник в изпускателната уредба (наскоро изградихме такъв в комин на един котел като спомагателен ,данни от собственика че са му намалели разходите на газ с 15% ) главно условие е да се изчисли дебита преди и след инсталация за да се намали съпротивлението на изгорелите газове
    зада несе задушава двигателя

Коментар

Ники, благодаря за темата!
      Румба, благодаря за "бялата мишка"!

По време на експеримента емоциите бяха смесени. Май на всички ни беше ясно, че тая работа няма да работи задоволително. Повече от 1 година след покупката трябваше да се пробва. При Паджерото малкия кръг е на доста неприятно място за достигане и с любезното съдействие на Румбата се стигна до тези резултати.
      Накрая радостта, беше голяма за всички!

Купих го оттук: http://www.offroad24.com/index_bg.htm на цена около 300 евро (преди около година).

Изглежда съвсем постижимо за направа. В момента такъмите са при Жоро (Тримата) и се правят опити. Всеки, който желае може да го разгледа и пробва винаги.

Поздрави!

Коментар

Както беше казано и по горе- има ги на всеки вграден двигател от лодка, но вместо да излиза топлата вода от душа излиза от ауспуха. Това като го гледам е с размерите на топлообменник на 1-2 цилиндъра дизелче. Като ходи някои до Гърция да речем, да се завре в някоя морга за лодки и да наскубе един багажник. Свалят се лесно. Ето ви идея за бизнес. Дерзайте.

http://www.go2marine.com/product.do?no=97972F
        https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Първоначално публикуван от Веско Преглед на мнение
          Аз не бих ровил по охладителната система на претоварен експедиционен джип - това си е рискова намеса.

За баня и деконтаминация сме си взели по една туба-бойлер, в която се държи водата, и се нагрява или с комплектованата газова горелка, или с примус или друг наличен мулти-горивен котлон, работещ на дизел, бензин, керосин или каквото има. Загряването е бързо, не трябва ел.помпа - в горния край е вградена ръчна помпа като на бояджийска пръскачка - с няколко напомпвания изкарва цялата вода.
          На този сайт има и други интересни идеи: http://www.zodi.com/web-content/Cons...emeshower.html

С благодарности на Венци и Пламен че ми показаха техния EXTREME навреме!
          Иначе бях замислил едно ТНТМ, с което щях да се филмирам яко!

И за мен ZODI-то е най-удачният вариант.
          Едновременно е и резервоар за вода, топли се на каквото има, можеш да се къпеш и на 200м. от джипа и т.н.
          Моя вече е на митница, тези дни ще го пробвам!

Иначе този на Станко реално не участва в охладителната система при движение на джипа.
          В него си стоят едни 1-1,2л. охл.течност при първоначалното зареждане и после кръгът, който минава през него се спира с кранче /та/.
          След спиране /освен ако няма екстремисти да се къпят в движение / се пуска охл.течност да циркулира през него и ... открихме топлата вода.

Коментар

Вече и моето ZODI е при мен.

Даже тази вечер го изпробвах в банята.
            Снимки няма да пускам за да не изгубим детската аудитория , но върши перфектна работа.

За 6-7 мин. стопли водата /на газова горелка/ и с около 20-25 помпи се изкъпах.
            Остава да се изпита в полеви условия и с други източници на топлина.

Коментар

Направил съм му на Zodi стойка и стои право в багажника отзад. През лятото обикновено се нагрява в движение от слънцето толкова, че дори не му трябва подгряване - има достатъчно топла вода за къпане и миене.
              Show must go on!
              LZ1VES

Коментар

Това устройство което сте монтирали ми се вижда доста солидно направено. То малко ми прилича като чушкопеците които продаваха на времето, печеш чушки за 3лв с реотан 3kW. Нещо неефективно ми се вижда да се подгрява вода за къпане с двигателя.
                Моето предложение за тази дейност е следното: Ако се монтира пусков подгревател на двигателя ще се удари с един крушум три заека.
                1- Имаме подгревател на двигателя за зимните месеци
                2- Разхода на гориво на подгревателя е в пъти по малко от този на ДВГ
                3- Може да имате топла вода за душ
                Преди няколко месеца си намерих пусков подгревател ПЖБ-12 от ГАЗ 66 ,работи на 12V и върши всичките неща които описах.

Рис. 2. Схема предпускового бензинового подогревателя:

Разхода на ел.енергия има само за ел.мотора и клапана за гориво а накалната свещ се изключва след като запали. Разхода на гориво е мнимален а и може да се регулира според изискванията с клапана. Устройството е голямо колкото това което виждам на снимките в началото и е направен от хромникелова ламарина а с малка доработка може да топли водата за душа. Сега като почна оборудването на всъдехода си за експедиции ще бъде монтирано. Благодарности за тази тема все пак защото сигурно щях да използвам душчето си само със студена вода.

Ами това е което исках да споделя ,желая ви приятно творчество
                Неможе да вземаш трезво решение ако мозъкът ти е изгорял от наркотици и алкохол .
                Дий Снайдер

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
                  А познайте кьде ме сьрби?НЯМА ПАРНО бе,парно няма.
                  Ти пък. Толкова ли няма евтини авточасти по вашия край, да изтърбушиш едно радиаторче за парно и перката на парното? Разрови при УАЗ-каджиите, те са вряли и кипяли в проблема. Щото и доста мръзнат.

Готова сглобка за целта вероятно може да се вземе от отоплението на автобуси/микробуси. После само да се закачи на страничен кръг във водната система.

Коментар

Как съм изпуснал темата...

За топлообменника си мисля друго - тръба 12мм медна, върху нея нанизан по-широк маркуч, може цялото навито на спирала. Топлоизолация не трябва, то ще седи на топло. На краищата - T съединения и малко скоби. Ей ви го безопасно допълнение, за включване към парното последователно. Водата за миене се пуска по външния маркуч през Т-тата.

Дизелите, съжалявам. Ще се миете само след път, и бързо.

Коментар

Да сте чули може би за тн "Слънчев душ"? 20 лева струва и си бачка без всички тези хемороиди.

Коментар

Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
                        Да сте чули може би за тн "Слънчев душ"? 20 лева струва и си бачка без всички тези хемороиди.
                        Само при ярко слънце, само след Х време висене на яркото слънце и т.н. Въпросът е принципен.

Коментар

Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
                          Чували сме, даже имаме.
                          А ти можеш ли да осигуриш слънце нон-стоп?
                          А да стоплиш вода на него при външна t -5C ?

Ако можеш, значи съм чел за теб в Библията

Коментар

Първоначално публикуван от rumbata Преглед на мнение
                            Чували сме, даже имаме.
                            А ти можеш ли да осигуриш слънце нон-стоп?
                            А да стоплиш вода на него при външна t -5C ?

Ако можеш, значи съм чел за теб в Библията
                            Нали не мислиш с душа, който се топли от охлаждащата система, да се къпеш на -5С
                            Николай Папазов

Коментар

Първоначално публикуван от kokoff Преглед на мнение
                              Нали не мислиш с душа, който се топли от охлаждащата система, да се къпеш на -5С
                              Не, макар че е възможно.
                              Моят е този :

Само да отбележа, че в темата става въпрос за експедиционен бойлер, а не за къмпинг.
                              Според мен има огромна разлика.
                              На къмпинг време бол, екстрем - йок
                              Може да чакаш Слънцето да изгрее, да напече, да ти изпържи яйцата и т.н.
                              Пък ако не те кефи нещо, дигаш катуна и у дОма!

На експедиция - наопаки.
                              Времето е ограничено, спираш, разпъваш катуна, къпане, готвене, ядене, спане /ако е късмет и др./,
                              на другия ден катуна обратно в колата и така месец-два-три /дай боже всекиму/.
                              Шегите на Природата, климатичните особености на района/сезона,
                              дневно-нощния "хистерезис" на температурата са подробности от пейзажа,
                              от които не трябва да зависи наличието на топла вода.
                              Все пак отдавна е открита!
                              Последно редактирано от rumbata; 27-05-09, 00:26. Причина: п.знаци

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                                Само при ярко слънце, само след Х време висене на яркото слънце и т.н. Въпросът е принципен.
                                Въпрос е, че той не трябва да ВИСИ! Всички правят тази грешка! Слагаш го на равна повърхността, визирам покрива на кола, и готово е! Разбира се че става само за лято, обаче работи без всички тези човъркания по коли и двигатели.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X