Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съдебен анализ на ПТП

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Съдебен анализ на ПТП

Относно литературата. Преди години(1988-1989) имаше една книга "Разследване на Пътнотранспортни произшествия". Още я подхвърлям из къщи. Там има доста теория и конкретни примери. Лошото е, че беше от английски автори и всичко беше обърнато обратно, но се разбираше. В общи линии ми е направило впечатление, че при произшествия на регулирани със светофар кръстовища много от ситуациите са патови и без надеждни свидетели често не може да се даде сигурно заключение кой е виновен.
    Иначе е доста интересно как се определя скоростта в момента на удара посредством частите от колите, вземайки се предвид разстоянието, на което са излетели пои X и височината, на която се намират върху автомобила, като Y. Но всичко е МНОГО математика.

Коментар

Здравейте всички!

Доста неща могат да се тълкуват в едно ПТП. Принципно, не винаги при сблъсък с пешеходец, водачът е виновен. Стига ПТП да не е възникнало на пешеходна пътека. Тогава там нещата са доста по-сложни и най-често няма мърдане. Особен е и случаят с деца или животни.
      Показанията на водача са важни, но произшествието не се пресмята върху показания. Търсят се преди всичко обективни подходи и ако няма как (когато има някаква неопределеност), чак тогава се ценят показания на водач или свидетели.
      Досега не ми се е случвало да мога да определя по технически път какви светлини е имал светофар към момента на ПТП. Тоагава най-често се взимат предвид показания на свидетели или участници.

Коментар

Първоначално публикуван от chris_vicom Преглед на мнение
        Също бих искал да знам, как се определя мъртвата зона при автомобилите с огледала за задно виждане - ще съм много благодарен!
        Тази "мъртва зона" е само жаргон. Такова понятие няма юридическа стойност.
        А по отношение на нейното определяне, зависи от ситуацията. Ако маневрираш на заден ход - няма нито "мъртва зона", нито "опасна зона за спиране". Маневриращият е длъжен да вземе всички мерки за да не допусне ПТП. Това, че някой е попаднал някъде си и не си го видял изобщо не е оневиняващ фактор.
        Ако става въпрос за престрояване от една лента в друга - също.
        "мъртвата зона" е по-скоро популярно понятие, касаещо особеностите на даден автомобил и способността на водача да се съобразява с тях. Никога не се оправдавайте с подобни ограничения във видимостта. Те са си за ваша сметка.

Коментар

Дайте малко повече информация за "зоната на неизбежния удар", ако добре си спомням термина. Това май беше, разстоянието при определени условия, при които дадено събитие(например излизане и спиране на автомобил пред движещия се), неминуемо води до ПТП. Интересно ще е за колегите да видят някои класически ситуации-сух, мокър, заснежен, заледен път и връзката скорост-разстояние. Нещо най-опростено, защото по спомени от горепосочената книжка, има доста допълнителни фактори и тази зона се определя на практика за всеки конкретен случай(ъгъл на наклона, дъга и широчина на пътното платно).

Коментар

Нариче се "опасна зона за спиране на автомобила". Това е разстояние, (път), който автомобилът изминава от мястото, на което водачът вижда опасността до мястото на окончателното му спиране.
            Намира се по зависимостта: ........
            Не мога да качвам формули...!
            Участва времето за реакция на водача (0,6 - 1,6 (2,0)), времето за сработване на спирачната система (0,2), времето за повишаване на ефективността на спирачките (време за нарастване на спирачното закъснение 0,4), самото спирачно закъснение (отрицателното ускорение, зависещо от доста фактори) и скоростта, с която се е движил автомобила преди задействане на спирачната система.

Коментар

Добре дошъл , Колега !
              От вратата за рогата :
              Пешеходна пътека - пешеходеца пресича и е на последните две крачки от тротоара . В този момент го блъска автомобил и .... изчезва.
              Счупен крак и други леки наранявания.
              Помагат му следващите коли .
              Когато се води делото - нещата за изчезналият водач се потулват ( малък град и не можеш да изчезнеш ). Но това не е важното .
              Водача се опитва да изкара виновен пешеходеца . Застрахователят също . И понеже е на 63 години - се започна едно търсене на болести - глухота , психо . диспансер и какво ли още не .....
              И преди да се заведе граждански иск - говедцето ( водача ) беше невинен . Дори не му отнеха временно книжката. И изкарваше виновен пешеходеца.
              Какво ще кажеш като експерт ?
              И пешеходеца ни е роднина , и с бащата на говедцето сме познати и го уважавам ( затова не вдигнахме шум ) .
              Но ...... обидата от ситуацията си остава .
              Ще бъде полезно за всички - то нашето вече е решено в полза на Пешеходеца , ама си беше гавра да търсят болести на пешеходеца ( дори го обвиниха , че имитира счупване ). Та се наложи да дублираме ренгеновите снимки - в случай , че изчезнат .... някак си ......

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                ...
                Какво ще кажеш като експерт ?...
                Какво може да каже експерт по ПТП относно ПТП към което няма отношение, за което няма данни, и най-вече - за действията на медицински експерти и застрахователи ? Какъв е въпросът ?
                Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Въпреки, че никой не се гласи да блъска, носи, влачи пешеходци, темата е интересна. Малко ограмотяване няма да ни навреди. Поздрави.
                  подаръци за мъже от FACOM
                  промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                    Какво може да каже експерт по ПТП относно ПТП към което няма отношение, за което няма данни, и най-вече - за действията на медицински експерти и застрахователи ? Какъв е въпросът ?
                    Странен ми е твоят въпрос .....
                    Защо не оставиш човека да ми отговори ....... както казах - делото вече е решено .... но ще е интересно за всички .
                    За бъдеще време говоря !
                    Дано си разбрал въпроса ?

Коментар

Ако го бях разбрал - нямаше да те питам

От описаната ситуация - имало е опит за извъртане на работата в ущърб на пешеходеца, чрез целият арсенал класически трикове който се ползва в такива случаи по цял свят, за съжаление.

Но отново - не виждам какво мнение може да ти даде експерта по птп в конкретния случай, при положение че не разполага с конкретната документация и не е правил той разследването.

Та какъв е въпросът конкретно към експерта ? Освен "Не е ли възмутително ?", на което всеки, не само той, може да ти отговори "да, възмутително е" ?

Коментар

Извинявай, че се включвам, при вече зададен въпрос към друг, но тая работа не може да мине. Остави глухотата. Ми той е бил ПИЯН(шофьорът)! И затова е избягал... И това обяснение е най-изгодно за застрахователя, защото няма да плати нищо. Другото е несериозно. Не виждам начин да се оправдае някой, който блъска пешеходец на пешеходна пътека и то при почти приключило пресичане... Глух, сакат-не е толкова важно в случая. Съд до дупка! Тия лигльовци дето бягат от местопроизшествието вместо да помогнат, трябва директно да ги закопчават и така правят на повечето места по света.

Във връзка с моя въпрос по-горе, явно терминологията на английските и нашите вещи лица се различава. Нямах предвид "опасна" зона, а разстоянието, след което никаква маневра не може да предотврати ПТП. И май им беше възлова за определяне на вината. Ако се използваше и при нас, вероятно нямаше как да се оправдават мотоциклетисти, движещи се с по 200 km/h, затова, че някой им е отнел предимство, завивайки пред тях наляво(от друга тема, без да се обиждат мотоциклетистите, защото те наистина са най-уязвими), просто защото в повечето случаи такъв автомобил вече се намира в тази зона преди водачът му да е видял въпросния мотоциклет и няма необходимата скорост, за да я освободи навреме.

Някой няма ли я тази книга? Беше с една смачкана кола, приличаща на "Жигули" на корицата.
                        Последно редактирано от Еmil; 17-07-09, 20:26.

Коментар

Ако го бях разбрал - нямаше да те питам

От описаната ситуация - имало е опит за извъртане на работата в ущърб на пешеходеца, чрез целият арсенал класически трикове който се ползва в такива случаи по цял свят, за съжаление.

Но отново - не виждам какво мнение може да ти даде експерта по птп в конкретния случай, при положение че не разполага с конкретната документация и не е правил той разследването.

Та какъв е въпросът конкретно към експерта ? Освен "Не е ли възмутително ?", на което всеки, не само той, може да ти отговори "да, възмутително е" ?
                          Прочети аглавието - Анализ .....
                          Та - просто конкретизирам една ситуация ( вече случила се ).
                          Поставям параметрите и разяснявам условията на ПТП .
                          И питам - как ще направи Анализ експерта ? Това е .
                          По този начин темата ще се обогати и ще е интересна за много колеги.
                          И на други може да се случи подобна гадост . Но - те вече ще имат накаква подготовка .

Коментар

Само не разбирам какъв е въпроса. Къде е снимковия материал, къде е скицата на следователя с определените разстояние и базови точки на нея, къде са свидетелските показания. И на какъв въпрос трябва да се отговори с този анализ. Вещото лице не решава кой е виновен и кой не, за тази работа си има компетентни органи в лицето на съда. Вещото лице отговаря на специфични въпроси на който не може пред съда да отговори следствието.
                            "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
                              Само не разбирам какъв е въпроса. Къде е снимковия материал, къде е скицата на следователя с определените разстояние и базови точки на нея, къде са свидетелските показания. И на какъв въпрос трябва да се отговори с този анализ. Вещото лице не решава кой е виновен и кой не, за тази работа си има компетентни органи в лицето на съда. Вещото лице отговаря на специфични въпроси на който не може пред съда да отговори следствието.
                              Благодаря колега. Трябваше някой да го каже и на друг език, аз се уморих да питам от самото начало

Коментар

Благодаря колега. Трябваше някой да го каже и на друг език, аз се уморих да питам от самото начало
                                Колеги - не ми изземвайте функциите !
                                Аз съм питащият , а не вие . Моля - не ви разбирам ......
                                Анализ на експерт е нещо , което дава информация и яснота за тълкуването на дадена ситуация .
                                Не очаквам решение кой е виновен и кой не . Просто Анализ на човек , който знае на какво да обърне внимание и какво не представлява интерес за следствието .
                                Анализ е само Анализ . Не решение , нито присъда .
                                Посочил съм , че вече е решено кой е виновен . Дори на децата е ясно , че ако е блъснат пешеходец на пешеходна пътека ( без светофар ) - виновен е водача на автомобила.
                                Но има неща които не знам . И за това питам - как се прави анализ на такава ситуация .
                                Ако толкова съм затруднил експертите - просто не отговаряйте .
                                Голяма работа .

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
                                Какви скици и снимки ? Какви разсояния ?Аз не искам разследване .
                                Просто тълкуване на ситуацията : Блъснат пешеходец на пешеходна пътека ( няма светофар ). Пешеходеца е блъснат в края на пресичането си .
                                И за да е ясно : Следствието може да отговори на всеки въпрос . За това е следствие .
                                Вещото лице е неутрална експертна страна във всеки случай .
                                Тя споделя независимо мнение на разбиращ човек .
                                За да е по лесно и справедливо решението на съда .
                                Поправете ме ако греша ?
                                Последно редактирано от bgbul; 18-07-09, 22:14.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X