Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Инвертори и асинхронни двигатели?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Инвертори и асинхронни двигатели?

Погледни тук http://eshop.bg/ в мрежово захранване/инвертори HQ-INV1KC/24 ИНВЕРТОР 24VDC>230VAC 1000W+ВГРАДЕНО ЗАРЯДНО
    един приятел с такъв пусна компресор 1Кв аз също разполагам с един такъв в момента мога да го пробвам с хладилник и ще пиша има и модели на 12v
    0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

хладилника работи
      0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Първоначално публикуван от travelling Преглед на мнение
        хладилника работи
        Да . Мерси за отговора. И аз стиганах до извода , че ми трябва по мощен инвертор.... Знам ги и на пулсатор инверторите ама ми се струват малко скъпи
        Последно редактирано от superMAX; 25-03-08, 14:43.

Коментар

Първоначално публикуван от superMAX Преглед на мнение
          Да . Мерси за отговора. И аз стиганах до извода , че ми трябва по мощен инвертор.... Знам ги и на пулсатор инверторите ама ми се струват малко скъпи

Ако инверторът не дава на изхода си синусоида (или приблизително синусоида), то по-мощният инвертор може да предизвика дефиктиране на двигателя на компресора. Това означава, че методът "Проба-грешка" е приложим ако човек разполага с повече хладилници или поне с няколко компресора .

Коментар

Първоначално публикуван от kksnick Преглед на мнение
            Ако инверторът не дава на изхода си синусоида (или приблизително синусоида), то по-мощният инвертор може да предизвика дефиктиране на двигателя на компресора. Това означава, че методът "Проба-грешка" е приложим ако човек разполага с повече хладилници или поне с няколко компресора .
            Теоритично е така. А е и лоично да е така. Оказа се обаче ,че на всички инвертори суносуидата е ''П" образна. Така наречената :модифицирана. За това пуснах и темата. Оказва се, че единствено мощността е от значение...Поне за сега това са резултатите

Коментар

Теоритично е така. А е и лоично да е така. Оказа се обаче ,че на всички инвертори суносуидата е ''П" образна. Така наречената :модифицирана. За това пуснах и темата. Оказва се, че единствено мощността е от значение...Поне за сега това са резултатите

Все пак е добре да се наблюдава двигателят да не прегрее, защото ''П" образната синусоида съдържа много хармоници, които водят до увеличаване на загубите, а съответно и на температурата.

Коментар

Все пак е добре да се наблюдава двигателят да не прегрее, защото ''П" образната синусоида съдържа много хармоници, които водят до увеличаване на загубите, а съответно и на температурата.
                Или по простичко казано всичко, дето е встрани от синусоидата, свършва като топлина в двигателя. Отделно той си грее по принцип.

По отношение на инверотрите - не всички са с П образен сигнал. Има такива с трапецовиден, двойнотрапецовиден, и почти синусоида.

Въпросът с генериране на синусоида от прав ток с прилично КПД (поне 80%, макар че по днешните стандарти всичко под 90% е неприемливо)си е гърч по дефиниция. От там и цената е друга. И за ниски мощности (до към киловат) се оказва непродаваемо, поне за ширпотреба.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Няма П образна синусоида модифицирана синусоида се прави с ШИМ (широчинно импулсен модулатор) и ниско честотен филтър след него, а синусоидата на изхода си е истинска синусоида.При тези схеми се спестява големия трансформатор с метални ламели,а напрежението се повишава високочестотен инвертор с феритен трансформатор.Този тип инвертори могат дасе познаят по размерите и теглото и според мен си заслужават парите.
                  0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Първоначално публикуван от travelling Преглед на мнение
                    Няма П образна синусоида модифицирана синусоида се прави с ШИМ (широчинно импулсен модулатор) и ниско честотен филтър след него, а синусоидата на изхода си е истинска синусоида.При тези схеми се спестява големия трансформатор с метални ламели,а напрежението се повишава високочестотен инвертор с феритен трансформатор.Този тип инвертори могат дасе познаят по размерите и теглото и според мен си заслужават парите.
                    Заслужават си парите в зависимост от това за какво ги ползваш. Ако след тях ползваш нещо с импулсно захранване, ефекта от цялата работа не само че е нулев, ами е отрицателен, разбирай понижена ефективност на цялата система.

Но за където си трябват, си трябват и толкоз. Там каквато и да е цената си принуден да я платиш.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Най-добре според мен е един цифров инвертор. Те генерират синусоидата със ШИМ и са доста пъргави откъм стабилизиране. Не се влияят особено от входните параметри - просто си се нагаждат към всичко, което влиза във входа им, стига да е в нормите. Изходната синусоида е точна и стабилна.
                      Сега ако ме попитате за модели - ми не се сещам ... Ама търсете ...

Коментар

Първоначално публикуван от optron Преглед на мнение
                        Най-добре според мен е един цифров инвертор. Те генерират синусоидата със ШИМ и са доста пъргави откъм стабилизиране. Не се влияят особено от входните параметри - просто си се нагаждат към всичко, което влиза във входа им, стига да е в нормите. Изходната синусоида е точна и стабилна.
                        Сега ако ме попитате за модели - ми не се сещам ... Ама търсете ...

Звучи като панацея, но за съжаление не е така! Получаването на синусоида от постояннотоков източник, както вече беше посочено, е проблематично и при ниски мощности (до няколко десетки или даже стотици вата) не е ефективно, а даже и опасно за АС-консуматорите!

Коментар

...а даже и опасно за АС-консуматорите...
                          За неефективно да, предвид цената най-вече.

Ама опасно? Що така? Ако си е предвидено за ниски мощности и направено като хората, не виждам проблем. Въпрос на електроника.

За такова за голяма мощност, ползващо се за мощности под 10-20% от капацитета му да, може да се скофти. Ама пак е въпрос на много неща. Просто производителите пестят всяка стотинка при дизайна, а наистина читавите са чувал пари.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                            За неефективно да, предвид цената най-вече.

Ама опасно? Що така? Ако си е предвидено за ниски мощности и направено като хората, не виждам проблем. Въпрос на електроника. ...

Ако е направено действително като хората синусоидата ще си е синусоида и всичко ще е наред. Това обаче изисква повече елементи в устройството, а съответно и по-висока цена (както си посочил).
                            Това, което се предлага масово на пазара е с много "изкривена" синусоида, а следователно с много топлинни загуби в АС-консуматора. Опасността за консуматора е във възможността за дефектиране вследствие на прегряване, казано по-простичко консуматорът може да изгори .

Коментар

Има ли чалъм с пусков кондензатор да запали един подобен компресор през инвертор с т.нар. модифицирана синусоида. Пробвах се да запаля една машина за вода със 100 W компресор, през инвертор уж 1000 вата, с пикова мощност 2 кв и релето на компресора само прецъка и толкова, даде индикация за претоварване на инвертора, а иначе на него си пускам компютър, монитор, музика и плотер и лампа - които сумарно при работа са си към 800 Вата.

Коментар

Първоначално публикуван от proscrip Преглед на мнение
                                Има ли чалъм с пусков кондензатор да запали един подобен компресор през инвертор с т.нар. модифицирана синусоида. Пробвах се да запаля една машина за вода със 100 W компресор, през инвертор уж 1000 вата, с пикова мощност 2 кв и релето на компресора само прецъка и толкова, даде индикация за претоварване на инвертора, а иначе на него си пускам компютър, монитор, музика и плотер и лампа - които сумарно при работа са си към 800 Вата.
                                Няма да е лесно. Може да пробваш като включиш машината към инвертора и после самия инвертор. Пусковият кондензатор в случая няма принос.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X