Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Един много специален болт

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Един много специален болт

Първоначално публикуван от ninja_1 Преглед на мнение
    Аз ли да те пускам в "бисерите" или сам ще се цитираш там?Пиша из под масата...
    Нещо невярно ли съм написал?
    "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
      Не бе, ама непрекъснато търсиш (и намираш) повод да кажеш:

Коментар

Не,напротив...По-точно едва ли някой друг ще успее...

П.П.Още съм под масата...
        0885 477 440 "Чибуратор-тЕАм"

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
          Добре де, щото да може да си купиш болт от железарията и да го завиеш, ако затриеш твоя в Сибир. Така по-смислено ли е?
          Пука му някому, за някого в Сибир! Тук много често се изтъква, че идеята била - да може осемнайсетгодишно хлапе (войниче) да го ремонтира с чук на полето. Всъщност, идеята е тази, но в доста по-широк обвхват - така и да се произвежда (като и материалите не са в разрез със концепцията). Нали някакси и така върви...
          Последно редактирано от davc; 04-08-11, 23:25.
          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
            Пука му някому, за някого в Сибир! Тук много често се изтъква, че идеята била - да може осемнайсетгодишно хлапе (войниче) да го ремонтира с чук на полето. Всъщност, идеята е тази, но в доста по-широк обвхват - така и да се произвежда. Нали някакси и така върви...
            Беше опит за ирония това за Сибир.

Руската военна стратегия не разчита на качество, а на количество. Лошото е, че им към хората (човешкият материал) се отнасят по същия начин, ма тва е тема за друг разговор.
            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Какво общо има простотата на конструкцията и ремонтопригодността с точността на изработка и материалите?
              Ако този автомобил се произвеждаше в този си вид, но да речем в Германия, щеше да е най-безпроблемното мпс, пускано в обръщение някога.
              Съветското автомобилостроене е отражение в криво огледало на предимно американското. Каквото могли копирали, но индигото се поразместило... Требе си и технологична култура и най-вече сух режим.

Коментар

Чета темата и ме върнахте 20 години назад. Освен тези болтове голям зор беше и с болтовете на кардана 4! преди всяко излизане се проверяват, ужъст! Такава инженерна недомислица не съм срещал насетне, трите болта застават в равнина и 4-я става свободен, един по един, по един и в един момент дрън, дрън, дрън.... . Всичките хитринки изпробвал, но така и не престанаха да се развиват, пущините. ДА тръгнеш на път 1 час предварително за профилактика, че току виж си изгубил някое железо.
                Най обичам да ми обясняват как няма да стане!

Коментар

Темата беше за болта, а какво стана, ... Защо УАЗ е това, което е - обсъждано е много пъти.
                  Карданните болтове не ми създават ядове. Просто си се въртят - и така около 5000км дотук. За по-натам - ще видим.

И карданните фланци, и главината, ако разчитат на болтовете за предаване на въртящия момент, далече няма да стигнат. Те (трябва да) работят главно с триенето между двете повърхности, които болтовете притискат една към друга. Отпуснат ли се болтовете (било то с развиване или разтягане), това триене изчезва и въртящият момент почва да гъне болтовете. Никакви противоразвиващи средства няма да ги спасят, те ще се счупят. Просто такива ще им станат натоварванията.

Коментар

Добре де УАЗ се кара не само в Русия има и френско - немско - белгийско испълнение. Предполагам са намерили някъкво решение срещу саморазвиване/разпъване на болтовете защото нещо не си представям как някой шваба ще си проверява всичките болтове преди да тръгне на някъде по горите .
                    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                      Добре де УАЗ се кара не само в Русия има и френско - немско - белгийско испълнение...
                      Такава информация откъде пък ти попадна!? Става въпрос за УАЗ-ка, а не за Нива - нали. В тези държави, може да има някоя друга случайно попаднала единична бройка (в Германия сигурно са повече, като наследство от ГДР-то). Виж, ако под "немско изпълнение на УАЗ-ка" имаш предвид МБ Г-клас - това е съвсем друг въпрос. Единствената европейска държава, в която е осъществяван някакъв по-сериозен внос на такива коли е Италия, някъде в началото на `70-те и мисля, че е част от сделките с ФИАТ, покрай започването производството на модела "124" в Русия.
                      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                        Те (трябва да) работят главно с триенето между двете повърхности, които болтовете притискат една към друга. Отпуснат ли се болтовете (било то с развиване или разтягане), това триене изчезва и въртящият момент почва да гъне болтовете. Никакви противоразвиващи средства няма да ги спасят, те ще се счупят. Просто такива ще им станат натоварванията.
                        Абсолютно е така, но когато го разглеждаш като идеална сглобка. В живия живот, обаче има и приплъзване, което кара болтовете да работят и на срязване и на опън, което точно ги поврежда. Получава се хлабина, съответно удар и знаеш какво Още повече там има и гарнитура...
                        Затова трябва да се елиминират възможностите за образуване на тази хлабина.
                        На повечето подобни съединения шийката на болта е малко по-дебела от резбата и влиза стегнато в отвора на фланеца именно по тази причина.

@Насе, сигурен ли си че фланците на кардана са били правилно монтирани един към друг? Той обикновено не създава ядове.

Коментар

Не знам къде точно са тия болтове на УАЗ-a, но при тераното, с AVM_ските хъбове (съответно и техните си болтове), имаше точно същия проблем. Саморазвиване. При това съвсем не беше нужно да съм карал 4х4. Просто си се развиваха, и толкоз. Локтайти и прочие не помагаха. Разликата с оригиналното изпълнение беше че болтовете са по-къси, и хвашат примерно 7 милиметровата (като дебелина) основа на хъба към главината. Оригиналния автоматичен хъб (както и ръчните китайски, с които карам в момента), са с по-дълги болтове, минаващи през корпуса на целия хъб. И О! Чудо! Вече няма саморазвиване. Никакво. Без локтайти и прочие истории. Просто стягаш и забравяш. Гарнитурата още в началото е заместена с течна такава, на Victor Reinz.
                          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                            Добре де УАЗ се кара не само в Русия има и френско - немско - белгийско испълнение. Предполагам са намерили някъкво решение срещу саморазвиване/разпъване на болтовете защото нещо не си представям как някой шваба ще си проверява всичките болтове преди да тръгне на някъде по горите .
                            Нищо френско-немско-белгийско си няма УАЗ, освен дизели на Пежо, които си се монтират в Русия. Иначе, аз и себе си не си се представям да си проверявам болтовете преди тръгване. Просто няма да го бъде това.

Абсолютно е така, но когато го разглеждаш като идеална сглобка. В живия живот, обаче има и приплъзване, което кара болтовете да работят и на срязване и на опън, което точно ги поврежда. Получава се хлабина, съответно удар и знаеш какво Още повече там има и гарнитура...
                            Затова трябва да се елиминират възможностите за образуване на тази хлабина.
                            На повечето подобни съединения шийката на болта е малко по-дебела от резбата и влиза стегнато в отвора на фланеца именно по тази причина.
                            Тя и тук шийката на болта е по-дебела от резбата. А гарнитурата, поне според мен, е важна. На другата главина я има и там няма и следа от саморазвиване.

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                            Не знам къде точно са тия болтове на УАЗ-a, но при тераното, с AVM_ските хъбове (съответно и техните си болтове), имаше точно същия проблем. Саморазвиване. При това съвсем не беше нужно да съм карал 4х4. Просто си се развиваха, и толкоз. Локтайти и прочие не помагаха. Разликата с оригиналното изпълнение беше че болтовете са по-къси, и хвашат примерно 7 милиметровата (като дебелина) основа на хъба към главината. Оригиналния автоматичен хъб (както и ръчните китайски, с които карам в момента), са с по-дълги болтове, минаващи през корпуса на целия хъб. И О! Чудо! Вече няма саморазвиване. Никакво. Без локтайти и прочие истории. Просто стягаш и забравяш. Гарнитурата още в началото е заместена с течна такава, на Victor Reinz.
                            И при УАЗ хващат само около 10мм от основата на хъба.

Коментар

Може да е откровен спам, ама е вярно: - Ясене, кога най-сетне ще си вземеш нещо, което се ползва като автомобил за каране, а не за сенник - докато лежиш под него..?!!

Коментар

Има нещо гнило в Дания ..... 4 страници в грамотен форум заради една бурма. Не че мога да си представя какви точно мощни сили успяват да се породят в тая машина та да отвиват и късат 6 бр. дебели болта, обаче се натрапва очевидно, че требват по високоякостни и по-дълги такива. Ама какво се обаждам и аз ....

Имам ремонтни резбички до М12 мисля. Ако мога да помогна - ще се радвам. Никъде не видях колко му е размера по книга на това чудо.
                                0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X