Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Щура идейка за вятър и вода

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Щура идейка за вятър и вода

Не бъркаш, те всички са на един и същ принцип: дъно с обратен клапан и бутало, също с обратен клапан.
    Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
    Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
      Аааа .... ти що не си каза от самото начало , че приоритета всъщност е чевермето???

Едва ли ще спреш зеленясването с повишаване на кислородното съдържание. Иначе , най-елементарната и според мен ефектна на външен вид схема , трябва да се състои от "вертикалния ветрогенератор" и водно колело като това от снимката , но работещо на обратно /движено от вятъра/ чрез зъбно колело. Ама не от новите а старовремско. Не може да не си ги виждал. Ей като тия на картинката.
      Имам,имам идея и за колелото но що пък да не е комбинирана работата?Хем за рибата,хем за печеното.Ако спре вятъра докато се върти чевермето,то ще рече че е готово и наистина требе да го изядем.

вярно е,че на 1 декар вода се предвиждат 250 риби.И е именно заради недостига на кислород.Хваща ги червенката и и вирват опашките.Затуй искам да наситя с кислород максимално този мой "малък" водоем.малък,ама каква е хамалогия,и още колко има...мани,мани.Цифрата на бройката риба съм избрал произволно.То само ще си покаже колко може да побере.

Коментар

Първоначално публикуван от Мещера Преглед на мнение
        Е не ме взимайте на подбив де...

Въздух ще вкарвам отделно,с някой агрегат от стар хладилник.
        А тази джаджа ще е за ефекта повече,но и да работи разбира се.И сериозно мисля да спретна едно място за чеверменце редом,с дървено колело,и хем ще върти агнето,хем ще цамбурка във водата.И по този начин като се върти постоянно колелото,няма да зеленясва водата,мисля.
        Мъничка,идилична екосистемка...

Колега Джорджо,ще се радвам ако помогнеш с чертежите.Другото ще му намерим колая.[ATTACH=CONFIG]268336[/ATTACH]
        С маслото,дето ще вкара хл. агрегат ще умориш рибата по-бързо,отколкото си представяш-изобщо няма да има нужда от кислород. Ама за това,дето е на снимката-ставам и спонсор !

Коментар

Имам,имам идея и за колелото но що пък да не е комбинирана работата?Хем за рибата,хем за печеното.
          Айде да си мотивирам проекта малко ...... Значи Архимедовия шнек за да работи трябва да е наклонен под ъгъл над 45 градуса и също така да е изработен доста прецизно. Тоест не е лесна задачка. Буталната помпа е малко по-добра , но има голяма вероятност да застава в ГМТ или най-вече в ДМТ и тогава слаб ветрец не може да я "стартира". Колелото от своя страна е сравнително лесно за изработване с подръчни материали, няма мъртви точки и се е доказало през вековете. А отделно като плюс ще посоча , че след изграждането и тестовото пускане могат да се променят предавателните съотношения , така че да се постигне максимален КПД. И за капак - нищо не пречи от горния край на колелото да се отвежда част от водата към чевермето.

Е голямо чесане на пръсти падна.
          0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
            ... Значи Архимедовия шнек за да работи трябва да е наклонен под ъгъл над 45 градуса и също така да е изработен доста прецизно...
            Няма да работи при ъгъл над 30 градуса, да не говорим за такъв над 45... Друг въпрос е, с какви обороти ще трябва да се върти, за да изкачи вода, да речем на два метра...
            За мъртвите точки, или добро, или нищо!

П.П. Преместих темата тук, защото предполагах сериозно отношение и обсъждане на тази нестандартна идея, но ако продължавате в този стил, вместо да почистя спама, ще я върна пак в кошчето.

Коментар

А колко дълбок,го предвиждаш водоема?
              Въпроса ми е свързан със замръзване то през зимата и оцеляването на рибата под леда.
              Nissan Terrano II TDI 2700 2002g. avtomat - три вратичко.... )
              ".....ама сега пазара е пълен с джипове де, на тях даже JEEP пише ....."

Коментар

Гледам темата от сутринта ..... та, дойде време и аз да се включа.

В тази дупка МОЖЕ да се гледат и повече от посочените риби!
                Но си требе кислород и .... гасена вар. Разровете се по дебелите книги и ще разберете защо.
                Нищо сложно, на практика ... около 2-3 ... до около 5 кг. на няколко дена ... да речем седмица.

За ваденето на вода ... Джорджо го е казал .... само ще добавя резервоар, колкото по-голям и .... по-високо .... толкова по-добре.

А, на около 2 и повече метра водата не замръзва .... е при до около -20-30 градуса. Виждал съм дори и покрити с найлон такива мини рибарници .... но задължително аериране.
                Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

При комунизма унгарците гледаха Балканска пъстърва в изкуствено охлаждани и аерирани водоемиЗа самозадоволяване

Мислех да правя нещо подобно при мене. Ветърът не спира ни лете ни зиме
                  Исках да измисля как вятърът да върти агрегат и да изстудява водата .
                  Аерирането е по лесно мене ме брига охлажданетоКакъв да е този агрегат който да преправи въртенето в студ

Ще го направя заклевам се и ще ви поканя на печена по хайдушки „набодена през опашките“над жарта пъстървичка .Поздрави
                  К мирной жизни не пригоден.
                  Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                  ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
                    .....Какъв да е този агрегат който да преправи въртенето в студ

Ще го направя заклевам се и ще ви поканя на печена по хайдушки „набодена през опашките“над жарта пъстървичка .Поздрави
                    Еми у нащо село на този агрегат му викаме хладилник . Ма де да знам как е по научному . А иначе доста ветър требе да духа , та да студи . То не става въпрос за изстудяване на една бира.
                    Виж , за поканата ме заинтригува ! А аз имам предложение : Що да не спестим научните разработки и да не организираме една торба пъстърви по твойта "хайдушка" технология ? ... щото ако чакаме еководоема на Мещера ...
                    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Темата взе да става сериозна и това е добре.Радвам се също,че с адаша ще сме конкуренция-аз по шараните,той по пъстървите.
                      Водоема ще е дълбок при максимално пълно положение около 3-3.20 м.От компресор на хладилник си правят за надуване на гуми,тъй че масло няма да попадне.Ще работи целогодишно този аератор.Ако не се вари ракия /топлата вода от охладителя-в рибарника/ зимно време,ще се ползва при замръзване древният способ-чупене на леда ръчно...Или покриване с найлон.
                      Имах една стара книжка за рибовъдство но трябва да я потърся.Стана ми интересно за компонента гасена вар.
                      Резевоарът също ме заинтригува-мисля че трябва да го включим в схемата.Чакам и колегата Джорджо да даде схема за да умуваме.
                      В темата ми "Водоем" ще пусна но пускам и тук-ако някой има стар гумиран брезент от голям камион ще направи неоценима услуга да ми го даде,за да подсигуря задържането на водата в рибарника.
                      За перките на генератора-бая разглеждах вчера,и ми хрумна,че може да се ползва 1 или 2 казанчета от стара пералня.От тия,дето перката им беше на дъното,дето стават и за печене на офроуд пилета.Маха се дъното и се отрязват три парчета по на 120 градуса.И имаме три фабрично извити перки за турбината.
                      Номерът е качването на водата-каква подръчна помпа и как да я сглобим дяволийката.
                      Дали не може да се комбинира някаква турбинка от парно на автомобил?...
                      Иска ми се да е максимално опростена схемата,без стругарска и фрезистка работа или поне да е минимална.
                      Последно редактирано от Мещера; 10-11-10, 09:00.

Коментар

...
                        Иска ми се да е максимално опростена схемата,без стругарска и фрезистка работа или поне да е минимална.
                        Те тука не мога да се справя...

Коментар

За перките на генератора-бая разглеждах вчера,и ми хрумна,че може да се ползва 1 или 2 казанчета от стара пералня.От тия,дето перката им беше на дъното,дето стават и за печене на офроуд пилета.Маха се дъното и се отрязват три парчета по на 120 градуса.И имаме три фабрично извити перки за турбината.
                          Номерът е качването на водата-каква подръчна помпа и как да я сглобим дяволийката.
                          Дали не може да се комбинира някаква турбинка от парно на автомобил?...
                          Що не наснимаш , какви подръчни материали ти се въргалят по двора и започваме да мислим за старт от скрапа?

Като цяло , ми се струва , че от чарковете на стар /ненужен/ велосипед може да се тръгне ..... Например предната капла да се окичи с "перки" и да хваща вятъра. Ако е от старите и рамката е с прави тръби - ще се ползват за стойки и валове. Задната може да води гумен ремък накичен с "кофички" до трета капла по-долу. Ето някаква куца схемичка. Дано да става ясно какво мисля , че не ме бива с чертането на комп. Черните овали са капли, а червения - ремък с кофички.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:untitled.JPG
Прегледи:1
Размер:10.3 КБ
ID:5226283

Много забавно мероприятие си си измислил.
                          0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

За перките на генератора-бая разглеждах вчера,и ми хрумна..
                            Колега здравей, ето един линк който може да ти даде някаква идея и насоченост.Обикновенни пвц тръби разцепени на две.Поразгледай клиповете има доста обяснения.Аз лично смятам в скоро време да правя подобно нещо експериментално за генератор..и много държа и вярвам ,че по ефективен ще е с вертикална ос.
                            "Many men go fishing all of their lives without knowing that it is not the fish they are after."
                            "Много мъже риболовят цял живот , без да осъзнават , че не рибата е това което преследват."

Коментар

Поради евентуалното (почти сигурно) ниско КПД, май наистина ще е по добре механизма да вкарва въздух под водата с накрайник - арератор. Качването на водата ще е доста по енергоемко.
                              УСПЕХ
                              Гласът на разума е тих, но не успокоява докато не бъде чут.

Коментар

Първоначално публикуван от Jamo Преглед на мнение
                                ... и много държа и вярвам ,че по ефективен ще е с вертикална ос.
                                С вертикална ос може да е по-ефективен, само благодарение на Вярата. Аеродинамиката казва друго, но в тази наука, не се уповаваме на Вярата...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X