Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Щура идейка за вятър и вода

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Щура идейка за вятър и вода

Идеята се промени в посока,да не се качва водата нагоре,а да завърти водното колело турбината.Директно,като на гриловете за пилета-с червячен механизъм.
    По този начин ще имаме раздвижване на водата във водоема,и пад от колелото,откъдето ще се вкарва и някакво количество въздух.Тъй си мисля де...
    Вижте:
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PICT0246.jpg
Прегледи:1
Размер:92.4 КБ
ID:5230110Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PICT0247.jpg
Прегледи:1
Размер:83.9 КБ
ID:5230109

По този начин ще мога да направя да се контролира движението на колелото,ще може да се спира и въртенето на турбинката по желание.Мисля,че този вариант ще проработи.

Коментар

Ми що да не работи? А червяка - ако го имаш добре. Ако го нямаш - има какви ли не редуктори. На мен червяка ми се струва малко кофти. Има доста триене в него, все трябва да го поддържаш мазен ..... абе претенциозен е.
      0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
        Ми що да не работи? А червяка - ако го имаш добре. Ако го нямаш - има какви ли не редуктори. На мен червяка ми се струва малко кофти. Има доста триене в него, все трябва да го поддържаш мазен ..... абе претенциозен е.
        Мазането няма да е проблем Жоре.Особено ако се конструира по рис.1 от този линк.Много полезен според мен за всеки,който иска да си направи турбина и то от подръчни материали:

http://www.wind.energy-saving-techno...om/?page_id=31

Сега ми хрумна и друго-ако се ползва карданната предавка на заден мост от жигули да речем?...

Коментар

Сметката е следната:

1. Колко работа е необходима за издигане на 1 куб.м. вода, на 1 метър височина, да речем за час. Или казано по друг начин, каква е необходимата мощност.
          2. От какво ще се осигури тази мощност. Т.е. какъв вид и размери ще има работния орган на вятърния двигател, осигуряващ необходимата мощност и разбира се, при каква сила на вятъра.
          3. Точно тук идва препъни камъчето. Колко е КПД (коефицент на полезно действие). Колко е КПД на вятърния двигател, колко на водното колело и колко са загубите в предавките.

П.П. За да се захванете да направите подобна машина и тя да работи, то или трябва да сте в състояние да направите тези сметки за няколко минути, или да ползвате готови чертежи, направени от някого, който може да смята. Останалото са импровизации, с безкрайни експерименти и трупане на знания, но по трудния начин...
          Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
          Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
            Сметката е следната:

1. Колко работа е необходима за издигане на 1 куб.м. вода, на 1 метър височина, да речем за час. Или казано по друг начин, каква е необходимата мощност.
            2. От какво ще се осигури тази мощност. Т.е. какъв вид и размери ще има работния орган на вятърния двигател, осигуряващ необходимата мощност и разбира се, при каква сила на вятъра.
            3. Точно тук идва препъни камъчето. Колко е КПД (коефицент на полезно действие). Колко е КПД на вятърния двигател, колко на водното колело и колко са загубите в предавките.

П.П. За да се захванете да направите подобна машина и тя да работи, то или трябва да сте в състояние да направите тези сметки за няколко минути, или да ползвате готови чертежи, направени от някого, който може да смята. Останалото са импровизации, с безкрайни експерименти и трупане на знания, но по трудния начин...
            В линка по-горе е дадено КПД на вятърната турбина-до 15 %.Това мисля е една добра основа да се донаправят нужните изчисления и за останалите елементи.
            Колкото до импровизациите,има и още един вариант.Нашият мъдър народ го е казал:"Като почнеш да правиш едно нещо,ТО САМО СИ КАЗВА кое как трябва да стане,за да стане".
            Демек,навлизаме леко в хрониките Акаша,но наистина като почна да правя нещо,то само ми казва...Досега несполучливи опити нямам.Идеята сама си идва,"от въздуха".
            Чертежи и изчисления аз няма да се хвана да правя,но с радост ще ползвам помощта на някой от колегите.Друго си е черно на бяло...

Ето още един ентусиаст,който вади вода май със спирачна помпа от ЗИЛ,ако не греша.Вижте. http://rosinmn.ru/sam/baa/baa.htm

ПП Напролет трябва да хапнем ЖИВИ И ЗДРАВИ шарани.
            Последно редактирано от Мещера; 23-11-10, 12:05.

Коментар

Ето един линк за принципна схема на руски вертикален ветрогенератор Малютка.
              http://homesecrets.ru/remeslo/291-ve...-malyutka.html
              http://rekshino.com/publ/5-1-0-37
              А с вече произведената електроенергия можеш да задвижиш доста неща по избор, което ще улесни проекта ти.
              Ако не ползваш електрическата част, разгледай ротора.

Здравейте приятели!

Тук искам да споделя какво възнамерявам да направя при първа възможност (като свободно време и финансов ресурс), за да си построя вятърна помпа на моето родово имение.
              Правя го, защото така може да помогна на някой да го направи преди мене. Готов съм и за други взаимодействия.

Първо за самата ветрова турбина. Аз съм се спрял на вертикален тип с четири лопатки изработени от плат. Представлява четири рамки, с опънат върху тях плат, въртящи се около вертикална ос. Плата е леко отпуснат с цел постигане на по голяма мощност и възможност за връщане на част от вятъра, и биенето му в лопатките излезнали от работната зона. За целта вътрешната част на рамката е така оформена да позволява тази част от вятъра да минава свободно към съседната лопатка (рамка).

Пред тях има защитен щит, въртящ се около същата ос, направляван от крило следящо посоката на вятъра. Той прикрива тази половина от работното колело в която лопатките излизат от работната зона, с цел постигане на по-голяма мощност.
              Избрах този тип ветрогенератор поради бавноходноста му. Смятам, че за да работи една бутална помпа, от типа който ще опиша по долу, е необходимо ниски обороти и по-голям въртящ момент. Затова и слагам един редуктор от флекс, който има предавателно число 4:1 и сваля още 4 пъти оборотите. Този редуктор има и предназначението също така да промени въртящата се ос от вертикална в хоризонтална. Това е необходимо, за да се изработи своеобразен коляно-мотовилков механизъм, който да е насочи движението надолу към сондажа.

Частите за буталната помпа ще се поръчат в гр. Казанлък, където има фирми роили се от бившия голям завод „Хидравлика, които на приемливи цени могат да изработят тези части. Има два варианта по чертежи на клиента и по техническо задание те да разработят тази помпа. Аз лично ще използувам първия вариант.

Помпата представлява алуминиев цилиндър, който те изработват достатъчно гладък, вътре в него има съставно бутало с гумено уплътнение и вграден смукателен клапан. Уплътнението може да бъде с „О” пръстен или да се използува готови бутала от пневматични цилиндри (ако все още ги има). Този цилиндър е с диаметър в зависимост от отвора на сондажа и мощността на ветровия генератор.
              Помпата ще работи едностранно с горната си част. Нагнетателния цикъл ще се извършва чрез своеобразния коляно мотовилков механизъм, който предава движението на стоманен тел (подцинкован) движещ се вътре в нагнетателния тръбопровод и свързан в единия край на буталния прът. Буталния прът е изработен също от алуминии ф12 с голяма гладкост за да не се износва бързо уплотнението му (гумен "О" пръстен или "К" маншет ). Смукателния цикъл ще става от тежест завързана от долу на буталото и свободно висяща под помпата.
              Нагнетателния клапан ще бъде същия като смукателния(съставен), но ще е поместен в горния фланец на помпата и ще контактува с буталния прът.

Няколко думи и за коляно-мотовилковия механизъм. Това е един въртящ се диск в края на които едностранно стърчи лагеруван болт за който е свързан горе описания стоманен тел.
              Плата за отделните лопатки ще бъде закачен така че при много силен вътър връзките да се скъсат и така да предпазят ветровия генератор от разрушаване.

Има още една екстра. Защитния щит да се направи двупластов като с пружина и специално поставено крило, при по силен вятър, да започне да прикрива част от работната зона с цел постигане на относително постоянни обороти

При първа възможност, да намеря скенер, ще приложа и чертежи на всичко, тъй като нямам „Аuto CAD” на компютъра си.
              Желая успех на този който реши преди мен да започне В.Досев.
              За връзка с мен ползваите v12a3o@yahoo.com или 0897813071
              Последно редактирано от giorgio; 08-01-11, 09:02.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X