Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сондажни машини,автосонди.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Сондажни машини,автосонди.

    Първоначално публикуван от st.darakchiev Преглед на мнение
    ....
    Къде го видя втория динозавър - не знам...
    Между другото този дълбокия (6км) е проучвателен.

    ПП. А може би в цените е проблема? И в това, че всичките бачкате поединично - без сдружение?

    Коментар


    • От: Сондажни машини,автосонди.

      Първоначално публикуван от slavchovt Преглед на мнение
      В пясък и баластра на диамътър 850мм нямам проблем;копая---срутва се--обсаждам--продължавам до камък или мергел.Резултатът при тези сондажи --2 или 3метра воден стълб с помпи цол и четвърт дори и биба в по-плитките---НЯМА СВЪРШВАНЕ.Имал съм случаи когато копаем и ударим на здраво давърви 50-60см и сме го разбива ли на ръка и именно по тази причина реших да пробвам ударно сондиране.Иначе никога не бих се хванал да го упражнявам---ОТ 0 ДО ВОДА.
      Представям си разбиването на скалата в диаметър 850 мм по този начин, но не си представям как ще вадиш материала с желонката - разликата в диаметрите е голяма. Мисли за други варианти - например с кофата, не знам каква едрина на парчетата поема.

      Коментар


      • От: Сондажни машини,автосонди.

        Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
        Къде го видя втория динозавър - не знам...
        Между другото този дълбокия (6км) е проучвателен.

        ПП. А може би в цените е проблема? И в това, че всичките бачкате поединично - без сдружение?
        Спомних си веднъж, като закарах колата в сервиз за рутинен оглед и поддръжка, ми обясниха, че тъй като са членове на Сдружение, не могат да ми вземат по-малко от 32 лв на час монтьорски труд. Аз толкова и на себе си не плащам, та пообиколих и познай дали се върнах някога. Та медала има две страни.
        Не ми е зора за цените толкова, ами много некачествено работят някои колеги, имам предвид в ИГ сондиране. Като чуят клиентите цена за качествен сондаж, подскачат до небето. И аз мога как да е, но не искам! Вероятно така е разсъждавал и собственика на сервиза, но това не му помогна

        Коментар


        • От: Сондажни машини,автосонди.

          Определено в цените е проблема , а за здружение Владо не е да не са правили . Резултата е нула аз съм отворен за здружение но с ясна цел и правила . Но бай Иван (стар сондьор от време оно) примерно да ти говори сладко и после да ти ливне вода , въпреки че и за такива байовци си има процедура -нали.
          Не ми е зора за цените толкова, ами много некачествено работят някои колеги, имам предвид в ИГ сондиране. Като чуят клиентите цена за качествен сондаж, подскачат до небето.
          Съгласен съм че има всякакви сондажни фирми , не е ли всички да изкат да дават качественна работа и да получат по висока цена за работта . А защо е ниска цената на корпоративната работа в БГ си е направо огромна тема .

          Коментар


          • От: Сондажни машини,автосонди.

            Първоначално публикуван от st.darakchiev Преглед на мнение
            Като чуят клиентите цена за качествен сондаж, подскачат до небето. И аз мога как да е, но не искам! Вероятно така е разсъждавал и собственика на сервиза, но това не му помогна
            ...все повече ще попадаш на такъв вид разсъждения и постепенно нещата ще се променят...
            тая държава в последните 20 години само икономисти ражда - все част от тях вече се научиха да смятат.

            ПП. Направил съм един сервиз за тежки камиони от нулата - горе долу на 5тата година започна да печели пари, (което в случая беше постижение) - сметката за скъпия час е и тако и вако... В смисъл, че не винаги пропуснатия клиент е лошо нещо... Ако е добър майстора - и 40 лв/час ще плащат. Ако е скапан - и 15 лв да ти вземат - пак няма да се върнеш...
            Но и едното и другото не става веднага...нещата опират до това дали можеш да си го позволиш...

            Коментар


            • От: Сондажни машини,автосонди.

              Има ли някой от вас, който работи в района на София, и може да ми свърши работа ?
              ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

              Коментар


              • От: Сондажни машини,автосонди.

                Когато сме се бували в камък на ръка винаги започваме от средата и като поразбиеш малко надолу по лесно се бува встрани. Именно по тази причина направих един преходник-- конусовиден от 850мм на 300мм.Как ще вадим материала ще покаже работата;да ли сме на сухо или на мокро.Ефекта с кофата в пясък и баластра не е много удачен но върши работа.Какво имам впредвид;в баластра като заседне някой камък на някоя от клапите и я вадиш празна съответно гимнастиката се повтаря;и когато водата започне да промива материала пак си на нула.Същото и за пясъка.Смятам на този етап да приключвам до тук.Трябва да обърнем внимание на други неща защото започва да излиза работа .Но слаломирането във форума ще продължи естественно защото е удоволствие за мен да се срещаме макър и на монитора.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:18122010(004).jpg
Прегледи:4
Размер:116.6 КБ
ID:5258377

                Коментар


                • От: Сондажни машини,автосонди.

                  Първоначално публикуван от x3mrjoe Преглед на мнение
                  Има ли някой от вас, който работи в района на София, и може да ми свърши работа ?
                  Колега аз съм ти далече иначе бих ти помогнал , ако не да ти го изработя то поне ти дам мнение на място . Мисля че има 2-3 ма колеги в форума (и темата прегледай я) които работят в София пробваи ги на лично съобщение , ако не следят темата редовно. Иначе в София има най много сондажни фирми в БГ притежаваш най обширният избор .
                  Поздрави

                  Коментар


                  • От: Сондажни машини,автосонди.

                    [QUOTE=x3mrjoe;1463317]Както всички които пътуват по села и паланки, и аз съм видял телефони с/у които пише "Сонда за вода". Та какво е важно за един такъв сондаж, какво трябва да знам преди да прозвънявам офертите, и какво не трябва да правя ?
                    QUOTE]
                    Договаряй се за цялостна услуга, не за колкото направят. Така ще се откажат, когато им стане малко по-сложна работата и ти ще имаш недовършен сондаж, който няма да ти върши работа. А работата на сондьора се усложнява когато влезе във водоноса. Най лесно се прави сух сондаж. Няма водоснабдителен сондаж без затръбяване - преди това е само дупка. Тръбите да са дебелостенни ПВХ, затворени отдолу. Филтрите - тънки прорези напречни - надлъжните се свиват. Не се навивай на сондаж без гравийна засипка. Гравия (речен чакъл, ситен, разнозърнест) спира ситните пясъчета и др. мръсотийки и сондажа не се затлачва. Искай след направата на сондажа да го продухат с компресор, или, ако нямат, да го изпомпват няколко часа с помпа. И да ти гарантират някакъв дебит, нямаш гаранция - водата я прави само Един...
                    Естествено, всичко това струва пари, но ти си прецени баланса качество/цена.

                    Коментар


                    • От: Сондажни машини,автосонди.

                      Гравия (речен чакъл, ситен, разнозърнест) спира ситните пясъчета и др. мръсотийки и сондажа не се затлачва.
                      Даракчиев това с чакъла не е ли само за кладенците . И ние загривяваме но само по искане на клиента , понеже не съм обеден от ефекта на загривяването особенно в по твърди почви и скали. А ситните пясъчета и мръсотийки уплътняват гравия и го затлачват. Почистването с компресор (не такъв за боядисване ) има най добр ефект , също така и усвояването на сондажа с вибрационна помпа (когато дълбочината го позволява ). Много хора правят грешката като си мислят че когато им се изработи сондажа и оборудва (както спомена колегата Даракчиев с качественно ПВЦ) грижите им по него приключват и той (сондажа) е като мебел.
                      Сондажа трябва да се обгрижва и подържа за да увеличи дебита си и в последствие да го задържи , да може да се ползва по дълго време .

                      Коментар


                      • От: Сондажни машини,автосонди.

                        Даракчиев това с чакъла не е ли само за кладенците . И ние загривяваме но само по искане на клиента , понеже не съм обеден от ефекта на загривяването особенно в по твърди почви и скали. А ситните пясъчета и мръсотийки уплътняват гравия и го затлачват.
                        Принципно гравия трябва да се оразмери и пресее така, че да пропусне през себе си най-ситните 10% от материалите на водоноса. Така се образува т.нар. естествен филтър и това се смята за най-доброто. Опираме до зърнометрия, разни сметни методики, графики и така нататък, обаче решава опита(окото) и какъв гравий има на пазара. Владо по-напред беше пуснал снимки на немски филтрови тръби, там има и двуслойни филтри с порест запълнител. Те заместват гравийната засипка донякъде.
                        И в скалните сондажи водата се движи по пукнатини и каверни, които не са чисти от разни наноси. В течение на експлоатацията рано или късно водния поток носи фини утайки и ги внася в сондажа. Целта на първоначалното бурно стартиране на сондажа с компресор е точно тази - да донесе и изнесе, каквото ще изнася, и след това, при по-малки дебити, да няма проблеми. Клиента би трябвало да си получи сондажа готов за ползване, а не във вариант "полуфабрикат". Естествено, ако си е платил за по-малко, ще получи по-малко.

                        Коментар


                        • От: Сондажни машини,автосонди.

                          Напълно съзнавам колко отвлечено, неважно и теоретично звучи това за голяма част от колегите, но се опитвам да пропагандирам идеята за качествено и скъпо сондиране, което е научно обосновано, премислено, технически обезпечено и т.н. Все пак с всеки сондаж ние нарушаваме природните условия, свързваме различни подпочвени водни пластове, пардон-водни тела-, създаваме предпоставки канални води да влязат в питейните и др. хубавини, и следва да носим отговорност за това.
                          Много уважавам и тача сондьорите-ентусиасти със самоделните машини! Още ме болят ръцете от работата по първата ми самоделка преди ... години. Боята още не беше изсъхнала и правих подобрения насред сондажа.
                          Последно редактирано от st.darakchiev; 08-03-11, 14:36.

                          Коментар


                          • От: Сондажни машини,автосонди.

                            Първоначално публикуван от st.darakchiev Преглед на мнение
                            Напълно съзнавам колко отвлечено, неважно и теоретично звучи това за голяма част от колегите, но се опитвам да пропагандирам идеята за качествено и скъпо сондиране, което е научно обосновано, премислено, технически обезпечено и т.н. Все пак с всеки сондаж ние нарушаваме природните условия, свързваме различни подпочвени водни пластове, пардон-водни тела-, създаваме предпоставки канални води да влязат в питейните и др. хубавини, и следва да носим отговорност за това.
                            ...направо ги разплака...
                            Ти сега какво - циментация ли искаш да правят?


                            ПП. Горното беше опит за ирония. Иначе си напълно прав...и за отговорността и за създаването на предпоставките...

                            Коментар


                            • От: Сондажни машини,автосонди.

                              Отговорността освен на съзнание е въпрос и на организация на държавата и тя да си изпълнява задълженията /пък и гражданите да и помагат/. Когато бях на гости на Борислав Чакъров в Хюстън веднъж като караше по една магистрала задминахме една кола спряна от полицай. Каза ми "На този шофьор ако е направил нарушение животът му се променя напълно. Ще вкарат името му в специална база данни към която банките имат право на достъп. Преди да му отпуснат кредит банките правят проверка и ако там има името му лихвите скачат страшно". А там всичко е на кредит. Минавахме през едно тихо кварталче, спираше на всеки пътен знак а наоколо няма никакви коли. Казвам му "Карай, няма никой" а той ми отговори "Ако направя нарушение онзи на 100м зад мен ще направи снимка с GSM-а и ще я прати на полицията, последствията ти са ясни". Подстригвахме всяка седмица при 40 градуса моравата пред къщата защото ако не го направим съседите му веднага ще го обадят на кметството. А като се върнах в БГ първата работа на полицаите беше да си поискат от колегата който ме посрещаше защото беше в нарушение. В дивият Запад сме още.

                              Коментар


                              • От: Сондажни машини,автосонди.

                                Напълно съзнавам колко отвлечено, неважно и теоретично звучи това за голяма част от колегите, но се опитвам да пропагандирам идеята за качествено и скъпо сондиране, което е научно обосновано, премислено, технически обезпечено и т.н.
                                Това с цените е добро като идея но само на идея нали се сещаш .
                                Аз по рано в темата говорих ако се сещате , че нова сонда в България не може да работи освен ако претижателят и няма поне една кариера(примерно за такъв тип сонда ) .
                                България в момента е страна на самоделките и гаражните доработки и това го диктува пазара .
                                А за загривяването с гравий одавна не съм виждал да се прави (това което съм видял при европейските ни колеги) пускат се филтрите и тръбите в зависимост водните хоризонти почистване , усвояване и ползване .
                                Как и кой ще плати това ---почистване с air lift , че и усвояване после . Аир лифта го правихме по 4 дрена преди това се пускат химикали престояват 24 -48 часа за бентонитовата кора(знаят по запознатите ) еми то до тука е една седмица .
                                Не че няма кой да ги плати тия неща но..........
                                За фитърна колона от неръждавейка няма да говорим изобщо.
                                Последно редактирано от монио; 08-03-11, 19:45.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X