Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Катастрофа с Протон-М

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    От: Катастрофа с Протон-М

    Гравитацията печели винаги. Това е основното и свойство. Просто много я бива в чакането.

    Коментар


    • #17
      От: Катастрофа с Протон-М

      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:facepalm-wallpaper.jpg
Прегледи:1
Размер:132.0 КБ
ID:5498373
      Бира без ракия - парите на вятъра

      Коментар


      • #18
        От: Катастрофа с Протон-М

        Падналият дъжд е ограничил разпространението на отровния облак хептил - неизгорялата част от горивото. Спряна е работата по подготовката на следващите спътници за изстрелване, до изясняване на причините за аварията.
        00359893488603

        ....нямам си вече LR...

        Коментар


        • #19
          От: Катастрофа с Протон-М

          http://www.itar-tass.com/c1/793625.html - този път някой здраво ще си го отнесе. Телеметричните данни по аварията на Протон-М очакват се след двата дена.

          Коментар


          • #20
            От: Катастрофа с Протон-М

            Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
            този път някой здраво ще си го отнесе.
            То всеки път е така. Въпросът е това дали ще доведе до по-малко аварии в бъдеще.

            Коментар


            • #21
              От: Катастрофа с Протон-М

              Роскосмос назвал причину аварии ракеты «Протон-М»

              Комиссия Роскосмоса под руководством замглавы ведомства Александром Лопатиным завершила расследование аварийного запуска ракеты-носителя «Протон-М».

              Специалисты пришли к выводу, что причиной ЧП стала неправильная установка датчиков угловой скорости. В связи с чем в Центре Хруничева – разработчике датчика — проведут проверки, а также усилят контроль за процессом сборки.

              Спецкомиссия Роскосмоса по расследованию аварийного запуска ракеты-носителя «Протон-М» с тремя спутниками ГЛОНАС завершила свою работу и огласила результаты. Специалисты пришли к выводу, что причиной ЧП стала неправильная установка датчиков угловой скорости.

              «На 12-й секунде полета система управления сформировала сигнал повышения предельных углов полета», — заявил руководитель комиссии по расследованию причин ЧП, замглавы Роскосмоса Александр Лопатин, передает РИА «Новости».

              Лопатин пояснил, что это было связано с нештатным функционированием датчиков угловых скоростей. «Этот аварийный полет длился 32 секунды. Авария произошла из-за потери стабильности из-за нештатной работы датчиков угловых скоростей», — цитирует ИТАР-ТАСС заявление Лопатина.

              Замглавы Роскосмоса также заявил, что специалистам ведомства пока не удалось выяснить, почему ракета стартовала на 0,4 секунды раньше срока.По его словам, в настоящее время для установления этой причины сформирована межведомственная рабочая группа, она работает на Байконуре.

              «Сам я в пятницу вылетаю на Байконур для участия в работе этой группы», — сказал Лопатин на брифинге, отметив, что если бы датчики угловых скоростей работали нормально, система управления ракетой справилась бы с проблемами, связанными с недостаточной тягой в двигателях.

              Источник газеты «Коммерсант» в спецкомиссии, в результате комплексного исследования (в частности, телеметрических данных и технической документации) было установлено: датчики угловой скорости были перевернуты на 180 градусов, что сказалось на получении системой управления ракеты некорректных данных о ее ориентации.

              По словам собеседника издания, это стало следствием ошибки при сборке «Протона». «Конкретно эта ракета была собрана еще в ноябре 2011 года»,- добавил он.

              Специалистам Роскосмоса теперь предстоит выработать комплекс мер, которые позволят усилить контроль за сборочным процессом. В частности, разработчика «Протона» — Центр Хруничева — проверят на предмет установки камер наблюдения в цехах сборки.

              Накануне по данным издания, Лопатин проводил совещание на этом предприятии, однако, по словам источника в центре имени Хруничева, основной его темой стала не авария «Протона», а текущее положение дел. После оглашения результатов расследования все материалы будут переданы в правительственную комиссию, возглавляемую вице-премьером Дмитрием Рогозиным, которая уже в пятницу приступит к работе.

              По словам источника газеты в правительстве, ее задача состоит не в том, чтобы оспаривать выводы комиссии Роскосмоса: «Им необходимо выявить в большей степени системные ошибки, которые привели к аварии». Работать она, как ожидается, будет до начала августа, после чего результаты будут доложены премьеру Дмитрию Медведеву и президенту Владимиру Путину.

              Ранее близкий к расследованию ЧП источник сообщил, что причиной падения стал человеческий фактор: при сборке ракеты неправильно подключили датчики, в результате были перепутаны полюса. По его словам, система управления ракеты сразу после старта стала получать некорректные данные от датчиков, в результате чего потеряла ориентацию.

              Эту версию подтверждают качания ракеты из стороны в сторону сразу после старта. Однако неофициальные источники в космической отрасли заявили, что комиссия по расследованию крушения «Протона-М» не рассматривает ошибку в подключении датчика угловой скорости при сборке ракеты-носителя как основную причину катастрофы. Вице-премьер Дмитрий Рогозин также опроверг данную версию.

              По еще одной версии, причиной аварии мог стать сбой в системе управления, разработанной по заказу Центра имени Хруничева ФГУП «Научно-производственный центр автоматики и приборостроения имени Н. А. Пилюгина» (НПЦ АП).

              Кроме того, на прошлой неделе стало известно, что в Центре Хруничева было выявлено большое количество производственного брака при создании нового российского многофункционального лабораторного модуля (МЛМ). В связи с этим запуск модуля на Международную космическую станцию (МКС) может быть перенесен с декабря этого года на начало следующего.

              Специалисты РКК «Энергия», где сейчас находится модуль, будут проводить дополнительные проверки и испытания и избавляться от брака. Однако в Центре Хруничева заявляют, что перед отправкой он прошел весь необходимый комплекс испытаний и был принят для проведения дальнейших испытаний на РКК «Энергия».

              В марте этого года глава Роскосмоса Владимир Поповкин заявлял, что ракета-носитель «Протон» будет выводиться из эксплуатации после 2020 года, а вместо нее будут запускать «Ангару».

              Напомним, ракета с тремя российскими навигационными космическими аппаратами ГЛОНАСС-М упала на космодроме Байконур на первой минуте старта. Данные телеметрии по аварии «Протона-М» уже расшифрованы. В Роскосмосе уже официально заявили, что ракета стартовала на 0,4 секунды раньше запланированного.

              Производство разбившейся ракеты-носителя и трех спутников, а также организация их запуска обошлись примерно в 4,4 млрд рублей. Ответственность перед третьими лицами по запуску ракеты-носителя «Протон-М» была застрахована «Русским страховым центром» на 6 млрд рублей.

              Човешкият фактор пак, да го...

              Коментар


              • #22
                От: Катастрофа с Протон-М

                Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
                Роскосмос назвал причину аварии ракеты «Протон-М»

                Човешкият фактор пак, да го...
                Есть человек — есть проблема, нет человека — нет проблемы...Добре, че Русия има голямо население...

                Коментар


                • #23
                  От: Катастрофа с Протон-М

                  Тази фраза отдавно остаряла в Русия... Проблем е че през 1990-2000 години всички искали да работят като банкери, менеджери и така нататък, и сега липса на квалифицираната работна ръка много остро и болезнено се осеща в Русия.

                  Коментар


                  • #24
                    От: Катастрофа с Протон-М

                    Едно е да обърнеш полюсите на датчик при монтажа, друго е да не го забележат тия след теб. Това ми мирише на "многочовешки" фактор. Жалко за машината.
                    Издъних се на Тюринг теста

                    Коментар


                    • #25
                      От: Катастрофа с Протон-М

                      Фразата може да е остаряла, ама мисленето е същото...Ако стане авиокатастрофира виновен е пилотът, при производствена авария го отнася някой инженер...всички разследвания по Default приключват с това...истинските изводи остават за посветените
                      Последно редактирано от emil5koff; 18-07-13, 22:38.

                      Коментар


                      • #26
                        От: Катастрофа с Протон-М

                        Кога си ходил последно в Русия? Само за информация - в мой роден град се произвеждат баш тези сателити на ГЛОНАС. Да не ви казвам какви заплати вземат обикновени работници в завода, за да не ви расплача. Накратко - квалифициран шлосер взема над две хиляди долара.

                        Коментар


                        • #27
                          От: Катастрофа с Протон-М

                          Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                          Едно е да обърнеш полюсите на датчик при монтажа, друго е да не го забележат тия след теб. Това ми мирише на "многочовешки" фактор. Жалко за машината.
                          Имаше навреме едни хора в заводи, представители на Държавата, военпреди им викали. Не са били подчинени на ръководството на заводи, от тях само и единствено зависело, дали да бъде прието тн Изделието. Те са били на 100% стари старши офицери, които държали на думите Чест и Държавността. Е, сега ги няма. Ама май пак ще ги има. Дано, дано...

                          Коментар


                          • #28
                            От: Катастрофа с Протон-М

                            Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
                            Имаше навреме едни хора в заводи, представители на Държавата, военпреди им викали. Не са били подчинени на ръководството на заводи, от тях само и единствено зависело, дали да бъде прието тн Изделието. Те са били на 100% стари старши офицери, които държали на думите Чест и Държавността. Е, сега ги няма. Ама май пак ще ги има. Дано, дано...
                            То за имане - може и да ги назначат, ама дали ще са като ония едно време?

                            А истината е, така да проектираш изделието (в случая въпросния датчик), че нито да можеш да го монтираш наопаки, нито да му вържеш жиците наобратно, даже и да искаш. Тоест да изключиш максимално човешкия фактор. Въпросните хора също надали са безгрешни и всевиждащи. Баща ми ми е разправял например и за разни случки с военни самолети и вързани наопаки неща в тях, от личен опит. Та явно си е проблем, при това никак не руски патент - и за американски изцепки съм подочувал/гледал, все от сорта. Често даже не иде реч за икономии - просто грешки.

                            Нещо друго ми направи впечатление - споменава се че въпросния Протон бил сглобен 2011г. А аз все си мислех че едва ли не веднага след сглобяване отива направо на площадката, щото няма кой да чака. Явно нещата обаче са по-иначе.
                            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

                            Коментар


                            • #29
                              От: Катастрофа с Протон-М

                              Каквото и да си говорим, както и да го въртим- винаги е човешкия фактор. Машините не се самосъздават и не раснат в саксии. Правят ги хора и от тях зависи колко качествени ще са. А този факт важи като в Русия, така и в УСА, така и във всеки един кът на планетата ни. Ракети и в бъдеще ще падат (за съжаление). Важното е, че го има духа и желанието за покоряване на неизвестното.
                              Кой'т не скача е червен, кой'т не скача е червен!

                              Коментар


                              • #30
                                От: Катастрофа с Протон-М

                                Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                                Нещо друго ми направи впечатление - споменава се че въпросния Протон бил сглобен 2011г. А аз все си мислех че едва ли не веднага след сглобяване отива направо на площадката, щото няма кой да чака. Явно нещата обаче са по-иначе.
                                Не съм сигурен дали беше за "Протона" или за някоя друга ракета. Но руснаците почнаха да използват за носители междуконтинентални балистични ракети, тунинговани за граждански цели. Демек махат бойната глава и слагат цивилни пособия и уреди. А тея МБР може да са произведени и по-отдавна. Та от тая гледна точка си обяснявам факта, че дадената ракета е от 2011-МБР бол.
                                Кой'т не скача е червен, кой'т не скача е червен!

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X