Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Известни лодки от близкото минало
Свий
X
-
There's someone in my head but it's not me...
Коментар
-
Коментар
-
От: Известни лодки от близкото минало
Сигурно повечето от вас са чули или прочели по нещо за случая с една лодка от съвсем близкото минало, а именно – от месец май тази година. Тъй като вече писах за една лодка, която си е спечелила печална слава, сега мисля да продължа темата за най-неприятната и неромантична част на ветроходството.
Става дума за случая с английската лодка Cheeki Rafiki, модел Beneteau First 40.7, която губи кила си насред Атлантическия Океан, на връщане от една регата в Антигуа, където печели 1-во място в класа си. В следствие на това, лодката естествено моментално се e преобърнала и 4-мата души на борда не са имали време да освободят спасителния плот, така че скоропостижно са се издавили в студените води на северния Атлантик.
First 40.7 е един изключително популярен, най-вече заради скоростните си качества, модел на марката Beneteau. Дизайнер на тази лодка, както и на всички модели First от това поколение е небезизвестният Брус Фар. Оказва се обаче, че това въобще не е първата First 40.7, която губи кила си, което вече звучи доста стряскащо. Попаднах на една интересна статия, в която се анализира въпросната случка. Там има и една интересна снимка на трюма на едно такова Бенето, на която се вижда, че наборът (оребряването) на лодката (явно от икономически съображения) е една напълно отделна от корпуса черупка, която по някакъв съмнително ефективен начин е залепена за основния корпус, а килболтовете преминават през така залепените два детайла, между които очевидно не може да има достатъчно здрава връзка. Няма да преразказвам цялата статия, в която освен това се казва, че при тези лодки често се наблюдава движение на най-задния килболт, в моментите, когато се натяга ахтерщагът. Ето линк към самата статия:
http://www.wavetrain.net/news-a-view...in-post-mortem
Ето за финал и една любопитна случка с една чартърна лодка (Jeanneau Sun Odyssey 37), която неприлично дълго време е плавала без кила си и без никой да разбере, че го няма:
http://www.wavetrain.net/news-a-view...no-one-noticedПоследно редактирано от Zeehond; 08-08-14, 12:32.There's someone in my head but it's not me...
Коментар
-
Здравейте, реших да сложа точка на черната серия от постове, които напоследък публикувам в този форум. Замислих се, че последните ми изяви тук се отнасят само за потънали лодки, затова сега ще пиша за една, на която й е вдъхнат втори живот. Това е една от лодките, посочени в първия ми пост в тази тема, а именно – „Flyer”. Както вече писах, тя е дизайн на Спаркман и Стивънс и е произведена от Royal Huisman в Холандия.
Ето линк, на който има кратко описание, както и чертежи на обищия вид на лодката:
http://sparkmanstephens.blogspot.com...273-flyer.html
Ето накратко нейната история, след победоносното й завършване на околосветската регата Whitbread, през 1978-а:
През 1981-а „Flyer” е купена от Orange Coast College в Newport Beach, където в продължение на повече от 30 години е плавала под името „Alaska Eagle” и е служила, като учебен ветроход. Ето описанието на нейните преходи, през този период:
По някое време миналата година (2013) попаднах на нейна обява за продажба и ми стана безкрайно интересна нейната история, защото дотогава не се бях замислял, какво ли се е случило с нея, след финала на въпросния Whitbread. Oттогава следя постоянно какво се случва с нея, затова знам, че в края на 2013 „Flyer” беше закупена от някакви холандци, които се събрали и учредили фондация „Revival of the Flyer”, с идята да я възстановят в оригиналния й вид. По проект тя е двумачтов кеч, но като „Alaska Eagle” е плавала като слюп. Защото са й махнали бизан мачтата, а освен това са й направили и редица други изменения, в това число и смяна на оригиналния тъмно син цвят - с бял. Ето как е изглеждала „Flyer”, докато е носила името „Alaska Eagle” (т.е. – през по-голямата част от съществуването си):
След като я купуват, холандците я натоварват на кораб, който я връща в Холандия, където пристига през февруари 2014, след повече от 30 години и около 2 месеца след смъртта на прославилия я шкипер Корнелиус ван Ритсхотен, който не доживява да я види обратно вкъщи:
След това „Flyer” започва тур за овации из цяла Холандия, което включва и представянето й на яхтеното изложение в Амстердам:
Накрая воаяжът завършва в яхтостроителницата Royal Huisman, където лодката е била построена и където сега ще бъде реставрирана и възстановена в оригиналния си вид:
А ето го и резултатa от добре свършената работа:
Последно редактирано от Zeehond; 23-09-14, 21:24.There's someone in my head but it's not me...
Коментар
-
Скоро се присетих за една уважавана от мен марка ветроходни лодки и, покрай марката си спомних за може би най-интересната лодка произведена във въпросната яхтостроителница. Марката е Trintella, а конкретната лодка за която говоря е бившата Mona Lisa, настояща Icebird. Проектът е на Van De Stadt (кой друг
), ето подробности:
http://stadtdesign.com/designs/custo.../mona_lisa_60/
Спомням си, че преди години въпросната лодка беше обявена за продан в ето този сайт, където имаи доста подробности, относно модела и стъкмяването аеро-риг:
http://www.yachtmonalisa.com/
Сега попаднах и на сайта на новите й собственици, които са й дали името Icebird и правят с нея чартърни плавания в района на Антарктика:
http://icebirdexpeditions.com/index....=40&Itemid=129There's someone in my head but it's not me...
Коментар
-
Определено е по-ефективен от нормалното стъкмяване, а очевидно са се научили да го правят и достатъчно здрав, щом го слагат на такива големи лодки.
Ето статия, в която подробно се говори завъпросното стъкмяване:
http://www.yachtmonalisa.com/Hiswa-A...-Symposium.pdf
Ето го и описанието от сайта на Van De Stadt:
http://www.stadtdesign.com/pages/swing_rig
А ето и една наистина огромна лодка с такъв риг:
http://www.yachtforums.com/index.php...dwinger.19249/
Коментар
-
На това чудо бих се повозил с удоволствие.Първоначално публикуван от Zeehond Преглед на мнение
А ето и една наистина огромна лодка с такъв риг:
http://www.yachtforums.com/index.php...dwinger.19249/
Коментар
-
Нямаш никакви грижи. Тя се ползва за чартър, така че спокойно можеш да се повозиш на нея. Цената започва от 64 000 Евра на седмица и плаването е в района на Средиземно море, на една ръка разстояние, дето се вика:
http://www.njcharters.com/brochure/c...t/DWINGER/5965
Лодката е построена през 2012 от Royal Huisman, по дизайн на Джери Дийкстра, който е бил в екипажа на Flyer през 1978 и, който в последствие е начертал доста интересни лодки, голяма част от които са построени именно от Royal Huisman. Друг интересен факт е, че това е лодката с най-висока свободно стояща мачта в света.There's someone in my head but it's not me...
Коментар
-
Днес ще пиша не за една, а за цели 5 лодки. Общото между тях е, че всичките са серийни лодки и са построени в една и съща корабостроителница, а 4 от тях са проектирани и от един и същи дизайнер. Само петата е проектирана от друг човек, който пък е зет на първия. Стига шуробадженащина, време е да разкажа за лодките и - за това, което ги прави по-специални (поне в моите очи) от повечето серийни лодки.
Моделът на първата и най-старата от 5-те лодки носи името „Pionier”, което е и ключовата дума, накарала ме да съчиня днешните „мъдрости”. Лодката е проектирана от един от пионеите на модерния яхтен дизайн и е произведена от едни от пионерите в областа на серийните стъклопластикови лодки. По-конкретно – това е първата серийна стъклопластика лодка, произвеждана в Европа. Проектът, както казах, е на един от най-големите иноватори в яхтения дизайн. Това е човек с редица нововъведения в областта, част от които са оформили типичните линии на ветроходните лодки, които сме свикнали да наблюдаваме в днешни дни, като например отделния от кила, свободно висящ, полубалансиран рул. Става въпрос са холандеца Ericus Gerhardus Van De Stadt. „Pionier” е първият му стъклопластиков проект, след редица доказали се дървени и шперплатови лодки. Корпусът е произвеждан в Tyler Boat Co. – Англия. Въпросната фирма преди това е изработвала стъклопластикови форми за отливане на бетонови панели за жилищни сгради, та покрай формите са решили, че могат да правят и лодки. Дълго време Tyler са били едни от най-големите производители на стъклопластикови корпуси в света. Много европейски яхтостроителници са си поръчвали корпусите именно при тях. В случая с “Pionier”, Tyler са произвеждали само корпусите, след което лодките са били довършвани от Southern Ocean Shipyard – също в Англия. По-късно Southern Ocean Shipyard също става една от най-престижните яхтостроителници на острова. Лодката “Pionier” се появява на пазара през 1959-а, дължината й е 9м. Интересен факт е, че през 1972-а, един човек, плава сам около света с такава лодка. Човекът се казва Herman Jansen, което име на мен не ми говори нищо, но го прочетох в историята на модела „Pionier”. Ето как изглежда лодката:
Лодка номер 2 за днес е произведена по същата схема – дизайн на E.G. Van De Stadt, корпус от Tyler и всичко останало в Southern Ocean Shipyard. Тази лодка пък е била най-голямата серийна стъклоплстикова лодка за времето си. С такава лодка Naomi James става първата жена, направила самотно околосветско плаване. Моделът е „Gallant 53”, от 1966-а, дължината й е 16.2 метра. Има я във вариант с централен и със заден кокпит:
Следващата лодка е още по-голяма и отново е била най-голямата серийна лодка за времето си. Дължината й е 21.6 метра, моделът е „Ocean 71”, дизайнът е на E.G. van de Stadt и е произвеждана в Southern Ocean Shipyard. От този модел са произведени общо 22 бройки, като първата от тях печели убедително обиколката на Британия за двучленни екипажи, през 1970-а. Въпросната лодка се казва „Ocean Spirit”, а екипажът й се състои от небезизвестните Robin Knox-Johnson и Leslie Williams.
За последните две лодки ще пиша наведнъж и по-накратко, защото те не се отличават с нищо особено, освен че и двете са произвеждани от Southern Ocean Shipyard и много ми харесват, затова ги включих в настоящото съчинение. През 1972-а се появява моделът „Spanker 12.8”, с дължина 12.8 метра, по дизайн на E.G. van de Stadt:
Завършвам с модела „High Tension 36”, от 1975-а, с дължина 10.9 метра. Лодката е по проект на Jacques De Ridder, който е зет на E.G. Van De Stadt, както вече споменах. Прототипът на тази лодка е спечелил второ място в клас еднотонник, на световното първенство през 1975-а.
Коментар
-
Тъй като явно съм просрочил времето, през което имам право да си редактирам мнението, затова пиша нов пост, с който искам да внеса едно малко уточнение, подсказано ми от един съфорумец. Без да съм искал разрешението му, ще го издам и ще кажа, че Tramp ми подсказа, че Naomi James е първата жена, направила самотно околосветско плаване, около нос Хорн. Чисто хронологически, първата жена, плавала сама около света е полякинята Kristina Chojnowska-Liskewich.
Те и двете плават горе-долу по едно и също време, но в различни посоки, а и Liskewich тръгва по-рано и прави доста повече спирания. Така или иначе, на края Liskewich май все пак пристига преди James.There's someone in my head but it's not me...
Коментар
Активност за темата
Свий
Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.
Най-много потребители онлайн 108,039 в 21:00 на 20-03-26.

Коментар