Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кой потопи лодката в скалите пред Созопол?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Кой потопи лодката в скалите пред Созопол?

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
    Котвата е "чадър" 4кг ....
    ...Може би трябва и още една котва, желателно Денфорт.
    http://www.rocna.com/product-range/anchor/3

Аз Danforth ги харесвам много на пясък и докато съм буден. Заради дизайна им при промяна на посоката на опън може да не се забият пак- и ти спиш, вятъра обръща и пак камъните, парцалите, помпите...

Rocna е котвата, от която аз съм най-доволен. Това държи на всякакво дъно, забива се моментално и може да си го дърпаш и на 180 градуса промяна на опън, просто се зазвърта, забива и продължава да държи. От къде да я купиш, не знам, може да ги има някъде в Гърция или Турция.
    Втория мотор го търси двутактов със същата смес бензин/масло като главния. И ДЪЛЪГ ботуш. В гадното време да не вади винта... 10 конски сили май ще са достатъчно. И отделен резервоар /знам за врътките ама, ако не ти се гребе пак.../
    https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Това за дългия ботуш е ясно. То и лодката е за дълъг ботуш, а на кофти време тези лодки нямат никаква работа в морето. Остане ли без ход, вълните я лашкат като леген. Дадеш ли повече газ на вълна, друса като баничарка с изпуснали амортисьори по павета.
      Не знам дали е правилно, но на вълна обирам газта, докато спре да друса. Щото понякога имам чувството, че дъното ще изпадне.
      В Черно море не я карам. В язовирите и Егейско море е ОК, въпреки че и на Искър ми се е случвало доста неприятно вълнение. Около 70см вълна с бял гребен.
      Тези котви съм ги виждал и тук. Не са скъпи и мисля да си взема една.
      Благодарен съм за всякакви съвети, щото както казах с параходите съм новобранец.
      Конкретната беше върната към живот от доста занемарено състояние.
      Двигателчето е в наистина добро състояние и лесно я изкарва на глисаж и с 6 човека вътре.
      С двама човека по ГПС вдига 52 км/ч. Гори между 7 и 12литра на час в зависимост от ръчката.
      "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Пусни снимка да видим за како иде реч

Коментар

В тази тема я има на няколко снимки - все още беше недовършена http://www.offroad-bulgaria.com/grou...173&do=discuss

Коментар

.......За себе си направих извода, че ми трябва още един малък двигател за морето. В язовира няма страшно, но в големото гьол нема майтап...
            Двигателят е ревизиран отвсякъде двутактов 55к.с. Джонсън и нямам повод да се съмнявам в него, но всичко става...
            Иначе в лодката има достатъчно жилетки, сладка вода, резервно гориво, инструменти и т.н.
            Може би трябва и още една котва, желателно Денфорт.[/QUOTE]

.....другия вариант е едно ветрилно стъкмяване от ЯЛ 6 и малко да се понаучиш откъде го духа.

Коментар

Миленски, не ща колци и парцали в лодката

Коментар

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
                Миленски, не ща колци и парцали в лодката
                М'даа- изисканият стил на "Панчаревското Адмиралтейство" се познава от далече.
                There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
                No wahalla.

Коментар

Първоначално публикуван от Tramp Преглед на мнение
                  М'даа- изисканият стил на "Панчаревското Адмиралтейство" се познава от далече.
                  Естествено.
                  Аз съм си сухоземен плъх и с двигателите се разбирам добре
                  Просто не се смятам за достатъчно подготвен за ветроходец, пък и лодката май много, много не става за това

Коментар

Щом си знаеш възможностите и ограниченията на лодката, значи си напреднал.

Да се върна на темата. Като резултат от инцидентите на 10ти Август, Морска администрация започна по-чести проверки на плавателните съдове. Основно се проверява наличието на аварийни средства и обурудване. Инспектори посрещат лодките при приставане на кея и започват проверки. Извършват се и проверки в морето от катери на Морска администрация. Една от най-честите причини за забележки и глоби е липсата на сигнални ракети и спасителни ризи. Срока им на годност на сигналните ракети е три години, скъпи са, а тези които се продават в нашите магазини са на поне една година.
                    За да няма неприятни изненади, прикачам отново "Разпореждане 68" в което са описани изискваните документи и снабдяване на плавателните средства. Проверете какво имате и какво ви липсва. Обърнете внимание на изискванията за район на плаване I-А (отдалечаване от брега до 500 метра) и район I-Б (отдалечаване от брега до 2 морски мили).
                    Прикачени файлове
                    No wahalla.

Коментар

В същия ден простотията беше добила епидемични размери. Освен тази разбитата, имаше още една сюрия бедстващи в морето и на УКВто после казаха, че било голяма глъчка. Обаче това го разбрахме след като се прибрахме от нашите изпълнения.

Още като заваля, застудя и излезе североизточният по обяд, беше ясно какви вълни ще излязат и се започна взаимно подкукоросване да скачаме с джетове. Моят Акуатракс е атмосферник и се възгищисах, поради което се цанихме за брегова поддръжка на едно турбинесто Кавазаки 250. След екипирането на майстора как си требе с неопрени, ръкавици, противоударни жилетки и прочее, се засилихме с кола към уреченото място – на плажа в широката част, та ако падне, вълните да изхвърлят джета на пясъка и да го върнем. Само дето той заобиколи носа доста бързо и ни задмина, след което започна да скача преди да стигнем правилното място.

Всичко „точно”, вълните бяха станали поне 6 метрови и изправеният при скок джет изчезваше между тях с бая запас. Започнаха едни зрелищни скокове, едно каране по гребена на вълната и в суматохата всички забравихме, че падне ли сме на много тъпо място – до бреговото укрепване на ягозапад от джета. Закономерно, най-накрая се паднаха две последователни високи вълни и след скока от първата, не му стигна засилка и увисна във въздуха след втората, при което тръгна да се захлюпва назад и майсторът се отблъсна от джета, за да не му падне отгоре. Това стана на бая над 100 метра от брега и само докато се засилим надолу по камъните, вълните го изхвърлиха. Не бях предвиден да се качвам да го връщам и бях само с дъждобран, та напред мина човекът със жилетката. Първата вълна учудващо само беше дотикала джета леко пред камъните, обаче още преди да стигнем водата, втората го повдигна и го стовари отгоре, след което го дръпна. Бая изкънтя по камъните и се подредихме двамата, та при следващото изхвъляне да го яхне и като го дръпне обратно да го подкара. Хубаво, ама междувременно и двата му крака пропаднаха малко в пролуките, а вълната изсипа джета така, че легена накрая хем го натресе в прасците, хем му остърга стъпалата и глезените в каманаците. Добре, че при оттеглянето, успя да го яхне и преди да дойде следващата вълна запали и избяга към пясъка. С тези крака, нормалното беше да го изкара на плажа, обаче имаше и човек за вадене, който с плуване съвсем се отдалечи от каменния бряг нареко на вълните към плажа и щеше да се остави да го изхвърлят, обаче като не се видя дали все пак при падането не се е претрепал, втнорият реши да щурмува вълните, които вече се пречупваха застрашително и изобщо не беше ясно как ще ги премине. След няколко неуспешни засилки, завършващи с бягство обратно към плажа, най-накрая премина.

Междувременно дотичаха с плавници в ръце двама спасители и разбираемо бяха паникьосани, че може да им се наложи да влизат. Казах им, че нито могат да минат през тези вълни, нито имат работа вътре и да се прибират, че иначе и тях ще трябва да ги вадят.

На майтап звучи цлата работа, обаче в ретроспектива не съм очаквал вълните да изхвърлят джета с такава скорост – над 100 метра ги мина преди ние да можем да спуснем 10-15 метра камъни, а уж бяхме подготвени, макар и за друго място. С онзи Картер направо не си ги представям, веднъж щом са се нахакали в такава ситуация. При това, джетът се стовари само 2 пъти върху камъните, в рамките на две последователни вълни. Ние поне се оправихме с много бинтове и марли по краката и минимален кит по пластмасите.

Коментар

Tramp, четох наредбата с оборудването. Аз ли не разбирам нещо или там пише, че трябва да помъкна половината магазин с мен? Къде точно ще се съберат всички тия неща в една 5 метрова лодка? Преди няколко месеца карахме лодка от Калифорния до Испания. Поне 10 различни държави по пътя минахме и никой не е искал чак такива неща. Явно аз не чета правилно. Я някой на простбългарски да каже какво трябва за район на плаване до 5 мили за 5 метрова лодка.
                        Случката с джета няма да я коментирам, работата е ясна. Дръгия път ще сте надалече от камъните. На ваше място ще е друг. Дано и на него му се размина.
                        https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Първоначално публикуван от NIKSD Преглед на мнение
                          Tramp, четох наредбата с оборудването. Аз ли не разбирам нещо или там пише, че трябва да помъкна половината магазин с мен? Къде точно ще се съберат всички тия неща в една 5 метрова лодка?
                          Целият магазин Ники, целият. Нали помниш списъка със задължителното обурудване за Ял-6 по наше време (около 3 машинописни страници)? Дори да изкараш гребците, пак не можеш да събереш всичко в лодката. Сега нещата не са по-различни. Изобщо, папата не е чак толкова голям католик, в сравнение с нашите функционери.
                          Безпалубни плавателни съдове над 3 метра, с надводен борд под 0.5 метра не могат да се отдалечават на повече от 2 мили от брега. Как ще натоварят задължителното обурудване, си е техен проблем.
                          Един "проверяващ", дълго се чеса по врата, когато видя, че осигурителните ми колани са "вградени" в автоматичните спасителни жилетки- за него, ширпотребата на Plastimo са "връхта на сладоледа", а моите новички Cru и Crewsaver са някаква марка-жетварка. Човека си гледа в списъка, а там "спасителна жилетка" и "осигурителен колан" са две различни позициии. Не можа да събере кураж, за да ме глоби. Аз го погледнах с добрите си, топли и уморени, кафяви очи и му казах, че съм минавал Port state control на най-различни места. Изобщо, тук проверяват за да глобяват, а не за да помагат- КАТ в крайбрежен вариянт...
                          Сериозно обмислям вариянта, да вдигна още по-високо българският флаг, а на флагщока на кърмата да развея Red ensign. Нейно Величество няма да се разсърди, ако добавя няколко квадратни метра към владенията и.
                          Ober, радвам се, че се завърна в този форум.
                          Изпълненията на хората с джетовете ми напомнят на хайваните с пистовите мотоциклети по улиците- кандидат донори.
                          И аз чух, че по УКВ-то този ден е имало много сълзи и сополи. Добре, че водолазите са реагирали правилно. Нищо, че после ги обвиниха, че са откраднали катера на Морска администрация (за който тя няма екипаж). После началството ги награди и подчерта "добрите съвместни действия". На мен елемента на "съвместност" ми се губи, ама нейсе...
                          No wahalla.

Коментар

Прибързано ги изкарахте "донори". Хората са си стари капитани (до 20БТ). Имат си картери, жанота, тук-там някое бенето - все ветроходни. Работата с джета беше етюд, при това нито първият, нито последният. Единствената грешка беше, че не стана срещу плажа.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG2.jpg
Прегледи:1
Размер:36.1 КБ
ID:5299844Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG1.jpg
Прегледи:1
Размер:31.3 КБ
ID:5299845

През последните дни пак беше ветровито и с вълни, но вече се кротва, та можем да се засечем с тези от вас, които ще са на събирането.

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
                              Всичко „точно”, вълните бяха станали поне 6 метрови и изправеният при скок джет изчезваше между тях с бая запас. Започнаха едни зрелищни скокове, едно каране по гребена на вълната и в суматохата всички забравихме
                              Тези 6 метровите вълни не правеха ли тунел заради плиткото дъно?

Коментар

Уважаеми колеги,
                                май за първи път си позволявам да се включа в толкоз професионалния тон на дискусията.
                                За жалост, или за радост бях предишния ден на същото място до същата лодка/яхта/. Моите възможности са далеч по-скромни и се ограничават до една обикновена полу рибарска лодка 5.5м. с извънбордов двигател без платна, абе тривиален случай.
                                Но на темата- същия човек/цитиран по-горе/ и същото дете бяха там. Опитвахме се да ловим риба в доста бурно море при вятър около 6,5-7 м/сек вълните ни подмятаха както си искат, но в интерес на истината риболовът бе отличен/като преди буря/. След около два часа борба и 3-4 опита да бъда изхвърлен от лодчицата ми реших, че е крайно време да прекратя тази самопожертвователна авантюра и се подготвих за оттегляне. На барометъра ясно показваше влошаване, а и всички метеорологични белези говореха за предстояща беда, на радиостанцията също . На около 20 метра от мен бе злополучният бивш морски съд. Поне два пъти приканих неговия КАПИТАН да се приберем, като пределно ясно му обясних ситуацията в която може да изпадне. Да ама не, явно пасажерите му бяха по-важни от всичко/имаше около 5-6 човека/.
                                Днес от позицията на човек участвал в събитията си мисля, че:
                                1. Ако капитана се бе вързал за въжетата на мидарниците това нямаше да се случи.
                                2. Ако капитана бе запали двигателя и се бе прибрал 2-3 часа по-рано това нямаше да се случи.
                                3. Ако капитана бе отговорен и професионалист това нямаше да се случи.
                                4. Добре е че се е случило, ако всеки от нас прочете това и си направи своите изводи, и се страхува, поне малко.
                                5. Парите не са всичко.
                                6. Скъсаната котва и тем подобни глупости са за оправдание пред властите, собствениците, медиите и софиянците. /Аз наблюдавах ситуацията през целия ден и единствените две лодки които бяха на острова после бяха бедстващи/.
                                Дано не съм бил многословен.
                                Поздрави на всички
                                в общия случай, питащия, приема за точен и коректен,само отговора който е очаквал.....
                                Land Rover Discovery 4 & VW Touareg 3.0TDI

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X