Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кой потопи лодката в скалите пред Созопол?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Кой потопи лодката в скалите пред Созопол?

Да пусна ли видео как една се вайка " ПО БАНСКИ СИ ДОЙДЕ,ВСИЧКО ПОТЬНА............." а аз като прос' по бански не карам еле на кофти време.И не сьм критерий никакьв ма парен каша духа.

Ккакво правиш северно в близост до острова като си калитко не ми е ясно,на тях им е ясно вече

Майната му,една лодка по-малко.
    TOYOTA SEQUOIA ‘11
    W140 S420 '99

Коментар

Дайте наистина някоя книга от сорта: 'Асен и брата говорят за лотки , как да разберем какво си пишат' ?

Наистина ми е интересно и на мен
      Toyota RAV4 XA2 2.0 D4D 2004г. | Honda XRV 750 Africa Twin RD04 1992 г.
      Piaggio Vespa PK50S 1983 г. | Puch Maxi N 1982 г.
      Спортен Клуб Стрелба с Лък - Етър 78 В.Търново

Коментар

При спешни случаи и в ръце може да се държи платното, но трябва да има поне един на борда, наясно със ситуацията. Бих овързал голямата генуа около релинга и където падне и двама да натискат долния и край...
        Виждам на сателитните снимки мидени ферми или нещо друго да плава и прегражда морето. Може би това е отрязало лесен път за бягство, но пък аз смело бих се заплел във фермата, ако видя, че отива на зле работата. Разбира се, ако нямам едно наум, че лодката е служебна и се държа безотговорно.
        Чакаме очевидец да раясни повече.

Коментар

Ако "източника" ми е прав, то цялата работа е съвсем нелепа. Стояли са на котва в непосредствена близост до "Свети Яни"- малък кей в северозападният край на острова. Вятъра ги е изненадал, скъсало се е котвеното въже и ги е хвърлило на скалите. Не е имало време нито да палят двигателя, нито да лавират. Човек очаква повече от шкипер с четвърт век опит.
          Вярно е, че лодката няма рол-риф, може би си има и само една раздута геноа, грота е на патент-риф и не е лесен за рифоване, но може да го събориш върху гика и да го вържеш криво-ляво. Аз го правя от чист мързел...
          Ведомствените лодки са като клошари- гардероба е беден, пари няма, мераклии за разходки има предостатъчно. Не е рядкост да видиш вдигнати щормови грот и някакъв парцалив, уморен стаксел.
          Не знам на какъв хал им е двигателя. Ники е прав- на старите "Картър 30" има разни дву и три цилиндрови двигатели на Волво Пента. Има и по-нови Янмар и други, но на частните лодки бюджета е различен.
          Аз си направих изводите- прегледах, каквото трябва и набелязах още няколко важни липси за попълване.
          There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
          No wahalla.

Коментар

Първоначално публикуван от Faca Преглед на мнение
            Дайте наистина някоя книга от сорта: 'Асен и брата говорят за лотки , как да разберем какво си пишат' ?

Наистина ми е интересно и на мен
            Няма книга или поне аз не я знам.

Говорим за прости неща,неща от които моряците са се страхували с векове - подветрен бряг,каране под остьр ьгьл спрямо вятьра,рязка промяна на времето.проблем с котвата бил той верига,вьже,котва.................и като си знаят всичките тия неща не стоиш на котва,палиш мотор при пьрви признаци на лошо време,подготвяш малко платна преди да спреш и най-вече не висиш на северната част на нито един БГ бряг,шамарите идват от там най-често.

Като се потьне лодката идеи много.Аз като шибнах танкер / спях долу ма пак ми се брои / знаете ли колко много идеи ми дойдоха след това?99% знаех какво да се прави ебати,танкер в река не е трудно да му бягаш.Обаче не ми беше ясно как да обясня на собственика,че това което му казвам трябва да се спазва,а не да си играем на гоненица с танкерите.

Проблеми винаги има,колкото и да го смяташ пак криви излизат сметките някой ден.Няма да пускам снимки как ни изхвьрча котвата пред Колумбия при положение,че ние я слагахме всичко беше като по книга,че и по-добре.На сьщия модел,на сьщата котва,по сьщия начин щях да загубя втора котва и по една случайност не изхвьрча и тя та и праеилото Парен каша духа не винаги играе.Колко и да го смяташ пак има % дето ти играе сечено.

Тук обаче с просто око е ясно,че ни имат работа там,ни лодката е била готова,а и екипажа е нямал идея какво ги чака.Като не ти качва Картера се дьржи мотора топьл и готов,като имаш проблем с котвата се дьржи нож на метьр от нея - режеш и се махаш.И не си по бански като дойде времето и.......... и .............и.................и..........

И как да е
            TOYOTA SEQUOIA ‘11
            W140 S420 '99

Коментар

Off,
              Ама верно шибна танкер. И не какъв да е ами танкер дълъг над 200 метра. И не само го шибна ами го натресе с пълен ход на мотора под 90 градуса. И това при положение, че го знаят че идва поне 10 минути предварително и са си говорили по радиото. Абе като по учебник. Майстор!
              https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Изтегли си тази книга има много ценна информация за начинаещи. За съжаление я има само в превод на Руски. Успех.
                http://books.tr200.ru/v.php?id=1044151

Коментар

Първоначално публикуван от Tramp Преглед на мнение
                  Ако "източника" ми е прав, то цялата работа е съвсем нелепа. Стояли са на котва в непосредствена близост до "Свети Яни"- малък кей в северозападният край на острова. Вятъра ги е изненадал, скъсало се е котвеното въже и ги е хвърлило на скалите. Не е имало време нито да палят двигателя, нито да лавират. Човек очаква повече от шкипер с четвърт век опит.
                  Аха, значи калпав капитан. Втора котва нямали ли са? Калпазанска работа.
                  Понеже не познавам човека - може калпав късмет да са имали - но пък на късмета трябва да се помага и да не се ходи само с една котва.
                  Последно редактирано от lodkar; 15-08-11, 14:49.

Коментар

Имам спомен от конкретната лодка, на конкретното място преди доста години, като студент в ТУ. На кейчето пишеше ОФ 1946г
                    Двигателят беше Волво Пента с откраднат стартер, акумулатор, алтернатор. Нямаше никакъв ток и нищо електрическо на лодката.
                    Двигателя палехме, на отворен декомпресор с манивела, зацепена кой знае защо на разпределителния вал. Пръскаш спрей във филтъра, развърташ като идиот маховика, докато ти излязат всички фасове и накрая със сетни сили затваряш декомпресора.
                    Доколкото си спомням и газ не можеше да се дава. Чукаше на едни обороти и имаше само реверс.
                    И беше много трудно от Св. Иван да се стигне до Созопол на двигател. Течението беше толкова силно, че двигателят едва се усещаше.
                    Не ми се вярва и сега да е било различно състоянието.
                    "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
                      Имам спомен от конкретната лодка....
                      И това нещо се дава под наем! Не, че не съм палил картери с манивелата, ама... То май повечето така си палеха, но не ги даваха под наем. Едно е да се возиш сам, друго е да возиш хора. Нямам думи...

Внимавайте на какво се качвате! Това, че ви взимат парите не означава, че коритото става за плаване /или че "капитана" е капитан/.

Коментар

Първоначално публикуван от NIKSD Преглед на мнение
                        Внимавайте на какво се качвате! Това, че ви взимат парите не означава, че коритото става за плаване /или че "капитана" е капитан/.
                        Сега остава да ни светнеш как да разпознаваме дали коритото е корито, а също така и капитана колко е капитан! Аз съм се возил няколко пъти с лодките, с които правят разходките около острова. На пристанището привечер има няколко, които чакат "пациенти", плащаш нещо си там, качваш семейството и обикалят около въпросния остров. Та как всъщност да разберем на какво се качваме и кой ще ни вози? Или по-добре е изобщо да не се качваме
                        LZ1PER

Коментар

По мое време не се даваше под наем - беше си на МЕИ. И караше, каквото се качи
                          Преди седмица на Тасос също се сдобих с отвор в корпуса колкото бирена бутилка. Също от изпуснала котва.

Коментар

Първоначално публикуван от peppy Преглед на мнение
                            Сега остава да ни светнеш как да разпознаваме дали коритото е корито, а също така и капитана колко е капитан! Аз съм се возил няколко пъти с лодките, с които правят разходките около острова. На пристанището привечер има няколко, които чакат "пациенти", плащаш нещо си там, качваш семейството и обикалят около въпросния остров. Та как всъщност да разберем на какво се качваме и кой ще ни вози? Или по-добре е изобщо да не се качваме
                            Ами да кажа ама като ме е нямало поне 13-14 години, сума и неща са се променили. Доста "карачи" от нашето време са навънка, има нови знаещи момчета... Та и имена не мога да ви дам.

С 2 думи- отиваш и оглеждаш лодката. Колкото и да не разбира човек, скъсаните платна и занемареното корито ще го познае. Интересно е- като решиш да скачаш с парашут, се интересуваш точно с кой скачаш, а с лодка... Мисли за лодката като за парашут.
                            Как да познаеш капитана- там е по-сложна и отнема време. Засядаш с една каса бира пред кея и гледаш кой как прави маневрата. Некадърното си личи от далече. С питане май става, ама като знам как се държим и колко лъжем само и само да оплетем в такелажа неграмотния турист...

Най-важното- Проверяваш за ризи! "Абе, няма да ни трябват..." не върви! При такава реплика аз слизам от коритото на момента! Ризи за възрастни и за деца са различни. Ако сте с деца, убедете се, че имат правилния размер. Навигационни светлини да светят /бяла отзад, червена и зелена на носа и бяла поне метър над носовите. Радио да има и да работи на 16ти канал. Спасителен кръг за човек зад борда. Ракети, фенер, рог за мъгла, котва, пожарогасител/и. Няма ли ги тия неща, не са ли в отлично до много добро състояние, не се качвам. Аз по принцип си нося VHF радио, фенер, нож, Spot и риза с мене. Не разчитаите много да ви помогне някой, помогнете си сами.

Преди качване на лодката, обадете се на някой и му кажете къде отивате, с коя лодка и кога ще се върнете. И като се върнете му се обадете да "свирите отбой". Като не се върнете до определеното време, да звъни на когото трябва /телефона си го намерете/.

Коментар

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
                              По мое време не се даваше под наем - беше си на МЕИ. И караше, каквото се качи
                              Преди седмица на Тасос също се сдобих с отвор в корпуса колкото бирена бутилка. Също от изпуснала котва.
                              Я разкажи! Сега ако кажеш, че котвата е Danforth
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2317147.jpg
Прегледи:1
Размер:24.2 КБ
ID:5298381

и работата е ясна. Пусни и снимки! Как я затапи? Добре е, че си си носил парцали...?

Коментар

Котвата е "чадър" 4кг Лодката е 5м скутер. Беше пусната на около 35м от брега и закачена на носовата утка на лодката. Отзад имаше въже, вързано за колесаря на лодката на брега. Нощес, обаче излязла вълна и намерих лодката в плиткото на камъните и с 20см вода вътре. (Да живеят билджпомпите и парцалите)
                                Просто дъното беше такова, че котвата не може да се забие добре, а на всичко отгоре "капитанът" мноо прост и новобранец.
                                Обикновено като пускам котвата дръпвам с лодката и в случая уж задържа, ама на...
                                По-готино беше като едни колеги искаха да ги повозя и на около километър от брега, двигателят угасна. Бензин има в резервоара, ток има а Джонсъна не мецва Връчих им греблата, но след около 40 минути установихме, че единственото, което се постига с греблата е да обърнем носа нанякъде. А течението ни отнасяше сериозно навътре към някаква петролна сонда. Това ме мотивира да погледна какво всъщност му има на маторя. Просто се беше откачила бързата връзка за бензина от резервоара към двигателя. Като съм зареждал, не съм щракнал конектора хубаво.
                                Закачих го, подкачих гориво с крушата, но на колегите не казвам нищо, щот съм гад. Почнах да обяснявам, че след ден два все ще ни намери някой Стигна се дотам, че единят обеща всеки ден да ми прави кафе в офиса, само и само да го извадя от морето. Тогава цъкнах ключа и ръгнах щамбайна до дупка напред. Колегата си спазва обещанието като пич, но няма сила, която да го качи повече на лодка. Жена му, обаче се кефеше
                                За себе си направих извода, че ми трябва още един малък двигател за морето. В язовира няма страшно, но в големото гьол нема майтап...
                                Двигателят е ревизиран отвсякъде двутактов 55к.с. Джонсън и нямам повод да се съмнявам в него, но всичко става...
                                Иначе в лодката има достатъчно жилетки, сладка вода, резервно гориво, инструменти и т.н.
                                Може би трябва и още една котва, желателно Денфорт.
                                Последно редактирано от Scrapheap; 24-08-11, 00:33.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X