Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Стопанство Боерикс. Хиляди въпроси

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #91
    Аз понеже вече си бях намерил два варианта за основи та въпросът ми беше по-скоро как се държи ремарке натоварено на ужаст(ми да не се е раждало ремарке в крайна сметка)без окачване на оффроуд. Едната основа е с ресьори, а другата е от камионджийско тандемно ремарке,което е горяло в краят, него си представях с тандемно окачване като руските тороразхвърлящи ремаркета, без окачване. Има доста американски фирми правят такива ремаркета и до 16 тона са предимно на твърдо, без окачване.
    Тази година, който има достъп до безплатна тор е щастливец 🤭

    Коментар


    • #92
      Определено. Гледам, че димитровградската амониева селитра е вече 1240лв/т без ддс.
      Toyota Avensis 1ad-ftv 2007
      Toyota Rav4 2ad-ftv 2014 awd

      Коментар


      • Кольо
        Кольо коментира
        Редактиране на коментар
        Зорлем ще ни накарат да преминем към био земеделие-без използване на торове.
        Тогава житото ще е по 1,50, а хляба ще стане 5-6 лева.

    • #93
      Аз съм решил да торя пшеницата с 40кг азот, царевицата с 20кг, слънчогледа с 20кг НПК 16 16 16. При такива цени на торта е просто безумие да се заровят в земята повече пари.
      Toyota Avensis 1ad-ftv 2007
      Toyota Rav4 2ad-ftv 2014 awd

      Коментар


      • Кольо
        Кольо коментира
        Редактиране на коментар
        За мен и това е много. Аз тези количества ги слагам в нормална година, при нормални цени на торовете. Най-вероятно слънчогледа и царевицата ще ги оставя без фосфор и калий, на царевицата по 15 АН, на житата по 30-35.
        Ма ще видим де, до пролетта има време.
        Житата ще са без есенно торене, това вече е решено. Ще разчитаме на стари запаси в почвата

    • #94
      Ами не ви дадоха на добруджанци сами да си разтоварите безплатната тор, ами спасителни операции ще ми правят. Аз съм сигурен, че ако бяха предложили на земеделци сами да си го разтоварят, без да плащат нямаше и зрънце да падне в морето
      На 90 декара съм закарал около 160-180 тона оборска тор смесена с постеля, и сме напръскали около 600 тона течна, още 150-200 и сме го покрили цялото. Дано и стигне на пшеницата, че сме поръчали база 4 тона, ще сеем 180 декара с базови семена на втората година в която се занимаваме със земеделие, а си мисля евентуално малко азотец да вкараме зимата и това да е. Риск пичели, риск-губи . Но по-големият ни проблем не са торовете, а водата, при нас не спря да вали 11 дни, ден и нощ. В събота влязох точно 12 метра в нивата и до мостовете, ами до 600метра-краят на нивата? При такава киша само с култиватора дали няма да стане, без да го дисковам или ора?
      Утре ще ни идват на показна проверка от Министерстовото на земеделието, Риосв, фонд земеделие, Нап, Дап, дано не намерят много проблеми, че в това време само глоба ни трябва и сме до там.
      Как сте със сметките за тока, ние за един месец разлика сме от 1200 на 2800лв, а още не сме пуснали отоплението на поилки, индианци...

      Коментар


      • #95
        През зимата не трябва да се дава азот. Това са пари на вятъра. Той се разтваря много лесно във вода(а тя през зимата е много), и заминава с нея далеч-далеч от корена. Не случайно по нитратната директива на ЕС е забранено да се тори с азотни торове до началото на пролетта. Май преди 1 Март беше датата, не си спомням точно.
        Преди 30 години се тореше само по веднъж-с 25-30 кг амониев нитрат, в ранната пролет. После започнахме да разпределяме дозата на два пъти, като се увеличи на 35-40, сега гледам колегите торят по три пъти, няма да се учудя, ако дават и по 50 кг.
        Но при всички положения азот само напролет, през зимата е ненужен, та дори и вреден-може да накара растенията да прераснат и при един късен студ да измръзнат. Миналата година го ядох този...
        Има ли желание-има и начин!

        Коментар


        • #96
          Ами гледах ги тази зима докато беше замръзнало влязоха и ръсиха със силистрата, та затова си мисля зимата да го правим. Както и да е, течната тор от обора си я имаме и я вкарваме сега, със сигурност ще има ефект. Август след жътвата, където влязох и напръсках с нея пшеницата избрати или там каквото направи след две седмици и ожънатата нива беше зелена с 35-40см зеления.

          Коментар


          • Кольо
            Кольо коментира
            Редактиране на коментар
            По замръзналото най-вероятно е било с карбамид. Той е с по-забавено действие, и има нужда от малко повече време за да започне да храни растенията.
            В амониевия нитрат едната форма на азота е именно нитрата-най-лесно усвоимата форма за растенията, та започва да действа веднага. А по замръзналото няма вегетация, никакъв азот не е нужен, просто ще се отмие с водата. С амониев нитрат се тори когато вегетацията напролет е започнала, или се очаква да започне до 2-3 дни.

            Оборския тор във всякакви форми е мехлем и благодат за всички растения, ако имах възможност-бих давал по много и начесто.

        • #97
          Първоначално публикуван от Gichev Преглед на мнение
          ... Една от причините да не вземем Джон диър, Фенд, Валтра са техните български представители, които се държат с такива като нас като с прошляци. За момента имаме три италиански трактора и един англииски, ама оригинален на инчови резби ...
          .
          Здравей, поздравления за начинанието.

          Относно опита ти с въпросните представителства, напълно съм съгласен. Държат се като барони, а ти си нещастника, който е дошъл да го събуят и надупят ...
          Даже имам една смешна история от представител на Фендт/Валтра, който ми каза, че не може да ми даде цена на трактор, защото явно не мога да си го позволя. Каза - "Когато си готов да купуваш, ела и ще говорим"😶 .... Е, отидохме и купихме 2 трактора и комбайн Case. А на тоя льольо от Фендт дето те мери по това с каква кола идваш ... много му здраве.

          Коментар


          • #98
            Тъжно ... и обезкуражаващо ...

            https://agro.bg/interviuta/zhivotnov...-doyna-krava/?

            Коментар


            • #99
              За тъжното е тъжно, ама чак пък обезкуражаващо - не е. Нито са първи, нито ще са последни по света и у нас. Жалко разбира се че толкова малко издържаха. Ако се попрегледа темата набързо още отначало ще се види че няма изненади никакви. Колегите разбират много от една област на дейността в която бяха скочили надълбоко и малко от другите области на същата дейност. Няма как да стане. И всички наоколо бяха виновни и никой нищо не разбираше от крави и от техника...

              Коментар


              • trapper
                trapper коментира
                Редактиране на коментар
                На същото мнение съм. Няма да коментирам подробности, защото вече са описани по същество.

            • Здравейте на всички, както сте забелязали напоследък чукчи повече читател, отколкото писател.
              Понеже темата се превърна в своеобразен дневник, макар и непопълван доста време, ще започна по ред на събитията.
              Може би е добре да започна с добрите новини- наша крава е на първо място в България за породата Симентал с най-висока млечност- 15 000литра за лактация. Както и фермата ни постигна най-висок резултат за средна млечност на стадото за породата Симентал за 2021 година. Сега някой ще каже "Е първо, място, първо място, и въпреки това затворихте" това е отчасти вярно, няма да изпадам в подробности, а и не мисля че съм длъжен да се обяснявам или извинявам на когото и да е, но ако трябва да степенувам причините за промяната на бизнес-модела би изглеждало така:
              1. Лични причини
              2. Липса на адекватна работна ръка
              3. Абсурдната ситуация в която се намира животновъдството в момента и занапред
              4. Липсата на адекватна ръботна ръка, която да обслужва модернизирана ферма-доилни роботи и друга автоматизация
              И така първата жътва приключи, от около 160 декара прибрахме около 55 тона пшеница, предвид това че не сме използвали изкуствени торове, а само наличните от фермата, закъснелите тесни гуми, ГПС, късното третиране мисля че 350кг/декар не е зле. Ще чакаме слънчогледа, макар че там положението ще бъде доста слабо, предполагам ще се завъртим около 100-те кг, но извинението с тесните гуми, ГПС-а, валежите, когато не ти трябват важат в пълна сила, като за първа година толкова, догодина по-добре!
              Тревната смеска....тази която е близо до нас и я нахранихме обилно с течната тор от 11 декара балирахме 42 бали по около 450кг всяка(сенаж), "далечната, гладна" тревна смеска е доста слаба-бала/декар сено, същото излезе и от просото, но за сметка на това сеновалът ни не е бил толкова пълен досега
              Междувременно се сетих, че сигурно държим още един рекорд, макар че едва ли съществува такава категория-Абърдин кръстоската ни роди женско Вагю крос, първоначално мислех да го оставя да си суче от майката, но след като я издоихме няколко пъти започна да дава 29-30 литра. Не е зле като за месодайна кръстоска, традиционно даваща 3-4 литра

              Коментар


              • Стария
                Стария коментира
                Редактиране на коментар
                Колега аз съм през един баир от вас как не сме се чули и видели



                Да поговорим с точно за това

                Защо съм в ммммм по тъмно сива зона

                И работната ръка е смърт за нашия бизнес

              • Gichev
                Gichev коментира
                Редактиране на коментар
                ами аз съм тук, освен когато ме няма, ела да се видим

            • Първоначално публикуван от jordanov sv Преглед на мнение
              За тъжното е тъжно, ама чак пък обезкуражаващо - не е. Нито са първи, нито ще са последни по света и у нас. Жалко разбира се че толкова малко издържаха. Ако се попрегледа темата набързо още отначало ще се види че няма изненади никакви. Колегите разбират много от една област на дейността в която бяха скочили надълбоко и малко от другите области на същата дейност. Няма как да стане. И всички наоколо бяха виновни и никой нищо не разбираше от крави и от техника...
              Ще ти отговоря с един култов цитат от един култов сериал: " You know nothing Jordanov sv"

              Коментар


              • KingofROAD
                KingofROAD коментира
                Редактиране на коментар
                По-класическата култова реплика на Сократ - Аз знам, че нищо не знам. И това го ЗНАМ със сигурност !!! (последното е мое допълнение)

            • Ставайте, отупайте се и викайте:"и това ще мине" и то наистина ще мине.
              Аз така правя.
              Нови Успехи само!

              Коментар


              • "Става" някой който е паднал, ние нито сме падали, нито сме фалирали, не дължим пари на банка, взехме решение да променим начина на работа, не беше лесно и ни отне месеци докато се убедим, че вземаме правилно решение, поради пак повтарям лични причини, липса на адекватна работна ръка и цялостна световна политика в сектора. Тази година инвестирахме над 50к в нова техника, не очаквам някой който не е имал вземане-даване с цигани-работници да разбере за какво говоря.

                Коментар


                • Danika
                  Danika коментира
                  Редактиране на коментар
                  И аз съм от читателите.😁
                  Желая ви успех! Имате знания, имате положителна енергия, вече имате и значителен опит. Ще ви се получи агро-реализацията.

              • Успех с новата посока. Аз лично свалям шапка на всички които се хващат в агро сектора (без грантаджийте и седящите на субсидии).

                А мислили ли сте за директни продажби? И въобще изпълнимо ли е легално?

                Коментар


                • Gichev
                  Gichev коментира
                  Редактиране на коментар
                  Благодаря, посоките са няколко да видим накъде ще задуха най-силно или ще си покараме по течението известно време.
                  Въпросът с директните продажби...е интересен и напълно абсурден за ферма като нашата. При пълен капацитет (разбирай 90-100 дойни крави), даващи средно 28-30 литра дневна млечност(а нашето стадо доказа, че има потенциал за повече при добро хранене и "изчистване на стадото) прави 2800-3000литра на ден. Заради директните местни продажби регистрирахме млечен пункт фермерски, за да можем да продаваме легално мляко с касов бон на входа на фермата, клиенти най-често са "виладжии" и местни. Максималното количество, което може да бъде реализирано така е около 500 литра на седмица. Би могло да се закупят 2-3 млекомата и да се сложат в близките населени места, това означава един човек, който само с това да се занимава, всеки ден(всеки ден се товари мляко в бус, отива се до млекомата, източва се старото, пуска се миене на ваната в млекомата, налива се новото). Другият вариант е малка мандра за краен продукт- традиционно за България сирене и кашкавал. Хубавото на двата продукта е че са с огромен срок на годност спрямо суровото мляко. Проблемът са хората- трябва един, по-скоро двама да работят в мандрата, тези хора трябва да са чисти и интелигентни!!! Последното изключва, знаете кои и свежда избора до много ограничен кръг. След производството ще трябва и дистрибуция-един човек да разкарва продукцията, и понеже по веригата до крайният клиент тези три звена печелят най-малко, ще трябва и фирмен/и магазини за директна продажба, разбирай още хора. Всичко това е възможно за малка семейна ферма с 10-20 крави, мъжът се грижи за животните, жена му приготвя продуктите, той ги разнася след като свърши работата във фермата, за ферма с 800-900 тона годишно произведено мляко това прави 50-60 тона кашкавал и 100-120 тона сирене, което си е трудно за реализация. Такова малко производство няма реклама, не е на всеки рафт във всеки голям магазин, излизаш на пазар с огромна конкуренция-има над 600 регистрирани мандри и сигурно няколко пъти повече в сивия сектор.
                  Ако тази стратегия работеше на зърнопроизводителите, за да си повишат приходите могат да им предложат да си изградят мелници, а после и хлебопекарни, на картофопроизводителите-фабрики за бланширани картофи и чипс...
                  Идеята от самото начало беше всеки да прави това от което разбира, ние мислехме че ще разчитаме на земеделци да си купуваме храната за кравите, за да не се занимаваме ние, но грешахме, купувахме боклук, защото земеделеца няма интерес да не ти продаде нещо, затова ни се наложи да започнем да прибираме част от храната, а в последствие и сами да си я произвеждаме. Исках да се фокусирам върху отглеждането и репродукцията, но поради липса на хора в определени моменти(и да винаги когато работата е най-много) го закъсвах.
                  Иначе да, едно семейство може да изкарва много добри пари от подобен бизнес-жената дои, мъжът храни и се занимава с работата из фермата, порасналите деца помагат, един общ работник 10к+ на месец си е напълно реално. Когато обаче нямаш жена и трябва да платиш, и понеже ни работят Български индианци, а не мексиканци и за работа, която в чужбина се върши от един тук трябват 2-3, платиш заплатите и осигуровките, платиш им и тока зимата, и понеже на тях винаги им е студено се топлят на котлоните и фурната и ти струва 1200-1300лв само техният ток, и печалбата се свежда до...

              • Първоначално публикуван от Gichev Преглед на мнение

                Ще ти отговоря с един култов цитат от един култов сериал: " You know nothing Jordanov sv"
                Оххоо, напълно вярно! Колкото повече научаваш толкова повече разбираш колко малко знаеш... Коментарите ми обаче, очевидно са абсолютно точни.
                Още веднъж - браво за рекордите! Дай Боже и в Гинес да ви запишат за нещо. Специално за тия дето не обичат да четат минали работи - ето какво съм писал в темата преди една година, пост 88 - да се цитирам:

                А и щом ви радват рекордите - браво! То и това си е твърде сполучлива бизнес ниша за някои.

                П.п. Само за обща култура питам /нямам време за ТВ и не съм наясно със сериалите/ - култовият чуждоезичен цитат от кой култов сериал е? Благодаря.

                Коментар


                • Gichev
                  Gichev коментира
                  Редактиране на коментар
                  Не сме за Гинес, но пък изпитвам известна гордост от факта с постиженията, все пак не сме първата ферма внесли крави от чужбина, не съм и единственият ветеринарен лекар, който си гледа животните, но на третата година успяхме да ударим в земята всички тези които ни убеждаваха как Сименатала видиш ли не става за мляко. На друго мнение беше мандрата с която работихме, когато му се обадих, че това ще е последният курс който правим до тях ми каза "Благодаря за тези няколко години в които имах удоволствието да работим заедно, така трябва да се работи и това е качеството, което трябва да се постигне!" Е това качество ни изяде ушите, но айде сега честно, ако знаете че в млякото, което ще сложите за закуска на децата си сутрин са плували екскременти, които мандрата е филтрирала, бутилирала и после ви ги е продала за чисто бяло мляко няма ли да ви е гнус?
                  А цитата е от Games of thrones Ингрид казва на Джон "You know nothing Jon snow"
                  Между другото рекордите, както и статиите за нас ни помогнаха да продаваме изключително добре телета и юници за разплод, имахме случаи в които хора са чакали месеци да си купят мъжко теле от нас за разплод, буквално със записване...

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X