Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Стопанство Боерикс. Хиляди въпроси

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    Успокоява ме факта, че ще садим тревни смески там и тази процедура няма да я повтарям в следващите поне 5-6 години.
    Ето и едно видео от първото ми оране евър. Голяма мъка беше, еле първият ден както се вижда пуснах плуга, той се заби в земята и до там. Причините няколко-не бях настроил трактора-усилието на реакция при натоварване(не знам как се казва точно, но горе долу това прави) беше на макс, скорост на реакция нула, по едно време го откачих и от рамената, за да е плаващ, защото така се орало с Тетата едно време. Станаха такива коловози, че не ми се мисли какво подскачане ще е като отида да го дисковам след 2-3 месеца. Е за сметка на това е само 20-на декара, бързо ще свърши, а и съм го наторил яко, сигурно съм закарал 100 тона оборска тор, разхвърляна неравномерно.



    Приятно забавление на мой гръб ако някой реши да го изгледа

    Коментар


    • BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Браво, радваш, този блясък в очите е фактора, който прави разлика между успех и "де'а не стана, ще правя нещо друго..."!

  • #47
    Двайсе декара нищо не са.Споко,важното е че си обърнал пръста.Май наистина никой нищо не ти е показал за плуга,като гледам задницата как криво е вървяла...
    Аз имам два съвета,то ти с напредването на декарите сам ще се доошлайфаш и зацепиш,но все пак.Приеми съвети също от новобранка който си е чукал тиквата.
    1.Като започваш нова бразда пускай плуга в движение
    2.Като види зор трактора докато ореш и спре...абе не трябва да се стига до такава степен.Ако трябва ще бутнеш въртока да вдигне плуга с малко за 2-3 метра примерно и после връщаш на желаната дълбочина.
    Ама и то е било кално и затова малко и е нямало сцепление.
    ​​​​​​

    Коментар


    • #48
      Абе ти да не ореш само в една посока, а в другата да се връщаш празен?

      Иначе към края на клипа започна да се получава угарта. Малко е преовлажнена почвата, но снега и студа ще поразбият буците.
      След като приключиш оранта подготвяй култиватор. При първа възможност влизай да мионеш веднъж изораното. Така което се е разбило от студа и дъжда ще се разтроши, а буците които останат ще са вече по-малки, съответно и те ще се разтопят от дъжд и някой друг замръз. И като минеш втори път-предсеитбено става мозък...
      Първото култивиране се прави на 12-15 см, може и по-плитко, а второто по принцип е на дълбочината на която искаш да сееш. Обаче понякога ако излизат кални буци карам и по-плитко втория път.
      Второ култивиране се прави колкото може в по-къс срик до сеитбата, ако е възможно-даже и в един ден да се култивира и да се сее. Така даваш равен старт на културата с плевелите.

      За работа пролетта с дискова брана забрави. Не, че не сме дискували, но не е най-доброто решение. Браната е за по-сухи почви, а пролетта земята е доста влажна, и култиватора е най-доброто.
      Има ли желание-има и начин!

      Коментар


      • #49
        Както се вижда това ми е абсолютно първото пускане на плуг евър, грешките натрупани първият и втори ден ги поизчистих за третия и последните следи са добре, но в началото беше мъъъъкааа. Първо беше влажно, второ накупчените от ремаркетата оборска тор я разбутах насам-натам и започнах. Е няма такава лига, за третия ден вече бяха минали около 5 мисля пекна го и слънчице и започнах да отхвърлям. Притесняват ме не буците, а сплетените коренища трева, няма ли да се набира с култиватора, съмнява ме до тогава да успеят да изгният и да мога да ги късам? Все си представях че ще мина да ги понарежа с браната и тогава или ще се култивира или брана и сеене? И без това закъснях ужасно много с орането, то и студа ме изчака де та ще ги поразкапе. Тук разправят, че грах с овес трябва да се сеят краят на февруари-началото на март. Миналата година ги сяхме към 20 април, и стана много добре от едната нива излезе над 2,5 тона от декър, макар че точно тази от клипа, съседната на нея беше много зле-едва ли изкарахме над 1-1,2 тона от декър, но тази сега съм я наторил яко, знам ли? Ако ще трябва да се сее след един месец нямам много време . да не говорим че още не съм изорал другите ниви на които ще сеем грах

        Коментар


        • KingofROAD
          KingofROAD коментира
          Редактиране на коментар
          По класическите канони на почвообработките през ТЗВ (поклон, бум тряс по Гагич) всяка следваща почвообработка трябва да е напречно на предишната.

        • Кольо
          Кольо коментира
          Редактиране на коментар
          Който го е писал това-да дойде той да кара първа култивация напреки на угарта.
          И аз съм го чувал, и като млад трактоприст се опитвах да го спазвам, но много бързо разбрах, че това е писано в някой кабинет от дърт професор който не различава почва от пясък...
          Иначе на теория е супер професионалист, ама не е ходил никога на полето да види как се обработва напреки.

        • Stbd
          Stbd коментира
          Редактиране на коментар
          Напречната обработка НЕ заравнява, с изключение на работата с дискова брана. Изравняването се получава при обработки под правиллно подбран ъгъл - някъде 20-40 градуса, може и до 60. Една жена така ми каза..
          Обяснението е просто - при напречна обработка преминаването през дефектите предизвиква създаването на нови дефекти. Жената каза и че който е карал машини по полето, знае тези неща.

      • #50
        Грах с овес сме сяли,почти съм сигурен че не е април/ то април вече се сеят пролетниците/,а мисля март,че може и февруари.Ама ти си в друг район.За тревата е било хубаво по-ранно оран ама свършило вече.Кольо е прав за култиватора с култивирането.Ако все пак имаш набиране ще вдигаш на места /примерно в края,не знам какви са ти нивите/ ги събираш на купчинки и после евентуално гориш-не е много еко но за една година не е проблем.
        Има и друго за тревата-не знам какъв вид е,но ако е троскот...льошо.Няма отвъждане /освен по един начин/,колкото повече го култивираш и дисковаш-толкова повече се разсява.

        Коментар


        • #51
          Централна Северна България - фий с овес, грах с овес сме сяли февруари-март. За Южна даже го дават да се сее предзимно, със съответните сортове. Или по селски казано - щом може да се влезе в нивата. тва при положение че си си свършил работата есента, напролет една минимална обработка - брануване да кажем и сеитба. Трябва да е равно мястото, че да няма фира после след косачката. Как ще сееш? Едно или двуразово? Ако е на бали после, да си знаеш че овесът въди много мишок... Ма ти си доктор човек, учили сте ги тия работи. Една година заради кравата сяхме чист овес и го прибрахме целорастенийно и съхранение на купа пред обора - екстра фураж и за добитъка и за мишоците Дядо не повтори повече, но за сметка на това пък, в нашето село гледаха много консервен грах - едно ремарке отпадък от вършачката и зимата беше подсигурена.
          Смески всякакви сме пробвали и с ечемик и т.н., хубаво е и за нивата после, хубаво е че си сложил оборски тор - голяма работа е и дано си го разхвърлял равномерно и дано да няма суша след сеитбата.

          Коментар


          • #52
            Яснооо значи пак всичко ще е в последния момент, е нищо ново взех да свиквам. Днес купих новите лемежи утре предстои дупчене и монтиране, защото от Нарди за 145лв на брой минавам на Квернеланд със сменяем зъб за 80лв на брой. Хубавото е че няколко от големите земеделци-приятели са със същия модел, а имат хиляди декари, значи при нас ще иляди. Имам предложение да ми засеят 120декара люцерна, ние си я косим/балираме/торим/валираме и да плащаме на бала. Грахтта с овеса я правим на сенаж на фолирани бали. Тази година ни предстои да окосим доста зелено за бали-сенаж. Обемистите ни фуражи са проблем, плащаме огромни суми за транспорт, но леко полеко започваме да си ги осигуряваме сами.

            Коментар


            • #53
              Успех с пробиването на лемежите!Няма да ти се получи,прекалено твърди са за пробиване във обикновени условия,трябва специално свредло ВК,обикновенно НSS или кобалт не работят на този материал.Алтернативен вариант за пробиване е лазер или плазма,няма как да се направи квадрата и фаската за главата на болтовете.Щом са по-евтини и с добро качество,аз бих пробил трупиците,за да си спестя мъките с дупченето на лемежите.
              Много малко са изкарали,аз ползвах на белота,изкарват по четри години(2500дк Мин), миналата 2019 взех някакви руски (май Одеса),за две кампании не са мръднали забележимо.
              ​​​​​

              Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

              Коментар


              • #54
                И аз щях да напиша същото за дупченето. Почти невъзможна задача си е, ама пробвайте. Поне гледайте да не ги развалите нещо, че да може да ги върнете, или продадете на някой който има такъв плуг.
                Мисля си обаче, че и да сложите новите лемежи-пак ще свършат за толкова време. Това при вас май е от земята, а не, че лемежите са калпави. Нарди са си доста читав производител, може би най-добрите в Италия, или поне са в тройката. Та няма да изкарат калпава продукция на пазара.
                Другото е ако лемежите са били менте, ама то е съвсем отделен въпрос.
                Има ли желание-има и начин!

                Коментар


                • #55
                  Лемежи се разпробиват, не го плашете. С електрожена се прогаря дупката, и после с българска дрелка на Елтос се разпробиват до нужният размер.
                  На лемкен плуг така сме напасвали руски лемежи.
                  ​​​​​​Това е от сиромашия, не от друго. Ако мога да си позволя лемежи, не бих се занимавал да ги дупча.

                  Коментар


                  • #56
                    Плуга вече е ъпгрейднат до Квернеланд, е поне една от най-важните му части. Не само лемежа се пробива трудно, ами и корпуса, явно е еднакво добре закален. Не че нямаше да ги пробия тея 16 дупки и с винтоверта, но сигурно щеше да отнеме поне седмица, може би и някоя и друга изкълчена китка. Както и да е, пробива се с видия за бетон, наточена като за неръждавейка, дори китайката-МТХ и тя пробива, но и трябва често презаточване.Предстои проба тези дни, дано всичко е ок, че ще се изям!

                    И сега дългоочакваният момент, за нас де, едва ли някой друг го е чакал, предвид това че никой не знаеше.
                    Брат ми е избран от фондация Еврика за Млад фермер на 2020
                    https://agrozona.bg/mlad-fermer-evri...dO83GuOyt5SDNI

                    Коментар


                    • #57
                      Браво, продължавайте така.

                      Коментар


                      • #58
                        Браво,продължавайте все така напред и с оптимизъм! И винаги се подкрепяйте в семейството! Желая и бъдещи успехи на цялата ферма,най-искренно!

                        Коментар


                        • #59
                          И от мен браво.
                          Силно се радвам за вас. Придобил съм представа за вас само от клиповете(а за теб и от тази тема), и според видяното и прочетеното-читави сте!

                          Когато множеството български предприемачи са като вас, а не ДДСари и мошеници-тогава можем да мислим с оптимизъм за бъдещето на България.

                          Поздрави брат си от един ваш фен.
                          Има ли желание-има и начин!

                          Коментар


                          • #60
                            Не ми стана много ясно - споменахте в началото за 1000 тона силаж? Тва нещо го купувате и возите отнякъде?? Ако е така, трябва да се мисли сериозно по въпроса за оптимизиране...
                            И, 1000 тона не са ли пък малко множко за вашето поголовие?

                            Коментар


                            • Кольо
                              Кольо коментира
                              Редактиране на коментар
                              Мислят де. Затова и се занимават със земя и трактори.

                            • jordanov sv
                              jordanov sv коментира
                              Редактиране на коментар
                              А с царевица?

                          Активност за темата

                          Свий

                          Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

                          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                          Зареждам...
                          X