Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Стопанство Боерикс. Хиляди въпроси

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Стопанство Боерикс. Хиляди въпроси

    Здравейте, казвам се Светозар Гичев и това е може би първият ми пост в този раздел. Покрай моторите и джипките се познавам със страхотни хора от този форум, но досега чукча беше само читател, а не писател.
    Накратко преди три години започна нашата семейна драма с чисто новата ни кравеферма, първоначално идеята беше да закупуваме храната и да се концентрираме в работата из фермата. Е видяхме, че с купуването не вървят нещата, първо хората имат различни виждания кое е подходящо за даване на крави, доста по-различни от нашите. И второ плащахме за транспорт повече отколкото струват балите в някой случаи.
    И така 2018 решихме да инвестираме в техника за прибиране-косачка, балировачка, сеносъбирач с идеята да работим с местните земеделци-те ни подготвят до етап прибиране, ние прибираме. Това сработи, събрахме не лоши бали сено, люцерна, тритикале, НО в нашият раьон хората занимаващи се със земя нямат интерес да садят нещата, които нас ни интересуват, а тези които ни интересуват са под всякаква критика-субсидийни полета.
    И така от тази година(земеделска имам предвид) започнахме да наемаме и обработваме наета или преодстъпена земя. Започнахме да си набавяме техника-плуг, брана, култиватор, но имаме още много, много път да извървим, за да се наречем земеделци. Сега хубавото е че дори и за първа година, полетата които засадихме изглеждат в пъти по-добре от полетата на някой местни земеделци с 20+ години опит. Дали неглижират, дали ние се опитваме да правим нещата като по учебник, дали е късмета на начинаещия, е ще разберем дали сме дали всичко от себе си някъде около май.
    Проблемът който имаме основно е с обемистите фуражи, царевица при нас не остава(мургавите братя не остават продукция, и не не се оправят с бой), така че силажа си го купуваме, концентрираният фураж също го купуваме, но понеже гледаме Симентал разхода ни не е като на Холщайн. Идеята е всичко останало да си произведем и прекараме сами-сено, слама, сенаж-тревен, люцерна, грах/овес, житен, тритикал, ръж. Ноември месец засадихме около 90 декара жито(безусилно, не знам сорт), около 50 декара тритикал и 60-70 ръж. Част от ръжта ще я оставим за зърно, другото мисля да го косим преди изкласяване и да го направим на фолирани бали сенаж, надявам се да се случи началото до средата на май. След което искам да засадя втора култура просо и суданка за сено или сенаж, зависи. Може би ще засадим около 100-на декара фуражен грах с овес напролет и около 250 тревни смески.
    Понеже се опитваме да правим малко по-различно земеделие не мога да намеря човек, който да ми даде компетентен съвет, надявам се темата да не се превърне в някой момент както обикновенно се случва с караница какво трябва да направим, или не трябва да правим и как трябва да си купим само зелени еленчета, защото те са единствени и неповторими, имаме каквото имаме, всяка година сме по-добре от предишната, но трябва да си мине определено време да си дойдат нещата на място.
    Честита нова година на всички и скоро започвам с въпросите.
    Ето и фермата в целият и кален блясък

  • #2
    Нищо не разбирам от земеделие и животновъдство и се извинявам за офтопика , но това което правите е похвално !
    Адмирации от мен и Ви желая успех с начинанието !!!
    Който търси , намира !
    Човекът е човек, когато е на път !

    Коментар


    • #3
      Свържи се с Тони (Stariq). Той води тези борби отдавна и е доста закоравял животновъд. Със сигурност, можете да обмените информация.
      "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

      Коментар


      • #4
        Ами с мерак и удоволствие ще помагам с акъл(това дето го нямам го давам най-лесно), обаче трябва да кажеш кое точно те интересува. Конкретни въпроси ще получат конкретни отговори.
        Може и по-общи въпроси де, ама все пак няма да започваме уроците по земеделие от АБВ...

        Като за начало-едногодишните земеделски култури се ЗАСЯВАТ. Засаждат се многогодишните, както и разсадите за разни зеленчуци.

        За цилажа-не виждам с какво ви бъркат мангалите. Те влизат да крадат когато царевицата започва да зрее, и по-нататък, а силажа се прави от зелена царевица, когато зърната едва са навлезли в млечна зрялост. Демек-супер са като за варена царевица.
        От съществена важност е силажа да се утъпче много добре, за да не влиза въздух при ферментацията. Едно време тази задача я изпълняваше Кировец, че тежи много, и цял ден се разкарва напред-назад върху купа. Не знам вие с каква техника разполагате, но ако нямате тежък трактор ще е трудно.

        Абе питай каквото ти е интересно, ще ми е кеф да помагам.
        Има ли желание-има и начин!

        Коментар


        • pan_rt
          pan_rt коментира
          Редактиране на коментар
          Сега силажа го тъпчат едни машини в едни найлонови черва и няма нужда от тъпчене и обезвъздушаване и ако имаш доволно декари идват на ишлеме и чух че не излизало скъпо

      • #5
        Благодаря за посрещането, но въпросите ще идват с времето аз понеже обичам да гледам какво правят по-добрите от мен, чета много как го правят чужденците където може го прилагам. Виж за засяване и засаждане не съм се и замислял, че има разлика (Уйкито какво казва: Ако със сеитбата се създава посев чрез заравяне (инкорпориране) на семето в почвата на определена дълбочина, то чрез засаждането се създава посев или насаждение чрез заравяне на клубени, кореноплоди, предварително произведен разсад или посадъчен материал. Ето защо, еднакво погрешно е да се каже „засадих пшеницата“ и „засях ябълки“ (освен ако не става дума за сеитба на семена от ябълки, от които ще се произведат подложки).
        Иначе това че започвам тази тема не означава че сме съвсем боси в материята, това е третата година в която сме фермери, а тази година наша крава е на първо място по най-млечна ферма в България при Симентал. И фермата е на второ място по средна млечност за стадото при Симентал. Така че можем да дадем акъл и на някой от старите фермери по отглеждане и добри практики. Въпросите ще си идват със времето и на място, просто напоследък започвам един нов начин на живот на принципа"ако не започнеш някога, няма да започнеш никога"
        Тъпкането го правим много добре, дори с малкото Ламбо силажа не можеш си забоде и нокът в него, пълна глупост е това за тъпкането с тежка техника и верижните трактори от едно време. Хората са си измислили формула- тежестта на утъпкващите трактори делено на 800 дава тон на час, който може да се обработва. Първата година натъпкахме 350тона за 6 дена, втората 550 за 5, третата 1000 за 4. Задобряваме със всяка година
        По скоро въпросите ми са свързани с техниката, защото всичко което купихме има нужда от доработки, дори и ново, дори и скъпо, за какво вземат работа тея ендженери, след като доктор трябва да им оправя бакиите?

        Коментар


        • penev_dch
          penev_dch коментира
          Редактиране на коментар
          Здравей колега , браво за начинанието , от написаното се вижда че се справяте добре. Що се отнася до обработки и техника за обработка съм насреща да помогна с каквото мога. Ако искаш може и налично

      • #6
        С машините вннаги ще е така. Няма перфектна мшина ,еко една марка сеялка например има едни предимска , и определени минуси ,с друга ще е обратното. Един култиватор може да е перфектен в едни условия , трагичен в други. Като цяло парка в селскосто стопанство поради тази причина е огромен и за съжаление трябва да имаш от всяка машина за всеки един момент. Част от причината много от инвентарите да не издържат е ,че се правят за много леки почви. Винаги когато дойдоат представители на разни западни фирми падат по **з като видят нашия тежък чернозем. Половината плугове и култиватори са оразмерявани за леки песъкливи почвни каквито са в Полша , Германия.Пиши какви са проблемите с машините и ще помага всеки с решаването им. Що се отнася до животновъдството - за мен единственото правилно такова е пасищното и всичко останало към момоента е нерентабилно.Най-правилния модел е именно този ,който съм го виждал няколко пъти в Дамянащи в Чифлик Ливади и е по модела на Джоел Салътин.

        Коментар


        • Кольо
          Кольо коментира
          Редактиране на коментар
          Здрави, защото ги теглят все нефелни тряктори.
          Я да ги закачи някой със 150 коня, пък да ги видим...
          По конструкция и те са със срязващ се болт за бушон, но и аз не съм виждал срязан болт на такъв плуг. Или са много преоразмерени, или наистина трактора няма сила да ги напъне толкова за да скъса бушона.

        • KingofROAD
          KingofROAD коментира
          Редактиране на коментар
          Е, то ЮМЗ-то го кара тоя плуг на задни гуми. Болгара мааааалко повечко силици има. Инче Т-150-то съм го виждал със 6 или 7 тела, може и 8 да са, че отдалеч го гледаФ...

        • sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          Т 150 въобще не го гледай . Ако е с двигател ЯМЗ 238 с турбина колкото и да му закачиш все е малко . Навремето имаше един такъв на Витиня нямаше равен в тегленето .

      • #7
        Браво много добро начинание. С мерак. http://garantstroy.bg/blog/%D1%84%D0...C%D0%B0%D0%BD/
        Всичко което човек иска и търси през целия си живот е :
        Място и хора към които да принадлежи ...

        Коментар


        • Вальо
          Вальо коментира
          Редактиране на коментар
          Впечатляващо и вдъхновяващо!

        • KingofROAD
          KingofROAD коментира
          Редактиране на коментар
          Направо съм си сгрЕшил професИята. СтроЙтел е требало да станааа.....

        • Gichev
          Gichev коментира
          Редактиране на коментар
          Само да не се обърка някой да ги ползва за нещо повече от ремонт на покрива на кучешка колиба, това са едните заради които сега трябва да пръскаме пари, за да ремонтираме строеното, големи неможачи!!!

      • #8
        Здравей,напиши Тревомат в нета,желая ти успешна нова година!
        +359 889 301 623 Явор
        Suzuki Grand Vitara 2,0л.2007

        Коментар


        • #9
          И аз мога да кажа БРАВО . От земеделие и животновъдство обаче нищо не отбирам, така че просто ще следя темата с интерес и радост

          Коментар


          • #10
            Успех е начинанието!
            За инвентар се огледай в България,мадара произвеждат сносни неща на цени като западните аналози.Има една фирма раломекс,произвеждат изключително груби железа за сносни пари,голяма част от инвентара ми е техен, за 20години нямам нищо строшено,сменям само консумативи.Питай конкретно какво те интересува,ще помагаме.
            Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

            Коментар


            • #11
              Първоначално публикуван от Gichev Преглед на мнение
              Здравейте, казвам се Светозар Гичев ...
              Проблемът който имаме основно е с обемистите фуражи, царевица при нас не остава(мургавите братя не остават продукция, и не не се оправят с бой)...
              Здравей Светозар,

              Прав си, нещата не се оправят САМО с бой, но и той се включва в "лечението".

              Имам приятел, който има кравеферма, няколко стотин крави.

              Решава си проблема с наемане на мургави, мургавите имат началник пак мургав, дава им къщи където да живеят, дава им много добра заплата, четири цифрена.

              Има много автоматизация в механизацията + мониторинг + системи за известяване при излизане от заложените параметри в... много неща. Ако не се лъжа си бивш ИТ, ще разбереш за какво говоря.

              Аз съм бил ветеринар, бях и млад фермер и съм работил като охрана в младини с фермери в места където работната ръка и местното население са над 8-90% мургави.

              Сред тях има вече много читави, има образовани, има свестни, има доста потенциал с подходящата мотивация да минат на твоя страна и да са ти много верни и доверени, казвам го от опит не от сляпа вяра!

              Мисли в посока "разделяй и владей" и работи с мислене извън конвенционалното, трябва ти охрана, но охрана от вътрешни хора(мургави) и последно но не по значение, колкото и да не ни харесва, винаги получаваме в живота това за което сме платили - ако не наемеш правилните хора, след правилно обучение, с неправилно управление за неправилните пари знаеш какво ще се получи

              Успех и продължавай в същия дух!
              Бъдете живи и здрави!

              Коментар


              • #12
                Виждам от снимките ,от строителството ,че не си играете и вкарвате сериозни пари - тоест капитал има. Още веднъж ще напиша ,че е най-добре потърсете контакт с Чифлик Ливади и конкретно Филип Харманджиев ,който със сигурност има какво да ви каже във всяка една област.Икономията е майка на мизерията както се казва , в този ред на мисли - уникални сгради. Браво Още повече ми става интересно за инвентара.При тези сгради ,които виждам и като цяло до колкото по тях мога да съдя за финансите в стопанството - само и единствено немски машини и няма да имате проблеми. От Амазоне брани ,торачка и пръскачка ,през лемкен за култиватори и плугове, фенд JD трактори и така нататък.Успех.

                Коментар


                • davc
                  davc коментира
                  Редактиране на коментар
                  Извинявай, ако въпросът ми изглежда твърде личен, но колко се познавате с Филип Харманджиев?
                  Питам, защото ми се струва, че си на път да подведеш човека...

                • htz180
                  htz180 коментира
                  Редактиране на коментар
                  На фона последвалите коментари и разяснения и клипа най-вече за фермата. Да така е за подвеждането . А що се отнася до това ,до колко го познава Филип ,достатъчно за да вярвам ,че модела е правилния ,модела на Салътин и въобще пасищносто животновъдство.Което наистина е пълната противоположност на ,това ,закоето става дума тук.

              • #13
                "Финанси", всичко е на кредити, банките са най-облажени от такива като нас, и изпълнителите. Заради грешен избор на последните сме на загуба стотици хиляди, но халал да са им, рано или късно ще им се върне по един или друг начин. Техниката както споменах е такава каквато имаме, не ми се иска да е поредната тема кое е по-добро и да ми се обяснява, защото не сме взели Диъри ще се провалим. Една от причините да не вземем Джон диър, Фенд, Валтра са техните български представители, които се държат с такива като нас като с прошляци. За момента имаме три италиански трактора и един англииски, ама оригинален на инчови резби
                Без да се обиждате, но от въпросната ферма, ние няма какво да научим, ползва генерално различни технологии, които нямат нищо общо с нашият тип на отглеждане. Така или иначе по отношение отглеждането на кравите нямаме нужда от съвети, тоест имаме постоянно, но ползвам тесни специалисти по конкретни теми. В крайна сметка аз не съм ИТ, а ветеринарен доктор, мисля че е най-нормалното нещо аз да давам съвети за гледането на крави, а не да ме съветва журналист как да го правя, както е и вярно обратното, не мисля че мога да дам съвет за писането и воденето на вестник
                Ако ви е интересно как изглежда технологията ни може да прегледате това клипче: https://www.youtube.com/watch?v=qPqFM3BcvYw&t=611s

                А сега започвам с първите въпроси.
                Имаме цистерна за течна тор, немска Oehler която е с въздушни спирачки. Понеже представителят от който я купихме се оказа пълен мошенник и му е все тая какво продава не сложихме въздух на трактора. Поради тази причина миналата година си взехме трактор Landini PowerMondial 115 2012, който е с въдушни спирачки. Ремаркето е с жълт и червен маркуч за куплиране към трактора, същите изводи логично ги има и на трактора. Е да обаче когато ги закача трактора не отпуска спирачките, всъшност цистерната отпуска, когато са натиснати спирачките на трактора, когато се пусне спирачката съответно спирачките блокират и не може да се помести. Очевидно има нещо объркано, пробвах да обърна маркучите(по съвети) нищо не става, за да я дърпаме в момента при натиснати спирачки натискам един клапан на цистерната и докато го държа откачаме червеният маркуч. Казаха ми да проверя да няма някой кран, който да трябва да се завърти-няма. Има само едно копче за което споменах. Инсталацията на цистерната е оригиналната която са монтирали в немско, а трактора е с английска въздушна система добавяна допълнително. Какво мога да проверя за да ги накарам да работят? Ако трябва ще снимам как върви инсталацията, тя в крайна сметка не изглежда чак толкова сложна.
                Второ купихме си демо плуг-Sogema италиански част от Nardi, но нямам ръководство за употреба, изорах вече първите си 20-на декара през живота, но беше драма, особенно първият ден, от общо три . Е на третият му хванах цаката де, съветвах се със поне 6-7 човека и получих поне 8-9 различни мнения, понеже някой от тях си промениха мнението в процеса на разговора, както и да е. Въпроса е ако го снимам ще може ли някой да ми каже коя дупка от настройките колко отваря. Има по 4 дупки на всеки корпус, и 4 отпред, мисля че е нещо като 28/33/38/43(?) но няма надпис, нито щампа.

                Коментар


                • Кольо
                  Кольо коментира
                  Редактиране на коментар
                  Дай снимки на плуга.

                  Относно спирачките-явно се ползват различни системи.
                  При едната като се подаде въздух към спирачките те започват да напъват накладките и ремаркето спира.
                  При другата е обратно-мощни пружини държат накладките в положение да са постоянно напънати, и когато дойде въздух той действа онратно на пружините-охлабва спирачките. И докато ремаркето се движи-въздуха е с максимално налягане в камерите на ремаркето, и колелата са свободни. Когато натиснеш спирачките на трактора-спирачния кран изпуска въздуха от камерите, и накладките под въздействието на пружините започват да натискат барабана, и ремаркето спира. Или започва да спира, според колко силно си натиснал спирачката. Когато пуснеш педала-крана затваря изпускането на въздух, и пуска налягането към камерите, т.е.-пак се охлабват.
                  Трябва да се прегледа и преработи системата на трактора.
                  Не може в Ландини да нямат опция за другия вид спирачни системи, или някъде да трябва да се регулира или бутне нещо по пневматичните спирачки на трактора.
                  Питай търговеца, или си свали ръководство на юзъра от нета.

                • gabocvet
                  gabocvet коментира
                  Редактиране на коментар
                  Разпределител? Бутилка на ремаркето? Логиката е когато няма въздух да блокират спирачките на ремаркето. Дву или едно осно? кантарно устройство на спирачките?

              • #14
                Ремаркето е двуосно, да има кантар, бутилка, при нормално положение спирачките са блокирани. Трактора е купен от България нов, а ние сме му втори собственици, купихме го от Агримашина, за съжаление там нямат някой който да разбира от въздушни спирачки, а от Оптиком нямат интерес да си играят с такива, които не са им дали парите си първият път. Така че греда и от двете страни, ако снимам инсталацията по нея дали няма да може нещо да се направи? Иначе въздуха на трактора е поставян допълнително tractorair.co.uk това пише на няколко места. Трябва да го пробвам на друг трактор с въздушни спирачки да видим там как ще и дали ще работи, за да знам дали ремаркето трябва да се преправя или трактора.

                Коментар


                • Gichev
                  Gichev коментира
                  Редактиране на коментар
                  Пълни я да, мисля че от жълтата пълнеше, а от червения контролира спирачките. В момента дърпаме ремаркето с въздух под налягане, но със спрян авариен клапан или там какъвто се води(на ремаркето е две позиции).Иначе бях разкачил всичко и две години си го дърпахме без въздух, бях го откачил от сферите и лоста, който влиза в барабана. Което означава че без въздух колелата не са блокирани

                • Кольо
                  Кольо коментира
                  Редактиране на коментар
                  Чакай сега... В поста казваш, че при нормално положение спирачките са блокирани, а сега, че без въздух не са блокирани.

                  Абе трябва да се гледа на място. Да се чете литература(ако има), там всичко е описано кое как и защо. И ремонтите стават лесно и бързо, само трябва да я има литературата и да има кой да я чете и прилага.

                  П.П. Гледах клипа от линка. С брат ти кефите, излъчвате заразителен ентусиазъм.
                  Дано да успеете, а не да разпродадете стадото и техниката, и в Австрия-на заплата...
                  Успех.

                • Gichev
                  Gichev коментира
                  Редактиране на коментар
                  Да моя грешка е с обяснението. Когато цистерната дойде, за да я сваля от тира разкачих спирачките по описаният начин и я карахме 2 години така. Взехме Ландинито с идеята да не даваме 10к за въздушни спирачки на Холандеца и да вършим и друга работа с него де, възстанових както беше оригинално, закачих го за трактора и при нормално положение с въздух спирачките са блокирани, натискаш спирачката и отпускат. Демек работи наобратно. Казаха ми да пробвам да обърна маркучите-не става нищо, да го карам само с един закачен маркуч-не става, да проверя за кран, който да обръща, но кран на цистерната няма, освен този който споменах. Предполагам че някъде просто трябва да се обърне нещо, за да си заработи както трябва. Да взема да снимам утре инсталацията за да стане по-ясно? Че днес установих един лек дефект-скъсала се една планка, която държи част от карантиите за въздуха на трактора и утре ще заварявам. Днес много мокро

              • #15
                Е, капиталът е налице, сега дали собствен, привлечен - те си знаят, там програми, кредити, дано да издържат проверката на времето.
                Аз не видях някакви конкретни въпроси, но пък съм любопитен, затова ще питам. По оная формула горе за силажа, сметката идва при десет часа смяна че тъпче 20 тона машина? Демек Кировеца на Колю и даже още един или бъркам?
                Фуражната база е сериозен фактор в млекодобива, няма начин. Ориентирате се към разнообразен и качествен фураж, това е хубаво но съм скептичен дали ше можете да произведете всичко това при достатъчна рентабилност. Чужденците как практикуват? Техен фураж или купешки? По-добре се ориентирайте към 3-4 неща и другите според зависи. Царевицата гледам че засега остава на заден план, но не видях какво мислите за люцерната. Да ви кажа на село /Центр. Сев. България, Данон вземаше млякото още от самото си начало в Бг/ как беше - освен зърнени разбира се - царевица за зелено като основна култура или втора на поливна площ, люцерна на поливно и репко. В някои години репко сееха и късна втора култура на поливно и правеха един откос преди зимата.
                Шампионката, предполагам не е тайна - как се казва и на колко години е? Литрите също са интересни, нейните и общите.
                Нашата на времето беше месодаен симентал, втората частна крава в село... Първата година по 2-3 кофи всеки ден на ръка и накрая дядо докато се чудеше как да правим агрегат /нямаше такива екстри тогава/, тя взе че се отели пак с мъжко, той купи едно сименталче от фермата - сучат и двете на воля, на 4-5 месеца отбиване и следва оборно угояване, на година станаха по 500, 550 кила. Така няколко години, за първата половина на 80-те на миналия век говоря и Родопата ги лапаше като топъл хляб. Както и да е, минали работи са това и забравени, но оттогава са и проблемите с наемната работна ръка в животновъдството. Дано вие сте измислили какво да правите по въпроса или ще се развивате като семеен тип ферма, това също не го разбрах?
                П.п. За фуража друго се сетих за моето село и за ония минали години. Кравефермата сключваше договори с частни стопани /добре познати и със съответното реноме/ за производство на тикви и кръмно цвекло. Та по тая схема някъде около 90-та година от декар и малко нанос край Осъма изкарахме 5/пет/ пълни четиритонни тракторни ремаркета. Сеитба с магаре, две окопавания, две поливания и понеже бяхме пострадали по друг повод, кооперацията взе цвеклото направо с листата. Това само за размисъл го споменавам. И като подробност - дядо също много ги знаеше формулите и като полевъден бригадир имаше една грамота от 60 и някоя година за национален първенец при захарното цвекло, още я пазя.

                Успех и просперитет пожелавам.

                П.п.п. Извинявам се, виждам че вече има конкретни въпроси а и клипчета, които внасят допълнително яснота, благодаря.
                Последно редактирано от jordanov sv; 04-01-21, 19:16.

                Коментар

                Активност за темата

                Свий

                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                Зареждам...
                X