Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Управление на багер

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Управление на багер

май е до професионализъм имаше един чешит от поморие дето пишеше имената на хората с вилиците на фадрома

Коментар

Здравейте колеги,
      По принцип движението по права линия в равнината на стрелата винаги участват 3 стави. Такова движение се налага основно при две операции:
      - подравняване на терена при хоризонтална планировка
      - набиване на пилоти за укрепване на изкопи или за пилотни фундаменти
      За първото има някои производители които предлагат опция BOOM FLOAT (Volvo) или INTELLIGENT BOOM (CAT). Може да го има и при други, но не съм чувал.
      При включване на тази опция цилиндрите на стрелата (boom) са на байпас и оператора командва само рамото (arm) и кофата, а стрелата я следва само под силата на тежестта. Опцията е доста готина, но я знаеш само ако си добър багерист, а тогава много много не ти трябва, защото точността която се изисква не е голяма. (Накрая така и така ще мине грейдер...)
      За второто обаче, точността която се иска е доста голяма. Решението за автоматизиране на процеса струва около 24 000 Евро и спестява участието на помагачи. http://www.movax.com/autosteering.ph...t=autosteering
      Трудността на операцията идва от това, че оператора трудно може да определи вертикалността на движението от кабината, затова му трябват или помагачи или автоматиката.
      По пронцип всеки що годе багерист може да направи що годе вертикално движение, въпроса е колко вертикално и най-вече колко бързо и колко пъти по един и същи начин.
      Ако е необходимо линейно движение на кофата в 3D (с едновременно местене на купола и ротиране на кофата), тогава по-добре да се премести багера, вместо да се мисли за още по-скъпа автоматика.
      Движение по X, Y може да се прави ако багера е снабден с нивоподдържаща система и на обекта има лазерен нивелир. Приложението има смисъл при сложни откоси (със зададен един или два ъгъла) или при сложна работа под вода. Ако всичко е картографирано "правилно" в ГИС - може да се отида на 3D система и тотална станция, обаче тогава геодезиста ще го отнесе яко..., дори багериста да е виновен.

Коментар

Преди две години в квартала подменяха водопровода заедно със сградните отклонения. Копаеха дупки пред всяка къща и между дупките и сградните отклонения работеха с "къртица". Първия ден работеше едно старо ЮМЗ явно с печен багерист защото за цял ден дори не надраска стария изгнил железен водопровод явно фирмата изпълнител нямаше избор защото водопровода освен наще къщи захранва и две посолства и не можеха да спират водата за няколко дни. На втория ден сутринта дойде един чисто нов Кейс и още с първата дупка скъса водопровода освен голямия гейзер вода дори и през затворената алуминиева дограма чувах псувните на техническия по адрес на багериста. Така че в крайна сметка всичко е в ръцете на оператора.
        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

някой може ли да каже нещо за къртиците?
          според мен са много гадни машини.
          и то къртицата е един пневмоударник 110мм. и помалко,дълъг към 1.5м.
          най важното е една бутилка която "дава" въздуха към ударника.и остава един як винтов компресор.
          но тук като правеха газопроводите преди 3-4години.понеже машината беше нова и не можеха да работят с нея ....ставаха големи гафове ,те копаят дупки през 10метра. и в едната спускат ударника , чакат да излезе.недостатъка на машинката е че уцели ли камък какъвто е по нашия край и поне на моята улица,защото е била река преди мнооооооого години,се отклонява ударника и няма вадене,има заден ход но не.гледах ги как пред нас го вадеха с един Краз.разкопаха малко ,намериха върха на ударника и го вързаха с въже...е после купуваха нов ударник..но..

Коментар

май това за къртицата е малко извън темата за багерите, ама карай...
            като ползват въздух за пневмоударника как изкопа не се срутва? аз мислех че за хоризонтално сондиране използват абразивна течност под налягане от типа на бентонит.

Коментар

ще пусна снимки в темата за сондите,верно че не е за тука!

Коментар

От: Управление на багер

Здравеите , къде може един начинаещ багерист да се научи да управлява багер.

Коментар

Първоначално публикуван от Bad Robot Преглед на мнение
                  На обекта!

Коментар

С практика. в работата миналата година правихме ремонт на един италиански комбиниран мини багер-багер и челен товарач.Голям боклук,италианските му помпи нямаха ремонт носиха ли ги къде не , но не.Накрая стръгнах 2фланеца за 2х а25х помпи и ги вързах и бях първия дето му правих тестдрайв, а не се бях качвал на подобна машина,на поляната до работата за нула време му разгадах възможностите и до вечерта бях специалист
                    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:024.jpg
Прегледи:1
Размер:171.6 КБ
ID:5263589

Коментар

Първоначално публикуван от Emil_Pz Преглед на мнение
                      На обекта!
                      На обекта е малко рисковано,да не си вземеш надника накрая
                      Но вкъщи в двора е най спокойно ако позволява двора разбира се,
                      аз поне така се научих та покрай мен и жената прихвана малко
                      Galloper II 99г. 2.5TDI дълга база

Коментар

Първоначално публикуван от Bad Robot Преглед на мнение
                        Не знам в кой град си колега...
                        Ако си в София - в Терра България (вносителя на JCB) правят курсове за багеристи - имат лицензиран ЦПО и можещ да вземеш, както документ така и да имаш малко практика на реална машина. Има и други платени курсове, но те са по-скоро за да вземеш книжса, а не за да усвоиш основни умения.
                        Центрове за Професионално Обучение (ЦПО) са си направили и някои от големите строителни фирми, и мините, но не знам дали приемат външни "курсанти".

Темата е много много болна между другото...

Поздрави и успех!

Коментар

Аз имам документ от механотехникума в Дупница,за 4-5 часа практика и вече бях багерист.След няколко години ми се наложи в Италия да сменя багериста и разбрах колко е сложно и отговорно.Но тогава се запалих и ей го вече съм пета година на багер,по осем часа без прекъсване.Все разправям на жената,че мога да я почеша зад ушето с кофата,ама не ще да се басира.Шегата на страна,невероятно интересна професия,но и изключително отговорна.Само веднъж скъсах тръбата на метана на една черква в Милано и се оказа ,че грешката не била моя(нямаше я на плана),черквата била снабдена с газ,незаконно.Не съм и предполагал,че в Европа може да се случи и то с една черква.Но ако някой пострада,иди обяснявай пред съда,че нямаш сестра.

п.п И кой каквото иска да ми разправя,багерист в двора не се става,можеш да се научиш най-много да си изкопаеш септична яма,друго нищо.Мнооооооого практика трябва,всеки багерист ще ви го каже.
                          Beta 450 RR-Factory
                          0039 3206052599

Коментар

Ето един майстор багерист.

Коментар

Навремето,карах 6месеца школа за багерист в Свищов.Интересна работа но така и не се научих .Едва ли е възможно за 5,6 часа да стане работата ма сигурно има и доста схватливи между нас.....
                              It's too bad that everyone who has a solution on everything is at home commenting on the internet.

Коментар

То и шофьор не се става само като изкараш курсовете...
                                Да управляваш багер е умение, което се усвоява с практика.
                                Първо се научаваш за какво са ръчките...
                                После се научаваш как се копае...
                                После - как се копае бързо...
                                После - как се копае хем бързо хем икономично...
                                После почваш да копаеш с тилтротатор...
                                После вече не слизаш от багера...
                                Има няма - за 5-6 години практика се научава...като всеки занаят.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X