Предстои закупуване на трактор от130 150 кс. не ми се занимава с програми и проекти, мисля за лизинг или кредит от банка.Основната чуденка е чисто нов беларус или някои западен на 7 8 10000 мото часа,за около 60 70000лв.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Съвет при избор на трактор
Свий
X
-
От: Съвет при избор на трактор
Не съм земеделец, нито търговец, иначе съм се интересувал по някои неща, та според мен с банка не се хващай. Търси вносител с име и сервиз и договаряй условия - схеми лизинг/разсрочено, окомплектовка и допълнителен инвентар с отстъпки, гаранции, срокове и так дале. Допълнителни фактори, предполагам отчиташ - кой ще го кара, кой ще го поддържа, наличния инвентар към момента, плановете за няколко години напред... Беларуси и части за тях се внасят и си имат пазар. За качеството не знам, всичко може да се чуе, но са си световна фирма и каквото важи за големите играчи, важи и за тях. Западните - за съвременните доближаваш границата на ресурса, а ония хора не са глупави да наливат пари за нещо, което ще продадат малко след като му изтече лизинга или гаранцията...
-
Добър ден! Притежавам трактор Ню Холанд М160, купуван втора употрепа. Вече 4 години работя с него, сериозни проблеми не съм имал никога. В началото на миналата година сдаде багаша един семеринг и една вутлка на навеса, това е от към ремонти. Имам също и ТЛ100А, който от както е при мен, вече една година и много интензивна работа - трактора се ползва целогодишно. Тори, сее, балира, коси, разхвърля оброския тор, чисти и помещенията на животните. Проблеми не съм имал никакви, само обслужване. Имам и ТК-82 болгар, това е просто едно жалко инженерно недоразумение, няма част която да не е сменена по този трактор. За мое очудване, успя да се счупи, само с балопресата, без никакво друго усилие. Имаш доста добър капитал, можеш да си вземаш много читава машина, даже да ти остане и за инвентар. Поздрави
Коментар
-
вземаи руското.миналата седмица говорих сьс едно момче което кара ню холанд.казва,спрях под една сянка да хапна за обед.качвам се паля но нетрьгва,докато не доидоха от хю холанд да му рестартират нещо.ето ти загуба на време и пари и несвьршена работа.а частите сьс сигурност са двоина цена на ню холанд спрямо беларус .
Коментар
-
Имам отбор трактори у нас,ако искаш добра работа и свършена навреме-не взимай руска(украинска) техника.По нея винаги има какво да се прави и създава ядове когато най-много ти трябва,плюса и е че има части ментета навсякъде,китайците ги бълват с вагони.Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...
Коментар
-
Ако вземеш западна машина тя ще е карана карана та знае ли се!И недай си боже се поломи нещо по-сериозно даваш 1 куп пара за части и доста време за доставка.Ако пък вземеш руско там ще има части на всеки ъгъл,но няма да има комфорта както при западните машини.Това е нож със 2 остриета ТИ решаваш
Коментар
-
Интересно твърдение. Колеги МТЗ Беларус на 3 000мч е гробница и за нищо не става, докато един западен еквивалент е още в "разработка" на тия часове. Виждал ли си "западен" трактор да скъса съединител на 10мото часа или да скъса първичен вал - ей така от нищото. Ореш с една смешна тройка плуг, което го бива само за лехича за кокичета и лалета. На мен ми е падала заданта гума - знаеш ли какъв кев е, късаш ръкава, нараняваш и полуоската и в по-интересните случай, даже къса и леглото на лагера на касетата на диференциала. Скоростите те държат постоянно в напрежение, не знаеш коя кога ще изключи. Предният портален мост с приплъзващите дискове в междният диференциал- я имаш преден мост, я нямаш или пък върти едно колело само.Каквото е болгар, те тва е и беларус.В краен случай, парите са си твои, ти си решаваш, но аз нямам хубави впечатления от Беларус или пък Т-150 или който и да било друг съветски трактор.Тим груп, ако са читави, ще карат беларуси и Те-тки. Поздрави.
Коментар
-
Излишно се задълбава темата, особено по въпроса западно-руско...., а и доста често хората забравят, че не трактора има пряк досег с почвата а инвентара. Имам наблюдения, че хората, основно дребните земеделци до 2-3 хил декара, си сменят тракторите при първа възможност и продължават години наред да си карат с руско-украинските сеялки, пръскачки, торачки и тем подобни. А при инвентара разликата в качеството на работа между ткзс-арските и западно-европейските инвертари е много по-голяма отколкото разликата между тракторите от двете страни.
Мисля, че като за начало основният въпрос трябва да са дали ти ще го караш или си имаш човек за тази работа ?Не си казал до сега с какви машини си има досег. Имал ли си до сега Западна машина? И дали се плашиш да 5 цифрени суми за ремонт?
Но има много сносни западни екземпляри. Направило ми е впечатление, че че най-качествените машини втора употреба са в диапазона 80-150 кс, именно защото има голяма вероятност да е работел в малка или семейна ферма, където тракторът да каран само от неговият собственик. Всички знае, че чужда техника не се пази особено, не всички са се сблъсквали с трактори, но почти всички със служебни коли и знаят какво е положението.
Имам познат, който за да махне К-то си взе "Магнум", роботил по английските поля. И добре, че се му се скапа трансмисията още на първите няколко десетки часа и Кировеца бе все още при него, че да има с какво да си извърши оранта.....
Каза, че за да върне новата придобивка в строя, му е струвало толкова колкото щял да вземе при продажбата на К-то.Последно редактирано от wsxqaz; 06-01-16, 19:25.
Коментар
-
При закупуването трябва да се внимава много.Избират се машини(ако не са фабрично нови)със сервизна история,демонстрационни или върнат лизинг със гаранция от сервиз(не че помага особенно).Инак машини дал господ,но на каква ще попаднеш при избор на ефтина машина и не се съобразиш с горе написаното си е чист късмет.Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...
Коментар
-
Чета ,смея се пак чета пак се смея............ Сега сме в ерата като едно време с колите 10 годишен опел аскона или чисто нов москвич . Руско извращение на желязо не ти трябва ,части има ,евтини ,ама се чупи чупи чупи.............. и така до безкрая . Работя в фирма която се занимава с земеделие (говорим за около 130/140 хил дк земя от които 5 хил овошни градини ) Почнахме преди 5 години да си чистим автопарка ,заложихме на две марки Ландини и Джон Диър (амо нови) Джонитата излязаха по корави и безпроблемни а другите боклуци ама боклуци . А разликата между двата беше само че , ландинито беше бъкано с електроника а правилния трактор имаше пет кабела на кръст .Единия претрупан ,инсталацията се притрива постоянно ,помпите (ел. горивни) гърмят всяка година ама и на двете(ландини) в разлика седмица две .Маркучи високо налягане ....всяка година ,претриват се защото всичко е едно до друго,тампони на кабината на два месеца се сменят (цялата работа 200лв без труд) реших проблема радикално тампони от Фенд и вече втора година няма проблем .Мога и още да изброявам но няма смисъл........ На правилния трактор съм му сменял втулки на преден мост и коплект съеденител . Съеденител на двата , а втулки само на единия ,щот няма кой да гресира ,само пилоти и ученици минаха . Закупихме още 8 от зелените с жълтите джанти но от друга серия .............и се оказа че са малко по кекави (предопредиха ни от мегатрон но нямахме друг избор и време да чакаме следващата серия) ,чести смени на втулки преден мост ,климатика с дефект ,на всичките предни гуми не съобразени с тежеста на трактора .НО ВСИЧКО ОПРАВИХА ГАРАНЦИОННО за тяхна сметка и сега си пъркат безгрижно . Тази година имаме заявка за още 10 броя но вече с новата серия ,това за градините . Колегите от селското стопанство (делим се на градини и селско стопанство ) миналата година се обзаведоха пак с нови 5100 и 5115 и рахатясаха, взеха доста осмаци и седмаци (8и7 серия) а белорусите шефа каза чупете ги и за скрап ,ако остане жив за продан........... Не само на механиците им дотегна ами и на шефаЕдин отремонтират друг влиза и те така ,а ремонтите само тежки СК кутии на годината по два пъти, двигатели, течове от всякъде .............. трагедия НО ТУКА ГОВОРИМ ЗА ЯК НАПЪН не за някое дребно стопанство от порядъка на 2/5 хил дк земя .
Та моя съвет : – Избери трактор без електроника ,колкото по прост толкова по здрав (това не важи за руския чогун) ,а избора си е твой дали опел и москвич . Старите са на 8хл.мтч и мисля че още толкова могат да изкарат без проблем . Кутии и двигатели не са барани до сега , но като стигнеш до марка почни да разпитваш за серия ,че както при колите така и при тракторите има мърша .Теч?! Какъв теч? Това под колата е просто потта на всички коне под капака!
- 4 likes
Коментар
-
Браво! Добре написано и поучително! Забелязъл съм,че който има идеи да се развива ,първо забравя за рускато творение. Паркира един зелен и събира цялото руско желязо в единия ъгъл на фермата и после само коси тревата около тях. Не съм нито земеделец нито фермер ,просто работата ми е свързана с тях (изкупувам мляко от Бургаска област) та това са ми наблюденията.KX 450F 2008 HONDA CR-V 2000г 147к.с.
Коментар
-
Колега jimito , нищо смешно няма казано дотук, всеки споделя неговите си виждания и опит и накрая създателят на темата ще си вземе сам решението. Все пак парите не са малко, а и важен момент е pokraina има ли други доходи и може ли да устиска година-две на загуба от земеделие ако се наложи... Ти също казваш верни и много смислени неща, ама едно е да си на заплата във фирма със сериозен даже и по евростандарти капитал и на която Шефа, хм как да кажа, абе пие си кафето с "големи" хора, /Естествено че покрай една такваз фирма един билюк банки и официални вносители мъркат като котенца и дават мило и драго да я обслужват/, а съвсем трето и четвърто е да си сам сред нищото, примерно. И отсам Балкана си имаме една фирма с 1 млн. декара, дето кара само зелени /правилнитрактори/ и инвентара го вземат направо от Канада и т.н. ама аз ще дам друг пример, като сме почнали. На село нивите са ми в една семейна фирма/ферма - зърнопроизводство на трите култури. Бащата е пенсиониран учител от МТУ, синът си е техничар и грамотно момче. Много години вече с устойчив растеж по малко и сега са на около 3000 дка и казват че това им е тавана и повече нещат. Работят си те + един двама наемни. Допреди 2-3 години бяха с два ТКЗС Булгара и едно ЮМЗ 73 год. - от първите дошли на село. Инвентар иначе си купуват по нещо, но "западно" нямат. Много пъти съм им казвал - дай да намерим нещо по-голямо и по-ново, че да бачкате с кеф - абе няма смисъл и така ни е кеф, казват, пък и инвестират в купуване на земя. Е най-накрая по-миналата и миналата година прибавиха и два Беларуса /след лизинг/ от едно друго момче, дето по програмите редовно сменя техника. Мноого доволни, тая година и един Мерц 5-6 тона взеха и аз му викам - комбайн и затваряш цикъла! Да ама не - отговор - комшията с ортака си преди две години взеха Клас /от наша фирма дългогодишен специализиран вносител/ и сега окотиха двигателя и едни 100 и ?? хиляди са назад
, тъй че дотука.
Rocco, холанда на колко часа е?
Коментар
-
Първоначално публикуван от jordanov sv Преглед на мнениеКолега jimito , нищо смешно няма казано дотук, всеки споделя неговите си виждания и опит и накрая създателят на темата ще си вземе сам решението. Все пак парите не са малко, а и важен момент е pokraina има ли други доходи и може ли да устиска година-две на загуба от земеделие ако се наложи... Ти също казваш верни и много смислени неща, ама едно е да си на заплата във фирма със сериозен даже и по евростандарти капитал и на която Шефа, хм как да кажа, абе пие си кафето с "големи" хора, /Естествено че покрай една такваз фирма един билюк банки и официални вносители мъркат като котенца и дават мило и драго да я обслужват/, а съвсем трето и четвърто е да си сам сред нищото, примерно. И отсам Балкана си имаме една фирма с 1 млн. декара, дето кара само зелени /правилнитрактори/ и инвентара го вземат направо от Канада и т.н. ама аз ще дам друг пример, като сме почнали. На село нивите са ми в една семейна фирма/ферма - зърнопроизводство на трите култури. Бащата е пенсиониран учител от МТУ, синът си е техничар и грамотно момче. Много години вече с устойчив растеж по малко и сега са на около 3000 дка и казват че това им е тавана и повече нещат. Работят си те + един двама наемни. Допреди 2-3 години бяха с два ТКЗС Булгара и едно ЮМЗ 73 год. - от първите дошли на село. Инвентар иначе си купуват по нещо, но "западно" нямат. Много пъти съм им казвал - дай да намерим нещо по-голямо и по-ново, че да бачкате с кеф - абе няма смисъл и така ни е кеф, казват, пък и инвестират в купуване на земя. Е най-накрая по-миналата и миналата година прибавиха и два Беларуса /след лизинг/ от едно друго момче, дето по програмите редовно сменя техника. Мноого доволни, тая година и един Мерц 5-6 тона взеха и аз му викам - комбайн и затваряш цикъла! Да ама не - отговор - комшията с ортака си преди две години взеха Клас /от наша фирма дългогодишен специализиран вносител/ и сега окотиха двигателя и едни 100 и ?? хиляди са назад
, тъй че дотука.
Rocco, холанда на колко часа е?
И да и не ,за това писах МНОГО ЗОР не една шепа земя ,макар че мой приятел миналата година стартира с 500дк(а преди две години бяха 100/200) и обработваше с един белорус .Купи го на старо с много любов го възстанови и даже боядиса и тази година го махна и взе старо зелено желязо ! А сега познай ,защо с толкова много земя и 7 различни култури нямаме нито една комбайна ? А за русофилите ,какви коли карате сега ? Руски ,немски .............? И с руски се стига и с немски и с други марки .............. Ама каква кола карате?Последно редактирано от jimito; 07-01-16, 12:36.Теч?! Какъв теч? Това под колата е просто потта на всички коне под капака!
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар