Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дзен... или изкуството да ремонтираш мотоциклет...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Дзен... или изкуството да ремонтираш мотоциклет...

SAMURAI, не се гневи толкова Прав си. Giorgio е искал да ни наведе на други мисли с това Балканче (според мен), не да ни го дава за пример в реставрацията. Отношението към старите вещи. И по скоро стойността, която придобиват отново стойностните неща примерно след 50 години (не че са я губили някога). Много мога да говоря по тази тема ... Дори подписа не съм си променил по този повод ...
    Ето специално за теб един по-истински Балкан - Люлин. Представиха го преди дни във Варна (гледам, че си оттам) ... освен ако не е твой

______2
    Е = MZ

Коментар

Не се гневя. Просто съм обективен. Хубаво е моторчето. Става за улиците. Дори може да стопли сърцето на онези които помнят старите времена. Аз за жалост вече нямам Балканче. На времето бях млад и глупав и го продадох все едно съм се отървал от боклук. Сега съжалявам. А този дето си показал кефи на макс. Такъв съм виждал когато бях на 12г. Имаше един златар , който го караше и спираше пред златарското ателие срещу РДВР-то. От тогава повече не съм виждал подобна реликва. Твърде стари са и хич ги няма. Тази обаче е доста добра. Даже гумените маншони на предната вилка са запазени. Ако вземе та я пребоядиса и стойността и ще падне два пъти, както и ако претапицира оригиналната седалка. Има си начини за обработка на боята и кожата. Целта е да не сменяш нищо, а ако все пак се наложи то да е с афтентични части. Точно заради това реставрацията е изкуство и е толкова бавен и сложен процес. Половината от работата е търсене на афтентични части. Не е за всеки. Много е лесно да съсипеш месеци и дори години труд с поставянето на само едно единственно НЕОРИГИНАЛНО болтче.
      Последно редактирано от SAMURAI; 15-12-08, 14:38.
      "Всеки струг - танк! Всеки шлосер - войн! Всеки детайл - бомба в лицето на империализма!"

Коментар

Смесваме темите
        Те са си смесени по условие, но тази е в икономика, наука, философия ... заради емоцията и философията въобще.
        Може би трябва да има и една за реставрацията като процес, идея и технологии в някой друг раздел - незнам в кой.
        Аз имам същата дилема (оригинално-неоригинално) и поради твърде малкия си опит в реставрацията седя, мисля, чудя се .... и събирам части
        А го правя заради мотивите, които е имал и giorgio при пускането на тази тема.
        ______2
        Е = MZ

Коментар

Първоначално публикуван от SAMURAI Преглед на мнение
          ....фълшификация...... афтентични части. Не е за всеки. Много е лесно да съсипеш месеци и дори години труд с поставянето на само едно единственно НЕОРИГИНАЛНО болтче.
          Фалшив, Автентичен...
          Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

А Люлин-а също се отдалечава от оригинала и то грубо,а именно в свалянето на скоростите от кормилото на двигателя,както и паленето с манивела,а не с педали!Иначе си запали едва ли не с поглед.По мое мнение,макар да не съм много сигурен и аустпухът е симсонски.Така че реставрацията е нещо сериозно,но не задължително.Когато човек ралви нещо,за даго използва може да си позмоли някои волности в полза на удобството и функционалността.Когато обаче реставриваш нещо,за да го съхраниш и покажеш следването на автентичност е неотменно.

Коментар

Не съм запознат с Люлин. Не съм имал такъв и спомените ми за него са твърде бледи. Но щом твърдиш, че трябва да е с педали значи рабоата е лоша. А дали някой няма снимка на оригинален Люлин?

П.П. Предполагам, че са сменили целия двигател с този от по късния модел. Иначе как ще махнат педалите и ще сложат манивела? Картерите би трябвало да са различни.
              "Всеки струг - танк! Всеки шлосер - войн! Всеки детайл - бомба в лицето на империализма!"

Коментар

Първоначално публикуван от ГАЗ69 Преглед на мнение
                А Люлин-а също се отдалечава от оригинала и то грубо,а именно в свалянето на скоростите от кормилото на двигателя,както и паленето с манивела,а не с педали!Иначе си запали едва ли не с поглед.По мое мнение,макар да не съм много сигурен и аустпухът е симсонски.
                Мдааа, ГАЗ69 се оказа наблюдателен и прав

Ето един по-оригинален Люлин.

______2
                Е = MZ

Коментар

За двигателя смятам,че е оригиналния,но не твърдя със сигурност.Манивелата е поставена в дясно на курбела на педалите и вероятно е доправяна.А лостчето за превключване на скоростите е монтирано на курбела на десния педал като над двигателя е прекарана една вилка,която се свързва с лостче ,управляващо скоростите.Изработката е доста груба,но функционира.Иначе това,което ми направи впечатление е един малък надпис "Балкан"в задната част по ръба на седалката,който си е автентичен.Иначе възстановяването е въпрос на вкус.

Коментар

Кога ли ще подлудея и ще си купя едно да го възстановя както си требе не знам. ХАХАХА. Ей тоя Люлин ме влуди направо. НАдъхах се и сега чета разни стари книги за Балкан.

Коментар

SAMURAI,първия, преправяния Люлин е варненски.Аз го видях на ретроралито на Никулден.Така че ако проявяваш интерес на някое от следващите ретромероприятия момчето може би пак ще се появи.Доколкото разбрах оригиналните части по двигателя са съхранени и може и да се разберете.

Коментар

Първоначално публикуван от ГАЗ69 Преглед на мнение
                        SAMURAI,първия, преправяния Люлин е варненски.Аз го видях на ретроралито на Никулден.Така че ако проявяваш интерес на някое от следващите ретромероприятия момчето може би пак ще се появи.Доколкото разбрах оригиналните части по двигателя са съхранени и може и да се разберете.
                        Газ, били сме на едно и също място, по едно и също време
                        Този Люлин е точно от там. Ето го собственика или внука му.

И поведението му в завой.

В тази тема някак се очакваше да поразсъждаваме над смисъла и красотата да възстановиш и да се грижиш за такова или подобно бижу, но ние се заехме с конкретика. Дали не е време да ги раздеилим ? Автора на темата нищо не казва
                        ______2
                        Е = MZ

Коментар

Първоначално публикуван от kro Преглед на мнение
                          ...Автора на темата нищо не казва
                          Димо, заглавието на темата не е случайно, както и раздела: "Икономика, наука, философия, изкуство, общество и екология."
                          В случая, става дума точно за изкуство и философия...
                          Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                          Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                            Димо, заглавието на темата не е случайно, както и раздела: "Икономика, наука, философия, изкуство, общество и екология."
                            В случая, става дума точно за изкуство и философия...
                            Съгласен съм Джорджо, но изкуството да поддържаш мотоциклет и това да реставрираш мотоциклет са две различни изкуства
                            В първото как да кажа ... не е въпроса в мотоциклета ...
                            Да поддържаш движението въобще, да цениш стойностните неща, където и да ги срещнеш и колкото и да са остарели. Стойностни неща в най-широкия смисъл на думата вкл. човешките взаимоотношения. И в това е и смисъла, ако можеш да ги откриваш-те просто са си стойностни - не остаряват, не зависят от времето и не им се налага да са модерни.
                            А да реставрираш ... е по-различно Сигурно малцина от хората които го могат, притежават подобни качества, но уверявам те, че има и просто занаятчии, които се занимават с комерческа цел за да задоволят тази потребност на търсещите ценители. За занаятчиите "философиите" нямат значение. Дори в много случаи от неграмотност развалят/унищожават прекрасното мислейки си, че го подобряват с един или друг "тунинг".
                            Умението да ги поправяш не е задължително свързано с горните ценности, а само по себе си е много, много интересно. Затова аз правя тази разлика и си мисля, че ще е добре ако споделяме чисто технически/исторически знания за стари машини без това непременно да е свързано с философията и изкуството Може и да греша. Може и да не може

Ето как започва всичко ... на три годинки съм седнал в коша на Ирбит 650 см3. Даже мисля, че съм роден там - в коша

Последно редактирано от Димо; 14-07-09, 00:08.
                            ______2
                            Е = MZ

Коментар

Поздрав за Димо (kro), от Троян.

Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                              Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Това EMW е страхотен мотоциклет,никога не мога да го гледам равнодушно.Преди години за малко да си купя подобна машинка,но явно не ми е било писано...та си взех друг.Giorgio тоя от снимката твой ли е?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X