От: Любопитни факти за уискито
Интересна практика е малцуването. При покарването зърната на житните култури от скорбялата си започват да правят захари. В комбинация със дрождите са ключа към производството на алкохол.
Метода е древен, зърното на ечемика се накисва за два дена (48 часа) във вода след което се разстила върху каменен под под който се пали огън като по този начин разбърквайки пласта се получава равномерно загряване на зърното. Горивото е от изключителна важност.Това е торф. Специално се подбира качеството на торфа за да може пушека му да е най-подходящ за целта. Готовото и леко препечено зърно се смила.
Най-финно смления малцов шрот е залог за добив на повече алкохол.
Но преди това трябва да се изготви каша "МЪСТ". Това става чрез варене, постепенно се добавя вода като накрая се получава една сладка каша. Мъст.
После следва ферментацията...
Интересна практика е малцуването. При покарването зърната на житните култури от скорбялата си започват да правят захари. В комбинация със дрождите са ключа към производството на алкохол.
Метода е древен, зърното на ечемика се накисва за два дена (48 часа) във вода след което се разстила върху каменен под под който се пали огън като по този начин разбърквайки пласта се получава равномерно загряване на зърното. Горивото е от изключителна важност.Това е торф. Специално се подбира качеството на торфа за да може пушека му да е най-подходящ за целта. Готовото и леко препечено зърно се смила.
Най-финно смления малцов шрот е залог за добив на повече алкохол.
Но преди това трябва да се изготви каша "МЪСТ". Това става чрез варене, постепенно се добавя вода като накрая се получава една сладка каша. Мъст.
После следва ферментацията...
Коментар