Ако обичате това питие, сигурно ще ви е интересно да узнаете малко повече за него.
Най-големият производител и консуматор на уиски в световен мащаб е Индия.
Елаговата киселина, съдържаща се в малцовото уиски, е естествен антиоксидант, за който се твърди, че може да спре развитието на ракови клетки и да предотврати различни сърдечни заболявания. Впрочем, в червеното вино също има елагова киселина, но нейното количество в него е много по-малко от това в уискито.
По време на „сухия режим“ в САЩ, единствената позволена за продажба алкохолна напитка е била уискито, но се е разрешавала само за използване с медицински цели.
Уискито запазва вкусовите си качества в продължение на 100 години. Ако бутилката е отворена – цели 5 г.
1494 г. се приема за официалната дата на създаване на първото шотландско уиски. Тази година е отбелязана на бележка на Кралската хазна, която гласи, че Джон Кор е купил 500 кг малц за производството на «aqua vitae».
Американците започват да използват широко уискито след „сухия режим“, обявен през 1920 година.
Уискито е отличен продукт за инвестиция. Например, през февруари 2005 бутилка 17-годишно уиски Ardberg е струвало 75 долара, а през февруари 2007 – 198 долара. Т. е. за 30 месеца стойността му се е увеличила почти с 250%.
Наименованието на напитката идва от келтското й име uisce beatha, което означава „жива вода“.
В Шотландия се изписва „whisky“, а на всички останали места по света - „whiskey“. Ако върху етикета е изписано „whisky“, може да бъдете сигурни, че е произведено в Шотландия.
На руски уиски е „виски"
Линк
Най-големият производител и консуматор на уиски в световен мащаб е Индия.
Елаговата киселина, съдържаща се в малцовото уиски, е естествен антиоксидант, за който се твърди, че може да спре развитието на ракови клетки и да предотврати различни сърдечни заболявания. Впрочем, в червеното вино също има елагова киселина, но нейното количество в него е много по-малко от това в уискито.
По време на „сухия режим“ в САЩ, единствената позволена за продажба алкохолна напитка е била уискито, но се е разрешавала само за използване с медицински цели.
Уискито запазва вкусовите си качества в продължение на 100 години. Ако бутилката е отворена – цели 5 г.
1494 г. се приема за официалната дата на създаване на първото шотландско уиски. Тази година е отбелязана на бележка на Кралската хазна, която гласи, че Джон Кор е купил 500 кг малц за производството на «aqua vitae».
Американците започват да използват широко уискито след „сухия режим“, обявен през 1920 година.
Уискито е отличен продукт за инвестиция. Например, през февруари 2005 бутилка 17-годишно уиски Ardberg е струвало 75 долара, а през февруари 2007 – 198 долара. Т. е. за 30 месеца стойността му се е увеличила почти с 250%.
Наименованието на напитката идва от келтското й име uisce beatha, което означава „жива вода“.
В Шотландия се изписва „whisky“, а на всички останали места по света - „whiskey“. Ако върху етикета е изписано „whisky“, може да бъдете сигурни, че е произведено в Шотландия.
На руски уиски е „виски"
Линк
Коментар