Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с компютъра

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Проблем с компютъра

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
    ... Въпреки това, доброто решение е било взето - при чичо доктор ...
    ... Да, ЛАН-протекторите са много добро решение, но все пак е добре човек да не си пробва късмета - едно дръпване на кабелчето може да спести доста главоболия ...
    То решението си беше ясно от момента, в който се видя, че няма да се мине само със смяна на захранване.

Интересното е, че хора, които по принцип биха имали интерес да ми продадат ЛАН-протектор, повече от веднъж ми казват, че тези неща НЕ вършат работа ...
    Интересно защо UPS-ите масово се предлагат със защитен порт за телефонна линия/модем, а такива за LAN са голяма рядкост (преди години бяхме попаднали на един такъв модел на Mustek).
    Ние не сме неутрални!

Коментар

Виж си и LAN кабела който ти влиза в рутера: 1-во дали е с екранировка, 2-ро дали е заземена екранировката при влизане в къщата(блока) и после непосредсвено преди рутера !

При така направено заземяване щетите са само при пряко попадение наблизо. Иначе при липсата му , дори и без гръмотевици статичния ток във въздуха е достатъчен за опукване на рутери и LAN карти ( ползва си прекия път до маса ). Въпросното заземяване масово не се прави в BG особено при "хвъркати" кабели
      байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
      Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
      Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от Dobril Dossev Преглед на мнение
        Виж си и LAN кабела който ти влиза в рутера: 1-во дали е с екранировка, 2-ро дали е заземена екранировката при влизане в къщата(блока) и после непосредсвено преди рутера !

При така направено заземяване щетите са само при пряко попадение наблизо. Иначе при липсата му , дори и без гръмотевици статичния ток във въздуха е достатъчен за опукване на рутери и LAN карти ( ползва си прекия път до маса ). Въпросното заземяване масово не се прави в BG особено при "хвъркати" кабели
        Кабелът има екранировка, обаче заземяване със сигурност няма нито отвън, нито при рутера.
        Кабелите, естествено, вървят по въздуха.

То на доставчика му беше изпогърмяла апаратурата вчера, та на потребителите ли ...
        Ние не сме неутрални!

Коментар

Има и работещи гръморазрядници. Май повечето са с глимлампи вътре. Не съм сигурен, че струват по-малко от един рутер. Който пък рутер трябва да е надлежно заземен, иначе не е предпазно средство. Изобщо Досев по-горе говори смислени неща за заземяването и на кабелите.

Мисля, че е ред да се огледаш за доставчици, на които мрежата между сградите е или подземна, или оптична, най-добре - и двете. Ако не си петимен за скорости, виж WiMax мрежите. В София има един смислен доставчик през WiMax.

Това с изваждането на мрежовия кабел от компютъра е метод от 60-те години на миналия век, някак си е неприлично в днешно време. Още повече, че изваденият кабел може да докара пожар при по-лош късмет.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
            ... Който пък рутер трябва да е надлежно заземен, иначе не е предпазно средство. ...
            Как се заземява рутер? В документацията му не помня да съм видял нещо по въпроса.

... Мисля, че е ред да се огледаш за доставчици, на които мрежата между сградите е или подземна, или оптична, най-добре - и двете. Ако не си петимен за скорости, виж WiMax мрежите. В София има един смислен доставчик през WiMax. ...
            Лесно е да се каже, доста по-трудно - да се направи. Като изключим БТК, май особен избор няма. До преди някоя година ползвах Интернет-а на кабеларката Евроком. Отначало бяха супер, после лека-полека качеството стана отвратително, както и отношението им към клиентите. Кабелите им може и да вървят по шахти донякъде, но до клиентите кабелите се ветреят отвън по фасадата на сградите.

После минах на Спектрум нет - доста скоро качеството на LAN услугата им също се влоши сериозно, а вариантът с оптична мрежа все още няма покритие в махалата. От миналата година съм на LAN-а на Netissat. За момента съм доволен от качеството на връзката и от реакцията при проблем. Само че жиците вървят по стълбовете, а от стълба - до балкона ми. Поне е на високо, че Спектър-ците бяха опнали техния кабел толкова ниско, че по-високи камиони редовно го закачаха ...

Всички други предложения за квартала са за LAN-Интернет. Т.е. жици по стълбовете ...
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
              Как се заземява рутер? В документацията му не помня да съм видял нещо по въпроса.
              ...
              Всъщност, не е тривиално и не е обичайният начин за използването му. Просто се заземява минуса на захранването му и рутерът (или обикновен суич) се превръща в почти перфектния гръморазрядник. Суичове се продават за около 10лв/бр, можеш да си купиш 5-портов и да му гориш портовете един по един.

За доставчиците - я кажи кой район е това?

Коментар

Всъщност, не е тривиално и не е обичайният начин за използването му. Просто се заземява минуса на захранването му и рутерът (или обикновен суич) се превръща в почти перфектния гръморазрядник. Суичове се продават за около 10лв/бр, можеш да си купиш 5-портов и да му гориш портовете един по един.

За доставчиците - я кажи кой район е това?
                Редута.

Относно предпазването на компютрите, преди време Даниел ми беше препоръчал да не ги връзвам с кабел към суича на рутера, а да използвам wireles-a. Само че при пострадалия десктоп този номер не се получи. Сложих му една wireless LAN карта на ASUS, обаче безжичната мишка нещо се побъркваше (въпреки неколкократните експерименти със смяна на каналите на рутера), а ползването на Интернет и мрежови услуги на този компютър стана доста мъчително и в крайна сметка се върнахме пак на кабела. А въпросната карта отиде на друг компютър, където си работи без да създава някакви осезаеми проблеми.
                Ние не сме неутрални!

Коментар

Блутут ли е мишката или си прави някакъв собствен радио-обмен?

Коментар

Блутут ли е мишката или си прави някакъв собствен радио-обмен?
                    Logitech Cordless MX 620. Работи на 2,4 GHz
                    Ние не сме неутрални!

Коментар

Да. Ако около нея работи нещо на 2.4 - заслугата не е на Logitech.

Коментар

Да. Ако около нея работи нещо на 2.4 - заслугата не е на Logitech.
                        Интересното е, че същата тази мишка работи без проблеми на няма и 50 см от рутера, а близначката й е на 2 м от него и нито една от тях няма проблеми, когато се работи с wireless картата на лаптопа. По-скоро залагам на някаква несъвместимост на ЛАН картата ASUS, която бях сложил.
                        Ние не сме неутрални!

Коментар

Привет,

аз на Редута съм на Евроком, кабелите си висят по стълбовете. Но семейството е инструктирано при най-малката поява на светкавици и да разкача кабела и гаси обурудването, после и щепселите от контакта се вадят. Да не чуе дявол, до сега сме минали през доста летни и зимни бури без съществени загуби. Вчера бая се тресяха небесата, даже паднаха две в парка, имаше един случай да падне на парапета на парка срещу нас. И един на едно дърво на алеята за кучета.
                          Абе докато не мине всичко под земята и на оптика, разкачай и дремни докато мине бурята. Иначе гледам момчетата през седмица сменят оборудване по стълбовете. От гръморазрядниците има ефект само при подходящо заземяване, ама съм чул че без катодна защита на заземката и от там може да те изненада дяволчето.
                          LZ1VWW

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                            То решението си беше ясно от момента, в който се видя, че няма да се мине само със смяна на захранване.

Интересното е, че хора, които по принцип биха имали интерес да ми продадат ЛАН-протектор, повече от веднъж ми казват, че тези неща НЕ вършат работа ...
                            Интересно защо UPS-ите масово се предлагат със защитен порт за телефонна линия/модем, а такива за LAN са голяма рядкост (преди години бяхме попаднали на един такъв модел на Mustek).
                            ами във фирмата ми също има интерес да се продава, ама поради мои принципи не се продава на всяка цена - вземи кинтите, а клиента - ...да го хххх..

и поради тая ми несигурност - не продавам такива неща.

Един от основните играчи на тоя пазар ми е градски, че и приятел...
                            Не мога да продавам неговите изделия - ако някой от пациентите ми докаже по някакъв начин ( де да знам как се мери волтажа и ампеража на гръм, паднал наоколо ), че това, дето е треснало, е повече от това , дето държи протектора, добре..

ама в общия случай - шефе, тук пише, че трябва да работи, а пък то - не ..
                            Кво праййм тогаз??

и затова не продавам такива протектори - който иска, да си ги купува, но не от мен..

като видиш, че се разваля погодата - скуби кабеляка....

и задължително, ама много задължително - цялата домашна железария ( hardware-то, де ), задължително в един разклонител, и разклонителя с копче, и копчето - с ламБа!!!
                            Като се наработиш с компа, удри му шалтера на разклонителя, пък после - ако ще ЕВН и 380 на фаза да пуснат..

Железарията остава жива....

и ЕВН - също, за съжаление, де

Коментар

Преди всичко, гръморазрядник за телефонната линия е много по-лесен от LAN-ския (очаква се телефонната компания да гарантира някакви рамки на изненадите по кабела, теловете са само два, апаратът галванично е развързан от ел. мрежа - ако изобщо е свързан). Освен това, самата LAN технология не е мислена да излиза от сгради и от това произтичат проектни ограничения. Липсват и всякакви опити за стандартизация на поведението на този хардуер на открито. Междусградния LAN е изобретение на пост-социализма и третия свят, където телекомите дълго си питаха ушите, вместо да завземат пазара с кабелни и DSL услуги.

Ей затова няма UPS с LAN-защита.

Коментар

Лек офтопик - от гръмотевиците, към некъдърниците, но...

Понеже съм горд клиент на EVN Кърджали мога да ти кажа, какво правя в такива случаи... Обикновенно нищо... факт... Отначало сменях захранвания (до момента в който установих, че съм купил четири за по-малко от три седмици), после си купих UPS... после направих сметката и се оказа, че реално ми излиза по-евтино да сменям дъна и процесори на определен итервал от време... Хардовете горят сравнително рядко, а аз нямам важни неща на харда, който бича на PC-то. Иначе си имам 4 за клиентите...

Проста сметка - 4-5-6 аварии през пролетта и началото на лятото - една ефективна смяна на дъно, процесор и съответно 4-5-6 LAN карти... Не е приятно, но...

Най-евтиният читав UPS е около 100-120 лева. Гори от раз - просто това му е работата. По 4 (нека сме оптимисти) е 480 лева... За толкова просто си купувам ново дъно, RAM и процесор в края на лятото - и е реално по-ефективно. Към сметката добавям 4 читави Linksys/3Com NIC-а (20-25 лева бройката) и цената излиза около 360 лева...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X