Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с компютъра

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем с компютъра

Днес следобед установих, че компа, който сутринта си беше съвсем наред, не ще да запали.

Като разбрах, че в София е имало проливен дъжд с гръмотевици, заподозрях проблем, предизвикан от токов удар по LAN мрежата, макар, че преди компютъра има рутер.

Когато свалих мрежовата карта (PCI) същата беше топла. След свалянето и компютърът даде признаци на живот, но за съжаление - недостатъчни. При включване на захранването вентилаторите (а вероятно и хардът) тръгват да въртят, но това трае няколко секунди, след което компютърът угасва.

Работата ми мирише на проблем с дъното, ама ако някой успее да ме убеди, ча работата ще се оправи с, примерно, 2 удара по кутията или смяна на мишката - няма да му се разсърдя.

При всички положения утре понеделнишки ще ми трябва някъде да се направи диагностика и да се проведе спешно лечение. При евентуална замяна на дъно целта ще е по възможност максимално да се използват наличните компоненти.

Дъното е Интел DG965WH, процесорът е на сокет LGA775, но в момента не мога да си намеря спецификацията, а не помня какъв беше точно; RAM-ът е DDR2, видеото е на PCI Express, а дисковете - на SATA.

Ако някой има идеи къде могат да се проведат необходимите процедури - да свирка.

П.П. А да. И рутерът WRT54GL май е дал фира. Уйърлесът му работи, обаче портовете - май не. При закачен с кабел към него комп вади съобщение за прекъсната мрежова връзка, а също така не можеше да направи връзка с доставчика, въпреки че индикаторът светеше. Това нещо подлежи ли на някакви ремонти или ще имам да купувам и рутер?
    Последно редактирано от Чавдар (V93); 30-05-10, 20:15.
    Ние не сме неутрални!

От: Проблем с компютъра

При мен в същата ситуация замина рутера и мрежовата карта, но при смяна на същите нещата се оправиха! При теб май е стигнало по-далеч!
    יעבור
    «И това ще мине»

Коментар

Има един кабел, захранващт за дъното ако той се е извадил вентилаторите ти вият(работят) но самото дъно не тръгва. На моя изгоря клемата кадето се свързват дъното и кабела от захранването.Кабела се намира точно до големия вентилатор на дъното, аз съм с дъно Гигабит...Също и на мен при гръм ми горя рутер Ако нещо да зема да го щтракна кабеларката каде се намира
      За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
      Honda Dominator 650
      088ЧЧ93979-->Борис
      0878956Ч38-->Борис

Коментар

Първоначално публикуван от Борис Хаджиценев (bob4oo) Преглед на мнение
        Има един кабел, захранващт за дъното ако той се е извадил вентилаторите ти вият(работят) но самото дъно не тръгва. ...
        За съжаление, не изглежда да е разкачен кабел. Компът тръгва за около 3 секунди, след което гасне.
        Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
          За съжаление, не изглежда да е разкачен кабел. Компът тръгва за около 3 секунди, след което гасне.
          Когато ми изгоря клемата за свързването правеше горе доло така както казваш ти, вътре самата клема се беше изпекла от всякаде убувките въре стопени, но и до сега си кара с стопената поизкривих ги да дават контакт и живей Само че на мен тамън ми зареди Windowsa и ми гаснеше от тва нищо чудно и при теб да е така
          За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
          Honda Dominator 650
          088ЧЧ93979-->Борис
          0878956Ч38-->Борис

Коментар

Можеш ли да пробваш да смениш захранването с някое от друг компютър за което знаеш че със сигурност е наред. Ако и тогава дава същите симптоми то наистина най-вероятно дъното е изгоряло при токовия удар по лана. В този ред на мисли интересно ми дали някой се е сблъсквал с това дали гръмозащитите за LAN кабел са ефективни, защото в този случай ако имаше такава то поразиите можеше и да бъдат по малки.

Коментар

При мен беше същото,изгоряло захранване.
              0осем9осем7шест0осем7едно
              Миро

Коментар

Първоначално публикуван от bochkata Преглед на мнение
                При мен беше същото,изгоряло захранване.
                Това звучи обнадеждаващо, защото ако е само захранването, ще се спестят доста главоболия и време.
                В този ред на мисли, някой може ли да препоръча качествено и възможно по-тихо АТХ захранване, че досега използваното вдигаше доста шум, което беше досадно.
                Ние не сме неутрални!

Коментар

При мен беше същия проблем и след известно време изгоря харда.Дано при теб не е същото.
                  Поздрави!
                  Със себе си съм имал повече проблеми,
                  отколкото с всеки друг човек. Нямам по голям враг от самия себе си!!!!!!
                  Да изградим Параклис: www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=113508

Коментар

Това звучи обнадеждаващо, защото ако е само захранването, ще се спестят доста главоболия и време.
                    В този ред на мисли, някой може ли да препоръча качествено и възможно по-тихо АТХ захранване, че досега използваното вдигаше доста шум, което беше досадно.
                    Колега не прибързвай със заключенията. Това, което може да се случва е например, че твоя вентилатор на процесора не върти и в резултат на това дъното ти гаси комютъра за да предотврати по-големи щети.

Провери дали всички вентилатори въртят. Свали капака и виж дали вентилатора върти. Ако можеш да различиш перките, значи е прекално бавно.

Провери за подути или изтекли (недай си боже) кондензатори.

След, като си изпълнил по-горните процедури и ако всичко е нормално спри всички периферни устройства с изключение на видео картата разбира се.

Свали всичко ще е по PCI слотовете - LAN карта, модем, звукова карта и т.н. Разкачи кабелите на дисковете и оптичните устройства.

Ако машината ти изгрее по този начин значи имаш проблем с периферно устройство.

Коментар

Груб признак за читаво в днешно време - което е по-тежко и едновременно с това тихо. фортрон биват, от евтините кодеген, последните са и малко на късмет (трябва инфо за конкретно внесената серия )
                      байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                      Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                      Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
                        Колега не прибързвай със заключенията. Това, което може да се случва е например, че твоя вентилатор на процесора не върти и в резултат на това дъното ти гаси комютъра за да предотврати по-големи щети.

Провери дали всички вентилатори въртят. Свали капака и виж дали вентилатора върти. Ако можеш да различиш перките, значи е прекално бавно.

Провери за подути или изтекли (недай си боже) кондензатори.

След, като си изпълнил по-горните процедури и ако всичко е нормално спри всички периферни устройства с изключение на видео картата разбира се.

Свали всичко ще е по PCI слотовете - LAN карта, модем, звукова карта и т.н. Разкачи кабелите на дисковете и оптичните устройства.

Ако машината ти изгрее по този начин значи имаш проблем с периферно устройство.
                        Всички вентилатори (CPU, VGA, захранващо) въртят. На дъното остана само видеокартата. Всички дискове и DVD-то са изключени. Резултатът е същият - 3 секунди след цъкане на копчето гасне.

Пробвах и с гарантирано работещо захранване от друг компютър (с тази разлика, че то е от 20-пиновите) - абсолютно същото поведение.

Работата не изглежда добре.
                        Ние не сме неутрални!

Коментар

Колега огледай внимателно кондензаторите по дъното... Ако трябва да спекулирам - или дъно, или процесор или и двете...

Факт е че дъната са доста здрави и трябва доста силен токов удар за да се повредят. Ако такъв е имало като нищо може и процесора да е вдигнал белия.

С добро мнение съм за тази серия Intel-ски процесори, макар да имат един технологичен недостатък - трябва много силно скрепване на охлаждащите елементи. Често, особенно ако е някакво по-базово охлаждане дъното се извива почти в дъга след поставянето. Виж дали е добре скрепено охлаждането. При повечето трудно ще свалиш охлаждането дори и при удар с чук! Би трябвало да ти е невъзможно да го поместиш.

Преди да почнеш с покупките - провери дали всички кабели са свързани - например четворката, която захранва процесора. Купи си термоинтерфейсна паста (българска на силиконова основа е достатъчна за опита) и внимателно демонтирай охлаждането - в повечето случаи са четири пина, които се въртят на ляво за да се "отключат". Избърши процесора и радиатора внимателно със спирт, до положение да няма от старата термоинтерфейсна паста. Нанеси тънък слой (половин милиметър до милиметър) паста и го разнеси възможно по-равномерно по процесора - не по радиатора, а по процесора!

При скрепването е възможно да се получи съответното огъване, което по-горе споменах. Не мога да кажа със сигурност дали ще се монтира с усилие, защото не знам какво точно ползваш за охлаждане. Аз ползвах точно заради описания момент heatpipe в комбинация с голям, бавен вентилатор.

Коментар

Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
                            ... Ако трябва да спекулирам - или дъно, или процесор или и двете ...
                            От известно време компютърът е при един "чичо доктор", където имаше опашка от 4-5 с подобни симптоми. Явно вчерашната буря е била по поръчка на компютърните фирми.
                            Ние не сме неутрални!

Коментар

да, колегите по-горе са казали почти всичко..

Въпреки това, доброто решение е било взето - при чичо доктор..

Най-малкото нормалния потребител рядко разполага с пълен комплект резервни компоненти, които да подменя, или с тестова машина, на която да се проверяват подозрителните такива..

Да, ЛАН-протекторите са много добро решение, но все пак е добре човек да не си пробва късмета - едно дръпване на кабелчето може да спести доста главоболия.
                              Иначе, гръмотевичните бури са доходоносно нещо - след такава буря и при мен работата се засилва доста, меко казано.

Успех, и дано поразиите са по-малко.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X