Обява

Свий
Няма добавени обяви.

pi-Hole и битката срещу рекламите

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от trav Преглед на мнение
    Вкъщи с микротик ах3 има доста силен хардуер. Успях да подкарам докер и адхом . Работи перфектно ...
    Обаче за съжаление при мен настана пълна катастрофа.
    ЕОН не може да се свърже през него . Самсунг не стартира не намира мрежа. Самсумг смарт хома спря работа Имам няколко смарт инфраструктури не могат да се свържат. Хиаоми и тп-линк Даикин единствено работеха.

Да на компютъра вече нямах реклами, но там так или иначе ползвам броузер с блокер.
    Пазя картата с инсталацията . но не си струва
    Примерно за Самсунг добавете кептив порталът(или *.domain.com) на самсунг в whitelist. Относно другите сървиси същият подход, но инфо от логовете с блокирани домейни.
    PP domain.com е само пример, адаптирайте си го към вашите нужди.
    LZ1UFS

Коментар

Странно, на десктоп и лаптоп с един и същи акаунт на Уиндоус, ако е от значение, и само с добавка Адгард за Хром, нямам реклами никъде. Цялата хамалогия по горе пак ще я направя ако се наложи, но засега нъц.

Коментар

Ами нещата са комплексни и зависи как е конфигурирана останалата инфраструктура. Например, през годините съм събрал едно списъче с лист на спамерите в рутера, и те не могат да ми донесат реклама ако ще да я носят с кофа до вратата ми...
        Има и други добавки за браузера които спомагат за липсата на реклами.

Най-съществената част - проблемът с визуалната част на рекламите е основно досаден - шарят по екрана някакви глупости, отнемат процесорно време за рендосване, черпят трафик. Но да кажем че това в повечето случаи е маловажно - компютрите са могъщи и евтини, а интернетът е бъръз и неограничен.

Важната част - няма яснота и регламент кой какво носи до компютъра и какво изнася от него, нито какви скриптове изпълнява. А аз не ги харесвам тия работи. И затова решението е пълна тесла на рекламите (и на други неща).

Като съвсем обща информация - например, тая страничка (ама точно тая) на тоя форум търкаля камара скриптове на поне десетина други сайта, и това е само за отскок. Като обем те са повече от .html съдържанието, вероятно на порадък или два. Мързи ме да се занимавам с изследване на глупости.

Да не говорим, че в общият случай рекламите са спам, който не се интерпретитат като такъв, а трябва...
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от chataloff Преглед на мнение

Примерно за Самсунг добавете кептив порталът(или *.domain.com) на самсунг в whitelist. Относно другите сървиси същият подход, но инфо от логовете с блокирани домейни.
          PP domain.com е само пример, адаптирайте си го към вашите нужди.
          EON прави някаква директна връзка и изглежда, че Vivacom прихващат всички DNS заявки. Когато активирам AdGuard, спира да работи почти всичко.

Имам доста смарт устройства вкъщи. Засега най-добре ми се вписва Samsung SmartThings като централен хъб, защото обединява повечето устройства на едно място и не мога лесно да се откажа от него.

Засега търпя рекламите в YouTube на телевизора.

За да избегна DNS сървърите на Vivacom, на компютъра използвам WARP на Cloudflare. Наистина, дори когато задам криптиран DNS, имам усещането, че трафикът по някакъв начин се прихваща. При останалите устройства изборът е ограничен и повечето заявки така или иначе минават през инфраструктурата на Vivacom.

WARP е много добро приложение. Може да се използва и като VPN, но според мен силната му страна е като защитен DNS. Функцията Block Malware е отлична за филтриране на злонамерени сайтове, а списъците със заплахи се актуализират постоянно.

Допълнителен плюс е, че много сайтове, които използват защитата на Cloudflare, работят безпроблемно през WARP и често допускат връзките автоматично. Това прави сърфирането едновременно по-сигурно и по-удобно. NextDNS имат подобно приложение . Приятелски съвет. АКо не ви се занимава с Аддгард, за ПС WARP е супер добър- не блокира рекламите но за гадни саитове е наи доброто

Коментар

Смарттв с айпи канали, няма ли вече начин да се филтрират лайната в реално време? AI ала бала, така щото пак да започна да гледам? За един приятел питам

Коментар

Попитах директно AI. Той каза:

Интересен въпрос! Нека изясня какво е технически постижимо.
              Блокиране на реклами в IPTV/Smart TV
              Основният проблем: За разлика от уеб браузъри, IPTV рекламите са вградени директно в потока (stream) — те не са отделни заявки към рекламни сървъри, а буквално са "зашити" в HLS/MPEG-TS потока. Затова класически ad-blocker (като uBlock Origin) не работи.
              Варианти, с които аз или колегите ми могат да помогнат:
              1. Pi-hole / AdGuard Home (DNS-базирано)
              Ако рекламите се зареждат от отделни домейни (рядко за линейна IPTV, по-честo за VOD/catch-up), DNS блокирането работи. Мога да те преведа стъпка по стъпка за настройка.
              2. M3U плейлист филтриране
              Ако ползваш .m3u файл с канали — мога да напиша скрипт, който почиства/трансформира плейлиста.
              3. Middleware/proxy решения
              Приложения като Xtream Editor, NGINX proxy или персонализиран Python скрипт между ТВ-то и IPTV сървъра — мога да помогна с конфигурация.
              4. Алтернативни плейъри
              На Android TV — TiviMate, Kodi + плъгини имат по-добър контрол. Мога да помогна с настройка.
              Какво ти трябва от мен?
              Какъв тип е твоят Smart TV (Android TV, Tizen, webOS, друго)?
              Ползваш ли M3U плейлист или dedicated IPTV приложение?
              Рекламите при live канали ли са, или при VOD/replay?
              С тази информация мога да дам конкретно решение.

Коментар

• KingofROAD
                KingofROAD коментира
                Редактиране на коментар
                Тенекето невинаги казва истината. Имай го изнавпредвид. Често пъти го хващат в лъжа. Технически може и да е право, но писани от него скриптове, или настройки трябва изрично да се проверяват.

• Паджеровод
                Паджеровод коментира
                Редактиране на коментар
                Обаче пък после се извинява, широка душа е той. Проверявам, да.

Предполагам че имаш предвид блокиране на рекламите в телевизионните предавния, а не от интернет?
              Ако е първото, тия механизми не реботат и не се сещам за лесен начин да се направи това.
              Има и друг въпрос: при сайтовете или в йотубето блокираните реклами просто не се виждат. При TV би се появила дупка в програмата която с какво би била запълнена? Че сценарият предаване, предаване, черен екран за 5 - 10 мин., предаване, предаване хич не ми се връзва...

И коментаторите...

Коментар

Ами например имам списък с "любими" програми. Да превключва на следващата в списъка, защото докато докопам дистанционното, става грозно...

Коментар

• kameno karp
                  kameno karp коментира
                  Редактиране на коментар
                  В интерес на истината,голяма част от каналите си пускат рекламите по едно и също време. Предполагам точно да обезсмислят едно такова превключване. Щото от едни реклами да превключиш на другиииии....

Тук опираме и до друг въпрос: Кои реклами са по-дразнещи? Комерсиалните или безкрайната автореклама на собствените предавания, въртяща едно и също, понякога през няколко минути?
                Забавно е когато по време на някой филм рекламират същия филм. Верятно могат да се надскочат и с нещо още по-тъпо, но в момента не се сещам за такова...

И коментаторите...

Коментар

• trav
                  trav коментира
                  Редактиране на коментар
                  Щеше да е смешно, но аз се дразня примерно докато гледам двама мъже и половина да ми пускат реклама да гледам двама мъже и половина

Ако рекламите са вградени във видеото аз знам само за SponsorBlock, че се оправя.
                Но пак: Tова е приставка за браузър, работи с подържаните такива и доколкото знам е само за YouTube.
                Не е приложима по никакъв начин за вградените в телевизори и плеъри клиенти за туба.
                И НЕ РАБОТИ за всяко видео а за популярни такива.
                Демек някой трябва да го е вече репорнал.
                Точно като умрело животно на пътя във Wase

За интерактивните телевизии честно казано нямам идея има ли начин за каквото и да е филтриране.
                Аз просто не гледам никаква телевизия като рекламата е основна причина за това.
                И тетова ми е метода за филтриране - глобален
                Враг усраине

Коментар

Глобалният метод го ползвам успешно, но той не ми решава казуса, който е и юридически: Плащам за възможността чрез мен друг да печели двойно.

Коментар

Много съм доволен отAdGuard, имам го на всички устройства и на Apple, особено страхотна работа ми върши за Safari, буква реклама не съм виждал от много време, препоръчвам го.

Коментар

Малиновата дупка се оказва по-работеща за Самсунг и Епъл отколкото към LG.
                      Става въпрос за YouTube клиенти на тези телевизорни платформи.
                      Все още не съм видял нещо по-успешно от YouTube Premium.
                      Говорим за гледане през различни и произволни неща, де!
                      Враг усраине

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 4 потребители онлайн. 1 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 108,039 в 21:00 на 20-03-26.

Зареждам...
                      X