Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблеми с компютрите при изключване контакторите на ел. котел за отопление!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблеми с компютрите при изключване контакторите на ел. котел за отопление!

Здравейте колеги!
    Имам следния проблем:монтирал съм ел. котел за отопление ЕРАТО с контакторно управление. Когато изключва контактора при достигане на зададената температура, на всички телевизори започват да премигат екраните и се появяват черти за около 3-4 секунди. Това е само при изключване на контактора. Най-застрашени се оказаха компютрите, макар да съм сложил защити против токови удари на всяка техника в дома ми. На единия се повреди захранването, а другия се наложи да го преинсталират защото блокира.
    Молбата ми е ако някой е имал подобни проблеми да сподели!
    Има ли сигурен начин за защита на електрониката или някаква промяна на схемата на котела ще трябва да се направи?
    Благодаря предварително!
    Hyundai TERRACAN 2003 2.9 CRDi 150 автомат
    VW T4 Multivan 1993 2.4D AAB

До: ПРОБЛЕМИ С КОМПЮТРИТЕ ПРИ ИЗКЛЮЧВАНЕ КОНТАКТОРИТЕ НА ЕЛ. КОТЕЛ ЗА ОТОПЛЕНИЕ!

Според мен проблемът е някъде по ел. инсталацията. Аз лично бих ти препоръчал да отделиш изцяло инсталацията на котела от останалата - с отделни бушони и табло. Също е хубаво да си провериш контактите - дали са занулени всичките.

Не е лоша идея и да си пуснеш т. нар. "чиста земя", която е отделна от нулата, защото по БДС контактите се "зануляват" и при евентуална утечка по нулата стават големи поразии. Имал съм точна такива проблеми.

Иначе най-сигурната защита на електрониката е да я прекараш през UPS.
    "Не е толкова трудно да разбереш хората - те са главно его и либидо. А, да - и повечето са прости" - Буда

Коментар

До: ПРОБЛЕМИ С КОМПЮТРИТЕ ПРИ ИЗКЛЮЧВАНЕ КОНТАКТОРИТЕ НА ЕЛ. КОТЕЛ ЗА ОТОПЛЕНИЕ!

Първоначално публикуван от prascho Преглед на мнение
      Според мен проблемът е някъде по ел. инсталацията. Аз лично бих ти препоръчал да отделиш изцяло инсталацията на котела от останалата - с отделни бушони и табло. Също е хубаво да си провериш контактите - дали са занулени всичките.

Не е лоша идея и да си пуснеш т. нар. "чиста земя", която е отделна от нулата, защото по БДС контактите се "зануляват" и при евентуална утечка по нулата стават големи поразии. Имал съм точна такива проблеми.

Иначе най-сигурната защита на електрониката е да я прекараш през UPS.

Инсталацията ми е на отделен предпазител но ползвам обща нула.
      В апартамент живея, как да пусна т. нар."чиста земя"?
      Благодаря

Коментар

)) Класика в жанра
        Трябват филтри за обратните токове от тия големи консуматори. Сега хвърлят обратно в мрежата огромни остри импулси. На включването пък се мъчат да смачкат мрежата, ама поне няма отразени импулси. Тък тя сигурно е и немощна.
        Е това е разликата между битовите и промишлените инсталации, и затова нещо като Плевен даже, не може да мине без парно, камо ли по-голямо А вие - ток ...
        Първо питай ония красавци кво са ти продали, и защо в такъв вид. Ако не ти дадат нужното оборудване, вече ти трябва електроинженер. Не бай ПешО дет ноо ги чаткал тия, а нормален инженер. Да премери колко и какво не ти стига, и какво ще е достатъчно да угаси гадостите. Особено ако си краен потребител, значи последният в разклонението от трафопоста, работата е съвсем вмирисана.

Коментар

Каква е мощността която комутира контакторът? Единия от вариантите е да смениш контактора с полупроводниково реле с комутация при преход през нулата. Предимството е, че комутацията се извършва само кагато мрежовото напрежение е със стойност 0 волта, при което отсъстват каквито и да е смущения от комутацията. Недостатъците на това решеное са, че тия релета на са особено евтини и при по-големи мощности изискват охлаждане.
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

При всякакви мощности искат охлаждане. Колкото и да е читав, транзисторът не е контакт.
            Щом това нещо е дребно апартаментско, значи нещо не е наред в инсталацията. Първо тя трябва да се прегледа, и да се изхвърлят всякви нагорели щепсели, лустер клеми, омазани усуквания и други лоши контакти. От там, та до електромера.
            После да се види и то как е направено.

Коментар

Благодаря за съветите!
              Ще ги имам впредвид, защото проблема при мен явно е сериозен и само съз защити на уредите няма да мина.
              Трябва сериозна проверка на ел. инсталацията.

Коментар

Както каза Стефан - на всички контактори RC филтри и готово. Имах такива проблеми на много бензиностанции, като изключват контакторите за управление на помпите и гасяха всички компютри.... Става въпрос за нови инсталации с хубави кабели, хубави връзки с кабелни обувки, много добро заземяване и т.н.
                Трябва да се изчислят филтрите само какъв кондензатор и какъв резистор и на каква мощност да са...... Гаранция, че ще си решиш проблема.

Коментар

Да де, ама трябва да го решава. Вместо тъпанарите да са го оправили при проектирането, а не само да са му взели парите. Сякаш не знаят кво продават. И тия с колонките значи са красаФци. Кой им дава да пипат 3 - 5 киловатови мотори, щом даже не знаят колко шумят?

Коментар

Първоначално публикуван от горби Преглед на мнение
                    Както каза Стефан - на всички контактори RC филтри и готово. Имах такива проблеми на много бензиностанции, като изключват контакторите за управление на помпите и гасяха всички компютри.... Става въпрос за нови инсталации с хубави кабели, хубави връзки с кабелни обувки, много добро заземяване и т.н.
                    Трябва да се изчислят филтрите само какъв кондензатор и какъв резистор и на каква мощност да са...... Гаранция, че ще си решиш проблема.

Благодаря на Горби, Стефан, Ittso и на всички колеги които ми отговориха. Мисля, че ми се изясни ситуацията.

Коментар

Най вероятно проблема е в самия контактор-добрите контактори имат дъгогасителна камера.3-4 секунди смущения означава,че има ел. дъга някъде по веригата.
                      0+

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                        Да де, ама трябва да го решава. Вместо тъпанарите да са го оправили при проектирането, а не само да са му взели парите. Сякаш не знаят кво продават. И тия с колонките значи са красаФци. Кой им дава да пипат 3 - 5 киловатови мотори, щом даже не знаят колко шумят?
                        не са 3-5кW, 900 W са двигателите.... Там са едни проектанти по ел.инсталацията... мани мани..... нищо общо с реалността... След като се проектира и изработи и трябва да се закачат бензиноколонки и помпа за газ таблото се преработва на 80% поне, макар в заданието да има ясни параметри - какво, колко, как се управлява, с каква мощност.....

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение

Имаше и котел с електронно регулиране, но в магазина ми препоръчаха този с контакторното. Бил по добър по тяхно мнение.
                          Котела е 6 киловата, но аз използвам само 4 кв защото повече мощност не ми е необходима.

Коментар

Несъмнено RC-филтри ще замажат проблема и може да не се стига до аварии, но обърнете внимание на следното:
                            Първоначално публикуван от IVO 68 Преглед на мнение
                            ...Когато изключва контактора при достигане на зададената температура, на всички телевизори започват да премигат екраните и се появяват черти за около 3-4 секунди. Това е само при изключване на контактора.
                            Никой контактор не изключва тооолкова дълго - 3-4 секунди. Срещал съм се с този проблем, това е гаден терморегулатор, чийто контакти при достигане на температурата не изключват с отсечка, а отделят бааавно и през това време искрят яко заради високата индуктивност на контакторите. Това може да се чуе ако си близо до таблото. Сменял съм по 2-3 терморегулатора, докато попадна на читав. И RC-групата трябва да шунтира неговите контакти, на силовата страна не е толкова необходим поради активния товар на нагревателите.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                              Несъмнено RC-филтри ще замажат проблема и може да не се стига до аварии, но обърнете внимание на следното:

Никой контактор не изключва тооолкова дълго - 3-4 секунди. Срещал съм се с този проблем, това е гаден терморегулатор, чийто контакти при достигане на температурата не изключват с отсечка, а отделят бааавно и през това време искрят яко заради високата индуктивност на контакторите. Това може да се чуе ако си близо до таблото. Сменял съм по 2-3 терморегулатора, докато попадна на читав. И RC-групата трябва да шунтира неговите контакти, на силовата страна не е толкова необходим поради активния товар на нагревателите.

Извинявам се ако съм се изразил технически неправилно.
                              Просто ми направи впечатление, че когато се появят чертите по екрана на телевизора/на всичките/ след около 3-4 сек. се чува изключването на контактора.
                              Ако има предложения за добър терморегулатор приемам идеи, че това е най-лесното за смяна. Благодаря!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X