Обява

Свий
Няма добавени обяви.

зареждане на лаптоп

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: зареждане на лаптоп

Колега, бихте ли обяснили на всички кой производител препоръчва да се вади батерията от лаптопа или фирмено обяснение, че има "безброй цикли на разряд и заряд които водят до повреда на батерията"?

Нека да цитираме конкретни изисквания на производител и фирмени предписания, не да гадаем или преразказваме разни басни.

Батерията е да поддържа работоспособността на лаптопа и изваждането и може да причини много повече разходи, отколкото нормалната и експлоатация. Поддържането на живота и е направено оптимално като отношение цена/ресурс. Всякакви други тълкувания нямат практическа стойност - тоест едни "икономии" водят до други (големи) разходи и като цяло надеждността на системата значително пада.
    Show must go on!
    LZ1VES

Коментар

Re: зареждане на лаптоп

Няма фирма която да е описала начина на зареждане на батериите си.

Няма фирма която да съветва хората да вадят батериите си.

Тези 2 прости истини са начина по който се продават батерии на пазара за лаптопи последните 4-5 години.

Аз се занимавам с компютри вече повече от 10 години и за това време съм минал през доста длъжности като вече познавам лично доста сервизни инженери от сервизите на Stemo, CNSys и IBM, и ви предлагам тази информация която аз имам от тях и от личният си опит.

През деня не се сетих да спомена и още един проблем. Ако имате батерия която вече държи по-малко от 5мин и батерията е от вторият тип които са със чип, е по-добре такава батерия никога да не е постоянно включена на лапотпа, това съветват дори и в сервиза.

Причината е, че поради малкото време в което батерията може да поддържа лаптопа захранването постоянно сменя режим на разряд и заряд, и е много по-вероятно самото захранване или дъното на лаптопа да изгорят.

Лаптоп на мой приятел изгоря точно по този начин

Много бих искал да ви цитирам точна информация но такава се предлага само за сервизните инженери които не я споделят много лесно.
      One Planet, One Internet!
      We Are All Connected!

Nissan Patrol GR Y61 RB25DET NEO(Skyline)

Коментар

Колеги, реагирам, защото с неразбиране и вслушване в "търговски съвети" само някой ще повреди не само батерията си, а и компютъра.

Тук по подразбиране говорим за изправни компютри и изправни батерии.

Всички, които продават оригинални фирмени батерии, предлагат точна информация по въпроса.
        Давам пример със Сони, защото с всяка батерия идва подробна инструкция по въпроса, ще намеря и сканирам такава.

Обърнете внимание, възстановяващи цикли се правят САМО на никел-кадмиеви батерии. По - новите машини са с литиеви батерии, на които не са необходими никакви цикли.

След кратко търсене, намерих следните текстове:

http://www.laptop-battery.org/SONY/862.htm

Battery Tips for SONY PCGA-BP1N:
        • Your new SONY PCGA-BP1N laptop battery comes in a discharged condition and must be charged before use (refer to your computer manual for charging instructions). Upon initial use (or after a prolonged storage period) the battery may require two to three charge/discharge cycles before achieving maximum capacity.
        • When charging SONY PCGA-BP1N laptop battery for the first time your computer may indicate that charging is complete after just 10 or 15 minutes. This is a normal phenomenon with rechargeable batteries. Simply remove the battery from the computer and repeat the charging procedure.
        • It is important to condition (fully discharge and then fully charge) SONY PCGA-BP1N laptop battery every two to three weeks. Failure to do so may significantly shorten the battery's life (this does not apply to Li-ion batteries, which do not require conditioning). To discharge, simply run your device under the battery's power until it shuts down or until you get a low battery warning. Then recharge the battery as instructed in your user's manual.
        • If SONY PCGA-BP1N laptop battery will not be in use for a month or longer, it is recommended that it be removed from the device and stored in a cool, dry, clean place.
        • It is normal for SONY PCGA-BP1N laptop battery to become warm during charging and discharging.
        • A charged SONY PCGA-BP1N laptop battery will eventually lose its charge if unused. It may therefore be necessary to recharge the battery after a storage period.
        И този линк:

http://www.laptopbatteryshop.co.uk/tips.php

Както и много други по въпроса.
        Има, разбира се и много сайтове, предлагащи евтини (не фирмени) батерии, и на тях може да се прочетат какви ли не други измишльотини. Това за да е винаги виновен клиента и да не търси гаранция .... И тук масово го практикуват.
        Затова всеки има право да иска от продавача фирмен документ от производителя, с инструкции за експлоатация на батерията.
        Show must go on!
        LZ1VES

Коментар

Ето тази статия ще обясни малко повече защо са нужни пълни цикли разряд/заряд когато често се стои на захранване.

http://batteryuniversity.com/parttwo-34.htm

Ще цитирам само една малка част от статията:
          Although lithium-ion is memory-free in terms of performance deterioration, batteries with fuel gauges exhibit what engineers refer to as "digital memory". Here is the reason: Short discharges with subsequent recharges do not provide the periodic calibration needed to synchronize the fuel gauge with the battery's state-of-charge. A deliberate full discharge and recharge every 30 charges corrects this problem. Letting the battery run down to the cut-off point in the equipment will do this. If ignored, the fuel gauge will become increasingly less accurate.
          Повечето батерии за лаптопи в момента са от типа с 'fuel gauge' което дефакто е един чип с ампермер и волтметър които записват стойностите си в памт. За съжаление обаче някой от тези чипове не са направени много добре и доста батерии страдат от това. След съвсем нормална работа около година, година и половина, батерията рязко почва да губи капацитет до момента в който почва да държи само по 20-30 мин. След което след 1-2 месеца работа в този режим батерията тотално умира и остава да работи до 5мин.

Никой, ама никой производител на лаптопи няма да ви посъветва да си вадите батерията, но и аз невиждам какви странични ефекти може да има това освен да ви изгасне лаптоп-а.
          We Are All Connected!

Коментар

Първоначално публикуван от kksnick Преглед на мнение
            към optron:
            За всички акумулаторни батерии (независимо от вида) не е добре да стоят дълго време разредени. А лаптопът се изключва малко по-рано, за да може с малкото останал заряд в последния мамент да се съхранят данните от паметта преди окончателното изключване.
            Това е категорично невярно за всички акумулаторни батерии.

За оловните - спор няма. Те се държат заредени и всеки % незареденост бавно губи възможността да се зареди.

Литиево-йонни и литиево-полимерни: стареенето им е пропорционално на заряда, който носят и се ускорява с температурата. Ей затова държането на лаптопа денонощно включен я разсипва - хем на топло, хем заредена докрай.

никел-кадмиеви: абсолютно безразлично им е как ги съхраняваш - 100%, 40%, 0% => все ще изкарат 30 години, ако са добри

Никел-металхидридни: почти безразлично, като са заредени губят малко по-бързо водород.

Коментар

Добре, малко от личен опит - имам 5 лаптопа, един на повече от 6 години. Този най-стария, Сони със литиево-йонна батерия е бил включен почти постоянно на захранване, вади се само като е необходимо да се пътува. Батерия никога не е вадена. Преди седмица смених батерията, защото работеше само около 20 мин. Правен е цикъл ведъж - два пъти в годината. Не му се е отразило много...

Какъв е риска от вадене на батерията? Първо губене на часове свършенa работа и много нерви - когато извади кабела .
              Второ, ако не се внимава много, батерията се изпуска лесно и ако падне на пода (бетон, плочки) става на нищо - пукнат или счупен корпус, спукана активна маса и съответно намален капацитет на елементите.

Иначе ползвам какви ли не батерии, с голям капацитет за портативна техника - става въпрос за 100Wh и нагоре. Имал съм проблем точно с никел-кадмиеви, забравени разредени за дни или седмица. Никога не искат да се напълнят като хората - капацитета пада след това обикновено 30%.

Литиево-йонните нямат проблем да стоят на зареждачката произволно дълго време - е има малки цикли, ама износването от това е пренебрежимо малко спрямо стареенето на батарията.
              Независимо как се зарежда батерията, (ако не се оставя разредена), живота е е максимум 4-5 години.
              Общо взето при малки грижи най-лесни за подръжка и най-надеждни за литиево-йонните и литиево-полимерните батерии. Включително и за лаптопи.
              Show must go on!
              LZ1VES

Коментар

Първоначално публикуван от Веско Преглед на мнение
                ...
                Имал съм проблем точно с никел-кадмиеви, забравени разредени за дни или седмица. Никога не искат да се напълнят като хората - капацитета пада след това обикновено 30%.
                ...
                Забравил си ги май не само разредени, но и включени към консуматора. Много са малко пакетите, които го търпят (диоди трябват на всяка клетка, ама кой да ти одобри разхода...).

Коментар

Цитираната от мен статия показва точно на какви температури е подходящо да се дъжат литиево-йонните батерии.
                  We Are All Connected!

Коментар

Колега, става въпрос за продължително съхранение на батерия, което по принцип не е препоръчително...

Батерията (не само според мен) трябва да си стои там, където и е мястото - в лаптопа.

Тук все пак даваме практически съвети на хората, а не водим теоретичен и технологичен спор. Така че най-малко проблеми ще имат ако не я пипат и вадят, а поддържат, ако има вграден "digital gauge" със съответните месечни цикли.
                    Така или иначе след определено време батерията остарява.
                    Show must go on!
                    LZ1VES

Коментар

Лично аз не съм имал литиево-йонна батерия която да изкара повече от 2 години и половина.

Но на практика си направих експеримент с резервната батерия на единият от лаптопите ми и тя държи вече втора година на 80% от първоначалният си капацитет.

Докато при всички други батерии след 2 години съм на мскдимум 60%--65% от първоначалният им капацитет.

За мен лично да си държиш батерията постоянно на заряд е лоша идея, но и изкарването и е кофти заради спирането на тока, и поради тези причини аз съм си купил само лаптопи които поддържат едновременната работа на 2 батерии и винаги си нося втората батерия със мен когато съм на път. През останалото време основната ми батерия я броя само за UPS
                      We Are All Connected!

Коментар

Странични ефекти от ваденето на батерията!? Ето няколко:

- всяка батерия, не по-стара от 4-5 години има чип, според както вече е разискано по-рано в тази тема. Този чип черпи енергия от батерията, когато е извадена. Поради тази причина той бавничко я изтощава и заради това тя не трябва да стои извън лаптопа дълго време - според повечето инструкции, които съм чел, не повече от 3-4 седмици.
                        - Гнездото за батерията обикновено не е напълно затворено към вътрешността на лаптопа - поради това, когато батерията я няма, в лаптопа може да проникват прахоляк и боклуци, които нататък сещайте се.
                        - Контактните пластини на гнездото остават незащитени и подходящ метален предмет в неподходяща комбинация от обстоятелства и фактори може да причини повреди.
                        - Лаптопът остава неосигурен откъм захранване. Никак не е приятно, когато си изразходил последните четири часа в писане и си съгворил 100-на страници и в този момент ти спре токът. Тогава, твърде късно, осъзнаваш, че още не си си изградил навика да натискаш бутончето за сейфване редовно.
                        Още искате ли ?

Коментар

Моят скромен опит показва, че батерията на лаптопа е като батерията на ГСМ-а. Винаги е хубаво да се разрежда докрай и тогава да се зарежда.

Коментар

Имаше един кратък период миналата година когато свалях батерията, но ми писна, и след 1, 2 угасвания на тока (все пак съм в Студентски град) прекратих с тази операция. Не мисля че се е отразило на батерията ми, тя по начало си държи малко

Коментар

Ето тук има доста полезна информация за батериите на лаптопи
                              http://mobility.bg/%D0%B3%D1%80%D0%B...3%D0%BA%D0%B0/

Коментар

Първоначално публикуван от optron Преглед на мнение
                                Странични ефекти от ваденето на батерията!? Ето няколко:

- всяка батерия, не по-стара от 4-5 години има чип, според както вече е разискано по-рано в тази тема. Този чип черпи енергия от батерията, когато е извадена. Поради тази причина той бавничко я изтощава и заради това тя не трябва да стои извън лаптопа дълго време - според повечето инструкции, които съм чел, не повече от 3-4 седмици.
                                ...
                                Само да допълня - въпросния чип харчи около 2 микроампера в активен режим и около 10 пъти по-малко в пасивен. Няма никакъв шанс да разреди батерията.

Линка от предния пост си струва четенето.
                                О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X