Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Прехвърляне от VHS в цифров формат

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Прехвърляне от VHS в цифров формат

Нима? Кое е абсурдното? Мисля, че е доста вероятно.
    Последно редактирано от Васко Иванов (VSK); 05-01-08, 23:40.
    Warp. Timewarp.
    Grand Cherokee WG 2.7 CRD BFG A/T
    LZ1VAS

Коментар

Първоначално публикуван от pneumothorax Преглед на мнение
      Нима? Кое е абсурдното? Мисля, че е доста вероятно.
      По точка 1 - смяната на компресията ще доведе до промяна на качеството в посока към по-лошо.
      По точка 2 - от FAT32 в NTFS се преминава след форматиране, демек - загуба на всички данни, които са на HDD.
      Ето защо е абсурдно. Не съм твърдял, че е невъзможно.

Коментар

Конвертирането от FAT32 на NTFS става без преформатиране и без загуба на данни. За целта трябва на диска който ще се конвертира, да има някакво свободно място. В Уиндоус ХП става с командата "convert". С "convert /?" можеш да видиш възможните опции.
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от velio Преглед на мнение
          По точка 1 - смяната на компресията ще доведе до промяна на качеството в посока към по-лошо.
          По точка 2 - от FAT32 в NTFS се преминава след форматиране, демек - загуба на всички данни, които са на HDD.
          Ето защо е абсурдно. Не съм твърдял, че е невъзможно.
          За първото съм съгласен, че ще има промяна в качеството. Минимална. Ако си прочел внимателно човекът иска да свали материал от VHS на DVD. Как ще запишеш DVD без да компресираш видеото? DVD-то е MPEG2. Компресирано е доста, но да си гледал DVD с лошо качество?
          Колкото до второто - не си прав. Файловата система на диска може да бъде конвертирана от фат32 в нтфс без формат на диска.
          Warp. Timewarp.
          LZ1VAS

Коментар

Ето защо е абсурдно.
            RTFM

The Convert.exe utility is supplied with Windows to convert a FAT partition into an NTFS partition. Use of Convert.exe is straight forward, but there are considerations that should be taken into account before using the utility.

The following limitations should be recognized before converting a FAT partition to NTFS:
            • The conversion is a one-way process. After a partition has been converted to NTFS, it is not possible to convert the partition back to a FAT partition. To restore the partition as a FAT partition, the partition would have to be reformatted as FAT (which would erase all data from the partition) and then data can be restored from backup.
            • Convert.exe requires a certain amount of free space be present on the drive in order to convert the file system. For additional information about the amount of free space required for a conversion, click the following article number to view the article in the Microsoft Knowledge Base:
            156560 (http://support.microsoft.com/kb/156560/) Free space required to convert FAT to NTFS
            NOTE: Although the chance of corruption or data loss during the conversion from FAT to NTFS is minimal, it is best to perform a full backup of the data on the drive that it is to be converted prior to executing the convert command. It is also recommended to verify the integrity of the backup before proceeding, as well as to run RDISK and update the emergency repair disk (ERD).

To convert a FAT partition to NTFS, perform the following steps.
            1. Click Start, click Programs, and then click Command Prompt.
            2. At the command prompt, type CONVERT [driveletter]: /FS:NTFS.
            3. Convert.exe will attempt to convert the partition to NTFS.
            Ние не сме неутрални!

Коментар

pneumothorax, за фат32 - нтфс не споря. Единствения ми досег с този проблем беше косвен и не съм се задълбавал.
              За конвертиране обаче на VHS в DVD убедено твърдя, че да се променя компресията или кодировката на първоначалния файл /който прави кепчъра/ е едно от най-неправилните неща, които могат да се направят. Качеството на крайния DVD файл зависи от доста неща преди създаването му, за да се правят компромиси от самото начало.

Коментар

Принципно съм съгласен. Но първо VHS не се отличава с кой знае какво качество и второ за да направиш DVD видеото минава през минимум две компресии. Първата е когато сваляш материала на компютъра, освен ако не го сваляш като некомпресирано видео - RGB/YCbCr,. В този случай го сваляш най-често като DV25, което все пак е с компресия. И след това го компресираш още един път за да го направиш в MPEG-2 за запис на DVD. Но доколкото разбирам човекът иска да си прехвърли старите касети на DVD, така че дори да има минимална загуба на качество не мисля, че е фатално Под минимална разбирам такава, която трудно се забелязва от повечето хора. Да не кажа, че не се
                Явно си колега, така че може някой ден да го обсъдим на по бира

П.С. Всъщност като се замисля, най-добрия начин за прехвърляне е видеото да се върже към записващо DVD. Натискаш Play на едното, Rec на друго и нещата се нареждат като слънце
                Warp. Timewarp.
                LZ1VAS

Коментар

За бирата съм съгласен всякогаш. Опитът ми в подобни дела ме е уверил, че колкото по-лошо е качеството на "майката", толкова по-драстични са загубите при последното конвертиране. Естествено, това зависи предимно от алгоритъма на софта, но драмата с последното конвертиране е "вагнерова". Та затова на VHS майка /около 360 линии/ бих търсил най-доброто първоначално качество, за да мога да обработя оцифрения продукт и по този начин да заложа в последващото конвертиране по-малки загуби, съобразявайки се с алгоритъма на конкретния софтуер, създаващ DVD-то. С DVD рекордер не съм работил и нямам представа що за стока е, но винаги ми е било чудно как се залагат линковете в менюто.

Коментар

Аз да ви напомня само, че при аналогов кепчър от VHS, много по-голям е проблема с дропаутите(dropframes), които както знаете, водят до разсинхронизиране на звука и картината. А качеството на VHS си е...VHS

Коментар

Първоначално публикуван от Lazar Преглед на мнение
                      Аз да ви напомня само, че при аналогов кепчър от VHS, много по-голям е проблема с дропаутите(dropframes), които както знаете, водят до разсинхронизиране на звука и картината. А качеството на VHS си е...VHS
                      Ние говорим за оцифряне, при което този проблем не съществува.

Коментар

А какво прави АЦП-то като не си получи примерно, полукадъра а през това време звука си върви? Сериозно питам, не се "гъбаркам".

Коментар

Първоначално публикуван от Lazar Преглед на мнение
                          А какво прави АЦП-то като не си получи примерно, полукадъра а през това време звука си върви? Сериозно питам, не се "гъбаркам".
                          Не съм се сблъсквал, нито пък чувал или чел за такъв проблем. Обикновено калпавите кепчъри изтърват кадри поради това, че са калпави или не синхронизират звука и се налага после "на ръка" да се синхронизира, но аналогово видео да не подаде полукадър... Мисля, че при такъв проблем работата свършва TBC, но това е в процеса на записа, а не в процеса на оцифряне. С истински кепчър звукът върви с точност до кадър /frame, квадрат/. Вероятно, тъй като цифровото видео върви с поредова развивка, а аналоговото с презредова, предполагам, че в случая, описан от теб отново работата с пропуснатите редове я свършва ТВС. Някой инженер ще ти каже по-точно. Аз не мога.

Коментар

...за да мога да обработя оцифрения продукт и по този начин да заложа в последващото конвертиране по-малки загуби
                            Е те тука е разковничето Ставаше дума за просто прехвърляне, а не обработка. Иначе спор няма.
                            Колкото до линковете не съм се интересувал как точно ги прави, но доколкото имам наблюдения DVD-то си ги прави само при затваряне на диска. Но пък какви менюта са само...

Съществува и още как. Има го при всички магнитни носители - dv, dvcpro25/50, dvcam... А пък за аналогови записи или чикиритките като HDV просто не ми се говори.
                            Warp. Timewarp.
                            LZ1VAS

Коментар

В този пост имах предвид оцифряне на аналогово видео. За часовете аналогово видео, което съм оцифрил, досега кепчърът ми е пропуснал приблизително 50 фрейма и то само на местата с дефектирал запис поради лента или срив в записващото устройство. Затова твърдя, че на практика такъв проблем не съществува. А че всяка магнитна лента има дропаути - така е!

Коментар

Гледам интересна дискусия за практиката на магнитния запис.

Всички съвременни цифрови (включително и DV) магнетофони имат dropout компенсатор. Работи просто като замества липсващата информация от картината с усреднена по цвят и яркост информация от околните пиксели. Колкото е по-калпава лентата или по-стара главата на магнетофона, толкова повече информация трябва да си "измисля" компенсатора, и затова картината започва да иглежда доста плоска, докато накрая се стига и до груба пикселизация - появяват се квадратчета с някакъв цвят...

В това е и разликата между професионалните системи и домашните - в съотношението сигнал/шум, което осигурява тракта лента-глава - просто в тези системи има голям резерв на динамика, преди да заработи компенсатора - тоест записва се повече информация и се използва специална лента, така че при нормални условия компенсатора на практика работи много рядко.

Ако имате домашна камера DV или HDV, моя съвет е - използвайте професионална лента - DVCAM например - тогава динамиката на тракта се подобрява значително и няма такива проблеми при трансфер в компютър.

А и лентата е много по-здрава, може да се използва многократно повече - 80-100 записа без забележимо износване на лентата.
                                Обикновената DV касета за домашно ползване се надрасква и деформира след 5-6 запис.
                                Show must go on!
                                LZ1VES

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X