Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Прехвърляне от VHS в цифров формат

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Прехвърляне от VHS в цифров формат

Dropout компенсатора не винаги помага за съжаление. Сигурен съм, че не съм единствения който е виждал покъртителни дропове на dvcpro/dvcam касети Говоря за онези гадни, половин секундни моменти, които карат картината да заприлича на затворническо райе Както казах и по-рано въобще не ми се говори за HDV... При този GOP каквато и лента да се ползва дроповете не са рядкост. Отделно че HDV е един от НАЙ-ГАДНИТЕ формати за работа. Но това е малко офтопик
    Все пак съм напълно съгласен с теб - качествените касети с хубава лента помагат.
    Warp. Timewarp.
    Grand Cherokee WG 2.7 CRD BFG A/T
    LZ1VAS

Коментар

Благодаря,че разисквате проблема ми доста изчерпателно!Явно проблема ми е в кепчъра и софтуера му.Бихте ли препоръчали нещо което върши работа?

Коментар

А какъв е кепчърът и какъв е проблема с него?
        Иначе всички монтажни програми биха ти свършили работа. Примерно Adobe Premiere или Sony Vegas. Доста лесни са за работа и няма да имаш затруднения с тях.
        Warp. Timewarp.
        LZ1VAS

Коментар

Хубав кепчър трябва задължително да има хардуерна обработка на mpeg-а а не да го обработва софтуерно от където проистичат проблените с дропене на фрейми, разминаване на аудио и т.н. Ето ти един добър кепчър....Pixel View PlayTV@7000

Коментар

Ето това и това също са добри варианти на Pinnacle за дома. Наскоро ги гледах в един магазин, чието име подозрително прилича на копчето за рестартиране на PC-то
            Warp. Timewarp.
            LZ1VAS

Коментар

Първоначално публикуван от hgeorgiev Преглед на мнение
              Хубав кепчър трябва задължително да има хардуерна обработка на mpeg-а а не да го обработва софтуерно от където проистичат проблените с дропене на фрейми, разминаване на аудио и т.н. Ето ти един добър кепчър....Pixel View PlayTV@7000
              ..."От къде вадиш сигнала от видеото? От антенния изход или от компонентните (камбанки)? Ако картата ти има вход аудио и видео камбанки, вкарай го от там. Самото кепване си е варианти различни за да докараш качество. Моя Pixel View PlayTV@7000 има хардуерна обработка на мпег2 и директно го обработва в ДВД формат без загуба на качество и дропене на кадри."... /цитат във форума на торенти "Аренабг"/ , както и оферта за продажба на такъв за 110лв в друг форум.

Ако горните 2 неща си писал ти, добре е да знаеш, че чинчовете на такъв кепчър не подават компонентен сигнал, а композитен. Дебатът не е за такъв кепчър. Друг факт е, че сериозен софтуер конвертира в mpg-2 горе-долу в реално време след оцифрянето с RAM 1GB и DUAL CORE 2,8 GHz. От това би трябвало да произтече заключението, че кепчър с "Хардуерно" конвертиране в mpg-2 е доста несериозно нещо. mpg-2, също така е краен формат и е крайно неуместно да се конвертира първо в него, поради ред причини. Този кепчър е на ниво битово бюджетно решение на маловажни проблеми в посока video/TV - PC и нищо повече. Тук не става въпрос за такива.

С колегата pneumothorax сме писали по едно и също време. Напълно подкрепям поста му и препоръчвам буквите HD, както и значението има да се игнорират напълно при първия кепчър. При втория ги няма, та затова не е нужно.
              Последно редактирано от velio; 27-01-08, 18:34.

Коментар

Първоначално публикуван от velio Преглед на мнение
                ...препоръчвам буквите HD, както и значението има да се игнорират напълно...
                +1
                Warp. Timewarp.
                LZ1VAS

Коментар

По-качествени конвертори от аналогова среда към Firewire са например серията ADVC на Canopus. Те конвертират аналоговия сигнал във DV хардуерно и може да се ползват директно от всеки софтуер, включително Sony Vegas, Pinnacle Studio или Adobe Premiere.

Избирате кой е най-лесния Ви интерфеис и се учите. Аз лично препоръчвам Sony Vegas - лесен и интуитивен е, има мощен аудио редактор, поддържа всички възможни кодеци и контейнери - с две думи заслужава си времето за четене и учене.
                  Show must go on!
                  LZ1VES

Коментар

Първоначално публикуван от Lazar Преглед на мнение
                    А какво прави АЦП-то като не си получи примерно, полукадъра а през това време звука си върви? Сериозно питам, не се "гъбаркам".
                    По принцип устройството, което подава сигнала, има общ clock - синхронизация за звука и картината. И това е кадровия синхроимпулс. При аналоговите системи - VHS и т.н. може да има нестабилност - променливо фазово изместване между звука и картината. То се компенсира в конвертора (аналогово-цифровия преобразувател) чрез т.н. фреймсинхронайзер. При него синхронизацията на картината се фиксира към опорна стабилна честота, а звука се дигитализира с константно отместване, така че да се компенсират фазовите разминавания. При това се получава грешка от половин или един кадър разместване между звук и картина, която обаче е константна и не се натрупва. Това е много малко за да пречи, а и може лесно да се синхронизира след това ръчно.

TBC - таймбейзкоректор e устройство от по-висок клас, типично за професионалната техника. Той освен стабилизиране и синхронизиране на картината (като фреймсинхронайзера) изпълнява много други функции - корекция на яркост, контраст, цвят, ниео черно, фази, гами и други.

По стандарт TBC се вгражда на изхода на професионалните видеомагнетофони - така винаги сигнала на изхода е коректен и стандартен към следващото устройство.
                    Show must go on!
                    LZ1VES

Коментар

Къде ли давам и аз акъл....обърнал съм в този несериозен формат mpeg2 (DVD) само около 100-тина видео касети....явно имам да наваксвам още

Коментар

Къде ли давам и аз акъл....обърнал съм в този несериозен формат mpeg2 (DVD) само около 100-тина видео касети....явно имам да наваксвам още
                        Това не прави формата подходящ да първоначално кепчване. Или не си ме разбрал, или прескачаш доста действия от първоначалното оцифряне до ДВД-то.
                        И още нещо, на което много държа - ако ще ме цитираш, нека да е правилно!!! Казах това в контекста на препоръчания от теб кепчър: "...кепчър с "Хардуерно" конвертиране в mpg-2 е доста несериозно нещо. mpg-2, също така е краен формат и е крайно неуместно да се конвертира първо в него, поради ред причини." И никъде не съм твърдял, че mpg-2 е несериозен формат!!! На това му се казва "липса на коректност"!
                        Последно редактирано от velio; 28-01-08, 19:35.

Коментар

Тази тема се люшка от едната крайност - професионална до другата - откровено любителска Когато човек попита как да си прехвърли старите VHS касети на DVD, обикновено малко го интересува компонентен или пази Боже SDI кепчър. Нито дори ако видеото не подаде полукадър, както колегата е споменал по-нагоре В 99% от случаите човек просто иска да прехвърли филмите с децата, вилата, сватбата, някое и друго море, за да си ги гледа на хубавия телевизор и да не вади видеото от мазето всеки път В този случай изобщо не става дума за обработка на видеото и този човек грам не го интересуват синхрогенератори ТВС и прочие. Поправете ме ако греша Отива в магазина, купува си някакъв кепчър малко по-добър или малко по-лош, връзва видеото, натиска play и след това щастливо записва сваления на компютъра материал на DVD.

Колега, едва ли някой ще нарече MPEG-2 несериозен формат, имайки предвид че все пак той е бродкаст стандарт за цифрова тв. Да не забравяме DVD Подкрепям мнението на velio, че свалянето на материал директно в MPEG-2 не е добра идея АКО се налага допълнителна обработка на видеото, но ми се е налагало сваляне на материал от DVCAM директно в MPEG-2 и мога да твърдя, че качеството на сваления материал беше повече от перфектно, така че тези кепчъри явно вършат доста добра работа.
                          Warp. Timewarp.
                          LZ1VAS

Коментар

С velio май сме писали по едно и също време
                            Warp. Timewarp.
                            LZ1VAS

Коментар

MPEG-2 е много широко използван стандарт за кодиране на видеосигнали. Основното му качество е оптимизиране на честотната лента (обем информация) според необходимото качество. Т.е. лесно избираме компромис между цена и качество. Например обема на DVD диска е ограничен от носителя, затова максималното качество се ограничава от този обем.

Според качеството на кодиране MPEG-2 има различни профили и различни нива, от силно компресирано видео (нисък профил) - използвано в интернет среда за икономия на трафик, познатото DVD (основен профил) и цифровата телевизия са предназначени за масов тираж и разпространение, студиен профил (4:2:2) за създаване на художествена продукция и стигнем до цифровото кино (висок профил).
                              Нивата се определят от разделителната способност - ниска, основна (720 пиксела на линия за DVD) и висока - за цифровото кино.

С две думи MPEG-2 е много важен стандарт за предаване на видео и звук - той позволи използване на евтина медия (среда) за разпространение на качествени продукти.
                              Според някои експерти MPEG-2 e толкова важен за цивилизацията през 21-век, колкото стандарта за телевизия (PAL/NTSC) през 20 век.

Та MPEG-2 не е шега работа
                              Show must go on!
                              LZ1VES

Коментар

За любителски цели, ми се струва удачно да се потърси втора употреба някое DV500 или нещо подобно и директно да се кепчва в DV. Би трябвало вече да са поевтинели достатъчно.
                                Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X