Обява

Свий
Няма добавени обяви.

PayPal и кредитните карти

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: PayPal и кредитните карти

Рабин, като си толкова параноик защо ми се струва че си харчиш парите по съмнителни места.

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
    едно време във Франция банката ми предлагаше някаква опция за "еднократни" карти за поръчки по интернет.

Не знам в България да се предлагат такива. Иначе сваляш софтуеър и той ти генерира нов картов номер за всяка трансакция онлайн, така не си даваш истинския номер на пластмасовата банковата карта и няма как да ти я "откраднат" в интернет.

В момента системата за кредитни карти е доста развита и сама усеща некоректни трансакции. Повечето "крадени" карти се ползват извън държавата на собственика или за непривични покупки, и обикновено самата банка реагира още преди собственика да се е усетил. Статистиката е че измамите с кредитни карти възлизат на около 1% от общите трансакции, така че дори шансът за това да се случи е много малък.

С дебитните карти е по-трудно да се защитиш. Но за хората без кредитна карта има разни видове "виртуални" кредитни карти, които се зареждат с пари предварително, т.е. можеш да заредиш толкова, колкото ще са ти нужни за момента и няма опасност да я "източат". Тези които се издават в България мисля че не могат да се ползват в магазин, а са само за онлайн.

В рамките на теоретичния разговор, можем да споменем и че по света има и такива "виртуални" карти, на които въобще не ти е изписано името на нея, и можеш да я ползваш в магазини (не онлайн) без никъде да ти се регистрира личното име и адрес, зареждат се с пари на гише и самата карта не съдържа лични данни, на практика са анонимни. За да се ползват онлайн трябва да се регистрираш и тогава вече влизаш в базата данни.

Криптовалутата колкото и да ти е интересна, не е практична. Много малко места ги приемат, обменният курс се мени на случаен принцип, системата бъка от хакери, с многообразни от това последствия, включително лесната възможност да получиш фалшива валута. Системата далеч не е анонимна, това че ползваш псевдоним в интернет не значи че зад него не стоят твои лични данни.

Moneybookers (Skrill) е по-евтин от Western Union, но пък е много трудно ако се наложи да си искаш парите обратно като купувач, ако продавачът на стоката не ти я достави.
    Има и Moneygram, за да ги ползваш трябва да им дадеш банковата си сметка, всичко е електронно, няма кеш.

Отново пейпал е най-доброто решение, и най-малък компромис спрямо удобството което ти дава.

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
    Какво е необходимо за пазаруване в "нета"? Номер на картата, титуляр, дата на издаване (валидност) и секюрити код.
    Преобладаващата част от тия данни остават по бележките, на обектите в които е плащано с картата. От недоброжелателния персонал се изисква само да запомни секюрити кода, а когато се отдалечите, да го запише, ако кратковременната му памет е слаба.

Като пазаруваш в нета, там забелязват дали адреса на картата е същия като адреса на получателя на стоката. И ако не е, остава едно на ум. Някъде дори отказват да пращат на адрес различен от този свързан с картата. Системата е леко усложнена, не е както изглежда на пръв поглед.

Колкото до бележките в магазина, те съдържат само последните четири цифри на картата, и датата на валидност. Беше различно в зората на картовите плащания, после бързо промениха това което се изписва на бележките. Сега няма секюрити код, няма име, няма адрес, и не е възможно само с касовата бележка да откраднеш нечии данни и да си пазаруваш с неговата карта.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
      Ако е активирана 3D Secure защитата, то ще ти иска и парола чрез сесия директно към твоята банка...
      Това не ми звучи познато. Дай малко подробности?
      При пазаруване в някои онлайн магазини, след като опиташ да направиш плащането с Виза или Мастеркарда, изниква едно прозорче което те пита искаш ли тази услуга, с допълнителна защита. Услугата се предлага от самите Виза или Мастеркард, първия път си въвеждаш данните от картата и активираш услугата. От там нататък, всеки път като пазаруваш с тези карти, излиза едно допълнително прозорче за "верификация", където вкарваш парола. Паролата се проверява, има няколко секунди забавяне, и едва тогава се извършва плащането. При Виза примерно ползваш дълга парола, от която при верификацията не ти я искат цялата, а само три случайно избрани букви всеки път, примерно трета, пета и девета, следващия път ще ти поискат първа, втора и осма и т.н. При Мастеркард верификацията става с номер и дума, но е пак същото.

Коментар

Това не ми звучи познато. Дай малко подробности?
        Колегите по-горе са обяснили:
        Освен останалите данни, се отваря допълнително прозорче, където ти се иска парола, която можеш да я зададеш стандартна - пълен набор символи и дължина, а не само цифри например...

3D Secure според мен е по-вързано със самата банка, а не с VISA системата...
        За това съдя от факта, че когато пазарувам от чужди компании, в екранчето се появява надпис на 'моята' банка, с написания текст на кирилица така, както го пише банката
        Затова и си мисля, че за допълнителна оторизация (цифрено/буквена сложна парола) се осъществява пряка връзка към сървър на моята банка...
        Абсолютна защита никога не е възможна, но въпроса е в тези два фактора:
        1. Неоторизирано теглене да се случва сравнително рядко, поради по-висока степен на защита - риска да е минимизиран
        2. При неоторизирано теглене банката (или картовата система) да гарантира възвръщането на средствата.

Помните ли колко по-лесно бе на времето плащането с карти 'докато си вярвахме '
        Вадиш картата, няма ПИН няма мин... А сега заради шепа крадци, ни карат да помним сума ти ненужна информация, пароли и т.н.
        Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
        Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

"ВНИМАВАЙТЕ! Днес ми източиха парите в PayPal"
          Само да те светна да не се занимаваш с cybercrime, защото са големи мишоци и нищо не правят. Подавал съм сигнал при тях, след като ми източиха пари от картата и до момента няма отговор. Най-интересното е, че точат евросредства, но нямат нито телефон, нито мейл, нито адрес за връзка.
          Пиеш студена вода и продължаваш...
          http://www.predpriemach.com/showthre...t=51947&page=3

Коментар

Много гадно е усещането когато си плащаш и или не получаваш отговор при нужда от помощ или съпорта са някакви тарамбуки с имена от цбдхднднцхдхСтан...

Преди време Скайп ме дръннаха с едни пари седмици опити за дискусия по имейл и все различни хора ми отговаряха със звучните имена, Осама, Фатима, Къртик имразни такива... нито ми решиха проблема нито ми върнаха парите, единствени ми остана, че им сложих силно негативен коментар в Линкдинч после некви бели хора се свързаха с мен уж с опит да помогнат но всичко се оказа едно замитане на проблема под килима...

Аз лично вече на компания на която съпорта и е в тарамбукия и видя лоши отзиви в нета и НЯМАМ НИКАКВО ДОВЕРИЕ, защото ако и когато се наложи да ти помогнат, става кофти за потребителя.

Ползвам пей пал с дребни суми, за които ме боли .... и да стане фал,,за скъпи неща плащам директно с Кредитна карта с намален лимит умишлено,, пак не мимпука много дали ще я думнат, имам и новата защита но напоследък рядко ме питат за нея, но аз на 85% пазарувам от Амазон с един клик, там дори и за парола не ме пита важно е да ми е лесно да харча, не са глупави те

Четирицифрени транзакции или бизнес бих правил с компании които можеш да пипнеш и да им идеш на гости в офиса, с крипто валути и други такива алабализми риска си е значителен поради естеството на средата, достатъчно е един троянец на компютъра и после чао на паричките, другия проблем в такива инструменти е именно "облачността" на услугата, всички големи компании от рода на скайп пей пал и т.н. се крият успешно зад имейли и тол фри телефони и ако решат могат да те отсвирят.

Американ Експрес за мен е идеален добър пример за хубава компания с надежден платежен инструмен и великолепен съпорт.
            Бъдете живи и здрави!

Коментар

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
              ...
              Ползвам пей пал с дребни суми, за които ме боли .... и да стане фал,,за скъпи неща плащам директно с Кредитна карта с намален лимит умишлено,, пак не мимпука много дали ще я думнат, имам и новата защита но напоследък рядко ме питат за нея, но аз на 85% пазарувам от Амазон с един клик, там дори и за парола не ме пита важно е да ми е лесно да харча, не са глупави те
              ...
              Kво им е на криптовалутите, няма да държиш много пари в портфейла, който оперираш. Но трябва да си имаш escrow посредник, или да имаш доверие.
              http://www.predpriemach.com/showthre...t=51974&page=2 Ето още една тема, на тях пък им мотали парите сума време, и май още не са си ги взели. Те ти уж сигурната световна банка...
              Имам си виртуална кредитна, зареждам си я онлайн рахат, стига да приемат кредитни отсреща. Напоследък всички се юрнаха в ПейПал, уж за всеобщо добро, и спряха да поддържат кредитни. А не знам голяма фирма да не се е освинила!
              Последно редактирано от Rabin; 19-04-14, 20:30.

Коментар

Според линка от предприемач са си взели парите, след не чак толкова дълго време, но оплакващата се дама не била получила SMS, заради, цитирам, "идиотите от банката". Съдейки по предполагаемата й възраст (по информация от ник-а й), съвсем възможно е все още да не е съвсем в час с детайлите за Пейпал.

На криптовалутите им няма нищо...ако си ги копаеш от нищото или от почти нищото. Ама ако си ги купуваш, очаквам тежки мигове, когато стойността на портфейла ти падне за един ден с 30%. Разбира се, може да стане и обратното, но човек помни и то боли много повече, когато е в посока надолу.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X