Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Хардуерните експерименти на Боголюб Гагич

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Хардуерните експерименти на Боголюб Гагич

Здравейте, един от компютрите в офиса ми почна да грее и да намирисва на топяща се пластмаса. Фирмата от която го купувах преди 5 години май, или я няма или са на море, но не ги намерих на телефоните (не съм ги и търсил последните две години). Отворих компютъра, видях, че вентилатора на захранването нещо не върти, бодро го демонтирах и изприпках до близкия магазин за такива чарколяци, където имаше 3000 вида вентилатори със същия размер. Взех някакъв "бързооборотен и по-силно духащ", за да го сложа, отрязах наполовина жиците на стария, защото беше директно запоен за платката на захранването, отрязах и кабелите на новия наполовина, вързах ги черна с черна и червена с червена, изолирах, включих компютъра да пробвам дали - духа като реактивен самолет, сглобих бодро всичко, включих и... Windows XP тръгва да зарежда, проблясва син екран, заради който се наложи да правя клип и captions от него с телефона. Ето какво показва:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:bscap0115.jpg
Прегледи:1
Размер:29.9 КБ
ID:6024572

Име:bscap0060.jpg
Размер:30.4 КБ
ID:6024573

Име:bscap0001.jpg
Размер:12.1 КБ
ID:6024574

Име:bscap0025.jpg
Размер:11.1 КБ
ID:6024575

върти, върти, стига до такъв екран:

Име:bscap0000.jpg
Размер:22.8 КБ
ID:6024576

каквато и да опция да избереш, проблясва горният син екран, стига до долното меню и "рециклира" по същия начин.
    Според мен няма никаква логика това да е от смяна на вентилатора (напр. неподходящ вентилатор на захранването ), притеснявам се да не съм изгорил нещо по кЮмпютъра като съм го включил да видя дали се върти вентилатора ?
    Иначе по захранването нямаше видими следи от стопено, изгоряло и т.н.
    България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

От: Хардуерните експерименти на Боголюб Гагич

Късно си сменил вентилатора. Сега ще преинсталираш, а ако не стане - ще сменяш още нещо.

Теоретично трябва да може да се намести със закачане на диска към друг компютър, ама не ме питай как.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Късно си сменил вентилатора. Сега ще преинсталираш, а ако не стане - ще сменяш още нещо.

Теоретично трябва да може да се намести със закачане на диска към друг компютър, ама не ме питай как.
      Компютърът си работеше, бря, а и това е вентилатор на захранването, какво може да е станало
      България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
        ..
        Според мен няма никаква логика това да е от смяна на вентилатора (напр. неподходящ вентилатор на захранването ), притеснявам се да не съм изгорил нещо по кЮмпютъра като съм го включил да видя дали се върти вентилатора ?
        Иначе по захранването нямаше видими следи от стопено, изгоряло и т.н.
        Може и просто да наместиш платките,
        при операциите често се случва да се разместят като не се внимава.

Но по-скоро тичай някъде да му боднат читаво захранване и стискай палци да се разминеш само с покупка на ново захранване.
        байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
        Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
        Суперспам - спама на суперите

Коментар

Има някакви бегли шансове да тръгне ако го пробваш в разкостен вид

- Откачи всички ненужни в момента USB устройства и пробвай. Често ако имаш USB външен диск след подобни премеждия почва да се бърка.

- Ако не помогне - махни всички допълнителни pci карти (ако има такива), остави го с минималния възможен брой рам чипове и го пробвай дали ще тръгне. Ако тръгне - постепенно добавяй свалените елементи за да видиш при кой запецва, ако въобще запецва.

- Ако това горното те мързи да се занимаваш - свали си на друг компютър Hiren's Boot CD и подкарай компа от него. Ще имаш избор между рой полезни програмки за спасяване на кожа, включително и за проверка на диска.

Успех
          Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Това с разместването на платките и щепселите и проверка да не си забравил да включиш нещо е положителна идея. Вентилаторът щом се върти значи си го свързал вярно и няма какво да го мислиш.

За съжаление, някои детайли на компютрите са като италиански двигател в jeep - грее какво грее, докато е включено работи някак, а като изстине се пука, защото преди това било нагрято с някой градус в повече.

Дано не е това.

Коментар

Евентуално вариант е ако има инсталационен диск с XP се стартира от него, избира се Recovery Console и като се отвори конзолата се пише chkdsk /r
              Ако след това не се оправи, се прави същото , но с bootcfg /rebuild

Коментар

http://support.microsoft.com/kb/555302
                Ние не сме неутрални!

Коментар

Потвърждавам- препоръчвам хайрен боот
                  от там проверка на хард диска за лоши сектори - HDAT или MHDD
                  ако е ок 0 рестарт и пак от хайрен диск - мини XP зарежда и в конзолата chkdks C: /x /f /r

Коментар

Първоначално публикуван от ukw_kj Преглед на мнение
                    Потвърждавам- препоръчвам хайрен боот
                    от там проверка на хард диска за лоши сектори - HDAT или MHDD
                    ако е ок 0 рестарт и пак от хайрен диск - мини XP зарежда и в конзолата chkdks C: /x /f /r
                    Не става - свалих го, записах го на диск с програмата, която е в самия архив на Hiren's boot, настроих BIOS-а до буутва само от CD, но не го възприема като bootable disk. Сега след два часа издирване на инсталационен диск за ХР (защото на този компютър има "даунгрейдната Виста" т.е. ХР инсталирано от дилъра със стикери-микери, холограми и един много красив инсталационен диск на Vista, който не ми върши никаква работа ), ще пробвам нещата от линка, даден от Чавдар.

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                      ...ще пробвам нещата от линка, даден от Чавдар.
                      Да, започни с това, изглежда най-добро. Търси в реглажите на биоса SATA/IDE settings или нещо подобно, и какво е избрано по подразбиране. Често след спичане се връщат по подразбиране на оригиналната настройка, която уиндоус може да не хареса. На жената на лаптопа го прави най-редовно, точно със син екран, да е жив и здрав Чавдар че ме подсети, че аз с моите деформации като дойде нещо такова и препрограмирам всичко с чук и длето.

За cd-то - при записването трябва да зададеш на записващата програма опцията да е bootable disk.
                      Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Възможно ли е да не чете СД рома ?
                        Пробвай хайрен боот диска на друг комп.

В краен случай - потърси познат комп. специалист близо до теб за помощ.

Коментар

Първоначално публикуван от ukw_kj Преглед на мнение
                          Възможно ли е да не чете СД рома ?
                          Пробвай хайрен боот диска на друг комп.

В краен случай - потърси познат комп. специалист близо до теб за помощ.
                          Възможно е, защото и инсталационният на ХР не тръгна, сложих харддиска на друг компютър, ама за целта взех захранването на неговото CD, щото вътре нямаше куплунги (а пък в този повредения има 8 свободни ), направи checkdisk откри н`ам си колко bad сектора, сега го пуснах да копира поне документите, които са на повредения, ама после какво да правя - не знам. Този вторият комп. в момента няма CD, не знам откъде да му подам захранване... Освен да прехвърля пък CD-то от здравия на "болния", заедно с диска и ще пробвам пак.
                          Специалист близо до мен - нямам, тия от фирмата са изчезнали, а имах един приятел, който чат-пат ги чистеше и оправяше разни неща по мрежата и т.н., но е тежко болен

Коментар

Благодаря на всички отзовали се и помогнали със съвети ! Нещата се оправиха с един "chkdsk" при включване на диска към друг компютър - включи се автоматично след стартирането на другия компютър, после за всеки случай му пуснах един под Windows и един "chkdsk/R" под команд-промпт. Като върнах диска на компютъра, на който си беше, си зареди, все едно нищо не е било

Коментар

Дано не е временно! Че има едно често използвано пожелание: " Дано никога не видиш син екран, освен ако не си го сложиш като тапет"!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X