Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Среда за програмиране

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Среда за програмиране

Office 1 Superstore не са ли на OpenBravo, дето е на Java? По спомен, не съм ровил.
    За Скайп съм чел доста митове и легенди, в посока капсулиране, obfuscate и изобщо софтуер, дето и процесорът не знае какво движи... Да са го писали на Delphi?? Имаше едни гърмежи и брадясваше на С++ библиотеки.

Коментар

Първоначално публикуван от vader Преглед на мнение
      ...Не, последното има включена вече поддръжка на Андроид, но не е само за него, има си всичко вътре. Аз бих препоръчал XE2 като най-дълго тествано от мен и други колеги, без сериозни сривове, сравнително фикснато, вече има всичко излязло за него като библиотеки и компоненти. Ако ти трябва обаче и Андроид поддръжка, ще трябва да скочиш на XE5, но за него още нямам впечатления, а е рано и за сериозни отзиви, тъй като е съвсем прясно. Ако имаш нужда да ти пратя нещо, свиркай на лични.
      Сега погледнах по-внимателно сайта на Ембаркадеро (или както там се произнася), просто рекламата за поддръжка на Андроид и иОс е така поставена, че малко съм се подвел. Почетох и все повече ми харесва като идея. Ще разровя и
      е тествам. Като нищо може и да ми хареса/
      10х, ако изникне някой весел въпрос, може и да ти досаждам малко ... ще гледам да не прекалявам
      О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
        Office 1 Superstore не са ли на OpenBravo, дето е на Java? По спомен, не съм ровил.
        Докъм 2008-ма работех за Office 1 International (шапката на франчайза), дори тогава вече да е е имало OpenBravo, ние не го бяхме чували . Във всички държави по всички обекти задължително се инсталираше въпросното Gesco, писано за тях на Delphi от някакви испанци (нулева документация, никакви коментари в кода, всички променливи - или малоумни от типа S1, S2, S3, или на испански, кошмар беше да се разгадава и доработва ). За фирмените вебове и електронните онлайн каталози на мастер франчайзърите за съответната държава ползвахме отново къстъм PHP разработки и само ги нагаждахме към съответната държава - темплейти, преводи, Right-To-Left писмо, връзка с ъпдейтъра на продуктите и наличностите в сайта, който пак беше Delphi приложение, което правеше импорт от всякакви ексели, аксеси и т.н. После вече не съм ги следил, нищо чудно да са минали на нещо по-гъвкаво. Това са подробности, идеята ми беше, че това неугледно нещо работеше на всякакъв хардуер в десетки хиляди обекти без никакви оплаквания и проблеми. Компилаторите на Борланд изостанаха много през годините, сега обаче яко са напънали и за 3 години изкараха 4 мейджър версии! Delphi като среда за работа започна да придобива смисъл, не е като да няма възможности, работи се бързо и не се занимаваш да оправяш непрекъснато недостатъци и недомислици, а се концентрираш над твоята програмна логика.

За Скайп съм чел доста митове и легенди, в посока капсулиране, obfuscate и изобщо софтуер, дето и процесорът не знае какво движи... Да са го писали на Delphi?? Имаше едни гърмежи и брадясваше на С++ библиотеки.
        Невероятно ли ти е? UI-то на скайп е започнато на Qt с идеята да е мултиплатформено, резултатът според разработчиците "looked like crap" и по тази и други причини в Windows версията са минали на VCL (може да е писано и в C++ билдъра, това не знам). За мрежовата част са използвали вградените Indy компоненти и някои на TNT. Докъм 2012 клиентът за Windows все още казваше, че е компилиран с Delphi/C++ Builder (все още рипортваше меджик таймстампа на Борланд), след това вече не съм проверявал, то и няма значение, примерът тук също беше само илюстративен.

В тази връзка, има достатъчно примери за читави неща, писани на RAD Studio (Delphi/C++ Builder): FL Studio, KMPlayer (браво на корейчетата), Total Commander, Beyond Compare (под линукс ползват Kylix), TOAD и PL/SQL Developer за Оракъл, WinRAR (C++ Builder), InnoSetup и InstallAware, Help&Doc, култовият дизасемблер IdaPro, JBuilder, Adobe Captivate, Macromedia HomeSiteHTML... Ползват го доста в телевизии и радиа, ползва се и за писане на драйвери, антивирус/антиспайуеър софтуер, и за вируси също (!). Най-масово го ползват руснаците и китайците, почти всички смислени компоненти и библиотеки са руски. @tef4o, познай на какво е писан Altium Designer? От игрите се сещам за Age of Wonders II.

Паскал е мислен с идея за обучение, и има нисък performance, бързодействие.
        Паскал е подходящ за обучение, но това не значи, че е мислен само за това, иначе нямаше първите версии на Windows допреди 95 да са писани на него. Затова имаше поддръжка на pascal calling convention на параметрите в 16-битовите библиотеки. Ех, добри времена бяха... Можеше да си напишеш компилатор и дори OS. А сега дори хладилникът и печката търкалят Java.
        Последно редактирано от vader; 17-10-13, 11:27.
        DAIHATSU FEROZA 1.6i 16V

Коментар

Снощи се заиграх до 3 часа с това чудо, на първо гледане изглежда правилно (като за мен и моите цели, разбира се). Засега тествам на XE, просто не можах да намеря читава версия на двойката. Тестовата машина няма ресурс за ХЕ5, а другите просто не са ми подръка в момента.
          Имам въпрос, който може и да е безсмислен, предвид това че юркам по-стара версия - къде са му комуникациите на това чудо? Имам предвид USB или RS232? Засега намирам само външни контроли, все още не съм ги тествал. За начало реших да питам, да не би пък просто аз да не съм видял/инсталирал каквото трябва?
          Иначе визуалната среда изглежда лесна за работа, ще трябва да си поприпомня езиковите конструкции (което обаче е по-лесно, отколкото да се учи нещо съвсем ново и непознато).

П.П. Е, имаше време, когато две прекъсвания и няколко килобайта памет стигаха за всичко
          Те и сега стигат за доста неща, но потребителя е разглезен и иска шаренко. Точно затова пуснах темата - за да има на какво да пиша "шаренкото", след като Майкрософт убиха всичко хубаво във VB - бързината и простотата на писане. Никога не ми е трябвал бърз код - за тая работа си има микроконтролери и асемблер. Всеки с номера си
          Последно редактирано от tef4o; 17-10-13, 12:23.

Коментар

Тук ме хващаш неподговен, никога не съм ръчкал HID дивайси през Delphi, само навремето RS232, но това беше в годините на Delphi 7, оттогава нещата се попромениха и няма смисъл да вадя вехтории от шкафа, ще намерим нещо ново.
            Така или иначе ще трябва да е нещо външно, дори да има нещо вградено, то ще е много базово. В пакета на JEDI VCL има нещо, като за начало можеш да ги качиш тях и да им разгледаш JvHIDController. Сваляш ги от http://sourceforge.net/projects/jvcl...3/JVCL%203.47/ (последния линк). Ако искаш кажи ми на лични къде да ти пратя това-онова да не се балтавиш. Отделно има един белгиец, който е направил нелоша библиотека и му я ползват хората. Нея можеш да я свалиш с примери как се ползва от тук: http://www.libstock.com/projects/vie...ther-languages
            А пък тук: http://elect.wikispaces.com/USB+Cust...ce+for+Unity3D едни пичове използват нагледно въпросната библиотека, за да управляват Unity3D игра през техен USB контролер, най-долу има линк към целия проект в GitHub. Надявам се да има някаква полза от това инфо, ако не - ще поровя и ще поразпитам какво се ползва за такива цели. Да, малко е куц моментът с намирането на библиотечки, но после пък работата е песен. Ще погледна и за RS232, там със сигурност ще е по-богато.
            DAIHATSU FEROZA 1.6i 16V

Коментар

Всъщност, дали РС232 или УСБ - не ме бърка никак, обикновено разполагам и с двете. Просто ми трябва някаква елементарна комуникация между микроконтролера и юзерското устройство. RS-а всичките го имат вграден, някои имат директно УСБ, понякога слагам външна схемка (обикновено FT232x), която през УСБ прекарва емулация на RS. За моите цели е напълно достатъчно.

Ще огледам линковете, ще поровя малко по-внимателно, ако имам странни въпроси, ще се възползувам от предложението ти да досаждам още малко

П.П. Всъщност на единия линк е даден тъкмо Пик-льо 18ка, тоест, директно един от вариантите, които ползувам.

P.P.S. Сега докато ровех насам-натам, попаднах на нещо, което не знам как е убягнало от вниманието ми, а именно Lazarus. Хем за Линъкс, хем според разработчиците, поддържа повечето неща на Делфи. Смятам да му хвърля един поглед и на него ...
              Последно редактирано от tef4o; 17-10-13, 23:19.

Коментар

След кратко запознанство с Lazarus ми се струва, че май намерих каквото търсех. На практика - визуална среда за free pascal, сравнително добра поддръжка като за опън сорс, бачка на Линъкс, Уиндоус и май Андроид (не съм го чоплил, щото засега не ми трябва). Лесно и удобно, ще ми трябва известно време да си припомня синтаксиса, но това е дреболинка.
                Засега го тествам основно под Линъкс (Минт 15/КДЕ), всичко се държи много прилично и си има всичко ... поне за това, за което на мен ми е необходимо

Поздрави!

Коментар

Лазарус е много сладко и полезно нещо, да. Добре се поддържа, макар и да не се развива със скоростта, с която ми се искаше навремето. Изборът от външни библиотеки за него е много по-малък, но се надявам да ти свърши работа. Ако все пак се наложи да ползваш RAD Studio, намерил съм ти читави библиотечки за RS232
                  DAIHATSU FEROZA 1.6i 16V

Коментар

Лазарус е много сладко и полезно нещо, да. Добре се поддържа, макар и да не се развива със скоростта, с която ми се искаше навремето. Изборът от външни библиотеки за него е много по-малък, но се надявам да ти свърши работа. Ако все пак се наложи да ползваш RAD Studio, намерил съм ти читави библиотечки за RS232
                    Тъкмо съм в размисъл в момента. След двудневни експерименти с Лазар-а, си припомних:
                    а) защо навремето хич не обичах Паскал (най-вече заради синтаксиса и, честно казано - заради оная прословута статия за Истинския Програмист Хлапашка история...)
                    б) защо Паскал все пак оцеля, въпреки сериозното развитие на C и появата на плюсовете и шарповете в последствие.

А съм в размисъл, зашото току-що поех един малък проект, в който по ред причини би било много удобно, ако крайното устройство с юзерските шаренийки е таблет а не мини компютър. Лазар-а има известни проблеми с Андроид и то точно в болните места - опростените бази данни и комуникацията. И двата са решими, разбира се, но все пак...
                    От друга страна, поне според сайта на Embarcadero, Делфито няма тези проблеми, а и като цяло средата е доста по-добре направена и документирана, което си е донякъде нормално.
                    От трета - Лазаруса работи отлично на Линъкс и много ме радва възможността да тегля тотално една майна на Windows, особено пък както напоследък съм намразил седмицата от дъното на душата си. И без това напоследък го ползувам (Win-a) само когато трябва да си изфабрикувам някоя платка, че програмките за Линъкс на тая тема са пълна скръб, включая и платените.

Ще се почеша още няколко дена по главата, ще поекспериментирам, че каквото сабя покаже ...

П.П. Един тъп въпрос: по неизвестни за мен причини, аутокомплийта на Лазаруса се появява с известно закъснение. Не, че ме бърка особено, но ми е интересно дали само при мен е така?

Коментар

Само да попитам някой играл ли си е повечко с Лазар
                      Качих го само да видя какво е. Живо Делфи, само дето без да се мъчих на първо четене не прояви желание да поеме компонент за Делфи. Та въпроса ми е от лубопитство дали има някакъв чалъм да се качат Компоненти от Делфи без да се пренаписват.

Коментар

Докато рових по документацията на Лазар-а (не съм изчел всичко, разбира се), попаднах на писанка по тоя въпрос. Споменаваше се, че имат ограничена съвместимост. Споменаваше се и за някакъв софтуер за "превод" от едното на другото. За съжаление не обърнах повече внимание, просто не ми е трябвало.

Коментар

Директен лесен чалъм за "превеждане" на компоненти няма, има разни тулчета за прехвърляне (уж) на проектите от Делфи на Лазар, основно на формите, щото имат повече разлики. За компоненти не знам, там е доста по-сложно и разликите са по-големи, обикновено се разчита на производителите да направят и версия за Лазар, както впрочем и за C++ Builder (при него също много от външните компоненти за Делфи липсват).
                          Тук има малко по въпроса с превода: http://wiki.freepascal.org/Code_Conversion_Guide, но това важи повече за приложения и според мен упражнението не си струва. Ако целта е визуален компонент или по-сложен приложен проект на Делфи да се направи мултиплатформен, по-лесно би било да се прехвърли от VCL на FireMonkey, което може да се компилира нейтив за всяка поддържана платформа (с уговорката, че трябва да се обхванат казусите с различен файлов достъп, права в различните системи, да се бяга от WinAPI и т.н.).

Нека визуалната прилика в IDE-то и фактът, че LCL наподобява външно VCL да не обърква никого. Lazarus ‡ Delphi за линукс, както беше Kylix! За разлика от VCL, LCL съдържа само визуални контроли, и то далеч не всички, които присъстват във VCL (и няма как да не е така - VCL е тясно обвързана с Windows и WinAPI-то). За всичко останало се разчита или на възможностите на FPC, или на външни компоненти (например за връзка с БД). Има разлики в ивентите, месиджите, входа и изхода.... Разликите са доста, затова е хубаво в началото всеки да прецени за какви цели му трябва, на какви платформи ще работи, колко сложни и мащабни проекти ще прави, доколко ще зависи от външни библиотеки и т.н., за да избере правилната среда. Щото после обикновено има хапане на бюра и разбиване на глави в стените от яд.
                          DAIHATSU FEROZA 1.6i 16V

Коментар

... затова е хубаво в началото всеки да прецени за какви цели му трябва, на какви платформи ще работи, колко сложни и мащабни проекти ще прави, доколко ще зависи от външни библиотеки и т.н., за да избере правилната среда. Щото после обикновено има хапане на бюра и разбиване на глави в стените от яд.
                            Е тук съм 100% съгласен!
                            Аз в момента все още се заигравам с Лазарчо и все повече ми харесва, НО това важи за моите цели и задачки (достатъчно семпли и най-вече - колкото по-малко Майкрософт, толкова по-добре ) и не искам да подвеждам никого.

Коментар

Разликите са доста, затова е хубаво в началото всеки да прецени за какви цели му трябва, на какви платформи ще работи, колко сложни и мащабни проекти ще прави, доколко ще зависи от външни библиотеки и т.н., за да избере правилната среда. Щото после обикновено има хапане на бюра и разбиване на глави в стените от яд.
                              С тия Паскали отсега виждам хапане на бюра. Никого не убеждавам, само ей тъй за протокола. Да не кажете после "ей, що не казахте, бе, сега.... &*№*&№$#*@$ ... (бииип цензура) ... макя му мечка"! Особено ако търсиш прогамисти, пък то кой търси с ключова дума "Паскал" и производни. Съвместимост с други библиотеки на С/С++ ? Бъдеща поддръжка? Преносимост на кода, многоплатформеност? Кво правим ако думне някой бъг, аз съм патил от бъг на компилатор и съм сменял поради което.
                              Последно редактирано от Rabin; 24-10-13, 19:39.

Коментар

Плаче, к'во правим ... всички сме ревали от бъгове и всяка среда има такива.
                                Не е като да не съм пренаписвал сума ти страници сорс за норматив заради такива дивотии.
                                Майкрософт като са голяма фирма и какво? Познай колко е съвместимоста между предишното VB и сегашното и защо изобщо я има тая тема.
                                Пак казвам - на мен паскала като език и лазара като среда има шансове да ми свършат работа, но моите потребности са строго специфични.

Отдавна съм се отказал да пиша кой знае колко сериозни програми и то не защото не мога. Ще разкажа една история, малко лирично отклонение от темата, но нз, темата си е моя в края на краищата
                                Преди 12-13 години ми поръчват преработката на една древна механична играчка (е, доколкото нещо, тежащо 40 тона може да се нарече играчка...). Идеално състояние на механиката, обаче не отговаря на изискванията. Натъпках я с електроника, три месеца си играх да пиша софтуера, така че да е съобразен с всички изисквания и да покрива всички възможни ситуации, да е максимално удобно на потребителя ... в общи линии, ясно ви е, не мисля че тук ще чете някой, който да не си е трошил главата много пъти с подобни задачки.
                                Та в края на краищата всичко тръгва, работи, само дето свирки не може да прави. Следва тридневен курс за обучение, всички са хепи хипи, хепи енд... ама друг път.
                                След месец минавам на оглед, за всеки случай, все пак системата е уникална и е нормално да излиза по някоя дивотия в началото. И какво мислиш виждам? Въпросните юзери (нали знаете как се превежда юзер?) седят пред машината с ТЕФТЕРИ, пишат юнашката всичко, каквото се случва, след което си отиват по кабинетите, вадят калкулаторите, смятат по няколко часа, накрая преписват всичко на Уорд ....

Бахмаму, викам си нещо системата се скапа.
                                -Що бе хора не казахте веднага, че това чудо не работи?
                                - А, ама то си работи.
                                - Е, като работи що изобщо пишете и смятате по 10 пъти, като машинката си прави всичко сама, и записките и сметките принтирането и още сума ти други неща?
                                -Ами ... щото е сложно...
                                -Кое е сложно бре??? Да въведете 3 реда данни, които така или иначе ги въвеждате после по няколко пъти, вместо по веднъж??
                                -Ми .. прав си, ама ... ние така си знаем ... (!!!)

Честно, идеше ми да убия двама-трима, приех го директно като гавра със собствения ми труд. Най-интересното е, че става дума за технически що-годе грамотни хора, които нямат нито вродени, нито придобити мозъчни увреждания, дори не са мангаляци ... Не го разбрах тогава, не съм го проумял и досега. Това, което проумях е, че е много важно да е шаренко. Дали нещото е обурудвано с някой архаичен аналогов измервател или с ултрамодерни датчици и АЦПта и процесори, не е интересно. Важното е боята да е фешън и да има тъчскрийн. По възможност с не-повече от 3 бутона. Другото е от Лукавия...

На тая база - дали Си, дали Паскал, дали Джава - все тая. От Паскала имам достатъчно спомени, за да не ми е проблем да си свърша работа, пък щом бачка и на Убунту - пей сърце.

Хайде стига съм мрънкал, днес не ми е ден нещо.
                                Пожелавам на всички кефа от работата винаги да е многократно повече от нервите!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X