Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Среда за програмиране

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Среда за програмиране

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
    Това чудене цели екипи до мъдриха в в една от фирмите, дето бачках. Ясно защо избраха неуправляемо С++, ако и да е най-труден от алтернативите.
    Нормално. За такива неща се търси директна работа възможно най-близо до хардуера, а ако и това не става - дори специализиран хардуер, дето да върши time-critical нещата. Да разчиташ на многозадачна операционна система да върши това си е недоклатица. Каот добавим (всъщност за Java-та не знам със сигурност как стоат нещата) че и под .net програмата реално не е компилирана, нещата отиват директно в киреча - трабва да си купиш машина като за изчисления на ядрени опити за да може да свърши работа колкото 286-ца под DOS.

Но пък ако не го връзваш към дадена ОС е преносимо, което е и основната причина за тия напъни - хардуера в днешно време излиза по-евтино от софтуера.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

.НЕТ и GC за Java имат съвсем друга цел, въобще не са мислени за real-time работа. Една въшка - контролер за 2 лева ще отговори в пъти по-адекватно и навреме, отколкото компа на 3GHz ako е с ОС за други цели. Да, под DOS е истината който иска да има мигновен отговор. Дори с Linux не знам как седят нещата.

Коментар

.НЕТ и GC за Java имат съвсем друга цел, въобще не са мислени за real-time работа. Една въшка - контролер за 2 лева ще отговори в пъти по-адекватно и навреме, отколкото компа на 3GHz ako е с ОС за други цели. Да, под DOS е истината който иска да има мигновен отговор. Дори с Linux не знам как седят нещата.
        Нямам дерт за рийлтайм. То каквото ми трябва да бачка бързо, си го правя на микроконтролери - бързо, евтино, гъвкаво и прави каквото аз му кажа, а не каквото то си реши. Обичам асемблера
        По-горе съм писал какво търся, пак ще го напиша: от време на време ми се налага да напиша някоя програмка. Обикновено са прости неща, които да поддържат някаква комуникация с външния хардуер - RS или USB, визуализация на данните, няколко бутона и/или полета за въвеждане и в общи линии - до там. Някакъв досег с бази данни би бил хубава екстра, но съм готов да се откажа и от това - в края на краищата, за това си има и други начини. Обикновено данните са блокчета от 32 или 48 байта, предавани 6-8 пъти в секунда - нищо особено. И дали нещо ще закъснее с 5 милисекунди или дори някой блок да се загуби нацяло - обикновено не е проблем. Е, поне докато не започне да се губи повече от един блок
        Та ми трябва нещо, което да работи на 7ца, може и под произволен съвременен Линъкс, да не иска писане на сто хиляди дефиниции за 3 реда същинска програма, да не изглежда твърде грозно и да що-годе стабилно. Нищо повече. Ако няма избор - ще сядам да си припомням Си-то, все пак съм го учил ... някога.
        О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
          Учил съм Паскал, учил съм Си, по принуда съм учил и малко Делфи (наложи се преди време да се охака една програмка, на която по случайност имаше около 1/3 от сорса - справих се), но нищо от това не ми е харесало достатъчно за целта, за която ми е нужно.
          Колега, пиша от години основно на Delphi и въпреки недостатъците му, за мен си остава най-лесното, бързо и мощно средство за всякакъв род приложения (като изключим web, разбира се). Особено сега, когато го направиха истински мултиплатформено. По-лесно от Паскал не съм виждал, IDE-то е адски удобно, а по-RAD от Delphi не е направено още. Ако те влече C++, можеш да им ползваш C++ Builder-а, а ако искаш можеш да си пишеш и инлайн асемблер. Имаш всичко необходимо за работа с различен хардуер, нямаш ограничения откъм свързаност с различни БД, мрежови протоколи, каквото се сетиш в тази насока. Компилирането за различни платформи от един кодбейс също не е за пренебрегване - с Windows, OS X и iOS се справя съвсем прилично (все още не съм тествал да портна нещо към Хандроид, но там също не очаквам някакви проблеми).

Участвал съм в доста проекти, налагало се е да решаваме доста зачукани казуси и Делфи винаги се е оказвало правилният избор. Разбира се, всеки си има предпочитания, но така, както си описал казуса си, мисля, че трябва да му дадеш още един шанс.
          DAIHATSU FEROZA 1.6i 16V

Коментар

Първоначално публикуван от vader Преглед на мнение
            Колега, пиша от години основно на Delphi и въпреки недостатъците му, за мен си остава най-лесното, бързо и мощно средство за всякакъв род приложения (като изключим web, разбира се). Особено сега, когато го направиха истински мултиплатформено. По-лесно от Паскал не съм виждал, IDE-то е адски удобно, а по-RAD от Delphi не е направено още. Ако те влече C++, можеш да им ползваш C++ Builder-а, а ако искаш можеш да си пишеш и инлайн асемблер. Имаш всичко необходимо за работа с различен хардуер, нямаш ограничения откъм свързаност с различни БД, мрежови протоколи, каквото се сетиш в тази насока. Компилирането за различни платформи от един кодбейс също не е за пренебрегване - с Windows, OS X и iOS се справя съвсем прилично (все още не съм тествал да портна нещо към Хандроид, но там също не очаквам някакви проблеми).

Участвал съм в доста проекти, налагало се е да решаваме доста зачукани казуси и Делфи винаги се е оказвало правилният избор. Разбира се, всеки си има предпочитания, но така, както си описал казуса си, мисля, че трябва да му дадеш още един шанс.
            Много отдавна не съм в час, та да питам...

Това в момента кой го поддъжа, продава, ъпдейтва и т.н. Последно съм писал и на двете преди 10-ина години. И двата проекта завършиха с много псуване и пренаписване на друго, заради бъгове в езика, особено един, дето беше непреодолим и трябваше да се чака следваща версия (В Delphi го бяха оправили, в C++ builder - не).
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

на теория - CodeGear, на практика - нямам представа, и аз от много отдавна не съм се забавлявал с това. Ако обаче не са го разкапали като VB, си е вариант.
              @vader: би ли ми препоръчал нещо по-конкретно, че из нета циркулира всичко от Делфи 7 до ХЕ5. Последното май е само за Андроид обаче?
              О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от vader Преглед на мнение
                ...
                Присъединявам се към Спарки - туй живо ли е още? Паскал е мислен с идея за обучение, и има нисък performance, бързодействие.

Коментар

...Паскал е мислен с идея за обучение, и има нисък performance, бързодействие.
                  Още от DOS ерата, пряко съм сравнявал турбо паскал с турбо c++, и от паскала излизаха по-компактни и по-бързи програми. Не че днес е актуално де.

Иначе като сравнявах Delphi със C++ Builder преди да се откажа и от двете, съществени разлики откъм бързодействие не открих. Като възможности бяха все едно днес да сравняваме VB.Net със C#. Демек съвсем еднакви.

...обаче, вече съм на етап от "кариерата" си, в който ми става трудно да съм едновременно еднакво ефикасен на езици с тотално различен синтаксис, и гледам да пиша на неща, приличащи на C. Ако имам да бутам едновременно проекти на 2 различни езика имам нужда от известно време за чисто механично "свикване" с писането на всичко, различно от C синтаксис. Даже след 10 годишно писане на VB6, сега като седна да променям нещо в стари проекти първите час-два малко мигам на парцали и правя по 5 грешки на ред.

Коментар

http://www.ijcaonline.org/volume26/n...pxc3874199.pdf
                    Графиките са повече от показателни!
                    С++ е по-бърз, с малки редки изключения. Езикът С е оптимизиран за хардуера на процесорите, визирам броя на входните и изходни променливи на функция. Точно по тоя начин ги мушкат в стека, а хардуерния копроцесор работи само през стек, поне последния, който разучавах. Паскал е мислен за улеснение на програмиста, аз лично срещнах голяма греда като минавах на С заради тия работи.
                    На С++ обектите се подават директно през указател. Как Делфи да е по-бърз, като това е скрито от програмиста, и бави? При високонатоварени приложения си е от значение.
                    Не съм виждал и една сериозна 3D игра на Паскал/Делфи. Едно време ми беше мерак да ровя сорсове, всичко е на С/С++.
                    Всъщност С/С++ си е най-бързия език след Асемблер. Докъм 70 пъти по-бърз от лъскави скриптови езици.

Коментар

Ама, сравняваш кон с кокошка. С Dephli може да сравняваш само C++ Builder и от сорта. А то е Delphi, говорещо на друг език.

Класическото C++ си е съвсем сравнимо с класическия Pascal, в който също имаше указатели, обекти и т.н. Ако искаш изрови от някъде турбо паскал и турбо C++ и сравнявай директно. Аз съм го правил и резултата беше в полза на Pascal-а. И двата не са скриптови, а директно се компилират.

Да се сравнява скрипт език с такъв дето се компилира е безпредметно. Имат различно предназначение още по дефиниция.

От документа - всичките езици са почти скриптови (компилират се до междинен код, за да са portable). Гледай таблица 5, фигури 2 и 3 - Delphi 2009 почти във всичко има най-ниско response време. За мен това е най-важното в един проект. Гледай и таблица 6 - пак Delphi 2009 ползва най-малко памет.

Да, синтаксиса му е такъв че писането е повече, и това от днешна гледна точка ме дразни. Но пък Pascal е по-четлив.

Като код->функционалност всичките 4 изброени са на светлинни години от например Visual C++, който пък, понеже се компилира до машинен код, е на светлинни години като производителност. Просто са несравними като предназначение. За PIC-льовците има и компилируем BASIC и компилируем Pascal. Там не съм сравнявал - не ме интересува. Пиша на C, C++, C# и JavaScript, които като синтаксис са практически еднакви, и знам че език с такъв синтаксис има и ще има за всичко, дето някога е излязло и тепърва ще излиза от нечий завод. Кое то 4-те ще ползвам зависи от целите, които си поставям.

До всичките от тия в документа може да сложиш и VB.NET, и параметрите му след компилиране пак ще са близки до останалите, просто защото пърформанса зависи много повече от фреймуорка, в който работят, отколкото от самия синтаксис на езика като такъв. Поради същата причина и JavaScript например в Chrome направо хвърчи в сравнение с FF да речем. Разликата е в пъти при изпълнение на един и същи код.

Коментар

С Dephli може да сравняваш само C++ Builder и от сорта.
                        Пак гледах графиките - тия жълтите са за С Builder 2009 срещу Delphi Prism. Втората графика - С Builder дава в пъти повече вътък.
                        Няма и един скриптов език в тоя документ.

Коментар

Пак гледах графиките - тия жълтите са за С Builder 2009 срещу Delphi Prism. Втората графика - С Builder дава в пъти повече вътък.
                          Няма и един скриптов език в тоя документ.
                          Извинявай, ама един и същи документ ли гледаме???

Гледай точно C Builder 2009 срещу Delphi 2009 - делфито води по абсолютно всичко с изключение на Code density, само заради синтаксиса си.

В документа всичките се компилират до меджинен код, който няма нищо общо с процесора, върху който се търкалят. Всичките ползват фреймуорк за да вървят. Тоест нещо между скрипт език и компилируем до машинен код такъв.

И всичките нямат абсолютно нищо общо с класическия C/C++. Нещо или не можем да се разберем, или говорим за различни неща. Във файла всичко освен Code density-то е в полза на Delphi 2009, поне както аз го виждам.

ПП: Втората графика (Fig.2) е графика на Response time, тоест голяма стойност значи по-лош резултат, а не по-добър.

Коментар

http://www.ijcaonline.org/volume26/n...pxc3874199.pdf
                            Е този документ. Пак ще гледам, Делфи води само с едно нещо, всичко останало губи брутално.
                            Оф, то време било, реципрочно на бързодействие, извинявай.
                            Тоя билдер никога не ми е звучал сериозна алтернатива на стандартен С++ компилатор, дори отдалеч не съм го виждал. Работил съм с VisualStudio и отвратния ужасен MFC.
                            Вече ти вися с една черпяла.

Коментар

Пак да натъртя че във въпросния файл няма нищо дето даже да е близко до стандартно C++ по друго, освен синтаксис, и то до само до някъде.

Коментар

Присъединявам се към Спарки - туй живо ли е още? Паскал е мислен с идея за обучение, и има нисък performance, бързодействие.
                                Всъщност, много хора се изненадват, но да - това е живо и даже се развива! Технически погледнато, ако гледаш употребата му, си е мъртво, но има потенциал да си върне част от популярността според мен. Има и някои големи проекти, писани на него, като Skype е само един пример (не че той е пример за каквото и да било, освен за перфектна маркетингова стратегия). Front + BackOffice софтуерът, който се ползва във всички обекти на Office 1 Superstores по света, също е писан на това чудо. Не е мислено за игри, така че не бива да се очаква кой-знае какво от него на този фронт, но все пак има нелоши рапъри и библиотеки, с които хората правят дори такива неща, а FireMonkey изглежда доста обещаващо. Не казвам, че е перфектната среда, нито че е най-добрата, за всяка цел си има правилна стратегия и инструменти. Но смея да твърдя, че за десктоп, клиент-сървър, бази данни, мулти-тайър, системен софтуер, сървиси, хардуерно управление, "бързи проекти" и пр. средата е много подходяща и е богата на възможности, а най-вече е истински RAD-инструмент. Който е работил "за вчера" и са му дишали във врата, знае колко е важно да имаш смислен и бърз инструмент в ръцете и да мислиш за основната логика, вместо как да измисляш сам топлата вода а елементарни неща или да заобикаляш някоя глупост на средата или езика.
                                Относно Паскал - това, че се използва за обучение показва само и единствено, че е подходящ за обучение и нищо повече. За мен е на нивото на C++ и не му отстъпва като бързодействие и възможности, въпреки че това по-скоро зависи от реализациите и компилаторите, не толкова от синтаксиса и структурата на езика - тези двата са много сходни.

на теория - CodeGear, на практика - нямам представа, и аз от много отдавна не съм се забавлявал с това. Ако обаче не са го разкапали като VB, си е вариант.
                                CodeGear се сгромолясаха грандиозно и твърде бързо, въпреки лозунгите "от програмисти за програмисти" и сринаха и бездруго залязващия рейтинг на Delphi. Провалиха се и с .NET адаптацията си (Delphi Prism), доубиха и иначе добрата идея на Kylix. Явно са им дошли повечко дините под мишницата и в крайна сметка резултатът беше крах на Delphi и масово преселение към .NET, VB и т.н. Отделно периодът беше такъв, че масово навлязоха уеб апликейшъните и така или иначе имаше масов отлив от десктоп приложенията, това предполагам също е допринесло. Купиха го зилотите Embarcadero, които наляха доста пари да го развият и рекламират. Вкараха малко по-смислени неща, обновиха най-накрая компилаторите, вече има истинско 64-битово компилиране, пълноценно RTTI, вкараха мобилни технологии като мулти тъч и жестове, купиха VGScene, от който се роди FireMonkey (наследникът на VCL) и направи възможна мултиплатформеното компилиране от един код... Вкараха директна нейтив iOS и Android поддръжка, говори се и за Blackberry OS. Отделно си развиха RadPHP средата и сглобиха много навреме един нелош HTML5 Builder, който също набира скорост. Бутат го много, пък да видим. Засега го държат в прилично стабилно състояние, въпреки всички нововъведения. За съжаление, C++ Builder винаги е бил по-назад в развитието на средата и получава благинките винаги втори, ако изобщо ги получи, така че Delphi си остава флагмана в групата им.

@vader: би ли ми препоръчал нещо по-конкретно, че из нета циркулира всичко от Делфи 7 до ХЕ5. Последното май е само за Андроид обаче?
                                Не, последното има включена вече поддръжка на Андроид, но не е само за него, има си всичко вътре. Аз бих препоръчал XE2 като най-дълго тествано от мен и други колеги, без сериозни сривове, сравнително фикснато, вече има всичко излязло за него като библиотеки и компоненти. Ако ти трябва обаче и Андроид поддръжка, ще трябва да скочиш на XE5, но за него още нямам впечатления, а е рано и за сериозни отзиви, тъй като е съвсем прясно. Ако имаш нужда да ти пратя нещо, свиркай на лични.
                                Последно редактирано от vader; 16-10-13, 20:09. Причина: Грешки
                                DAIHATSU FEROZA 1.6i 16V

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X