Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какъв хостинг за електронен магазин?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Какъв хостинг за електронен магазин?

Що бе Wattie за оператор ставам, още повече, че имам няколко магазина в които операторствам от време на време

И на истина за малък БГ сайт SSL не е необходим и причината за това е, че колкото и да ти е защитен сайта, никои няма да си прати номера на кредитната карта към твоя сайт. Има си достатъчно системи за разплащане, PayPal, ePay, чрез които търговеца да си получи парите, а клиента да разчита на сигурност за данните си...

Явно никога не си се занимавал с поддръжка на ecommerce платформа, щом го сравняваш с wordpress, само не мога да разбера за wordpress.com и blogspot ли говориш или за това да си свалиш вордпрес на хоста и да си го инсталираш, като създадеш базите данни и т.н.
    По 1. като е елементарно, пусни един ецомерс на BSDто и после ще говорим
    По 2. няма програмист и администратор, нали искаше да правиш колелгата такъв
    По 3. естествено, че ще си правил промени. Каквото и да вземеш, взимаш една начална база, а другото е кустомизиране и добаване на функционалности за да работят и изглеждат нещата както ти искаш.

Едно нещо само не можах да разбера. Ти които явно и представа си нямаш от ecommerce платформи, искаш да научиш колегата как сам да си ги администрира Това ще е голяма комедия

Коментар

Първоначално публикуван от Wattie Преглед на мнение
      Което се превежда на български език като "статичен" адрес.
      Не е точно така. Това означава че IP-то се ползва само от твоя домейн. И по никакъв начин не значи че не може да бъде сменено с друго "dedicated ip", примерно при преместване в друг хостинг. И няма никакъв проблем "dedicated" IP-то да е на споделен (shared) сървър, където да ти инсталират сертификата. Домейна си е твой, сертификата е обвързан с домейна, на какво(и) IP(та) или сървър(и) се намира в конкретен момент няма никакво значение.

Само, че когато инсталираш SSL сертификат на СПОДЕЛЕН (shared) IP адрес, то всички други домейни получават твоя сертификат. Познай дали ще се радват и дали ще са съгласни.
      Виж горния отговор, 'dedicated' е само ip адреса, няма техническа причина сървъра да е такъв. Отделно от това в сериозните хостинг компании публичните (на жаргон 'реални') IP-та реално са на load balancer-и, самите сървъри зад тях са на частни IP адреси. Някой наричат това 'облачен' (cloud) хостинг.

Тук в България нямаме карти VISA и MASTERCARD, тук в България сме индианци, тук в България не можем. Дааааа....
      Напротив имаме, даже ползваме такива. Само че тука никой няма да се съгласи и да разреши твоя сайт да събира номера на кредитни карти. Твоя сайт ще генерира POST заявка към https сайта на epay/dskdirect/etc където клиента ще си въведе номера, датата и кода на кредитната карта. За тази цел първо трябва да имаш договор с epay/dskdirect ( и се подписват два отделни договора, единия за дебитни карти, другия за кредитни ). Е, ако генерираш половин милион оборот месечно от кредитни карти, VISA (след зловещ одит на софтуера, сървърите и персонала) може и да се съгласят да ти дадат директна връзка с тяхната система и да ти позволят да събираш ( и помниш ) номерата на кредитните карти на хората. Докато постигнеш такъв оборот си подписваш договор с epay/dskdirect, те ти взимат 3 до 5% от всяко плащане с кредитна карта и не се занимаваш със сертификати.

Сертификатите са скъпо удоволствие. Евтините оторизират само един домейн, т.е. ако сертификата е за 'example.com', той НЕ оторизира 'www.example.com' и обратното. За да важи за няколко 'sub' домейна цената е в пъти по-висока. За да важи за '*.example.com' вече е четицифрена в долари (годишно). За да можеш сам да подписваш под-сертификати на твоя сертификат (second level CA) цената е с пазарене. Все още няма authority което да поема гаранция за неправомерното ползване на твоя сертификат за български фирми.
      Jeep Grand Cherokee 2.7 CRD
      Suzuki Grand Vitara 1.6
      LZ1ZPM

Коментар

Първоначално публикуван от noel Преглед на мнение
        Що бе Wattie за оператор ставам, още повече, че имам няколко магазина в които операторствам от време на време

И на истина за малък БГ сайт SSL не е необходим и причината за това е, че колкото и да ти е защитен сайта, никои няма да си прати номера на кредитната карта към твоя сайт. Има си достатъчно системи за разплащане, PayPal, ePay, чрез които търговеца да си получи парите, а клиента да разчита на сигурност за данните си...

Явно никога не си се занимавал с поддръжка на ecommerce платформа, щом го сравняваш с wordpress, само не мога да разбера за wordpress.com и blogspot ли говориш или за това да си свалиш вордпрес на хоста и да си го инсталираш, като създадеш базите данни и т.н.
        По 1. като е елементарно, пусни един ецомерс на BSDто и после ще говорим
        По 2. няма програмист и администратор, нали искаше да правиш колелгата такъв
        По 3. естествено, че ще си правил промени. Каквото и да вземеш, взимаш една начална база, а другото е кустомизиране и добаване на функционалности за да работят и изглеждат нещата както ти искаш.

Едно нещо само не можах да разбера. Ти които явно и представа си нямаш от ecommerce платформи, искаш да научиш колегата как сам да си ги администрира Това ще е голяма комедия
        Тъй като лично поддържам сървър с около 150 сайта - лични и на приятел, с наистина много малка част от тях за електронна търговия - все пак смятам да знам "как се инсталира", "как се конфигурира" и подобни дейности. О да, сървъра е точно на FreeBSD, не знам какво му е невъзможното или трудното, може би ти ще споделиш. Аз от него поразбирам малко - него ползвам.

По твоето 1. Отдавна минало и свършено. Защо ли не ми се наложи да правя каквото и да е специално? Като изключим инсталационната част на самия сървър (дейност, която се поема от хостинг компанията при споделен хостинг план) - от там насетне освен да си кача файловете през FTP, да си създам база данни (в споделен хостинг е дейност през контролния панел с цъкане на мишката) и после да отворя сайта през браузъра и да следвам инструкциите за инсталация (цък, цък, цък с мишката и чат пат да напишеш парола от клавиатурата) - нищо друго в инсталацията на електронните магазини не ме е "затруднявало". Работил съм с OSCommerce и Miva. За други не знам, признавам си.

По твоето 2. Именно. Администраторите са хората от хостинг компанията (нали е на shared hosting), а програмист не му трябва. Ще си използва стандартна система без модификации. Само ще си качи едно скинче и някое друго плъгинче. За това не се изискват умения по програмиране. Никакви. Виж дизайнерски трябват и то доста.

По твоето 3. Цък, цък, цък, цък с мишката. Ако това разбираш под "кустомизиране" - явно бъркаме понятията. За мен това е простичко "конфигуриране". А под модификация на самата платформа разбирам "добавяне на функционалности, които не са налични в готов за употреба вид"... Сиреч пишеш си ги сам. Едва ли ще му потрябва. На него със сигурност ще му трябва да си вземе хубаво скинче и да го доработи, за да стане уникално. Еднократна програмистка дейност, която никак не изисква ежемесечно плащане на заплата, още по-малко ежемесечно плащане на външна фирма за поддръжка. Просто трябва да се направи кадърно и на хонорар. При проблеми - пак даваш хонорар. Няма зор, няма казус.

Относно кредитните карти - приемам, че комплексите за малоценност понякога ни карат да си казваме "аз съм малък, няма смисъл", но има няколко неща, които малко по-оптимистичните хора може да пробват да си отговорят:

1. Аз искам ли да стана голям?
        2. Една маркетингова стратегия на прохождащ бизнес в силна конкуренция включва ли "постепенно надграждане на платформата при поява на нужда като му дойде времето" или напротив - "летящ старт с известна инвестиция, но и предлагане на високо конкурентни услуги от самото начало"?

Комедия драги ще е някой именно да се започва бизнес предлагайки услуга, която е орязана откъм възможности спрямо конкуренцията. Това е все едно днес да влезеш в конкуренция с EA Games с игра написана на енджина на Quake 3 примерно. Пък нека е най-добрата откъм игрални качества - графиката не струва, съответно и пазара ще я изхвърли от списъка с "бест селърите" и ще си остане с малък фенклуб и толкоз. Няма да стане. Така и няма да се получи ако тръгваш с електронен магазин, в който "няма това", "няма онова", "това не е пуснато", а "онова не работи".

Вярно е, не са много хората, които използват кредитни карти в България. От продажби на тях най-многото е да си избиеш парите от инвестицията без печалба. Обаче тук говорим за нещо съвсем друго - маркетинг и реклама! Само си помисли "Юзъра с парите" при кой ще отиде и на кой ще вярва - на сайтчето, на което пише "приемаме само PayPal и ePay" или на сайта, на който пише "приемаме плащания във всякаква форма и вид". Първият извадил 10 лева на месец за хостинг и пуснал сайт, но се скъперничил да даде едни 200 лева годишно за сертификат и да даде още примерно 9 на месец за собствен IP. Смяташ ли, че юзъра точно от този човек ще си купи примерно телевизор от 2000 лева? Едва ли! От кой е по-авторитетно да пазаруваш - от сергията на пазара или от МОЛ-а? Може на мен лично МОЛ-а да не ми харесва и да не ходя в него, но отговора е, че за юзърите е именно той.
        Последно редактирано от Wattie; 22-02-12, 08:30.

Коментар

... Това е все едно днес да влезеш в конкуренция с EA Games с игра написана на енджина на Quake 3 примерно. Пък нека е най-добрата откъм игрални качества - графиката не струва, съответно и пазара ще я изхвърли от списъка с "бест селърите" и ще си остане с малък фенклуб и толкоз. Няма да стане. Така и няма да се получи ако тръгваш с електронен магазин, в който "няма това", "няма онова", "това не е пуснато", а "онова не работи".
          Примера не е удачен. В момента има игра, която е станала популярна заради куцата си графика (просто децата го приемат за новост).

Вярно е, не са много хората, които използват кредитни карти в България. От продажби на тях най-многото е да си избиеш парите от инвестицията без печалба. Обаче тук говорим за нещо съвсем друго - маркетинг и реклама! Само си помисли "Юзъра с парите" при кой ще отиде и на кой ще вярва - на сайтчето, на което пише "приемаме само PayPal и ePay" или на сайта, на който пише "приемаме плащания във всякаква форма и вид". Първият извадил 10 лева на месец за хостинг и пуснал сайт, но се скъперничил да даде едни 200 лева годишно за сертификат и да даде още примерно 9 на месец за собствен IP. Смяташ ли, че юзъра точно от този човек ще си купи примерно телевизор от 2000 лева? Едва ли! От кой е по-авторитетно да пазаруваш - от сергията на пазара или от МОЛ-а? Може на мен лично МОЛ-а да не ми харесва и да не ходя в него, но отговора е, че за юзърите е именно той.
          Дали някой ще плати с СС, зависи най-вече от репутацията ти. За 10 години само веднъж съм плащал на сайт чийто домейн е едногодишен.

"Юзъра с парите" повече се интересува как ще бъде обслужен и например дали сайта има невиртуален офис

А и политиките адски много зависят от това какво ще се продава.А засега не знаем
          байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
          Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
          Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от Dobril Dossev Преглед на мнение
            "Юзъра с парите" повече се интересува как ще бъде обслужен и например дали сайта има невиртуален офис
            Съвсем вярно. Това на първо място. Но тук обсъждаме платформа - тя също е важна. Не може да кажеш, че една част от бизнеса е важна - примерно продажбите - а друга не е - примерно техническата поддръжка в последствие. Всичко е важно, всичко трябва да се прави както трябва.

Пример - лънчъра на игри на EA games (не знам защо ми попаднаха на езика). Да, те са най-големите в бранша, те са най-популярните също. Но техния лънчър стои една година в бета версия. И е адски, ама адски бъгав. Докато други, доста по-неизвестни и много на брой сайтчета, правят съвсем прилични пари, някои имат даже повече потребители от гиганта. Защо? Ами тяхната система работи, освен това предлага даже повече - разни ваучери, кодове и други трикове, т.е. е и по-гъвкава. Ако EA се бяха свършили работата с правилна ценова политика и работеща платформа - щяха смажат всичко останало. А сега жънат само подигравки по гейм форумите.

Помните ли например когато отвориха магазините Плесио и Мултирама? Близо един до друг, при това в конкуренция със "силиконовата улица", сиреч Раковска. Плесио си пуснаха онлайн магазин, в който стоките бяха що годе прилично описани... с много грешки, но да. Мултирама се забавиха, но и те направиха същото. Добавете рекламата в медиите, която направиха и вижте резултата - кои фирми от "силиконовата улица" останаха живи? Ами само Reset. Може би защото и те имат добър сайт, не друго.

И това в примера го твърдя, защото е очевидно ясно, че ако някой иска да си купи видео карта например, то той първо ще гледа отзиви и тестове в нета. Логично е и там да провери дали я има, къде я има и на каква цена. А не да обикаля магазините като изоглавен, за да търси къде евентуално я има и къде е най-евтина.

Примерът пак не е съпоставим - съвсем друго е, но е удачен от гледна точка на това "кой какво предлага и кой колко престижен изглежда". Убеден съм, че ако един потребител иска да си купи хардуер онлайн, то няма да го направи от сайта на МОСТ въпреки, че са едни от най-големите и с едни от най-добрите цени. Защо? Ами те въобще не продават онлайн. Тоест май вече се опитват да продават, но по-куц сайт от техния няма. Хлъц.

А и политиките адски много зависят от това какво ще се продава.А засега не знаем
            Ужасно вярно... Стана чешане на езици.
            Последно редактирано от Wattie; 22-02-12, 09:05.

Коментар

Това е нещо много важно, според мен.
              Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Reset просто издържаха на нечовешкия дъмпинг. Факт- единия от гърците е на официална загуба ( и то не малка) поне от 3год. И стигаме до термина "бизнес среда" регулатори съдебни системи, все неща гладко работещи тук
                байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                Суперспам - спама на суперите

Коментар

Помните ли например когато отвориха магазините Плесио и Мултирама? Близо един до друг, при това в конкуренция със "силиконовата улица", сиреч Раковска. Плесио си пуснаха онлайн магазин, в който стоките бяха що годе прилично описани... с много грешки, но да. Мултирама се забавиха, но и те направиха същото.
                  Едната от причините е , че търговският директор на Плесио "се премести" в Мултирама.
                  Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Тъй де, но да не се отклоняваме надалеч от темата. Ясно е, че който инвестира повече и предлага повече може спокойно да очаква и да получава повече. Разбира се факторите обръщащи каруцата и правещи контра примери са много, но правилото в днешния свят си важи.

Коментар

Wattie, вижда се, че хал хабер си нямаш от Oscommerce така, че не пиши глупости. Всеки които малко си е имал вземане даване със системата ще ти се смее от сърце... Инсталирали се нешата с цък, цък... Сигурно и ъпдейта се прави от бутона Update

Администраторите на хостинга си администрират сървъра не твоята система. А скинчето + плъгинчетата на Oscommerce е равно за 2 седмици цък, цък...

Колегата горе ти каза, аз също ти повтарям, няма сайт в БГ (като изключим 2-3 системи за разплащане) които да ме накара да си оставя данните от кредитната карта в него. Ако ми посочиш такъв, много ще се зарадвам.

Първо прати човека е пентагона, после искаш да прави конкуренция на EA Games Човека няма нужда от мащабния проект които му предлагаш, човек иска малък електронен магазин, а дали ще се развие или не времето ще покаже.
                      А как ще събираш номера на кредитни карти на споделен хостинг... ?!

Твоята идея "да станеш голям" започва с инвсетиция от минимум 20 000. Ами нека CESAR прецени дали иска да вложи талкова пари в тази идея... (при условие, че нещата могат да станат и 10 пъти по-малко пари)

С онлайн разплащанията също не си запознат. PayPal приема разплащане с абсолютно всички видове кредитни, дебитни карти. Другите системи също...

Най ми е интересно да чета изказвания, на някои които е писал за нещо за което си нама и хал хабер. Все дно четеш един голям виц

Относно BSD-то нямам нищо против него, нашите сървъри също са на BSD просто е глупаво да се ползва за несвойствени неща, като бутване на лаив и чистене на вируси...

Пак да напомня на колегата CESAR, ако му трябва оператор с няколко години опит - насреща съм

Коментар

Wattie, вижда се, че хал хабер си нямаш от Oscommerce така, че не пиши глупости. Всеки които малко си е имал вземане даване със системата ще ти се смее от сърце... Инсталирали се нешата с цък, цък... Сигурно и ъпдейта се прави от бутона Update
                        В момента спокойно аз се смея на теб. И то от сърце. OSCommerce се инсталира ЕЛЕМЕНТАРНО. Даже ще ти скалъпя и бързичка процедура за това:

1. Разархивираш файловете и ги качваш през FTP
                        2. Правиш всички директории с пермишъни 755 (пак се прави през FTP ако въобще е нужно - то по време на инсталацията си казва). Може да ти се наложи двата конфигурационни файла да ги направиш на 777.
                        3. Създаваш си базата данни
                        4. Отиваш на domain.dom/install/ или domain.dom/install/index.php - следваш процедурата цък, цък, цък
                        5. Когато свършиш правиш двата конфигурационни файла с пермишъни 644.
                        6. Изтриваш директорията "install", май трябваше да се създаде и една нова - празна, ако случайно инсталацията не е успяла да я направи.
                        7. Ако искаш си създаваш .htaccess и .htpasswd файлове за защита на admin директорията.
                        8. Конфигурираш си го със здраве.

Колкото до ъпдейта - да, напълно прав беше, с бутона става. Отиваш на Admin > Dashboard > Applications > CoreUpdate.

А, да чат пат при по-голям ъпгрейд се налага да изтеглиш някой файл от FTPто, да го отвориш с notepad, да изтришеш два-три реда и да добавиш на тяхно място други (точно описани от господата разработчици) и да го качиш отново обратно. Това НЕ Е програмиране, надявам се схващаш разликата?

Администраторите на хостинга си администрират сървъра не твоята система.
                        Именно. А "твоята система" се "администрира" с елементарни компютърни умения. Ако запецнеш някъде - най-много да ти се наложи да почетеш хелпа, който обикновено е на английски език.

А скинчето + плъгинчетата на Oscommerce е равно за 2 седмици цък, цък...
                        За баба ми беше така. Тя, Бог да я прости, не знаеше как се цъка с мишка.

Колегата горе ти каза, аз също ти повтарям, няма сайт в БГ (като изключим 2-3 системи за разплащане) които да ме накара да си оставя данните от кредитната карта в него. Ако ми посочиш такъв, много ще се зарадвам.
                        Това, че ТИ си такъв не значи, че всички са такива. Дедо Йонко от село Горно Уйно не можеш въобще да го накараш да купи каквото и да е онлайн, просто защото няма компютър въобще. Ама той не е интересен тъй или иначе.

Все пак връщам малко по-назад и ще повторя - наличието на SSL сертификат и плащания с кредитна карта при малките сайтове не си избиват парите и това е факт. Но също е факт, че при правилната рекламна стратегия носят престиж. В комбинация с престиж натрупан от друго място - току виж направили малкото сайтче в престижен сайт.

Първо прати човека е пентагона, после искаш да прави конкуренция на EA Games Човека няма нужда от мащабния проект които му предлагаш, човек иска малък електронен магазин, а дали ще се развие или не времето ще покаже.
                        Въпросът е човекът дали иска да прави развиващ се бизнес или просто иска да кове кочина.

А как ще събираш номера на кредитни карти на споделен хостинг... ?!
                        Номерата не се "събират", те се използват за разплащането. Назад в темата беше споменато много добре - съществуват понятия като "Merchant account" и "Payment gateway". Научи ги.

Твоята идея "да станеш голям" започва с инвсетиция от минимум 20 000. Ами нека CESAR прецени дали иска да вложи талкова пари в тази идея... (при условие, че нещата могат да станат и 10 пъти по-малко пари)
                        Ъъъъъъъъъъ? Не, аз му казвам да отдели 200 лева на година за SSL сертификат (има и много по-евтини), да даде 20 лева на месец за хостинг, да плати на банката колкото трябва и да използва безплатен open source софтуер, който да "администрира" сам (защото е елементарно). И да си назначи девойка, която да пълни сайта с картинки и текст, защото това е досадната работа.

С онлайн разплащанията също не си запознат. PayPal приема разплащане с абсолютно всички видове кредитни, дебитни карти. Другите системи също...
                        Аз да съм казал някъде, че не приема? И да съм казал някъде да не използва PayPal? Напротив - силно агитирам да използва колкото се може повече възможни системи и начини за плащане, като при това явно да изтъква това пред потребителите си.

Най ми е интересно да чета изказвания, на някои които е писал за нещо за което си нама и хал хабер. Все дно четеш един голям виц
                        Твоят "дългогодишен опит" не е дори виц. Тъжно е.

Коментар

... Човека няма нужда от мащабния проект които му предлагаш, човек иска малък електронен магазин ...
                          Именно де! Точно за малък магазин не му трябват програмисти и оператори с няколко години опит, а още по-малко - писан специално за него софтуер.
                          Взима си готов софтуерен продукт за електронен магазин, който наистина се инсталира през уеб интерфейс със "цък, цък" (след като си създал една база данни). Хваща някой, дето отбира от CSS, да му пипне "физиономията" на магазина и вече е готов.
                          Плащанията ги прави офлайн или през системи като ePay, PayPal и т.п., тъй като наистина никой няма му позволи да събира данни от кредитни карти и директно да обработва плащания с тях.

За поддържане на инвентара и обработване на продажбите също не му трябват хора с познания по програмиране.
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

Ма вие от къде разбрахте госина кво иска
                            Или само предполагаме и си говорим кой от квото разбира?
                            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                              Ма вие от къде разбрахте госина кво иска
                              Или само предполагаме и си говорим кой от квото разбира?
                              Господинът е ясно, че няма да си разказва бизнес плана по форумите, така че тук до детайлно обсъждане на конкретния случай няма как да се стигне.
                              А няма лошо и от "генералното" чесане на езиците. Става за обща култура на хора, които се замислят в посока изнасяне на част от бизнеса си онлайн.
                              Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                                Господинът е ясно, че няма да си разказва бизнес плана по форумите, така че тук до детайлно обсъждане на конкретния случай няма как да се стигне.
                                А няма лошо и от "генералното" чесане на езиците. Става за обща култура на хора, които се замислят в посока изнасяне на част от бизнеса си онлайн.
                                Да бе да, и после ми идват такива, дето чули в некой форум нещо си и три дена обясняване що по форумите доста често пише глупости
                                И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X