Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Изграждане и популяризиране на сайт

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Откраднаха ми името на домейна и на дейността

Колеги, имам въпрос към знаещите: как стои въпросът с авторските права върху текстовете? Или иначе казано: как мога да публикувам статии, извадки от книги и подобни на своя сайт? Забелязвам, че на въпросния конкурентен сайт има дълги материали, след които са посочени използваните източници и конкретните страници, което го прави да изглежда толкова пълен и професионален. Ето пример:
    източници
    Ceci, S. J., Fraser, R.L. & Pereira, M.G. (2002). Learning. In N. Salkind (Ed.), Child Development (pp. 235-240). New York, NY: Macmillan Reference USA
    Barbarin, O. A. & Miller, K. (2009). Developmental Science and Early Education. An Introduction. In A. Barbarin & B. Wasik (Ed.), Handbook of Child Development and Early Education (pp. 3-13). New York, NY: The Guilford Press USA
    Hyson, M., Copple, C. & Jones, J. (2006). Early Childhood Development and Education. In A. Renninger & I. Sigel (6th Ed., vol.4), Handbook of Child Psychology (pp. 3-337). Hoboken, NJ: John Wiley & Sons, Inc. USA

В закона за авторското право и сродните му права пише, че има право да се цитират само извадки, но колко могат да бъдат големи тези извадки? Допускам, че може да не съм разбрал правилно прочетеното.
    Имате ли идея как се случват нещата: въпросният текст "преразказва" ли се, или просто се копи- пейства и накрая се посочват източниците?
    А как стои въпросът с материалите от публичните лекции?
    08седемшест5едно513четири

Коментар

"Универсалният" начин за "преписване" на съдържание от веб-сайт е добре познатото copy-paste. Чисто технически, за затрудняване на този "подход" има няколко основни начина:
      1. Код (най-често javascript), който забранява функциите "маркиране на текст" и съответно "десен клик на мишката". Слабото на метода е, че има Wiew source в масовите браузъри. Може да се заиграва със структура на кода с цел преписване на нужното от кода...
      2. Друг подход е съдържанието да се представя под формата на изображение. Рядко се ползва, понеже е трудоемко.
      3. Истинските PRO сайтове предоставят инфото под формата на Flash. Звучи като шаблон, но "на запад" много фирмени сайтове са възприели този подход... Тука обаче трябва да се хвърлят повече усилия за умело описание на съдържанието с цел индексиране от търсачките.

Масовите програмни аспекти са това, които не гарантират, а затрудняват лесното копиране.

Само едно отклонение: знаете ли, че ето това:
      PHP Код:
       :) 
      е регистрирано с авторско право в България и нямате право да го ползвате без съгласието на държащият правата? Но всеки го ползва като код за емотиконата ... Да сте чули за някой осъден заради това?
      Последно редактирано от p-pleven; 07-10-11, 20:00.
      Публикувайте отговор

Коментар

Наистина нищо не са ти откраднали, освен идеята... Обаче иди докажи какво ти е било в главата преди една година... Било е свободно, взели са го....
        Има такива домейн-брокери които следят за интересни домейни, купуват ги и ги продават на сметка, в случая обаче въпроса маи не е такъв...
        Според мен, пробвай да го купиш. В момента времената са тежки, никои не би отказал някоя друга хилядарка, даже може да го вземеш барабар с дизайна...
        Друг вариант е да се регистрира на друг домейн .eu си е достатъчно престижно...

С дела нищо няма да постигнеш, да не говорим. че ще хвърлиш сумати пари за адвокати, и в крайна сметка ще има да го чакаш това решение с години...

Преди време имаше една случка, колега беше регистрирал един домейн които се оказа търговска марка, онези го надушиха и почнаха да го съдят, накрая се оказа, че са хвърлили над 3000$ за да му вземат домейна, а той и за 1000 лв щеше да им го предаде...

П.С. Ако наистина ти бъркат клиентите, не се скъпи, те парите се печелят...
        И още една идея вземи регистрирай всички популярни домейни .com, .net, .org, .eu наоичи си ги на към сайта, и така, няма да има объркали се ...

Успех !

Коментар

Първоначално публикуван от noel Преглед на мнение
          Преди време имаше една случка, колега беше регистрирал един домейн които се оказа търговска марка, онези го надушиха и почнаха да го съдят, накрая се оказа, че са хвърлили над 3000$ за да му вземат домейна, а той и за 1000 лв щеше да им го предаде...
          Успех !
          Любими случки са това... Пак малко отклонение, за да е ясно, че някои неща не стават "случайно":
          Пак преди години един познат успя да регистрира името на една известна марка българска бира с цел "бизнес" по горецитирания начин... Нека така да го напиша името: marka_bira.com. По късно същите производители регистрираха marka_bira -footbаll.com. Но нашия човек буквално изостави регистрирания от него домейн, понеже беше дочул някакви слухове за сърдити собственици на marka_bira. Притеснението на пишман-бизнесмена беше сериозно, въпреки, че във whois-а на домейна не беше писал реални имена и мисля беше регнато името от чужбина (с плащане пак от там).

Та за случая, дето е причина за темата: въпросната кака явно е доста "уверена" в нещата, които прави. Т. е. праволинейна и безпардонна хватка, която би донесла много разправии и нерви, загуба на време, ако се правят опити да се решат нещата по културния начин...
          Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от valio_stoilov Преглед на мнение
            Отново повтарям, че грешката си е изцяло моя, което обаче не означава, че съм готов да се примиря и да зарежа труда си.
            Въпроса е от тук- накъде? Грешките съм приел за собствена сметка.

Благодаря на всички отзовали се- освен добри идеи, ми дадохте и нов поглед, изобщо върху ситуацията.
            В същата посока в която си бил и преди "някой" да регистрира сайт като твоя.
            Едно камъче не може да те преобърне.
            Освен това много се преекспонира важността на името на сайта.
            Ако твоето име е същото и с правилна тактика го избуташ "напред", то при изписване на името първо ще излиза твоя сайт.
            Никой не може да ти вземе ръцете и способностите.
            Спри да се ядосваш. Усмихни се и си вземи поука. Тя не е "купи си всичко което прилича на твоята дейност" - НЕ.
            Поуката е , че ти си по-силен от един сайт, от едно име и от другите"конкуренти".
            Честит Рожден Ден! (ако правилно съм разбрал)
            Успех !

Коментар

Относно публикуването на откъси: не разбрах дали искаш да се заловиш за това, че те публикуват откъси, в/у които вероятно нямат права, или искаш ти да пуснеш такива откъси. Така или иначе, не знам дали е уточнена дължината на допустимите цитати, но обикновено никой не възразява, когато някъде се публикуват "умерени" части от съответното произведение, ако са указани авторите и издателите (въпреки че всички печатни произведения са защитени със стандартния израз "възпроизвеждането на текста или части от него е забранено освен с изрично писмено съгласие от ... "). С други думи, ако мисълта ти е, че на конкурентния сайт копират незаконно извадки от книги, не че не можеш да им направиш проблем, но силно се съмнявам в успеха. Намеси ли се интернет, става много мътно: навсякъде по света съществуват виртуални библиотеки и на много места издатели и автори са се светнали, че те не им бъркат в джоба. (Има, разбира се, и груби случаи като този с мои близки, на които конкуренти им копираха директно от сайта оригинални (авторски) текстове и си ги плеснаха на своя, без да указват източника, но явно с пълното съзнание за безнаказаност - това вече не се случва навсякъде по света ). Остава утехата, че всяко популяризиране на съответната материя носи полза на всички ангажирани с този бизнес и/или кауза.
              От друга страна, ако идеята ти е и ти да сложиш научни текстове, мисля, че можеш да го правиш съвсем спокойно по същите описани по-горе съображения , стига да посочваш източниците. Много важно е да се направи разлика: дали ти самият пишеш авторска статия и илюстрираш с преразказани текстове или цитати, или просто слагаш чужда статия. Има си начини за посочване на всичко това и за да нямаш проблеми, трябва да стане, както си му е редът. Например:
              1) "Установихме, че ..., също както посочват А и В [автори и статия/книга, година на издаване]" - вмъкнат преразказ на нечие мнение, без кавички, но източникът се посочва (обикновено в съкратен вид, а в пълен - в използваната литература в края на твоя текст. Така можеш да преразкажеш и цяла книга, но трябва да е ясно, че правиш преразказ, а не цитираш, както и коя е книгата, естествено;
              2) "Известно е, че "..." [автори и статия/книга, година на издаване]" - точен цитат в кавички, останалото е същото като горе;
              3) "..." - просто публикуваш откъс от нещо си, без да е в рамките на твой текст, но, разбира се, също задължително посочваш много точно автори, заглавие, издател и година на издаване.
              В нашия закон за авторските права има изрично и клауза за ползване на чужди текстове в научни разработки и с образователна цел, така че ако нещо особено те притеснява, просто се опитай да го оформиш така.

Коментар

Доколкото съм запознат, идеите не са защитени от законите(в частност-българския) за авторското право. За защита на идеи има други механизми, но последното само доколкото си дал идеята директно на тези хора. Скоро сключвах споразумение за запазване на информацията на една фирма. Точно защото не се покрива автоматично от закона.

Коментар

Колеги,

Благодаря за полезните съвети и различната гледна точка.
                  Действително- като за първи собствен сайт при така създалата се ситуация, се бях притеснил, че всичко заминава по дяволите. Както има, обаче една приказка: "Тарикат мъж- не писка..."- след като съм евтин на брашното, нормално е после да съм скъп на триците. Хубавото е, че всичко се случва в самото начало, а не след като нещата вече са набрали скорост. Мисля, че си взех поука.

При контакта със съответните хора стана ясно, че не са склонни да отстъпят от позицията си, като част от доводите им, наистина бяха логични. Продължаване на упорство в този момент и в тази насока от моя страна би означавало единствено бягство от възможността да бъда упрекнат в слабост. Да продължа тази самоцел, означава да се обезкървя тотално: от началото на проблема до момента вместо да си развивам идеята и да работя здраво, аз само витая в мисли за доказване на някаква ефимерна правота. Отделно финансовите ресурси не ми позволяват подобни заигравки: над хиляда лева в патентно ведомство, после едни незнайни лева за адвокат и т.н., съд...дълга и широка. По- добре да инвестирам тези пари, време и усилия в нещо креативно.

И така:
                  1. Понеже, сега започвам и съм абсолютно "зелен" на тема изграждане и популяризиране на сайт какво ми препоръчвате от Вашия опит, както и какво и къде да чета. Изобщо не става дума да "минавам тънко"- вече съм подбрал няколко оферти за изработка и последващо развиване на сайт, до седмица предполагам ще се спра на някоя от тях и съответно ще започне изграждането му. Искам обаче като ми предлагат разни услуги и екстри да не гледам тъпо и да плащам, защото съм невежа и всеки може да ме "плакне". Видях, че има съседна тема за оптимизирането, която ще прочета внимателно.

2. По въпроса за вмъкването на отделни текстове. Става дума за това, как мога да публикувам откъси от различни книги, реферати, изследвания и т.н., без това да влиза в разрез със закона. До момента на изпратените ми запитвания имам два отговора, но събирам още акъл.
                  Например ето тук: http://intimno.rozali.com/lubov/p10558.html ,където списвам ми отговориха: "... Може да сложите 1-2 изречения като анонс на материалите, но задължително трябва да водят към съответните текстове в сайтовете ни..." - става дума за мои текстове, за чужди изобщо и не съм питал.
                  Приятели със собствени сайтове пък ми казаха: "...от проф........ знам, че могат да се цитират до 20 страници от един текст..." За книгите в интернет е ясно.
                  Колегата eager е дал добра идея, която мисля да използвам.
                  Какво мислите Вие?

3. Моля модераторите да променят, ако е възможно, името на темата на "Изграждане и популяризиране на сайт", тъй като надявам се от тук нататък това ще бъде фокуса, а не доказване на кой- прав, кой- крив.

Поздрави на всички!
                  08седемшест5едно513четири

Коментар

...3. Моля модераторите да променят, ако е възможно, името на темата на "Изграждане и популяризиране на сайт", тъй като надявам се от тук нататък това ще бъде фокуса, а не доказване на кой- прав, кой- крив.
                    Поздрави на всички!
                    Готово и успех!

Коментар

За книгите в интернет е ясно.
                      Малко да поясня, за да не би от моя пост по-горе да произтече недоразумение:
                      Всъщност няма особено значение дали копираш от печатната книга или от електронния й вариант в Интернет. Може авторът/издателят да си има договорка с конкретната виртуална библиотека, но това не значи, че ще се зарадва да бъде използвана за комерсиални цели например. Т.е. съображенията са едни и същи, независимо откъде взимаш текста (освен ако не върви с "може да се използва свободно при упоменаване на източника", както много съвременни текстове в нета).

Коментар

От: Изграждане и популяризиране на сайт

Аз предлагам да копираш от конкуренцията, ако има проблеми ще кажеш, че си го копирал от еди-кои си сайт

Иначе и аз бих те посъветвал да се обърнеш към професионалисти. Като започнеш с това... Има един сайт... искам моите да са преди него...
                        И не подминавай предложението ми да регистрираш 4-те популярни домейна, това много ще помогне а ще ти излезе под 100 лв...

Коментар

"... Може да сложите 1-2 изречения като анонс на материалите, но задължително трябва да водят към съответните текстове в сайтовете ни..." - става дума за мои текстове, за чужди изобщо и не съм питал. ...
                          Я пак, че не разбрах! Слагат ти ограничения как да цитираш собствените си материали?!?
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

Няма "собствени", авторските права са на този, който си е платил за тях за съответния период от време
                            Иначе с тези "1-2 изречения" определено са се изсилили.

Коментар

Първоначално публикуван от eager Преглед на мнение
                              Няма "собствени", авторските права са на този, който си е платил за тях за съответния период от време
                              ...
                              Това, при условие, че авторът (в случая Вальо) по силата на писмен договор е отстъпил на ползвателя (сайта Х) изключително право за използване на дадено произведение. Ако такъв договор няма ...
                              Ние не сме неутрални!

Коментар

Е, естествено, аз това го приех по подразбиране, след като ги пита за разрешение.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X