Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Добрия стар хард диск. Какво е актуално към момента?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Re: От: Добрия стар хард диск. Какво е актуално към момента?

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
    Е ясно, значи се връщаме към поговорката "три пъти мери, веднъж режи". Късметът не прощава никому
    Ми уж мерих, гледах и прочие. 25 години вече бачкам на тия чудесии. Едно време имах време да се боричкам и опитвам, ама вече времето не стига. Доверих се на марката. А нито беше най-евтината, нито най-скъпата.

Сега просто ще си пускам дефрагмент, като едно време, и толкоз. Още не мога да свикна с чегъртането на новия, обаче. Не е силно, ама преди със SSD-то го нямаше хич.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Re: Добрия стар хард диск. Какво е актуално към момента?

Има много хубави и евтини обезшумители за хард дискове. Монтира се на гнездо за CD с гумени тампони. Разликата при "чегъртането" се усеща. Някои имат в добавка и вентилатор за охлаждане.

Коментар

От: Re: Добрия стар хард диск. Какво е актуално към момента?

Има много хубави и евтини обезшумители за хард дискове. Монтира се на гнездо за CD с гумени тампони. Разликата при "чегъртането" се усеща. Някои имат в добавка и вентилатор за охлаждане.
        Ами, ами. Както отвикнах, така и ще свикна отново. Дупе знае 2 и 200. А и тя кутията си ми е сървърна, тежка, с много пространство и силно акустични качества. На колелца, сътоветно.

А и един от входящите потоци въздух минава точно покрай диска, та и охлаждане не му трябва.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

От: Добрия стар хард диск. Какво е актуално към момента?

Контролерът пък какво отношение има към TRIM командата? И не знам какво сте и се впрегнали, тя носи твърде малко разлики в производителността.

Иначе:
          Спарки, аз имам същия диск, само че 128. И нямам възражения. Какво точно става при тебе?

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
            Контролерът пък какво отношение има към TRIM командата? И не знам какво сте и се впрегнали, тя носи твърде малко разлики в производителността.

Иначе:
            Спарки, аз имам същия диск, само че 128. И нямам възражения. Какво точно става при тебе?
            Твоя е със SAMSUNG контролер, макар да е от същата серия на CORSSAIR. Там тия грижи ги няма, има си и ъпдейти, и всичко. Ама, кой да ти каже. Трябва д аим вадиш информацията с ченгел от устата. За мен това е крайно некоректно отношение.

А конкретно:
            Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
            Няма, не е имало и няма да има. Проблема е в малкото кеш, хардуерен. Бе дърво неземно. Работи една седмица и после си такова таковата. Бавно и полека към края като си пусках компютъра излизах да изпуша една цигара, и после, ако имам късмет Касперски да не реши да се ъпдейтва, може и да поработя, примерно 10-ина минути, преди пак да запецне.

Трагедия, казвам ти! Откак си взех тоя от настоящата тема, направо се видях в компютър.
            Та, тия запецвания траят при добър късмет по около 10-ина секунди, а понякога и минути. Тогава компютъра е с производителност на 286-ца. Как устисках да не разритам всичко, още не знам.

Коментар

Ще го изхвърляш ли?

Коментар

Ще го изхвърляш ли?
                Е, чак до там няма да стигаме.

Ще го ползвам за Portable инсталации и прочие благинки, които не пишат върху него.

Коментар

Контролерът пък какво отношение има към TRIM командата?
                  Особено голямо. Много контролери, особено на по-стари дъна (като моето), не поддържат дори AHCI в BIOS (а чипсета си го поддържа). Да си си купил "deluxe" версията навремето се казва в такива случаи Единственият начин да се възползваш от бързината на интерфейса (и да не си на ATA100 или 133 шина) е да пускаш диска през RAID контролера (Jmicron в моя случай). А прeз RAID няма TRIM.

И не знам какво сте и се впрегнали, тя носи твърде малко разлики в производителността.
                  Той се е впрегнал. Аз съм на Windows XP и не желая да минавам нагоре. А там независимо от каквото и да е trim няма попринцип. И работи в пъти по-бързо от Windows 7 със

Коментар

Много ми е любопитно - каква ли е разликата в пърформънса да речем между SSD и SCSI хард диск.
                    Александър

Коментар

Особено голямо. Много контролери, особено на по-стари дъна (като моето), не поддържат дори AHCI в BIOS (а чипсета си го поддържа). Да си си купил "deluxe" версията навремето се казва в такива случаи Единственият начин да се възползваш от бързината на интерфейса (и да не си на ATA100 или 133 шина) е да пускаш диска през RAID контролера (Jmicron в моя случай). А прeз RAID няма TRIM.
                      аа, Windows, да. При мен има TRIM и през RAID, а AHCI работи даже и когато BIOS не знае за него. В последния случай BIOS update обикновено помага. И да, полза от Windows над XP на този етап няма.

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
                      Много ми е любопитно - каква ли е разликата в пърформънса да речем между SSD и SCSI хард диск.
                      SCSI? Това умря, и за добро. Освен като база за разработка на SAS и донякъде SATA интерфейса. Разликата между последните SCSI и последните SSD е между 20 и 200 пъти в зависимост от характера на натоварването.

Коментар

Предполагам, че има в предвид SAS, а не старото SCSI. На въпроса - е то и при хубавите жени има по-лоши, както и при грозните има по-хубави. Ето при спарки се оказва, че SSD диск върви ужасно бавно. Но да кажем, че разбрах въпроса.

Топ-клас SSD на AHCI интерфейс са категорично по-бързи при четене от топ-клас 15k оборотни дискове на SAS интерфейс. Разликата може да варира от 10 до 20%.

Разликата между SSD и 7200 HDD на един и същи интерфейс ще е около 80 до 100% при четене.

При запис нещата се поизравняват, че даже 15k дисковете може да спечелят.

П.С. В определени случаи разликата може да варира в пъти в полза на SSD. Но в общия е толкова, колкото казах по-горе.

аа, Windows, да. При мен има TRIM и през RAID, а AHCI работи даже и когато BIOS не знае за него. В последния случай BIOS update обикновено помага. И да, полза от Windows над XP на този етап няма.
                        Ти трябва да си на някакъв нов Intel-ски RAID контролер.

П.С. Впрочем дали имаш или нямаш включен trim се усеща доста трудно, ако не знаеш, че дали си го включил или не например

Коментар

П.С. Впрочем дали имаш или нямаш включен trim се усеща доста трудно, ако не знаеш, че дали си го включил или не например
                          Аа, зависи, има по-умни SSD контролери, а има и като на Спарки.

И пак да повторя - командата TRIM е чисто софтуерно явление и теоретично няма общо с контролера.

Коментар

Да, имах предвид дискове от рода на рапторите - нещо с 15 000 оборота. Иначе сериозно съм се замислил за SSD, но от години не съм се задълбавал в компютърната техника (както вече усетихте) и ще трябва първо да проуча. Преди година четох, че е имало сериозни проблеми със скоростта на SSD дискове, не помня коя марка - ставаше дума за необратимо забавяне на скоростта поради нещо си, но не помня какво. Та затова седя и разглеждам още.

Освен това - редно е да сравняваме нещата и по цена - аз бих прежалил 10-20 % от скоростта за сметка на 50% от цената например.
                            Александър

Коментар

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
                              Освен това - редно е да сравняваме нещата и по цена - аз бих прежалил 10-20 % от скоростта за сметка на 50% от цената например.
                              Разликата в цената е огромна. Но бързината е едно на ръка. Има още:

1. Абсолютна тишина (не си представяш да гледаш филм и да слушаш Raptor, нали?);
                              2. По-ниска температура (е това да кажем, че е пренебрежимо за повечето хора);
                              3. По-дълъг живот (съвременните деянат между 50 до 70% повече часове при максимално натоварване);
                              4. Дуракоустойчиви - не се влияят от клатене, люшкане и т.н. За лаптоп е безценно!;
                              5. По-ниска консумация на енергия в idle режим - отново безценно за лаптоп!

Ще се преповторя - мен купуването на SSD ме спаси от ъпгрейд. Машината беше започнала да бере душа и едвам се влачеше. Слагането на SSD диска като основен за програми (предишния беше 150GB WD 7200rpm) направо спаси положението. Инвестираните 270лв си струваха спрямо нуждата от ново дъно, процесор и най-вероятно рам (аз съм с DDR2, а съвременните са с DDR3).

Коментар

"Инвестирах" преди 5-6 години в 3-4 HDD-та по 40 GB... Останаха 2... Навлажняват ми се очичките, като гледам цените на корави дискове, дето преди време само баровците си кОпуваха... В момента съм с 2 40-ки и имам 5 Гига на едната и 10 на другата фрее магдан... Сигурно звуча старомодно... Баровските времена бяха с 4 харда с IDE-контролер... 4 по 40 Гига... Пей сърце... Като казвам, че "Инвестирах" преди години, разбирайте за сложни многоходови врътки в сервизите, дето съм се трудил... Започнах с 3.6 Гига през 96-та година, минах през зашеметяващите 4 по 40 Гига... за да стигна в 21-ви век с 2 по 40...
                                Публикувайте отговор

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X