Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Добрия стар хард диск. Какво е актуално към момента?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Добрия стар хард диск. Какво е актуално към момента?

а, не позна. Аз не съм Руснаците. Аз съм научил по трудния начин, че RAID 5 е RAID за бедни. Всичко описано по-горе е резултат от личен опит и изобщо не е целия филм, който съм гледал.

Коментар

Кой използва лампови компютри? Питам сериозно!

Коментар

Не знам в момента да се произвежда лампова цифрова техника. Аналоговата пък е сведена до скъпо аудио, радиопредаватели, металургична апаратура и СВЧ (в частност, но не само, готварски прибори).

Коментар

Предполагам, че панорамната снимка на ламповия аналог на Core2Quad, ще е впечатляваща.
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Не съм убеден, че е изобщо възможен. Освен може би на тактова честота 50 херца.

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
              Предполагам, че панорамната снимка на ламповия аналог на Core2Quad, ще е впечатляваща.
              Лас Вегас ще бледнее пред такова чудо.
              Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                Ако Парламента ни реши да си купи подобен процесор ще се наложи да пуснем спешно и АЕЦ Белене...
                Публикувайте отговор

Коментар

Чакай, не съм казал, че на света има толкова електроцентрали.

Коментар

Re: Добрия стар хард диск. Какво е актуално към момента?

Виждам, че целите висок клас. Не каза за какво ще се използва - за домашен компютър или за сървър?

1. За сървър правилните дискове са SAS (Serial Attached SCSI). Бързината на въртене е до два пъти повече от масовите SATA HDD, а гаранцията за живот е същата, че и отгоре (т.е. предполага се по-качествена изработка). Неприятностите - нужда от контролер и висока цена. Производител тук не мога да препоръчам конкретно, но две WD ми служат вярно вече четири години без да са спирали да въртят за секунда. При всички случаи WD Raptor е по-лошия вариант спрямо SAS диск - еднакво шумен е и е доста по-слаб като производителност...

2. За домашна употреба - за чудесна производителност и нулев шум препоръчвам SSD дисковете. Тук ще си позволя да препоръчам F-серията на Corsair - страхотни са, вече имам известен опит с един от тях.

Предимствата са очевидни - под 1ms за достъп до данните, което е непостижимо от който и да е хард диск. Шумът го няма, защото няма местене на механични части. Отделената топлина е много по-малко. Особено за употреба в лаптоп са незаменими - просто нямат реално разумна алтернатива според мен. За нормалните PC - по-долу.

Недостатъкът е очевиден - много кофти цена за малък обем. Практически на цената на 60GB SSD си взимате два HDD от терабайт... а това е много сериозна разлика в цена/гигабайт! А тези с размер от 256 и 512GB са на безумни цени. Така, че използването само на SSD, недай си боже в RAID, е удоволствие за хора, които наистина имат да дадат мнооого пари.

Така, че за домашна употреба компютър от висок клас аз препоръчвам смесена употреба на SSD и HDD. По-конкретно - един 60 или най-много 128GB SSD диск, на който да ви стои операционната система и софтуера, т.е. неща, които бихте могли да си позволите да се "загубят", а "зад него" един (или два за RAID 1 ако искате резевно копие) голям HDD, на който да трупате информацията си и потребителските файлове.

Бонус трик - машината да е с 4GB рам на 4 плочки по един GB (за да използвате двата канала пълноценно), като отделяте между 512MB и 1GB от тях за RAMDisk. На това виртуално устройство слагате Windows temp файловете (ако сте на Windows), както и кеша на браузъра (особено удобно при Firefox, малко по-малко при IE, защото ще ви губи и cookie-тата). Така ще увеличите скоростта още повече и ще обекчите SSD диска от това, което е най-голямата му слабост - запис на много и малки файлове (там по производителност пада горе долу на нивото на HDD).

П.С. На ramdisk не се подлъгвайте да слагате swap файла. Подобно действие е трагично безсмислено. А виждам, че го правят много "юзъри".(

П.С.2. Правилното резервно копие се намира на друг масив на друга машина, в друго помещение, по възможност далеч от твоето. А RAID масивите (с изключение на 0) са само за машини, при които е нужно "непрестанно работещ компютър при всички условия" (сиреч за "сървър"). Те не са "backup" в истинския смисъл на думата. За домашен компютър да кажем, че "става"... но пак бих си правил резервните копия надалеч, а от самата машинка бих изтискал всичко възможно като бързина с един RAID 0... Последно - Ясен е прав: RAID5 е кофти решение при всички положения.
                    Последно редактирано от Filthy@JvruceR; 31-01-11, 13:19.

Коментар

Не е сървър. Домашен е.

Имам SSD, точно CORSAIR, но от друга серия. Оказа се че:
                      - Не поддържа Trim.
                      - Контролера на точно тоя модел сдава багажа и се бави зверски при едновременни опити за четене от повече от една програма. Как ти звучи 5 минути зареждане на Windows 7 върху Core i7 с 4GB RAM? За това обаче на сайта на производителя - никаква информация.

Ясно е че със SSD-то изядох дърво, може би по собствена вина. Обаче фирма, която премълчава пробелми с продуктите си, и към момента на закупуване не предоставя реална информация за поддръжка на определени неща, няма фърмуер ъпдейти (за моя модел) и прочие, не ми я хвали. За мен CORSSAIR вече са ми извън списъка. SSD-то ще почака докато го направят по-човешко и като цена, и като параметри. А и ми писна да се съобразявам със шибаните 64GB, от които на всичкото отгоре трябва да поддържам доволно количество празно пространство, та евентуално SSD-то да се чувства добре, макар че в моя случай не би. За какво по дяволите ми е 64GB хард диск, ако мога да ползвам примерно 40 от тях?

И после, RAM дискове, индексации, пък това къде, пък онова къде, на това кукитата, на онова кешта... ШИТ!!! Това не е технология а заробване! Искам да сложа нещо в кутията си, и то да работи! И ако има нещо за инсталиране, да се инсталира бързо, а не да трябва собственоръчно да ровя с часове за информация по интернет с достоверност и ефект под въпрос. В крайна сметка си останах с едни пари назад, за които можех да си купя точно 2 диска като текущия ми, заради който беше отворена темата.

ПП: Пък и на моменти бях на косъм да си причиня по-големи щети от самото SSD, състоящи се в теглене на шутове на невинен и скъп хардуер. А и сандъка с големите чукове ми седи под бюрото, дето е компютъра. Работата на моменти наистина беше на кантар.
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

На мен проблемът ти със SSDто ми звучи като кофти несъвместимост с контролера на дъното. Аз също съм го ял абсолютно същия (знаеш какво) със съвсем нормален IDE хард диск навремето. Смених го със същия по характеристики от друга марка и проблемите изчезнаха. А моя работеше перфектно на друг компютър! Почти съм убеден, че проблема при теб е именно такъв.

А за рам дисковете проблемът, че не ги ползваш си е твой. "Съобразяване" всъщност няма. В най-лошия случай (използваш Internet Explorer) при рестартиране на системата ще трябва да се "логваш" по сайтовете, които ползваш наново. То и затова си има лек - повечето програми позволяват запис на информацията на хард диска при "shutdown" и последващо възстановяване при "login", като резултатът естествено се свежда до по-бавно стартиране и гасене (преживява се). Така остава единствено да ти забие компютъра - губиш данните и ще се логваш по сайтовете наново. И на този и на предишния проблем решението е firefox, защото при него cookies и cache са различни понятия

П.С. Коя серия ти е SSD-то? Аз не знам за съвременен SSD диск без "trim". Обикновено контролерите на дъната не се справят с операцията, а не диска. А и то се поддържа само от Windows 7 доколкото знам, а аз упорито не желая да стигна до него на домашната машина

П.С.2. Ако използваш RAID контролер и си вързал две SSD-та например, то trim няма да имаш по дефиниция. Правилното свързване на SSD диск ако чак толкова ти е важен този trim е директно и самостоятелно.
                        Последно редактирано от Filthy@JvruceR; 31-01-11, 13:49. Причина: поправката е подчертана

Коментар

На дъното ми имам 2 контролера. И с двата - същото. За проблема може да се намери информация из интернет (забележи, не и в сайта на призводителя), ама, след дъжд качулка. А и ако въпросното SSD не е съвместимо с ICH10R (или 11R, не помня, чипсета е Intel P55) - баси диска!

За другото - как хардуера на дъното ще се справи с TRIM, като самия контролер на диска не го поддържа? Нали смисъла на цялата галимация е контролера на SSD-то да знае кои сектори не се използват, за да може да записва на тях? И не, не поддържа Trim, и това в последствие го открих и в сайта на производителя, но със зор. Модела е CMFSSD-64N1.

Ето линк към форума на Corssair, и забележи, че отговор няма. И не случайно явно.
                          http://forum.corsair.com/v3/showthread.php?t=92854

Ето и още от техния форум:
                          http://forum.corsair.com/v3/showthread.php?t=78540

Kонтролера му е JMicron JM602, и поне доколкото аз намерих информация, проблема е в него.
                          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ако диска не го поддържа кофти. Странно, защото M серията още се произвежда и продава (а не знам кой би си купил диск от нея при положение, че F серията е на почти същата цена, при много по-добри параметри).

Пробва ли с firmware update? Знам, че много производители извадиха "прошивки" ( ) дори за стари дискове, които фундаментално не поддържат опцията.

И пак да си се изокам - този trim не е болка за умиране.

Коментар

От: Re: Добрия стар хард диск. Какво е актуално към момента?

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                              Пробва ли с firmware update? Знам, че много производители извадиха "прошивки" ( ) дори за стари дискове.
                              Няма, не е имало и няма да има. Проблема е в малкото кеш, хардуерен. Бе дърво неземно. Работи една седмица и после си такова таковата. Бавно и полека към края като си пусках компютъра излизах да изпуша една цигара, и после, ако имам късмет Касперски да не реши да се ъпдейтва, може и да поработя, примерно 10-ина минути, преди пак да запецне.

Трагедия, казвам ти! Откак си взех тоя от настоящата тема, направо се видях в компютър.

Коментар

Re: От: Добрия стар хард диск. Какво е актуално към момента?

За F серията си има активно обновявани "прошивки". Значи всичко ясно - връщаме се към поговорката "три пъти мери, веднъж режи". Късметът не прощава никому

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X