Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кой от трите лаптопа е най-добър според вас

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Кой от трита лаптопа е най-добър според вас

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
    Хехе.. Преди месеци, когато трябваше да се ъпгрейдна въпроса не беше какъв лаптоп да си взема, а какво Lenovo да бъде... Като гледам с течение на обсъждането и тука ще се стигне до истината. След това се определи бюджета и вариантите се определиха. След това си купих един за тест, дето се вика. след 3 седмици издевателства просто купих още един и за жената и терзанията приключиха.
    хахаха, точно така! "не какъв лаптоп да си взема, а какво Lenovo да бъде.." та какво Lenovo да бъде?
    Вярно, че в UK ThinkPad T410 е даже под 700 паунда. Но се оказа, че има поне по 5 модификации ThinkPad T410 - с Core i3, i5, i7 и т.н.
    На мен ми трябва да е с HDMI, значи поне с "ATI Radeon 5xxx", без значение, чак с какво Core e...

Коментар

Ми за тези пари - SL510.
      Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Колега не бих се хвърлял много на определена марка... накрая всички идват при мен... за ремонт.

В твоя случай за мен трябва да се гони ниска цена! Колкото и да е добър по разчет живота му е до максимум три години.

Да ти направя ли разчет за да ме разбереш по-добре?

Три по дванайсет равно на трийсет и шест... Хиляда и петстотин (просто, като пример - не визирам конкретна цена) делено на трийсет и шест е четиридесет и едно - по-точно 41.66666666666667 ... От тази сума започват твоите месечни разходи за удоволствието да имаш лаптоп. Помисли си добре и за предпочитане с горната глава! Не искам да ме разбереш погрешно - парите са твои за трошене, а аз се издържам от хора, като теб, но все пак...

Коментар

Re: Кой от трита лаптопа е най-добър според вас

Ето нещо друго, което струва да се замислите.

Нормалните хора искат максимално добре работеща машина, но това не-винаги зависи от характеристиките (виж 4.0л карбураторен и 4.0л с електронно впръскване ). В този ред на мисли човек си струва да помисли с каква операционна система ще работи. Аз предложих Dell-a точно в това отношение. По-сериозните производители използват подготвени за тях Windows-и - оптимизирани за работа с конкретната машина. Само за сравнение, имах Toshiba Satelite L30 със разработен за него Windows XP Home. Тази машина готова и инсталирана работеше 2 пъти по-пъргаво от настолният ми компютър тогава, разполагащ с близо 2 пъти по-сериозни надписи в спецификациите

Да - научили сме се да си намираме Windows-a по втори начин и не се замисляме за това но ето повод да помислиме.

Когато свършиме с това остава да се замислиме и колко време искаме да го ползваме и дали имаме намерение да го продадем после. Lenovo-то, колкото и да е прекрасно в България трудно се намира с лицензирано, както и по-важното - подготвено за него копие на Windows. Също така се продава с максимум 2 години гаранция.

Това на мен ми е достатъчно да препоръчам Dell-a - Да, по-бавна е рамта, но за сметка на това говориме за подготвена ОС и 3 години от може би най-доброто гаранционно обслужване, което можем да получиме у нас. За капак - когато се продава тези неща водят до една идея по-висока цена на продукта 2-ра ръка.

От там ми идва мотивацията и като човек, чиято работа е свързана с поддържането на всякакви компютри съм се научил да оценявам автоматичната преинсталация за норматив и качественият гаранционен сервиз.

В крайна сметка няма правилен избор - всички са правилни. Човек просто трябва да и даде сметка кои са важните за него неща при една такава покупка

Дисклеймър - настоящият ми лаптоп е HP Compaq 6530...май. На n години и аз съм му минимум 4-ти ползвател за надеждност е несравним но е най-сериозното парче дърво, кото може да си купи човек... приоритети.
          Последно редактирано от djivotno; 26-11-10, 00:27.
          Една мравка може да носи 10 пъти теглото си.
          Един велосипед също.

Коментар

Никой не "разработва" или "подготвя копия" на Windows-и за определени лаптопи. Windows-ите са си Windows-и и за тях се подбират драйвери и се пишат обслужващи програми - за някои повече от необходимото, за други не чак толкова, както и за някои се пишат добре, за други не баш, но това вече е обсъдено в темата.
            Нищо трудно няма в това да намериш Lenovo с легален OEM Windows.
            Два пъти вече чета за доброто гаранционно обслужване на DELL. Само да попитам колко от пишещите това са го ползвали? До края на миналата година, а предполагам и сега, телефонните обаждания по повод гаранцията им "Next business day" се прехвърляха в Гърция, поради липса на офис на DELL в България. Ако някой иска пък професионална поддръжка по телефона, може да поиска ProSupport, ама на англисйки и на едни други цени на телефона. Частите неналични в България се поръчваха от Ирландия - в духа на "Next business day" след седмица до месец! "Официалните" сервизи, посочени дори в сайта на DELL, такъв термин като комуникация не го бяха срещали в речника. А изобщо в България няма Independent Service Provider (Независим Сервизен Доставчик/Партньор), тъй като никоя от фирмите в БГ не отговарят на стандартите на DELL за Independent Service Provider.
            По-зле от тях са само SONY, които директно изстрелват всичко в Германия, поради липсата на сервиз в България и си го чакаш след месец. Ако има друг проблем - пак.
            Ако има заинтересовани, мога да има разкажа и за "No matter what" на Toshiba.
            Последно редактирано от silverfox; 26-11-10, 01:24.
            Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Първоначално публикуван от silverfox Преглед на мнение
              Никой не "разработва" или "подготвя копия" на Windows-и за определени лаптопи. Windows-ите са си Windows-и и за тях се подбират драйвери и се пишат обслужващи програми - за някои повече от необходимото, за други не чак толкова, както и за някои се пишат добре, за други не баш, но това вече е обсъдено в темата.
              Нищо трудно няма в това да намериш Lenovo с легален OEM Windows.
              Два пъти вече чета за доброто гаранционно обслужване на DELL. Само да попитам колко от пишещите това са го ползвали? До края на миналата година, а предполагам и сега, телефонните обаждания по повод гаранцията им "Next business day" се прехвърляха в Гърция, поради липса на офис на DELL в България. Ако някой иска пък професионална поддръжка по телефона, може да поиска ProSupport, ама на англисйки и на едни други цени на телефона. Частите неналични в България се поръчваха от Ирландия - в духа на "Next business day" след седмица до месец! "Официалните" сервизи, посочени дори в сайта на DELL, такъв термин като комуникация не го бяха срещали в речника. А изобщо в България няма Independent Service Provider (Независим Сервизен Доставчик/Партньор), тъй като никоя от фирмите в БГ не отговарят на стандартите на DELL за Independent Service Provider.
              По-зле от тях са само SONY, които директно изстрелват всичко в Германия, поради липсата на сервиз в България и си го чакаш след месец. Ако има друг проблем - пак.
              Ако има заинтересовани, мога да има разкажа и за "No matter what" на Toshiba.
              Съжалявам, явно грешиш - първо има точно определени версии на Windows писани за точно определени не просто производители, но и за определени модели (справка Sony VAIO). EDIT: Понеже това, което написах е неясно да изясня - точно големите OEM производители работят в колаборация с Microsoft за да се рафинира дизайна на Windows. На тези обсъждания се предлагат конкретни модели - това дъно, с този чипсет, с тази рам и този процесор. Съответно от страна на Microsoft получават готови бройки за тест на Windows доста преди крайният потребител - пишат се драйвери, дебъгват се услуги и така нататък. Този процес протича невидимо за крайният потребител, но е факт! Това не е от вчера и днес. Колкото до поддръжката на Dell за България... ми аз съм я ползвал, и да има сервиз в България. Не разбирам защо са те пратили в Гърция. Ако паметта ми е наред това може би е втория път в който го казвам, а дали не е и третият? Не знам - във всеки случай стоката, която трябваше да се обслужи в България си я обслужиха тук и то точно от сервиз упоменат в сайта на Dell.

Ако напишеш Dell България в google можеш да видиш кои с първите три hit-а и да видиш, колко от тях са точно Independent Service Provider... Ползвал съм услугите на две от фирмите и нямам никакви оплаквания.

Нейсе - както по-горе написах - лично за мен бих си взел Dell-а, но според мен няма причина да се пренебрегва по-бързата памет. На практика това реално означава няколко неща - по-нов чипсет на дъното, по-малък нанометър при чиповете, по-нов BIOS и повече екстри към дънната платка.

Ако трябва да сложа точката - гаранцията е част от цената на вашия лаптоп... не я пренебрегвайте! На практика вие плащате за гаранционен сервиз, та е добре да се информирате предварително къде, как и при какви условия.

Втори EDIT: Само Toshiba не... Напълно сериозно... След като ме накарах да отида с клиента си до техния сервиз за да им обясня как точно съм разбрал, че NIC-а е гръмнал и пред клиента си ми се наложи да ги карам да репликират проблема свързан с него за да приемат лаптопа за сервиз вече имат "BAN" от мен. Няма да си купя (лично за мен) нищо нито от Toshiba, нито от Fujitsu Siemens!
              Последно редактирано от господин никой; 26-11-10, 09:07. Причина: typo... Втори EDIT...

Коментар

От: Re: Кой от трита лаптопа е най-добър според вас

Първоначално публикуван от djivotno Преглед на мнение
                Когато свършиме с това остава да се замислиме и колко време искаме да го ползваме и дали имаме намерение да го продадем после. Lenovo-то, колкото и да е прекрасно в България трудно се намира с лицензирано, както и по-важното - подготвено за него копие на Windows. Също така се продава с максимум 2 години гаранция.
                Грешка! Всички обсъждани по-горе се продават с ОЕМ ОС. Гаранцията за Т и Х сериите са с 3 години. За останалите 3 годишната гаранция е опция.
                LZ1DWW

Коментар

От: Кой от трите лаптопа е най-добър според вас

Колкото до поддръжката на Dell за България... ми аз съм я ползвал, и да има сервиз в България. Не разбирам защо са те пратили в Гърция.
                  "обаждания по повод гаранцията им "Next business day" се прехвърляха в Гърция" - това става на един национален номер 0800 - не съм казвал, че нямат сервиз в България, а ако сервиза, който си ползвал я нямаха дефектиралата част си щял да чакаш доставка от Ирландия, което няма нищо лошо, но минималния срок е една седмица и би трябвало да е "Next business week". За сервизите в България на DELL съм писал само по повод комуникацията.

Ако напишеш Dell България в google можеш да видиш кои с първите три hit-а и да видиш, колко от тях са точно Independent Service Provider...
                  - от първия сайт:
                  "Интелинет България ЕООД е сертифициран сервизен партньор на Dell по програмата Dell Authorised Service Provider (DASP)".
                  Тъкмо щях да кажа, че е почти невъзможно за една година DELL да сертифицират 3 сервиза у нас и както гледам - най-вероятно нито един.

Съжалявам, явно грешиш - първо има точно определени версии на Windows писани за точно определени не просто производители, но и за определени модели (справка Sony VAIO)
                  .........
                  точно големите OEM производители работят в колаборация с Microsoft за да се рафинира дизайна на Windows. На тези обсъждания се предлагат конкретни модели - това дъно, с този чипсет, с тази рам и този процесор. Съответно от страна на Microsoft получават готови бройки за тест на Windows доста преди крайният потребител - пишат се драйвери, дебъгват се услуги и така нататък.
                  Тоя процес много си го объркал, но няма да навлизам в дълбоки разсъждения, защото не съм много запознат с него. Много хора получават Windows много преди всички за тестване и тези хора са сертифицирани от Microsoft като тестери. Че MS се допитват до големите производители и им дават тестови бройки също е ясно, както и разпространяват Application Programming Interface до големите фирми пишещи софтуер. Същото го получават и фирмите производители на компоненти за да си напишат драйверите и обслужващите програми и сигурно куп други, но цялото това нещо не означава, че MS си разработват Windows-a за конкретни модели. Ами какво правим една година след излизането на Windows със излизането на новите модели компютри? Пишем наново Windows?

Само Toshiba не... Напълно сериозно...
                  Да - Toshiba не, но заради качеството, а не заради сервиза. Toshiba нацяло си з...раха качеството последните 2 години. Но пък сервиза им (може да прозвучи като реклама) е на много високо ниво. Има 2 официални сервиза в България - Техно Про и не помня другия. Не знам в кой сервиз си ходил. Техно Про сглобяват всички лаптопи Toshiba за България, имат резервни компоненти съгласно политиката на Toshiba за процент резервни компоненти от производството и най-вече са компетентни. Лошото е, че при това качество на Toshiba в момента се налага да се прибягва много често до тях.
                  Последно редактирано от silverfox; 26-11-10, 10:11.
                  Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

"Windows за Sony" или "Windows за DELL" се различава от голия Windows само по две неща:
                    1. Кодът за проверка на серийни номера - за да не може Windows от диска, който идва с лаптопа да се инсталира на асемблираното PC у дома. На друг компютър от същата фирма - може, но ако е различен модел ще се прецакаш в точка 2.
                    2. Една директорийка, която се нарича OEM-нещо си и която е пълна с програми, които Windows инсталира веднага след себе си, без да пита. В сайта на Microsoft е написано как се настройва този процес, ползват го даже IT-отделите на някои големи фирми.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      "Windows за Sony" или "Windows за DELL" се различава от голия Windows само по две неща:
                      1. Кодът за проверка на серийни номера - за да не може Windows от диска, който идва с лаптопа да се инсталира на асемблираното PC у дома. На друг компютър от същата фирма - може, но ако е различен модел ще се прецакаш в точка 2.
                      2. Една директорийка, която се нарича OEM-нещо си и която е пълна с програми, които Windows инсталира веднага след себе си, без да пита. В сайта на Microsoft е написано как се настройва този процес, ползват го даже IT-отделите на някои големи фирми.
                      И си прав, и не си - самият windows е направен с идеята тези лаптопи да се продават с него. Това, че разни по-малки фирми копират (къде по-успешно и къде не) хардуерният дизайн няма отношение към резултата... Като стана въпрос за малката директориика OEM... ми тя съдържа доста важни неща за крайното устройство... Ако е добре направена де.

@silverfox честно казано никога не ми се е налагало да ползвам какъвто и да е национален номер - винаги гоня директно фирмите за резултат. Колкото до Toshiba - не ми се искаше така направо да го казвам... Пък и при мен наистина обикновено пристигат развалени, та... няма как да имам положителен опит с тях, нали?

Коментар

За ОЕМ Windows-a, нещата са точно така, както ги е написал Ясен - това си е обикновен Windows, но с качени малко допълнителни(предполага се тествани и стабилни) драйвери и програми. Но по спомен, май има начин да не се инсталират OEM нещата. Поне преди 5 години, като си купувах старото HP 8220, беше с инсталирано XP, което буутваше с 1+ГБ рам. След като го преинсталирах, и не инсталирах нищо от OEM софтуера, започна да буутва с ~400-450MB RAM стартово, така е и до днес - не е преинсталиран никога повече, стартира си с макс 450МБ заета рам(от 2ГБ), не помня да е забивал.
                        В момента, Thinkpad-a, си дойде с инсталираните OEM неща на XP, но някои от тях ми харесаха, и си ги задържах. Верно - малко смучат РАМ-а, но при 4ГБ нямам притеснения. После правих ъпгрейд до Windows 7, като ползвах диск от торентите, но с официален S/N от Lenovo - имаха програма за безплатен ъпгрейд до Windows 7. Не е забивал досега.

Та идеята ми е, че и с ОЕМ, и без ОЕМ - нещата си работят, стига човек да знае къде да пипа. Сервизи - досега не съм търсил.. да чукна на дърво.
                        Вярата в конспирации е опростяване, което ни помага да обясняваме всичко.

Коментар

Уау. Какъв спор се заформя. Със повечето казано нагоре поддържам мнението- гледайте най-тънката цена. То и лаптопите вече стават консуматив постепенно. Казах си мнението и за близки цени -Леново е за предпочитане. За Делл категорично не съм съгласен по ред причини и преживявания при рекламации. За който иска по-дългоживеещ лаптоп - Панасоник. За Уиндоуси и други операционни системи направени специално за модел - стига де, не подвеждайте хората. Лаптопи които ги дават несъвместими със някоя ОС (колкото и смешно да е това на практика като твърдение) могат да дадат в пъти по-добри показатели при правилна настройка,добри драйвъри и малко вложено време (което пък компенсира доста кеш и го приемаме като заплащане на собствения ни труд и резултат точно каквото искаме да имаме). И по-слаб хардуер винаги може да се компенсира с малко повече игра по софтуера. И няма най-добро. Има предназначение и финансови възможности. И да спомена - имах (и имам, някъде из Латвия още работи и то на рибалки носен там) Панасоник cf 27 със 300 мегахерцов процесор и 64 рам със летящ ЕксПи про и гледах филми на него.... Та знам ли.
                          висете отпуснато

Коментар

Не смятам, че подвеждам никой. Факт е че повечето производители имат свой софтуер доста дълбоко интегриран в операционната система, а и от Microsoft често пускат custom кръпки, които доста специалисти смятат за ненужни, а аз съм забелязал, че са.

Лично аз съм работил на няколко пъти с версии на Windows, които никога няма да можете да сложите на нищо друго освен на съответният компютър за който са направени и то не само заради т.нар hardware lock... (BTW едно приятелче ми показа как байпасва точно подобен род защита) Пак да го кажа - имам опит с версия, която можеш да инсталираш точно на определен OEM модел. Просто същата е настроена и с update-и за точно определения модел и крашва жестоко ако ги няма нещата, които са заложени в нея.

Коментар

Това се нарича Driver Slipstream и е също подробно описано в сайта на майкрософт. Пак не може да се говори за промени по Windows, просто са дописани 1-2 реда в някой INF файл. Това обикновено е признак за много проклет и бъгав хардуер, заради който са подменени базови драйвери. Какъвто хардуер все едно не е желателно да си слагаш на главата.

Коментар

Не, това не е просто т.нар driver slipstream, а цялостна идея за сглобяването на OS около определен хардуер с определени функции. Иначе си прав, че обикновено е признак за проклет хардуер...

Добавят се и кръпки (hotfix-ове) и софтуер, и драйвери, и настройки по услуги и регистратура... абе въобще мазало! Това е начина по-който се готви т.нар OEM Windows. По същество голият, не пипнат OEM Windows е един Retail.

В страни от това от Microsoft Hardware compatibilty labs са доста замесени в това кой хардуер как ще се съвместява в Windows.

Цялото това обсъждане въобще не е за тази тема... по-скоро е за една друга тема в която в момента си говорим за линукси

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X