Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Каква операционна система да избера?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Каква операционна система да избера?

Каква операционна система използвате Линукс или Уиндоус,първи за почвам аз.Личното ми мнение е,че Линукс е много по-добър и за това съм с него
    [B][URL="http://metric.rodim.ru"][IMG]http://metric.rodim.ru/a1_a1_11_12_2008_2_1a.gif[/IMG][/URL][/B]
    [B][COLOR=Red][SIZE=4]ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА![/SIZE][/COLOR][/B]
    [IMG]http://ftp.domainbg.com/CECO_KANGOTO/Icon%202.jpg[/IMG]

Re: Операционна Система

Linux!
    Убунтуто вече превъзхожда winboza като персонална операционна система и най-вече другите дистрибуции на линукс със своя synaptic package manager, който ти дава възможност за инсталиране на абсолютно безплатен свобден софтоер. Има вградени много програми, за които "чичо Бил" изисква маса пари и са много по-негодни.
    Аз лично го ползвам както на лаптопа ми (тошиба), така и на персоналния си компютър и съм безкрайно доволен.
    Според мен системата е исчистена и мноого лесна за работа. Забиванетата са също забравени... и много лесно може да се пусне апачета и фтп-та.
    Време е и в училищата да се въведе системата като учебна, както вече в малка част от Бг е направено (Македония)
    4ао
    Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.

Коментар

Re: Операционна Система

Аз пък ползвам MAC...
      Професията ми е такава, че се ползват предимно маци, но и Linux не е лоша ОС. Не си падам по Windows много...
      "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Re: Каква операционна система да избера?

Първоначално публикуван от NiGhTy Преглед на мнение
        Каква операционна система използвате Линукс или Уиндоус,първи за почвам аз.Личното ми мнение е,че Линукс е много по-добър и за това съм с него
        Изборът на операционна система зависи най-вече от това за какво си използваш компютъра и какви приложения ти трябват за целта.
        Можеш да си харесваш една ОС, колкото искаш, но ако нужните ти приложения не вървят под нея ...

А ако ще се почва пак дежурното плюене по МС и Бит Гейтс ...
        Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение
          Изборът на операционна система зависи най-вече от това за какво си използваш компютъра и какви приложения ти трябват за целта.
          Можеш да си харесваш една ОС, колкото искаш, но ако нужните ти приложения не вървят под нея ...

А ако ще се почва пак дежурното плюене по МС и Бит Гейтс ...
          Какво по-точно нетръгва под линукса. Някоя триизмерна игра или някоя счетоводителна програма от преди христа. На линукс може да се подкара дори и windows, да неговорим, че в самото убунту можеш спокойно да си добавиш като опция windows emulator, който ти позволява за стартиране на повечето по-прости егзета. Все пак ти го каза в една друга тема, че мързелът да се постигне нещо (пускането на няква програма под линукс в случая) неможе да бъде оправдание.
          Все пак не е нужно да плюваме Бил, но в момента windows-ите които излизат (виста) изискват прекалено голям потенцял на самия компютър, което мисля, че е напълно излишно за обикновено персонално ползване, а самия windows е точно такава операционна система...
          Мака все още несъм го пробвал като инсталиран на собствената ми машина... пипал съм само на други, но и там всичко се плаща.
          Хубвото в Бг е, че я има дата.бг и други такива, защото съм сигурен, че ако ги нямаше тези пиратски копия никой нямаше да ползва windows и безбожно скъпите му програми, за разлика от линукса, който си го поръчах в интернет и ми дойде напълно оригинален на вратата и то без пукнат грош.
          А ето и малка подкрепа със снимчица
          http://djipa.hit.bg/free-soft.jpg

Коментар

Като имате в предвид че имам цял дейтацентър пълен с предимно Линукси веднага ще отговоря на ДИНИ че за цял куп приложения Линукса не става.

И ще спомена само две програми които нямат еквивалент: (има още много)

Офис пакета (Микрософт) и Адобе (всички) и които са достатъчна причина за да си купите Windows... И между другото Windows-a е погрешно възприеман като нещото което е монопол и средство за правене на големи пари от Майкрософт... А това не е така. OEM варианта е ~100 долара което е нищо сравнено и с хардуера и със стойността на пакетите по-горе... Между впрочем Майкрософт прави големите си пари именно от офис пакета а не от операционната система

Това с емулациите въху които се пуска друга операционно система го може и Windows-a само че то върши работа само за програмисти които трябва да работят в мултиплатформена среда... Ясно е че не на всички им трябва да редактират 3 гигабайтова картинка с 70 леъра само че някои с това си изкарват хляба...

Предлагам да не задълбавате излишно в спора Микрософт -Линукс... Той вече е воден тук и общо взето каквото можеше да се каже е вече казано...: http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=8389

А пък аз ще ви кажа нещо друго. Забелязал съм че щом нещо го има и съществува то значи има и някакви определени причини за това... Та гледайте кое, за какво и колко се използва и си вадете изводи за причините...
            VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от DINI Преглед на мнение
              Какво по-точно нетръгва под линукса. Някоя триизмерна игра или някоя счетоводителна програма от преди христа. На линукс може да се подкара дори и windows, да неговорим, че в самото убунту можеш спокойно да си добавиш като опция windows emulator, който ти позволява за стартиране на повечето по-прости егзета. Все пак ти го каза в една друга тема, че мързелът да се постигне нещо (пускането на няква програма под линукс в случая) неможе да бъде оправдание.
              Това, че ТИ не знаеш и не използваш такива приложения, по никакъв начин не означава, че такива няма.
              Ние не сме неутрални!

Коментар

Определено windows-a има много привърженици, но то и опел и форд карат много хора, но това нищо незначи. Аз лично съм се сблъсквал с много програми, който са правени за windows, а аз съм се нуждаел от ползването им и съм се принуждавал да ги ползвам. Всяка оважаваща себе си фирма за софтоер прави пакети и за линукси.
                Спецялно за офиса - такъв има и в линукса (опен офис) ииии неможе да се каже, че микрософт офиса го превъзхожда с много. Аз съм учил в училище и цял живот съм работил на микрософт офис, защото това ми е налагано, но определено с опен офиса, който е вграден продукт на убунту се справям доволно и правя всички нужни операции, който някога правех и с микрософтския. А адобе има и за линукс, дори в убунтуто можеш да си го добавиш точно за 2 сек.
                Аз никога несъм одричал windows-a като система, но никога няма да забравя неща като вируса чернобил как мина през хардуера на един комп, или пък всекидневните рестарти при по-старите версиии, за които беше факт, че "увисват" ежедневно, а по-новите са извесни с съобщението "do not send и send report". Мисля, че няма човек, който да е работил 1-2 дни на системата и да несе е сблъсквал с това.
                лек ден

Коментар

А адобе има и за линукс, дори в убунтуто можеш да си го добавиш точно за 2 сек.
                  Или не знаете какво е Адобе или се шегувате... Защото ще ми е много тъжно ако установя че са похарчени ДЕСЕТКИ хиляди долари за лицензи на Адобе продукти пък те да са били налични в Линукса...

Хайде сега да се държим сериозно. Графичните редактори които са налични в свободните дистрибуции (в и в платените като РедХат например) са толкова далече като функционалност от Адобе че въобще не си заслужава да ги обсъждаме...

А колкото до Оупън офис, и работата с него нямам нищо против само че искам който смята че може да замести с него Майкрософтския офис само да ми каже и аз ще му метна няколко файлчета да ми ги прочете...
                  И да не ми измисля никакви оправдания след това защото от прочитането на тези файлчета на мен например ми зависят едни парички...не малко ...
                  VPetrov.photography

Коментар

И забравих да добавя че в нашата фирма имаме на работа и линукс специалисти и виндоус такива но ако някой смята че може да ни покаже как да мигрираме всичко към безплатен линукс (че ред хет например си струва едни здрави пари) да се обади... Веднага ще му осигуря едни много платежоспособни клиенти които да каже ще са навити моментално да платят половината от цената на виндоус продуктите... Става дума за много пари...
                    VPetrov.photography

Коментар

Този разговор се води понеже станаха банални споровете за това кой е най проходимия джип или какво. Интересното е, че Бил Гейтс продава различни продукти на стотици милиони НЕСПЕЦИАЛИСТИ, за които PC е просто средство за работа или забавление, заменило пишештата машина поради неизброимите си предимства пред нея (начело с ниската себестойност). И повечето от тези клиенти са доволни по една или друга причина, или дори поради незнанието си за латернативите. Тук МС явно води в маркетинга. И всички специялисти на които този продукт не допада се скъсват да му вадят кусурите. Компютъра отдавна не е уникална машина за уникални хора!
                      Technical Rescue Direct - life lies in courage
                      http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

@ DINI ,
                        Айде първо направи под линукс, един календар отпечатан например с CMYK TIFF и после ела дая обясниш как си успял. Аз съм правил това под Линукс, и ти гарантирам, че поста ти ще е по дълъг от моя !

Коментар

Никога несъм твърдял, че съм спец на линукса за да правя каквото и да било, но щом си успял значи е възможно. Аз съм обикновен потребител, който изисква от компа си не много специализирани неща. Използвам операционната си система за влизане в интернет, отваряне на сайтове най-вече, чат, и писане в този форум. За обработка на снимки, правене на сайтове с хтмл, пускане на блутута за сваляне на снимки (става без никъкъв софтоер, пускане на интернет през лан и през ви-фи (пак без никакъв софт), разпознаване на ипод и качването му на песни и снимки... Има и други неща но това са основните и смятам, че това са основните на повечето масови потребители. А за тези неща линукса и по-точно убунту-то ти дава прекрасни възможности с вградения си софтоер без допълнително инсталиране на програми. Windowsa също може да испълнява всичките тези неща с куп програми теглени от дата.бг, хилиади носители на дривери за всяко прикачено устройство и с хиляди изхабени нерви за ключове и какво ли не, но защо да правим всичко това когато го има по лесния начин.
                          Ясно е защо повечето хора в бг ползват windows, както и защо VW е всяка втора кола...но красивите неща всъщност са и уникални.
                          Ето още една красива опер. система, която демострира това, което за windows е сън...
                          http://video.google.com/videoplay?do...090151&q=sunos

Коментар

Първоначално публикуван от DINI Преглед на мнение
                            Аз съм обикновен потребител, който изисква от компа си не много специализирани неща. Използвам операционната си система за влизане в интернет, отваряне на сайтове най-вече, чат, и писане в този форум. За обработка на снимки, правене на сайтове с хтмл, пускане на блутута за сваляне на снимки (става без никъкъв софтоер, пускане на интернет през лан и през ви-фи (пак без никакъв софт), разпознаване на ипод и качването му на песни и снимки...
                            От това, което виждам, ти просто не използваш компютъра си за работа. Естествено, че при това положение няма как да установиш липса на приложения, работещи под Линукс.
                            Ние не сме неутрални!

Коментар

Няма най-добра ОС. Има ОС, адекватна на съответните нужди.
                              Работя с графични редактори и те се държат по-добре при Мас
                              Също така последните версии на Windows може да се каже, че са относително безпроблемни.
                              Маковете, обаче са доста по-скъпи. Почти всички приложения за Windows ги има и за Mac.
                              Колегите ми в чужбина, обаче не ползват Windows.
                              "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X