Обява

Свий
Няма добавени обяви.

HDD спешно

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: HDD спешно

Сега забелязах, че съм пропуснал една важна подробност в описанието. Да, харда развърта, НО след около 30 секунди спира.
    преди да се занимая с почистването на платката, не палеше въобще биоса. След почистването вече е гореописаната ситуация - не го разпознава.

Егати смотания модел, голям дефицит се оказва по нашите земи ... или аз не търся където трябва, де да знам
    О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Занеси платката на някой да я погледне, ако е добър с електрониката и повредата не е в процесор(чипсет) или някой спецефичен елемент, има голяма вероятност да ти го запали.
      Biagini Passo Powered By VW Syncro

Коментар

Първоначално публикуван от bat_vanko Преглед на мнение
        Занеси платката на някой да я погледне, ако е добър с електрониката и повредата не е в процесор(чипсет) или някой спецефичен елемент, има голяма вероятност да ти го запали.
        Ами ... аз съм "добрия с електрониката" в случая. Работата отива на е.ната таблица в контролера. Затова търся донор, макар и да съм наясно, че шансовете не са кой знае какви.
        Порових доста из нет-а, оказва се, че тая серия си е принципно проблемна, на всичко отгоре е спряна от производство 2008ма или 2009та. масово оплакванията са като моето, тип "харда пукна от нищо, биоса не го познава, какво да правя".
        на всичко отгоре, излиза, че има и разни малки серии за вграждане в не-ПЦ-та, които пък хептен и принципно се сърдят на стандартна SATA.

EDIT: Охо, работата загрубя окончателно. Колкото повече чета, толкова повече се убеждавам, че номера с донора няма да мине. Уестърн Диджитал (както всеки път) са се престарали - първо, пише, че всяка платка се адаптира към конкретния хард, с който е произведена. Второ, намерих няколко описания на подобни повреди, като цяло резултата е прецакана платка, която перцаква предусилването на главите, което, естествено си е вътре в харда. Трето, фирмуера за 1-2 години производство е сменян поне 7-8 пъти, което съвсем изпарява шансовете за успех.

А, и на всички отгоре, излиза, че част от фирмуера е записан на самия хард. Що ли се заблуждавах, че вече са се отказали от тия селски номера

Мда. Тръгваме по професионалисти, преди да е станала още някоя беля от експерименти. Като има някакъв резултат (иска ми се да е положителен, но нещо надеждите рязко намаляват), ще пиша.
        Последно редактирано от tef4o; 14-09-10, 11:22.

Коментар

http://www.wimp.com/driveshredder/
          Biagini Passo Powered By VW Syncro

Коментар

Off-topic
            Първоначално публикуван от bat_vanko Преглед на мнение
            Не знам дали знаеш колко струва това устройство... Мисля, че Goblin беше споменал нещо, като 16 000 долара... може и да бъркам - малко ми е мъгла.

@tef4o - хич недей се отказва да тестваш първо с електроника!
            Дори и да записва нещо на самия хард все пак е доста по-добре да се ползва първо насадена електроника. Firmware-а може да се flash-не на ново! Не е чак толкова голяма драма - повече ме тормози момента със спирането на шпинделите... това е зле. Не го пускай тоя диск да работи! Остави го за момента в който имаш нещо на ръка.

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
              Сега забелязах, че съм пропуснал една важна подробност в описанието. Да, харда развърта, НО след около 30 секунди спира.
              преди да се занимая с почистването на платката, не палеше въобще биоса. След почистването вече е гореописаната ситуация - не го разпознава.

Егати смотания модел, голям дефицит се оказва по нашите земи ... или аз не търся където трябва, де да знам
              То връщане назад няма, по-зле трудно може да стане... Защо не пробваш хубаво измиване на платката, омазване с флюс и плавно загряване на платката до около 200 - 250 градуса за минута, две. Може да се окаже, че си спечелил от бингото на ROhS и проблемът е лоши спойки или кристални израствания.

Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
              ...Не е чак толкова голяма драма - повече ме тормози момента със спирането на шпинделите... това е зле. Не го пускай тоя диск да работи! Остави го за момента в който имаш нещо на ръка.
              Не е толкова страшно колкото изглежда. Като всяко по-сложно устройство и в това има зададени алгоритми за диагностика със съответните таймаути. Например: ако до 30 сек. след развъртане на шпиндела не се прочете информация от главите, тоците се гасят. И още купища подобни...
              Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                Не е толкова страшно колкото изглежда. Като всяко по-сложно устройство и в това има зададени алгоритми за диагностика със съответните таймаути. Например: ако до 30 сек. след развъртане на шпиндела не се прочете информация от главите, тоците се гасят. И още купища подобни...
                Точно тези "timeout"-ти ме впрягат... Ако беше чисто "програмен" проблем щеше да си върти и да опитва да "запали". Така очевидно платката е достатъчно здрава за да угаси шпинделите, но не за да работи диска... Това обещава нещо добре сбъркано в самата механика или в чипа, който ръководи трансфера на диска... И двата случая са доста зле.

Коментар

Обобщение до момента. Това, което казва Итссо, го направих най-напред. С все почистването и "презапояването". Ефект имаше, но не достатъчен - както казах по-горе, в началото директно забиваше компа, саге поне се опитва да врътне и да разбере кой е насреща.

Спрял съм да го тормозя без нужда. Платка точно такава не можах да намеря и го пратих на препоръчани хора, които като че ли разбраха за какво иде реч и поеха някакви ангажименти. Ако успеят, ще споделя кои са (не са споменавани до момента). Ако наакат положението повече от допустимото ... пак ще кажа

Флашването ... проблема ми е следния: за да го флашна през компа, ми трябва поне някакъв достъп до устройството. Ако прее..ката е в блока на главите - не става, защото, доколкото схванах от прочетеното до момента, новата платка също няма да даде правилна идентификация. Конкретния процесор не го познавам и нямам нужното време да го разучавам, така, че директния досптъп също отпада като опция. Отделно, че със записа по (-1)-ви цилиндър става мазало, с което не съм запознат.

До 2-3 дена ще стане ясно.
                  Благодаря на всички за съветите, като има развитие - ще пиша, независимо от резултата.

Коментар

Проблема е решен, при това успешно!
                    Бях помолен да бъда дискретен и ще се съобразя с искането, все пак пичовете свършиха работа хем добре, хем бързо, хем на наистина приятна цена.
                    Благодаря още веднъж на всички включили се, за съветите и препоръките.
                    Пожелавам на всички да НЕ се налага да пускат такива теми!

Коментар

Е...., остави поне някой телефон, на спешната помощ.
                      И друг може да пририта!

Коментар

Ако пририта (не го пожелавам на никого), да ми драсне лично или по телефона, има го в профила.
                        Съжалявам, наистина имах голямо желание да направя реклама на хората, още повече, че си го заслужиха, но ...

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                          Ако пририта (не го пожелавам на никого), да ми драсне лично или по телефона, има го в профила.
                          Съжалявам, наистина имах голямо желание да направя реклама на хората, още повече, че си го заслужиха, но ...
                          Рекламата си е реклама - правилата, правила. Все пак бих те помолил поне да споделиш какво знаеш за начина по който са решили проблема. Нова платка (контролер), префлашване на EPROM-а, номера с намагнетизиращата се паста, или?

Коментар

Колегите нямат желание да споделят know-how -то си, както и да се афишират публично.
                            Въпреки това, работата им е прецизна и в повечето случаи - с положителен резултат.

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                              Колегите нямат желание да споделят know-how -то си, както и да се афишират публично.
                              Въпреки това, работата им е прецизна и в повечето случаи - с положителен резултат.
                              Уважавам това, но не бих нарекъл точно споделяне на know-how-to факта, че са направили това или онова. В подобни задачи това винаги е само върха на айсберга. Нейсе - както по-горе писах - това си е тяхно решение. Мога само да ги поздравя за добре свършената работа.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                                Е...., остави поне някой телефон, на спешната помощ.
                                И друг може да пририта!
                                Телефона и адреса на спешната помощ е най-близкия магазин, продаващ DVD-та. Ценното инфо се записва на максимум 2 бр. по 1 лв.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X