Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Подслушване на смартфони

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Подслушване на смартфони

Покрай скандалите напоседък вече на няколко пъти слушам по телевизията "експерти" дето ми обясняват, че телефоните могат да бъдат активирани дистанционно и да се слуша през микрофона им.
    Чудя се аз, ако има такава възможност, дали щеше да остане скрита толкова време. Ами нали производителите ще изгубят много сериозен процент клиенти ако нещо подобно се разчуе и скандала ще е грандиозен. А то ще се разчуе ако е вярно. И как се убеждават всички производители, включително знайните и незнайни китайски такива да интегрират такава опция в телефоните си. А то трябва да я има, ако ще се активира от разстояние.
    Мен по-специално ми стана интересно твърдението на същите "експерти", че най-лесни били смартфоните. А те ги гледам повечето "експерти" не са и виждали смартфон. Не говоря за случаите ако има инсталиран троянски кон. Говоря за напълно нормален смартфон. Е нали, да речем Android, за който постоянно излизат модифицирани ROM-ове, като фирмените се разархивират и се преглеждат до най-малката подробност, ако има опция да се активира от разстояние ще лъсне веднага.
    Аз ли съм технически неграмотен или ми идва малко конспиративното мислене?
    Темата държа да отбележа е изцяло техническа.
    Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

От: Подслушване на смартфони

Питай Гугъл за "Lawful intercept" и чети.
    “When you see the tree you’re about to hit it’s called understeer. When you can only hear and feel it it’s oversteer.”
    Walter Rohrl
    GSM: нула, три осмици, две двойки, девет, пет, девет, две.

Коментар

Чета, ама аз говоря за техническите възможности да се активира GSM от разстояние за да се слуша от микрофона, а не за задължението на операторите да предоставят интерфейс за подслушване. Това е ясно и не се крие.

Коментар

Може колега и е лесно на повечето телефони. Необходимо е да се инсталира една програмка на съответния телефон от съответния човек и е готов да се ползва за подслушване по всяко време когато има батерия в телефона. Дори не струва скъпо инсталирането на програмата. Но трябва да има достъп до телефона за инсталиране на софта.

Коментар

Първоначално публикуван от silverfox Преглед на мнение
          Чудя се аз, ако има такава възможност, дали щеше да остане скрита толкова време.
          Да - беше скрита много време.

Ами нали производителите ще изгубят много сериозен процент клиенти ако нещо подобно се разчуе и скандала ще е грандиозен. А то ще се разчуе ако е вярно...
          Разчуло се е, вярно е и не са загубили клиенти. Още в зародиш преди много години е заложена тази директива. Още не се е разчуло за съвременните телевизори и други битови техники, но и на това ще му дойде реда някой ден. Едно по едно ... Да ти кажа ли защо Blackberry (RIM) не са толкова разпространени и защо не само в някои компании, ами и в цели държави са забранени за продажба, внос и ползване?

И как се убеждават всички производители, включително знайните и незнайни китайски такива да интегрират такава опция в телефоните си. А то трябва да я има, ако ще се активира от разстояние.
          Много лесно.

Мен по-специално ми стана интересно твърдението на същите "експерти", че най-лесни били смартфоните.
          Вярно е.

А те ги гледам повечето "експерти" не са и виждали смартфон.
          По външният вид ли съдиш? Или по това, че те не са със смартфон (познай защо).

Преди години един отдавна пенсиониран работник в специалните служби беше казал - ако някой си мисли в днешно време, че може да остане анонимен или насаме - много се лъже. Аз лично преди години съм виждал телефон (дори не беше смартфон) как за няма и 20 секунди (докато човека отиде до тоалетната в едно заведение) стана зависим от друг телефон без никакви външни признаци. Видях и резултата след време. И това преди повече от 7-8 години.

А на централизирано ниво - МВР си имат оперативен канал с всички оператори именно за това и не им е нужно да инсталират каквото и да е било. Това е условие в лиценза им.
          Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Производителите... За да станеш такъв, ти трябва лиценз, ноу-хау (разбирай документация). След като без тия нещица не можеш да направиш нищо, значи си гепен натясно. При подобна ситуация, е достатъчно да стисна още малко за да кажеш "да"... Твое задължение ще е да не се хвалиш...

Смартфони и ромове... Има части от ромовете които са компилирани и се използват във вида в който са. Знаят се функциите им, но кое и как не е публично достояние. Знаят във "фабриката"...
            Производителите на чипове също не се надпреварват да раздават документация наляво и надясно. И там в общият случай достъпът не е за всеки...

Според мен е наивно да се смята че телефоните "не ги умеят тия неща"...
            Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Явно много заблуждения са се навъдили. Blackberry не се ползва защото данните им са криптирани, но минават през сървъри в САЩ (може да има и в други държави, но са собственост на Blackberry). Оттам - лесно подслушване, но на данните.
              Лиценз? За производство на електронна апаратура? Странно. Аз пък се хващам на бас, че повечето китайски производители нямат лиценз!
              Не казвам и че не го могат. Ама "да", "не", "може", "не може" са само за новините и не приляга на техническа дискусия. Всеки си е убеден в нещо си, но приказки от 1001 нощ "аз съм виждал как един си взе телефона и" са откровени глупости. И аз съм се включвал към друг телефон на който собственика му беше оствил bluetooth-a на discoverable mode. Само, че темета изобщо не е за това.

ПС: Ще направя едно разграничение към източниците на информация:
              1. Разни чули-недочули, видели-недовидели даващи експертни мнения от рода на "отдвна може".
              2. Информация за пробиви и дупки в софтуер и хардуер, които имат широк международен отзвук (не по БГ ТВ), като Alexa в Windows XP. Производители на мобилни телефони със настоящи и бивши служители дал господ и конспиративни теории, че такива тайни остават скрити са наивни.

Коментар

Добре де, кое се приема за меродавен източник? Освен да попитаме тук - http://www.gsmworld.com/ ?

И коментаторите...

Коментар

Допълних си поста. В България дори да се разчуе нещо веднага потъва в общата помия и винаги човек се чуди дали е вярно или не. По света за щастие не винаги е така.
                  Само си представете колко мобилни оператора и колко проиводители на телефони има по света и цялото това нещо да остане скрито. Да - CAESAR казва "разчуло се е", ама къде - у тях? Това е ясно.
                  Ако някой чип има протокол, който му позволява да активира GSM-а и микрофона мисля, че ще се разбере.

Коментар

Не виждам защо намесваш операторите. Те предоставят "жицата". Толкова. Какво и как тече по нея не е необходимо да знаят.

За производителите - лично за мен позицията "много служители" "много фирми" е също несериозна.
                    Да направим една аналогия. Колко служители има Кока кола? На колко места си попадал на рецептата и?

И коментаторите...

Коментар

Аналогия с Кока-Кола не можеш да правиш - първо защото Кока-Кола е една и второ защото рецептата не се разпространява сред служителите.
                      Операторите не мога да не ги намесвам - всичко минава през тях. Или мислиш, че тези "специални" сигнали, които активират микрофоните преминават през клетките им без те изобщо да подозират?

Коментар

Който му е интересно да напише в гугъла - МВР притисна "Мобилтел" да купи техника за подслушване
                        Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
                          Който му е интересно да напише в гугъла - МВР притисна "Мобилтел" да купи техника за подслушване
                          Аз с това съм напълно съгласен и никой не спори, че в повечето, да не казвам във всички държави операторите имат задължение да предоставят възможност за подслушване на съответните служби.
                          Въпреки, че четейки статията се сблъсквам с една глупост, а именно:
                          Тъй като GSM разговорите са цифрови, т.е. кодирани, прихващането им между два GSM-а не може да става извън системата и се налага операторите да монтират в централите си специален софтуер.
                          Пак казвам - говоря за възможността на оператора или който и да е да ми активира достанционно телефона, тъй щото да започнат да слушат през микрофона.

Коментар

Оператора няма нищо общо с активиране на микрофона. Това се прави от приложение, което някой ти е инсталирал на телефона.
                            По принцип, iOS и Андроид официално не дават достъп на апликации до такава функционалност.
                            Подслушването на разговор в GSM мрежата е тривиално за оператор, техника и софтуер се купуват, за да е удобно и управляемо.
                            Няма нещо, което да не може да се подслуша, въпроса е с какви усилия.

Коментар

Аналогия с Кока-Кола не можеш да правиш - първо защото Кока-Кола е една и второ защото рецептата не се разпространява сред служителите.
                              Аналогията е съвсем правилна и е нагледен пример как в компания с много служители може да бъде опазено нещо желано от мнозина...
                              И е точно пример, докато твоята теза, че много служители = голямо изтичане на инфо е хипотеза...
                              Операторите не мога да не ги намесвам - всичко минава през тях. Или мислиш, че тези "специални" сигнали, които активират микрофоните преминават през клетките им без те изобщо да подозират?
                              Служебни сигнали - по GSM протокола. Какво правят не е дадено като знание на гайкаджиите и админите.

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X