Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Grundig Globe Traveler G3 Radio работи ли посред океана?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Grundig Globe Traveler G3 Radio работи ли посред океана?

Тъй де .... опитвах се да обясня с думи прости .....

Ама ти си .... Енциклопедия ....по темата ....
    Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

За бакшиш на тая лодка си има Ипьрб регистриран на собственика / не му вярвам,кой знае кой дреме на другата линия / както и Ипьрб в спасителния сал.Ако се угелпи нещо с лодката един ни трябва да проработи и ни намират.Те поне ни знаят,че и до коляно да е не го активираме та..............светне ли им един от тия лодката я няма на 100%.

Голям смисьл от лиценз за ССБ няма,ако ни потрябва и без лиценз ще го сритаме да работи.А и океана не е толкова голям,викаш пред 3-4-5 часа ИМА ЛИ НАШИ на 16 канал и все ще се появи някой до седмица,някой нашенец да ти даде прогноза.
      TOYOTA SEQUOIA ‘11
      W140 S420 '99

Коментар

лиценз нямате ясно
        пари поне имате ли?
        ако имате купете си едно радио и ще го ползвате само на приемане
        а ако не дай си боже видите зор може и да попредавате малко
        на къси вълни ще ви чуят по на далеко отколкото на 16 канал(156.800МХз)

Коментар

е те точно радио за приемане са си купили. Нелошо, при това.

Коментар

Първоначално публикуван от juch Преглед на мнение
            лиценз нямате ясно
            пари поне имате ли?
            ако имате купете си едно радио и ще го ползвате само на приемане
            а ако не дай си боже видите зор може и да попредавате малко
            на къси вълни ще ви чуят по на далеко отколкото на 16 канал(156.800МХз)

Пари имаме и то толкова много, че се чудим какво да ги првим. Сега, ако ми отговориш на няколко въпроса, до довечера ще си имам и Icom 718.
            Тоя Icom по-бързо ли ще ме свърже с USCG от сателитния телефон? На телефона имам оператора на speed dial, отнема ми 7 секунди. По бързо ще се разберем по радиото или по телефона? Ако сме тръгнали да потъваме с 406 EPIRB имам прихваната и изпратена позиция до USCG на 3тата минута. На SPOTа имам на 5тата. EPIRBа плува с антената нагоре, противоводен е и продължава да предава поне още 36 часа. Това радио такива неща прави ли?
            Единственото нещо по добро при радиото е, че ще ми отнеме малко по-малко време да се свържа с карабите наоколо. Ама като сме на зор, USCG се свързва със всеки над 50 000 GT мисля че беше, за норматив.
            И по инсталацията имам въпроси. Тука едни чичковци са написали, че трябва да срежа ахтерщага и да му сложа изолатори за да го направя на антена.

http://www.yachtcom.info/backstay.htm

Пише и да дупча дупка в корпуса на лодката за да сложа заземка.
            1. Cut the backstay near the stern and near the top of the mast and install insulators to make that isolated section your vertical antenna
            2. Drill a hole in your hull and install a "ground shoe" to serve as the transmitter's ground

Заземяването трябва да се направи с медна лента по цялата лодка.

http://www.accidentalcruiser.com/fea...F%20Radio.html

Никoй никога няма да ни разреши да режем основно въже потдържащо мачтата, да дупчим лодката и да прекарваме медни далаверки по цялата и дължина. Ааа, даже и да разрешат, колко време отнема инсталирането? Ние имаме 2 часа. Колко време отнема махането на всичко това? Имаме по малко и от 2 часа. Ще се оправим ли за толкова време?
            Лиценза се вади за половин ден и ми е на 3 преки. За парите се разбрахме. Останалото...?

Не ме разбирай неправилно, пресичал съм океана с радио за каквото говорим. Че и аз бях "радиста". Не един път. Знам какво е roll call между останалите 20-30 лодки наоколо. Знам и ползата и от радио и от roll-call. Лошото е, че на нас ни хвърлят ключовете и ни казват "до утре да сте тръгнали". Имаме и лимит на багажа. То и сега се плащат по няколко стотин на летището за свръх багаж. Като помъкна всичко, което ми се иска да имам, няма да ми стигне самолета. Рискове на професията му викали на това.
            https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Па и яки батерии ти трябват или фаща баба ми за шортите.
              Добре е да има,но ако няма ние нямаме шанс да го инсталираме.Да е моя лодката веднага си слагам това,че и сателитен майл и какво ли още не,но ние гледаме ем да е леко,да е здраво,да мога и в Мексико да го нися,да е лесно за работа,да хваща добре па ако може и за 5 лева да е
              TOYOTA SEQUOIA ‘11
              W140 S420 '99

Коментар

Вие пък. КВ радио с предавател се обслужва не много по-трудно от това, което сте си взели. Ясно е, че ако трябва да се инсталира на коритото се правят 100 неща, но може да се носи с ония макари за които говорихме горе и пак ще плямпа. Което си е вярно, трябва ток. Смислено е поне със 100 вата в ефир, значи 160-200 от батерията. Което го завръзва за ел. инсталацията на борда.

Лицензът не е половин ден, или поне тук не е. И има защо.

Коментар

Не ни излиза сметката,един бус не ни стига за багажа вече,а и няма как на нови лодки да им инсталираме каквото и да било.Много пьти нямаме право да пипаме нищо по нея,а барнем,а и пада гаранцията и няма как да се развихрим с монтажи на ССБто.

Лиценза е половин ден,минаваш теста само,а книгите брата ги има,едно четене през океана и Ела бе тест,ела да те пробвам.То така капитанско се взима та един лиценз за радиооператор.
                  TOYOTA SEQUOIA ‘11
                  W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
                    ...едно четене през океана и Ела бе тест,ела да те пробвам
                    Така може. От личен опит знам че капитанското е горе-долу толкова учене.

Но си мисля, че ако не те влече да си Ham, предавател на всичкия останал багаж е малко екстра.

Коментар

http://hamradio.arc.nasa.gov/meetings/HFradioatsea.html

За Любител ми е само тест, както казва брат ми- имам ги книгите. За SSB ми е само 50 кинта, тест няма .Поне аз така го разбирам. Не ме влече, не ми и трябва всеки ден.

Ham vs. Marine SSB Licenses
                      • Amateur license
                        • Three levels: Technician, General, and Extra
                        • Each requires a technical test and the General requires 5 wpm of Morse code
                        • General is needed for the HF bands

• Ship Station License
                        • Allows use of marine SSB bands
                        • Fill out form and pay FCC

• Ship Radio Station License ($200)
                      • Restricted Radiotelephone Operator Permit ($50)

No test

Абе, то и лиценз за лодката трябва иначе сме нелегални. Няма как да стане тогава.

Коментар

Сега чета темата, разкажете какво стана с приемника? Хванахте ли нещо в морето С антената каво стана?
                        Show must go on!
                        LZ1VES

Коментар

Първоначално публикуван от Веско Преглед на мнение
                          Сега чета темата, разкажете какво стана с приемника? Хванахте ли нещо в морето С антената каво стана?
                          Все се каня да си довърша темата ама с тези празници и с тази домашна ракия....
                          Радиото става, допълнителната антена не подобри приемането ни най-малко. Според мене от допълнителна антена май няма много смисъл. Когато можеше да се чува си го чувах и с антената от радиото. Като не можеше и задно сално с антенката на тиквата да направех, и на мачтата да я качвах- все тая. Антената я качвахме на долните краспици /6-7 метра/ и пак никаква разлика.
                          По принцип рано сутрин и късно вечер се чуваше най-добре. Никакъв проблем да се слушат късо вълнови станции. Чувахме даже и радио Хавана. Кубинците си бичеха на Английски и се кефеха, че имали студенти от Африка. 90% от времето се чуваше и прогнозата излъчвана от Американската брегова охрана. Чувахме California, Honolulu и Alaska. Гуам започна да се чува при наближаване на Хавай. Радиолюбителски честоти не съм пробвал.
                          С 2 думи- за слушане на новини става. За прогнози е по-добре да има двама на планшета с две карти пред тях и да се дублират, защото записа го стрелят бързо и няма време /или аз съм мърда/.

Честоти на Американската брегова охрана за прогнози. За Атлантика май има и от Бермуда на Английската брегова охрана, но не съм го проучвал въпроса. Като се наложи ще ги разровя и тях.

Chesapeake(NMN)
                          HF Voice Broadcast Schedule
                          4426, 6501, 8764 kHz (USB) 0330Z1 0515Z2 0930Z1

6501, 8764, 13089 kHz (USB)

1115Z2 1530Z1 2130Z1 2315Z2 8764, 13089, 17314 kHz (USB)

1715Z2

1 Offshore Forecasts, hurricane information
                          2 Highseas Forecast, hurricane information

Broadcast of hurricane and other weather broadcasts from this station may on occasion be preempted, as the frequencies are shared with other USCG stations.
                          New Orleans(NMG)
                          4316, 8502, 12788 kHz (USB) 0330Z1 0515Z2 0930Z1 1115Z2 1530Z1 1715Z2 2130Z1 2315Z2 1 Offshore Forecasts, hurricane information
                          2 Highseas Forecast, hurricane information

Broadcast of hurricane and other weather broadcasts from this station may on occasion be preempted, as the transmitters are shared with the radiofax broadcast.
                          Pt. Reyes(NMC)
                          4426, 8764, 13089 kHz (USB) 0430Z 1030Z

8764, 13089, 17314 kHz (USB)

1630Z 2230Z
                          Broadcast of hurricane and other weather broadcasts from this station may on occasion be preempted, as the frequencies are shared with other USCG stations, and the transmitters are shared with the radiofax broadcast.
                          Kodiak(NOJ)
                          6501 kHz (USB) 0203Z
                          1645Z
                          Honolulu(NMO)
                          6501, 8764 kHz (USB)
                          0600Z 1200Z
                          8764, 13089 kHz (USB) 0005Z

1800Z
                          Guam(NRV)
                          6501 kHz (USB)
                          0930Z 1530Z
                          13089 kHz (USB) 0330Z

2130Z
                          Радиото на щурманска маса с картата под него.

Антената качена на краспика. /Ясене, горния край виси на въже, антената никъде не опира в метал и пак никаква далавера от кабелчето. Китайците пак ме прекараха./

Ловеше и посредата на нищото. Не гледайте waipoint range, лъжеше, нещо май не му понасяше на GPSа дистанция от 1000 мили и повече. Все така си стоеше на тия 409 мили. И никакъв вятър, за 2 седмици повече от 7-8 възла не видяхме /ама това е за друга тема/.

Коментар

Първоначално публикуван от NIKSD Преглед на мнение
                            Антената качена на краспика. /Ясене, горния край виси на въже, антената никъде не опира в метал и пак никаква далавера от кабелчето. Китайците пак ме прекараха./
                            Споко. Докато я докараш да правиш разлика от 4-5 децибела на слух, още много хляб и русенско варено ще изядеш. И ясно е, че като няма прохождение на съответния банд, антена не помага. Ела па срещу антена от същия клас. Което пък прохождение е сутрин и вечер за повечето КВ.

Изобщо, добре дошли в късите вълни. Ако не внимавате, съвсем скоро ще ви видим с предаващо радио и инициали под имената.

Коментар

Що бре ..... те и сега си предават, ...... ама само от първи до 16 канал в марийн банда.

Ооопс .... на 16-ти НЕ предават!!! Не дай си боже !!!
                              Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

За морски условия (солена мъгла) само с въже не става - солта за секунди заземява въжето. Има изолатори за морски антени. Но това си е отделна тема...
                                Show must go on!
                                LZ1VES

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X