Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Анкета за енергоспестяващо устройство

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Анкета за енергоспестяващо устройство

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
    Всъщност не е точно така... Виждал съм наживо как с подобно устройство електромер от старите тръгва наобратно.
    Старите електромери мога и без това устройство да ги правя каквото си искам. Даже чез ще трябва да ми плаща че им подавам ел.енергия Само че те вече са екзотика и се срещат все по-рядко. Въпросът ми е проЗд: Какво правим като си консумираме енергия на воля, уредът отчита 0, а хиените от енергото висят на захранващият кабел с ампер клещите и се дзверят в дисплея където се вижда реалната консумация
    Това последното съвсем не е рядко при нас.
    Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
    Селска фурна аспух нема. Пак същият.
    В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
      Замерването на Alexfield е тотално сбъркано. Просто е невъзможно. Ако толкова ток ходи в уруда, той просто ще се изпари за секунда.
      Обаче е хубаво, че не е отчел икономия - значи е на прав път все пак
      Аз грешка нямам
      Факт е (поне за мен, който съм го видял с очите си и засякъл с хронометър), че електромерът се върти по-бързо при включен уред. То беше видно и само с просто око - без измерване.
      Имам някои предположения:
      1. Уредът се опитва да "оптимизира" не само тока след електромера, а и този на околните къщи.
      2. Електромерът измерва електричеството само в едната посока, без да отчита, че се връща нещо към съседите и затова се върти доста по-бързо.

Би ми било интересно да видя действието на въпросния урУд върху новите електромери - онези с червените цифрички, но нямам достъп до такъв.
      Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Всички тези явления са в следствие на Висши хармоници и последвалото падане на фактор на мощността който не е косинус Фи ,а си е фактор на мощността....Това се получава защото може ъгъла на тока и напрежението да си е Добре ,но формата на синусоидата на тока съвсем не е синусоида при някой положения...Принципно висши хармоници се внасят от мрежата от електро уреди които имат каквито и да било полупроводникови елементи или иначе казано имат някакви схеми...По тази логика всичко което не е от сорта на лампа с нажежаема жичка,котлон или подобни прецаква нещата и оттам ни се дигат сметките...Сега има два варианта...За ниско косинус фи може да се компенсира донякъде с кондензатор...При много от луминесцентните тела преди които са с дросел ,а той понеже една бобина реално има нисък косинус и със добавянето на кондензатор се повишаваше косинусчето с 0.10-0,15 някъде(нали косинус фи може да е максимум 1-ца няма да го обясняваме сега и това ) И ето новите лампи с ЕПРА-електронно пускова регулираща апаратура има косинус около 0.9 ,но пък внася висши хармоници...Е няма пълно щастие ,но пък поне не мигат лампите намалени са трептенията и други неща и освен това е по икономично ,но да не се отплесвам...другото което може да се приложи е филтър за въпросните хармоници ...Не е нищо сложно...То се знае кои са принципно може и да се премери..По принцип 3,5,7,9 са по изявените и някой други като с нарастване намалят ,но наслагани един върху друг в общата синусоида става страшно...Сега какво има в това уредче не е ясно защото не съм разглобявал ...НО залагам на кондензатор Това е моето виждане следствие на ученото и видяното в практиката...Ако има друго или несъответствие търпя критика...
        Стандартна Витара c20ne с уазов мост...Изпълнение за България

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
          ...Какво правим като си консумираме енергия на воля, уредът отчита 0, а хиените от енергото висят на захранващият кабел с ампер клещите и се дзверят в дисплея където се вижда реалната консумация
          Това последното съвсем не е рядко при нас.
          Ако ампер клещите не са калибровани близката година в лаборатория, могат да си висят с тях на кабела и да гледат показанията до края на света...
          Могат също така да си защипват прането с тях...
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
            Ако ампер клещите не са калибровани близката година в лаборатория, могат да си висят с тях на кабела и да гледат показанията до края на света...
            Може ама един приятел със заведение на Витоша е с прекъснато захранване и 8 х.лв. назад. Захранване след плащане
            Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
            Селска фурна аспух нема. Пак същият.
            В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Изобщо няма нужда да са калибровани. Те все едно, за да мерят активна мощност освен ампери трябва отнякъде да хванат и волтове. Те са просто разузнавателно средство. 35 ампера консумация, електромерът мига като за 200 вата ==> таблото се изтърбушва пред поемни лица с протокол и после има олеле.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                Изобщо няма нужда да са калибровани. Те все едно, за да мерят активна мощност освен ампери трябва отнякъде да хванат и волтове. Те са просто разузнавателно средство. 35 ампера консумация, електромерът мига като за 200 вата ==> таблото се изтърбушва пред поемни лица с протокол и после има олеле.
                Така де, освен за разузнаване, това измерване няма никаква друга стойност. При евентуален съдебен спор фразата "измерих консумацията с тоя уред от битака" има същата тежест като "измерих консумацията с тресчотката на гедорето"...

И коментаторите...

Коментар

Така де, освен за разузнаване, това измерване няма никаква друга стойност. При евентуален съдебен спор фразата "измерих консумацията с тоя уред от битака" има същата тежест като "измерих консумацията с тресчотката на гедорето"...
                  Поради което и аргументът в съдебния спор звучи така:
                  Видяхме голямо разминаване между електромера в трафопоста и абонатните, усъмнихме се малко.
                  Преслушахме всичко с амперклещите от битака, усъмнихме се в един абонат.
                  Отворихме таблото пред свидетели 1,2,3,4... кой от кой по-компетентни и независими, всички дружно видяхме поставени такива и такива средства за манипулиране на показанията.
                  Излезна стопанинът на имота с пищов, Пешо от служебната охрана го респектира с пушка.
                  Викнахме милиция и после всички писахме до откачане на китките.

Коментар

Да, ама съдебните спорове се проточват с години, а докато не си платиш акта си без ток.
                    Има актове с "мотивация": "Съмнения за манипулиране и външна намеса", хем БЕЗ поемни лица, или други доказателста - четох този на съседа ми.
                    Доколкото знам това е масова и стандартна практика, а за спечелени дела още не съм чувал/а може и да има прецедент,НЕ знам/.
                    Life is too short to drive dull cars!

Fight global warming !
                    ... turn on your A/С !

Коментар

Имам ампер клещи които не са от битака ,а струват някой лев (ако не друго е удобно като работя да си ги закачам ) и също не са никак точни...Имах преди на същата марка доста по точни ,но нещо сега имам разминавания...
                      А това с което всеки може да се намеси в дигиталния електромер е ....Хм по добре да не коментирам такива неща
                      Не е въпроса как да спестим някой лев...Въпроса е как да изкараме повече
                      Поздрави!
                      Стандартна Витара c20ne с уазов мост...Изпълнение за България

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                        Поради което и аргументът в съдебния спор звучи така:
                        Видяхме голямо разминаване между електромера в трафопоста и абонатните, усъмнихме се малко.
                        Преслушахме всичко с амперклещите от битака, усъмнихме се в един абонат.
                        Отворихме таблото пред свидетели 1,2,3,4... кой от кой по-компетентни и независими, всички дружно видяхме поставени такива и такива средства за манипулиране на показанията...
                        Усещам как дискусията ще отиде на няколко страници...
                        Съвременните табла са запечатани. Достъп имаш само до своя си предпазител. Останалото се стопанисва и поддържа от "енергото". Ако таблото е надлежно пломбирано и въпреки това има намеса, е логично че тя е работа на стопанина на техниката... Значи е опит за измама от тяхна страна... Ако не е, да установят кой е виновния. Клиентът е невинен до доказване на противното. Аз поне така го тълкувам...

Тая дискусия ме наведе на други мисли. Идва монополиста и монтира някакво съоръжение което той твърди, че е електромер. По въпросните изделия не помня да съм виждал стикер, че са минали метрология. Какво е нагласено да отчитат, само те си знаят. Контрол от страна на клиента не е предвидено да има. Колкото отчете - толкова. Също така липсва периодичната калибрация която традиционно трябва да бъде извършвана на измервателната апаратура.
                        С електронните е още по-весело. Освен горното, при тях по никакъв начин не е ограничен достъпът до сервизния интерфейс на устройството - например с някакъв стикер. Който когато иска може да си "ровичка" вътре и да променя настройките по негово усмотрение. Става въпрос и за двете страни - както "енергото" да побутва в "+" така и клиентите в обратна посока...
                        Някаква мъглява работа е...

Това, че ако не си платиш тока и ти го спират е ясно и не е необходими да се дискутира...

И коментаторите...

Коментар

Нещо повече - има такива електронни електромери които ги управляват направо по електрическата мрежа. Спокойно могат от диспечерския пункт да ги отчитат за произволен интервал от време, ако искат и по минути, да ги калибрират по тяхна преценка, да променят показанията ако са преценили че не отчитат вярно. Всичко което може да се направи с един микроконтролер.
                          Освен това могат да водят статистика на потреблението, знаят кога си у вас и кога няма никой, класифицират клиентите по групи, правят им профили, изучават навиците им. При малко повече старание и натрупана статистика могат да разберат кога клиентът си е купил нов климатик, кога му е повреден телевизорът, кога има гости. Освен всичко друго тази информация подлежи на продаване / купуване от други заинтересовани, подобно на акциите на големи и малки вериги за събиране на лична информация. Въобще не говоря наизуст, да кажем че имам някакви технически и познания в информационните системи които позволяват да коментирам в подробности всяко от изброените неща. Не съм сигурен дали и къде точно има такива уреди и не ме интересува особенно, обаче знам че вече има разработени и се предлагат подобни електромери. Въпрос на време и на икономически интерес е да се монтират при потребителите. Системата с дистанционно отчитане по радио канал ряпа да яде.
                          Това не е голям проблем в момента. Проблемът е че всички проверки, отчети и манипулации се правят извън контрола на клиента който плаща.
                          Все едно отиваш в хипермаркета, купуваш сирене обаче ти слагат черна превръзка на очите и не ти я махат докато не платиш сиренцето. Клиентът няма контрол върху начина на отчитане. Вместо това му се пробутват разни закони и наредби които "честна дума има кой да ги контролира в твой (на клиента) интерес". За теб (клиента) е наредбата / законът и повече не трябва да питаш.
                          Та едно такова устройство да излъже системата - въобще забрави. Може теоретично обаче не е сигурно и ще е само за малко. Самото устройство няма физически обем в който да акумулира достатъчно енергия и да я върне с подходяща фаза към захранваните уреди, да кажем уред с 2000 вата активна консумация. Въобще не коментираме дефазиращите консуматори - електромотори, импулсни захранвания и всякакви индуктивни и капацитивни консуматори свързани към ел. мрежата в произволни моменти и в произволна комбинация.

Коментар

Клиентът е невинен до доказване на противното. Аз поне така го тълкувам...
                            Строго, този принцип се прилага само в наказателното право и само в не-специализирани съдилища, а ти си го тълкувай както искаш. Продавачът е монополист, а ти без ток няма да стигнеш далече.

Теоретично, електромерите някаква държавна метрология ги лови. Със сигурност имат типово одобрение, със сигурност не се очаква да се прекалибрират през интерфейса. Практически, разпоредбите по въпроса не са много актуални, въртят ми се в главата някакви периоди от 10 години или нещо такова. То не беше зле, когато те бяха собственост на абонатите, а енергото много не се напрягаше да ръчка за проверки, защото беше досада и за двете страни, а и токът не беше особено скъп. Пък и, почти нямаше начин електромерът да се прецака така, че да върти повече. Обикновено той се разшлякваше и почваше да прави жунгръц, жунгръц, жунгръц, което не му помагаше да се върти. Или направо спираше при някакво натоварване.

Устройствата, реално лъжещи електромерите от стария тип, гравитираха около не дотам широко известните факти, че:
                            1. Електромерите бяха реверсивни - ако произвеждаш ток или ако просто го свържеш наопаки, той ще се върти назад. Дори това само по себе си беше база за всякакви фокуси в случай, че имаш достъп до таблото, бил той и ограничен по време.
                            2. Конструкцията на асинхронен двигател предполага една сериозна погрешност по честота - ако вместо на 50 херца го пуснеш на 100, той ще отчита около двойно повече.

1+2 заедно означават, че ако черпиш от електромера мощност на 50 херца, а връщаш обратно примерно на 500, той много мъжката ще се върти назад, като за мощност 8-9 пъти върнатата. Т.е. за да харчиш 2000 вата безплатно ти трябва преобразувател за около 250 вата. Ако питате Спарки - тривиална работа, процесорче и няколко MOSFET. Аз пък съм виждал потресаващо прости схеми с тиристори, кондензатори от електромотори и дросели за луминисцентни лампи, съдейки по елементната база - от началото на 80-те. Пълни с недостатъци, разбира се - но си измамил системата, което не е малко.

Но, ако се надявате да извъртите такъв номер на електронните - няма да стане.

Коментар

Първоначално публикуван от slavi888 Преглед на мнение
                              Нещо повече - има такива електронни електромери които ги управляват направо по електрическата мрежа. .........Не съм сигурен дали и къде точно има такива уреди и не ме интересува особенно, обаче знам че вече има разработени и се предлагат подобни електромери.........
                              Off
                              Имам нов (електронен) електромер. Отчитането по наследство от стария (механичен) електромер беше еднотарифно. Платих си за минаване на вдутарифно. Казаха: Готово, то се прави без да идваме на посещение.
                              А сега де?
                              Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
                              Вальо. О888 557Ч7Ч
                              Silverado 1.3 i

Коментар

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
                                Off
                                Имам нов (електронен) електромер. Отчитането по наследство от стария (механичен) електромер беше еднотарифно. Платих си за минаване на вдутарифно. Казаха: Готово, то се прави без да идваме на посещение.
                                А сега де?
                                Те така или иначе са ти го отчитали двутарифно, защото на тях им струва все едно, електронни еднотарифни електромери няма. Просто са престанали да събират числата.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X