Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Анкета за енергоспестяващо устройство

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Анкета за енергоспестяващо устройство

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение
    Измервам резултатите с ампер-клещи. Тесвал съм ги за точност на измерване върху крушки 25, 75 и 100 вата.
    С ампер-клещите измервам входящата фаза - от електромера. За целта на теста изключих първоначално всички бушони, за да съм сигурен, че измервам само това, което съм включил.

Първи тест
    Пуснах кухненския бушон
    Хладилник с отворена врата и включен компресор
    без уреда: 0.66 - 0.69
    с уреда: 0.48 - 0.52

Втори тест
    Пуснах бушона на алармата
    без: 0.72 - 0.76
    със: 0.52 - 0.56

Трети тест
    Пуснах още един бушон - лаптоп, аквариуми (5 помпи и 8 лум. пури)
    без: 1.58 - 1.62
    със: 1.37 - 1.45

Четвърти тест:
    Пуснах още един бушон - 2-та климатика, UPS, интернет модем и рутер
    без: 7.26 - 7.27
    със: 7.35 - 7.39
    след 10 минути като премина стартовия режим на климатиците:
    без: 3.10 - 3.12
    със: 3.28 - 3.30

Моят извод беше, че 2-та климатика вкъщи обезсмислят използването на уреда. Затова в момента се използва в жилище, в което няма климатици.
    Дотук добре. Сега кажи и за спестената енергия - по електромер, по ватметър или по друг прибор за измерване на енергия. После ще си говорим за амперклещи, измервания и косинус фи.
    Много скъпи климатици имаш. Инверторни.

Коментар

Колега,обясни какво всъщност прави това устройство,че ми стана много любопитно?И то на МОНОФАЗНА СХЕМА?!?
      Как намаля консумацията-спъва "тока" ли?Как?
      Има разни трифазни "зиг-заг" изпълнения с трансформатори,които правят същото,което прави един дросел да речем.Ама и там няма такава икономия,и струват едни пари.По спомен-->8-10 000 евро за 100KW мощност!
      Та за каква икономия се пише?Няма да е зле да научим.
      Количеството разум на планетата е постоянна величина,а населението непрекъснато се увеличава.

Коментар

Ами аз повече тестове не съм правил.
        Електромерът е заключен в общото табло на входа и трябва да искам ключа от домоуправителя, за да правя някакви тестове/замервания.
        Нямам ватметър, така че и в тази посока не мога да правя допълнителни тестове.
        Знанията ми за електричеството, не включват косинус фи (още по-малко котангенс ламбда) така че там нямам какво да коментирам. Ампер-клещите за мен са един добър прибор да видя консумацията. Все пак зависимостта между ватове, волтове и ампери е елементарна и сметката се прави лесно.

По принцип мога да взема уреда от при тъщата и да направим нов независим тест. На мен също ще ми е интересно да видя, дали съм измерил адекватно или не.

П.П. Климатиците бяха скъпи като ги купувах, но си струват парите.
        Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Първоначално публикуван от 4x2 Преглед на мнение
          Колега,обясни какво всъщност прави това устройство,че ми стана много любопитно?И то на МОНОФАЗНА СХЕМА?!?
          Как намаля консумацията-спъва "тока" ли?Как?
          Има разни трифазни "зиг-заг" изпълнения с трансформатори,които правят същото,което прави един дросел да речем.Ама и там няма такава икономия,и струват едни пари.По спомен-->8-10 000 евро за 100KW мощност!
          Та за каква икономия се пише?Няма да е зле да научим.
          Защо, колега, реши, че аз мога да обясня какво прави това устройство?
          Имам въпросното устройство и съм провел няколко теста с него - публикувал съм резултатите. Това е.
          Писали са 30% далавера, а измерената от мен е 12%.

Коментар

...Ампер-клещите за мен са един добър прибор да видя консумацията. Все пак зависимостта между ватове, волтове и ампери е елементарна и сметката се прави лесно...
            При постоянно напрежение е така. При променливото се намесва и дефазирането на тока спрямо напрежението в зависимост от вида на товара или както споменаха по-нагоре - косинус фи (cos φ).
            Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
              При постоянно напрежение е така. При променливото се намесва и дефазирането на тока спрямо напрежението в зависимост от вида на товара или както споменаха по-нагоре - косинус фи (cos φ).
              Аз продължавам да не разбирам от косинус фи. Общата ми култура намеква, че се опитваш да ми кажеш, че формулата: Мощност = Ток * Напрежение не важи при променливо-токовите мрежи.
              След проверка тук:
              Мощност
              отново се сбъсквам с непонятното за мен косинус фи, при това във формули, в които са намесени интеграли. Аз от тригонометрични функции може да разбирам, но интегралите ги отказах в момента, в който ми ги предложиха.

Имам устройството и ще намеря време да го предоставя да го тестваме.
              До колкото разбирам, ампер-клещите са ненадежден измервателен уред.
              Ако някой има необходимите уреди за тестване, както и желание и време, може да организираме по-смислен тест от моя.

Коментар

Аз продължавам да не разбирам от косинус фи. .

За да са коректни изводите за икономия, единствено правилно е да се види дали има промяна на това дето го отчита електромера в таблото.
                Защото той рабира от косинус Фи.

Коментар

Интегралът тук е проста работа. Тъй като токът и напрежението са променливи във времето, интегралът усреднява мощността за достатъчно време, като ползва мощност = ток по напрежение за достатъчно малки интервали от време, в които може да се приеме, че токът и напрежението са горе-долу постоянни. Което пък за синусоиден ток и синусоидно напрежение прави (средна мощност) (ефективен ток) по (ефективно напрежение) по косинус от (ъгъла на закъснение между тока и напрежението).

За активен товар (нагревател) ъгълът е 0 (токът и напрежението са строго пропорционални), косинус от него е 1 и важи най-простата формула.
                  За частично индуктивен товар (лампи с дросели, ел. мотори, прибори с трансформатор на входа) ъгълът е различен от 0 (токът закъснява), косинус от него е по-малък от 1.
                  За чисто индуктивен товар токът закъснява точно с 90 градуса от напрежението. Косинус от тези 90 градуса е кръгла нула. Ето такъв ток не представлява никаква мощност. Същото е и с капацитетите, само че там токът избързва пред напрежението с 90 градуса. Такъв вид товари част от времето консумират мощност, но пак толкова от времето връщат мощност в генератора. Електромерът няма нищо да отчете.
                  За товар със сложно поведение (инвертори, в частност на климатиците) токът изобщо не е синусоида и косинус от фи не може да се ползва, защото няма фи. Там си трябва интеграл. Електромерът знае да го смята, нямайте грижа.

С това приборче ти вкарваш в мрежата "капацитивен" ток. Той неутрализира частично "индуктивните" токове (които обикновено съществуват в мрежата). Упражнението е рядко безсмислено, защото индуктивните и капацитивните токове в битовите инсталации са малки, не представляват голям интерес и не се отчитат от електромерите. Малко са и уредите със значима индуктивна съставка в тока си. В промишлените ел. инсталации индуктивните токове често са значима част от натоварването на проводниците, поради което се вземат специални мерки за борба с тях. Там пък такова приборче би било смешно като мащаб. Тези мерки се вземат по настояване на електрическите компании (за да икономисат от проводници), а от гледна точка на промишления потребител представляват допълнителен разход (в никакъв случай икономия).

Коментар

Пропуснал съм анкетата, но ако можех бих гласувал с "не". Добре съм с материята и не мисля, че са нужни аргументи. Консумацията може да се понамали, но то е за сметка на свършената работа. Поздрави и нека опитите продължават!

Коментар

Знанията ми за електричеството, не включват косинус фи (още по-малко котангенс ламбда) така че там нямам какво да коментирам.
                      Няма проблеми при 1000 волта и 1000 ампера ток, консумираната мощност да е 1 ват.
                      "Измерването", което си направил е малко, като онзи виц за гаргите, часът, термометъра и вторника.

Коментар

Ха сега да видим кой е ходил на училище и кой е пушил в задният двор. Много бос трябва да си за да се хванеш на тая простотия. Цитат на колегата ittso:

Много хубави джаджи. Дано да напускат още модели, в други цветове, светлини, форми и за повече "киловати".
                        Може да ги направят и комбинирани - например с подобрител на картината на кабелната ТВ + звънец за входната врата с 3 мелодии.
                        LZ1ZAH

Коментар

Не нападайте човека! Искахте измерване и методиката му-имате я. Според мен ампер клещите са само за синусоидален ток.Това обърква узмерванията.

Коментар

Първоначално публикуван от valeri_at Преглед на мнение
                            Не нападайте човека! Искахте измерване и методиката му-имате я. Според мен ампер клещите са само за синусоидален ток.Това обърква узмерванията.
                            Амперклещи има всякакви, просто на него му трябва измерване на друга величина, не на ток.
                            Никой не го е нападнал - каза методиката, ние му посочихме грешките.

Коментар

За мен това е съчка, който иска да си харчи парите за глупости.
                              Който не, да ги харчи за саниране, дограми, подови/таванни изолации и прочее намаляващи енергоразхода джуджавки и пошибалки.

Коментар

Дайте го тоя перпетуум.
                                Имам на разположение (на село) електромер (от новите), едно радиаторче 2кВ и време. Мога да го включа за 24 часа със и без урУда.
                                Нямам методика за отчет на напрежението през периода на мерене но се осланям на здравите навици на хората от района да няма чувствителна разлика за дните през седмицата.
                                Поемам разходите за Еконт от цялата страна.
                                Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
                                Вальо. О888 557Ч7Ч
                                Silverado 1.3 i

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X