Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Трифазно захранване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Трифазно захранване

Аз да попитам, абсолютно ли е необходима синусоида, защото и с ШИМ-нати правоъгълни фази май пак ще стане ?
    Естествено с микропроконтролер - идеята да се прехвърли хардуера в софтуер е чудна

Коментар

Не. Но според теорията, колкото по-близо до синусоида, толкова по-малко грее. С честотата почват да се проявяват и разни стрикционни ефекти.

Коментар

Само да уточня. Така отместването при 400Hz от DAC-a до изхода се получи 14.8 градуса. Обаче за щастие много малко се влияе от компонентите и разлики до 30% почти не се отразяват (стигна 14.85 при промяна с 50% на един от кондензаторите на изходния филтър). Граничната честота на филтъра е достатъчно далече.
        Мисля че стана добре.

Забележете че няма кьорав кондензатор по "правия" път на сигнала от DAC-а до изхода. За това беше и цялата играчка.

До ден два ще си поиграя още малко с подробностите и ще постна АЧХ и ФЧХ. Ще гледам някак и да начертая процесора, барабар с всичките му джаджи, та да стане максимално ясно.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

373 имам LS. Специално ли искаш да са НСТ? Щом и без това ще има 5 В ...
          Като гледам - резисторите трябва да са сборки. За да не мърдат температурно. Ще търся.

Коментар

HCT е желателно да са. На LS-a изходите дават по-ниско напрежение при 1-ца, и по-високо при 0. Да речем 0.5-4.5V (сигурно не е точно толкова, забравил съм колко беше). HCT-то ще е по-близо зо 0 и 5V, и съответно грешката по-малка. Ще видя дали имам. Процесор трябва да имам. На HC/HCT серията и изходите са "по-корави", демек смучат/дават повече ток.

Ама ще сложим цокли на платката, и ако не вършат работа, ще вземем другите. Сигурно са левче и трите заедно. За процесора така или иначе ще трябва цокъл, за да мога да го вадя и програмирам като се наложи. Хубаво е да е цангов, стига да е на прилична цена. Ама ако е повече от 2лв. няма смисъл.

Изобщо според мен е добре всички интегралки да са на цокли. Случвало се е да си купя скапан операционник например. И като не е на цокъл се хващаш с две ръце за поялника.

Колко мърдат резисторите от температура? Не беше е ли някакви части на милион? Ако е под 0.1%, няма смисъл да са пакет. Ама ако намериш няма лошо. И да не струват чувал пари. От тока през тях няма да се нагряват, щото е мижав. SMD пакети има навсякъде. Принципно мога да ги налепя. Имам станция за горещ въздух и си е направо песен. Иначе с обикновен поялник е мъка неземна.

Дано остане време днес да донарисувам всичко останало...

Едит: 1% металослойни са достатъчни. мърдат с 50PPM/C. Ама ще мърдат всички заедно, и в една посока, така че ще сършат работа.
            Ето даташит: http://home.comet.bg/datasheets/Resi...ilm-UniOhm.pdf
            Струват 1 стотинка в Комет. Има 7.5к и 15к, които ще свършат работа за DAC-a. Има и всички други стойности, които ни трябват. Пак от същите.

По-важно е кондензаторите във филтрите да са някакви читави. И ще е хубаво да ги подберем еднакви за 3-те канала.

Едит 2: Най-важни са C4, C5 и C9. Не толкова като абсолютна стойност, колкото да са еднакви за 3-те канала. 2-5nF вършат работа, но да ги докараме поне до 5% толеранс. Разлика от 2.2 на 4.7nF мени фазовото закъснение от 6.8 на 14.7 градуса. Другите три не са толкова критични.
            5% от 14.7 е 0.73 градуса. Грешката явно зависи най-вече от тях.

Едит 3: Най-доброто, което намерих са WIMA FKP2 фолийни полипролипенови. 5% точност. Мърдат по даташит 200PPM/C. Демек разлика от -40 то 80 градуса = 2.4% Ако ги подберем достатъчно близки, ще свършат работа. струват 20-ина стотинки за тия капацитети. Пак в Комет ги има. Имаш ли с какво да ги мерим? Аз уж имам уредче специално за цапацитети и индукцивности, но не съм работил достатъчно с него, за да кажа каква му е точността.
            Последно редактирано от sparkybg; 20-02-08, 11:36.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

АЧХ:

ФЧХ:

Коментар

Колега,

Моите уважения за всичко сътворено дотук.

Все пак, и на мен ми се иска да се включа с още нЕкое съображение...

1. Относно MCU-то - смятам от леснодостъпните типове PIC-овете за по-подходящи (за тази цел). Не се славят с кой-знае какви ресурси, а и Майкрочипските бъгове в (включително в документацията) са всеизвестни, но, веднаж подкаран, PIC-ът е железен. Конкурентите му в това отношение са малко - повечето го превъзхождат във всичко друго, но имат по-ниска шумоустойчивост и никак не обичат ел. двигатели около себе си.
                А в този случай програмата е достатъчно семпла и би трябвало да се сътвори лесно за всякакъв контролер.

2. Не ми е ясно защо въобще трябва да се слага MCU в джип - все пак на всичките им се слагат кучета да ги хапят, и външни пъдари да ги смушкват като мръдне захранването, че да не заспят... Вярно, има специални серии за целта, ама...

Проблемът лесно се решава с твърд автомат. Варианти - много.

Ето един: осцилатор, след него брояч (с коефициент на броене, кратен на 3), след него - дешифратор, който управлява с изходите си директно три групи ключови транзистори, свързани със съответното отместване, които реализират съответно три аналогични резистивни ЦАП-а, вече директно на 36-те волта. Така получаваме пълен размах на напрежението още там. При достатъчен брой стъпки (което зависи само от коефициента на брояча - примерно 15) филтрите могат да бъдат доста прости, може би дори единнозвенно LC. Мощната част се получава, общо взето, "почти" повторител с високоомен вход. Усилването на стъпалото по напрежение компенсира само филтъра. При подходящо подбрано захранващо напрежение може и да няма нищо за компенсиране.
                Всичкото това има твърде ниска цена и не съдържа контролер, за който да се грижиш.

Пиша така малко наизуст, нищо не съм смятал и чертал, но и нямам време сега. Довечера - да. Ако намирате хляб в това, което предлагам - да го обсъдим.

Коментар

Еми начертай какво имаш в предвид, и ще видим.

С MCU-то гарантирано няма да има проблем. Достъпно е, евтино е, с много крака. Имам програматор. Схемата, дето съм начертал не е нищо сосбено. Софтуера е смешен. Един полупериод ще е с предостатъчно стъпки (над 100 със сигурност). Много по-гъвкаво е като решение, защото при нужда можеш да препрограмираш.
                  Дали PIC-овете са по-добри или не - въпрос на вкус и предпочитания. Цената е същата. Някои са доста по-бързи, но това в случая няма значение.

За рестартирането - въпрос на захранване. И проблем никакъв. Тия, които съм предложил са в индустриално изпълнение и работят от -40 до 85 градуса, и повярвай ми, изобщо не им пука какво има покрай тях, ако всичко е направено като хората.

Какъв е проблема и къде го виждаш? Цялото това ще струва като чаркове 12-15лв. Ще го подкарам за 2 минути гарантирано. Затова съм го и предложил.

Но съм готов да видим и твойто предложение и да го обсъдим.

Коментар

Цокли има, и винаги съм слагал, особено на експериментални платки.
                    Температурният дрейф на резисторите е поносим изобщо само ако са половин процентови. Останалото е от лукаваго. А сборките се произвеждат в едни условия, работят пак в еднакви, и така дрейфът на всички е пак еднакъв. Те затова ги и правят. Та всички канали да плуват еднакво, ако се размърдат.
                    Под капака на мотора през лятото става и повече от 100 градуса ... Така че кондензаторите трябва да се мислят. След много години страшни разправии, на времето бешо доказано че кюстендилските стават за военните и космоса, и имахме официално разрешение за използване. Те и сега летят, някои даже около Марс. Е, вярно че не работят, понеже Фобосите се загубиха, ама ...
                    Мда. Първоначалната ми идея беше общо взето това, което казва Илия. Но не съм и подозирал за разказаните програмни проблеми. Подозирах по-прости, а също - неизвестни. Затова се и оплаках. Явно не напразно

Коментар

Е то това може и в кабината да е. От него до силовата част само 3 коаксиални кабела. Или един, с 3 жила вътре. При 400Hz и изходно съпротивление от порядъка на 100-200 ома (колкото е на операционниците) мисля няма да има проблем. Така като гледам сигурно ще е с размери колкото 2 кутии цигари една до друга.

Ако искаш може и с нормални DAC-ове. Всичките резистори ще отпаднат, както и трите 373-ки. И процерора става по-малък. Изходната част - същата.

Да го надраскам ли? 8 битови DAC-ве струват по 2.50 единия, и ги има в наличност. Няма да казвам къде че стана банално.
                      Последно редактирано от sparkybg; 21-02-08, 13:10.

Коментар

Ти и сега можеш да минеш на по-малък процесор. Връзваш входовете на трите 373 на обща шина и пишеш данните в тях на три такта. За цялото управление ще са ти достатъчни 12 крака на процесора.
                        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Може. С цената на леко дефазиране. Ама пък можем да го предвидим в преизчислената таблица. Заровичках се в аналоговата част и забравих че си имат Chip select.

Значи процесора става 20-краков. Има от същата серия. Програмата - същата. Програматора ми ги поддържа и тях.

АТ89C2051 ще е достатъчен. 1.80лв.

Процесора+3-тe DAC-а ще излязат 9 лева барабар с ДДС-до.

Май това е оптималното. Само дето DAC-овете са SMT.

Ето:
                          Последно редактирано от sparkybg; 21-02-08, 14:38.

Коментар

Да, ама не. Тия DAC-ове са прекалено бавни за 400Hz.

Трябват си паралелни. TLC7528CN вършат работа. 2 броя.
                            Могат да се внесат от Farnell през Комет за 3-4 дена. Около 3-5 лева парчето.

Стефане, сигурно вече съвсем се омота.
                            С 20 пинов процесор и 2 от тиа DAC-ове ще стане перфектно. По-проста платка. Отпада проблема с резисторите. Програмирането е същото. Аналоговата част - също.

Та... както решиш.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                              Да, ама не. Тия DAC-ове са прекалено бавни за 400Hz...
                              Работата май отива на ШИМ. Няма ЦАПове, резистори и мощни крайни стъпала. Имаш контролер, драйвер за мосфетите и самите мосфети. Остава да се направи и някакъв сетп-ъп конвертор, за захранване на двигателя. Цялото силово управление е подобно на схемата която прикачам. Едниствено трябва да се сменят мосфет драйверите, заради по-висикото захранващо напрежение. За красота и против смущения, на изхода, може да се сложи и някакво елементарно филтърче.
                              Прикачени файлове
                              Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Според мен може да се направи с ПИК - 12 пина и 12 резистора.
                                За всяка фаза по 4 пина, на всеки пин - резистор със стойност два пъти по голяма от предходния му. Другия край на всички е общ и през резисторче към маса. Това ще даде възможност на изхода да имаме 16 различни напрежения в зависимост от логическите нива на 4-те пина, които пък бичат по таблица в програмата. Програмата ще е проста -, един цикъл чете от едномерен масив стойност и като стигне до края на масива почва да чете отзад напред. Масива е малък - 16 елемента. Един полупериод ще е разбит на 16 дискретни стойности на напрежението. Волтажите ще бъдат повдигнати над нулата, например макс 5 В , среда 2.5 В, мин 0 В, но после могат да се пипнат.
                                Това ми се струва най-евтиния и прост вариант. Един ПИК и 12 резистора. Е, без силовата част, само генератора.
                                Последно редактирано от solenoid; 21-02-08, 19:23.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X