Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Трифазно захранване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Трифазно захранване

Това за което говоря е онагледено в документа който съм прикачил, на страници 29 и 30. Според мен е по-елегантно като решение от варианта с ЦАП-ове и мощни крайни стъпала, на-малкото заради КПД и липса на каквито и да било аналогови стъпала. Единственото което липсва в схемата е степ-ъп конвертор от 12 на около 50 волта, но той е необходим и при схемата която ти предлагаш.
    По отношение на софтуерните решения съм пас, тъй като, като седна да пиша, пръстите ми се карат кой пръст кой бутон да натисне.
    Прикачени файлове
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Ей го и мойто на прима виста. "Клемите" отляво са изводите на процесор Atmel 89C55WD или друг подобен(продава се от www.comet.bg и струва около 2.50лв.). За всички Atmel-и от тая серия имам програматор. Мога да напиша програмата и да я вкарам вътре и да я подкараме. Операционниците са само буфери. На изхода им ще има синусоиди с амплитуда с около 5V p-p, с център около 2.5V. След тях ще трябва филтрация на високочестотните смущения и сваляне на центъра към 0V. Мисля си за 2 операционника които ще стигнат за серво+филтрация+докарване на амплитудата до около волт, колкото е стандартно входа на повечето усилватели в стандартно изпълнение, макар че може да се направи всичко. Ако се използват за крайни стъпала TDA7294, те си имат краче за отложен старт - тоест могат да се направят да се включат примерно след 1 секунда (предостатъчно, но при нужда може и повече), след като са минали преходните процеси при включването и сервото е сработило и докарало изхода до нужното ниво.

Ето и схема:
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Е тва беше. Избихте ми зъбите.
        Жироскопчето има само три извода. Звезда. Няма отводи за датчици от бобините.

Ами, ами. Хоризонтът е блок от три жироскопа. Всеки помни по една ос, топката която пилотът вижда да се премята се отклонява от сместа от трите сигнала. Това е само един, и най - прост. Може да му поръчаш да ти помни една посока. Например север, и тогава е компас. Няма и корекции, така че ако е на самолет е вярно един час. В това време Земята се е завъртяла под него недопустимо много. После трябва да се свери по ориентири или нещо друго, и още един час е компас. По идея до безкрайност, но грешката се натрупва. Такива прости са разрешени само на самолети с продължителност на полета до час.
        Ама може да го накараш да ти показва и директриса. Тогава не му пука от времето, копай си под джипа спокойно, то ще помни накъде отивате.

Коментар

Еми казвай кое си избираш, и да действаме. Ако има проблеми и по аналоговата част ще помагам. Ама няма нищо сложно мисля.

Най-добре да подкараме цифровата част първо, демек това, дето съм го начертал. Другото е проста филтрация и усилване. Серво трябва, за да няма фазово отместване, заради толерансите на елементите в различните канали, най-вече кондензаторите из филтрите. Като го видиш на платка ще ти се стори смешно просто.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

В това не се и съмнявам. И законът на Ом е очевиден.
            След като някой ти го каже))
            Не, наистика нямам критерий за избор. И всичкото дето го пуснахте да го прочета внимателно два пъти, ползата ще е само наужким, няма кво да се лъжем. Опитът си опит, и очевидно го имате вие а не аз.
            Да, видимо първо трябва да се кръстосат трите синусоиди, и после да се усилят. С което е по-малко разправията - с него. Най-важното е да държи честотата и фазовата разлика. Че синусоидата малко се мачка, или нещо друго - не е чак умирачка. На старите самолети има унформери. Там синусоидата е приблизителна - два трапеца един върху друг във всяка полувълна. Пак хубаво са се сетили и са го направили. То, тоя синус си беше проблем до преди няколко години едва ли не. По мое време за него още пишеха дипломни работи ...

Коментар

Еми виж сега, както и да си говорим, това със ШИМ-a е по-правилното. Ама винаги има едно НО . Със сигурност има подводни камъни. Ако съм правил подобно е лесно, защото все пак човек е подгорвен какво може да се сговни. Обаче не съм. Като програмиране както се вижда е по-сложно, което по принцим не ме плаши. Писал съм на асемблер доста големи и сложни неща. Обаче това конкретно със сигурност си има особеностите, и дори тонове теория да прочетеш и препрочетеш, това, дали реално си пипвал и преборвал нещо има огромно значение.

Всъщност съм сигурен че с малко или повече разправия и ШИМ-а ще подкараме, но ще стане бавно и с много разправии, преработки и програмиране. Освен това честотата е 400Hz, а малко такива са предвидени за това, и съответно ще има доста допълнителни проблеми за решаване. Най-лошото е че нямам достатъчно свободно време за всичката разправия. Иначе ме сърбят ръчичките и обичам да се човъркам с такива неща.

За това, дето съм предложил, неясноти поне на пръв поглед няма. Програмата вече работи в главата ми. Една преизчислена таблица със синусоидите, и 50-ина инструкции да я пращат към DAC-овете. Програмирането и подкарването на цифровата част не мисля че ще е проблем. Освен това имам програматори под ръка, така че всичко е налице. Имам осцилоскопи. 2 броя 4 канални. Тоест няма да се налага за всяка подробност да ти идвам на гости да се човъркаме, а до изхода на операционниците ще го докарам вкъщи. Единственото, което донякъде не съм изяснил в подробности е как да свалим средното ниво на синусоидите към 0V и да ги филтрираме примерно до около 2kHz, без това да се отрази на фазовите отмествания на 400Hz. Но с малко игра с PSPICE или подобно (имам го), все ще се измисли нещо в рамките на 2-3 дена.
              А после силовата част може и с ШИМ да я изпълним. Има усилватели клас D, което е същото. Има бол специализирани чипове за тоя клас, щото е модерно и енергоефективно (КПД до 95% докарват).
              Обаче нищо не пречи първоначално да се опита с нормални аудио клас AB усилватели. КПД-то ще е някъде към 40-50%, а това при нужната мощност след като развърти обороти ще означава 10-20 вата загуби, което мисля не е особен проблем. Имам и готови графични оригинали за платките на крайни стъпала с ТДА7294. Има си и в DataSheet-а на чипа, но са безсмислено големи. Мойте са 1/4 на тях. Един не голям радиатор ще намерим да ги закачим и трите.

Не е и скъпо. Демек и да изгърми нещо, джобовете не олекват. Което също е от значение. Захранване за в кола от 12V ще се мисли няхрая. В началото и просто трансформаторно ще върши работа. Мисля си че регулацията на изходното напрежение не е от особено значение. Крайните стъпала докарват така или иначе едно и също накрая. Само КПД-то се мени. PSRR-то на TDA7294 по памет е 40-60db.
              Последно редактирано от sparkybg; 15-02-08, 11:42.

Коментар

Моето предложение беше малко по-различно. На страницата към която съм дал линк има теория, схеми и сорсове. Компилира се някой от сорсовете, който изглежда подходящ за целта, програмира се контролера и се мери с осцилоскопа какво става. Ако върши работа - добре, ако не, се проверява дали с някакви корекции в сорса ще свърши работа и ако хептен не става, тогава да се почва от А и Б.
                Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Бе, това добре, ама аз нямам нищо от това. Осцилоскопите не са в сметката. Пък не мога да карам никого да си губи времето.

Коментар

Не бери грижа. Дай да видим ти до къде ще можеш да се справиш, за другото ще помогна. Аз го правя за кеф.

1. Ако имаш схемата на цифровата част (от мен) с даташитовете на всички документи, ще можеш ли да си направиш графичен оригинал, или и това ще е от мен?
                    2. По силовата част ще ти трябва ли помощ?
                    3. Платки имаш ли къде да ти направят?

Софтуера вече е написан. Седи си кротко и чака да го прехвърля от аналогов (в главата ми) в цифров вид. Без да си давам много зор ще го подкарам за най-много седмица. (трябват ми 2 часа, обаче кога точно ще намеря е въпроса).

Та, дай да разпределим кой-какво може да свърши, и ще ти кажа мога/немога и за колко време.

Пак ти казвам правя го за кеф. И понеже времето все не стига, рядко ми се отдава да завърша нещо както си му е реда. Ама това е щото съм сам. Като няколко човека човъркат едно и също, става по-добре обикновено (стига да не стане като оная с каруцата де ).

Коментар

Е, айде сега и плюнка ... Ще ги направя, къде ще ти губя времето и с това. Тия от 1 до 3. Някъде отсреща през булеварда има платкаджийница.
                      М ... От тия чипаве нямам нищо. Някви прецизионни резистори по половин процент имам. Не са пълна гама.

Коментар

ОК, тогава действаме.

Колко е допустимото размествне на фазите спрямо номиналните 120 градуса? Трябва ми за да знам какви да ги върша с филтрацията и сервото.

До тук съм докарал фазово закъснение на изхода около градус при 400Hz. От разликата в елементите (най-вече кондензаторите) слагам едни 20% разлика. От тук разминавка от номинала +/- 0.2 градуса.

Достатъчно ли е, или да мисля за намаляването му, и с колко?
                        Последно редактирано от sparkybg; 19-02-08, 12:46.

Коментар

Леле! Не, това е свръхточно.
                          Обектът е жироскоп, и значи особено силно инертен. И да искаш, с малко клатене на входа не може да промениш поведението му реално. 0,2 % е много малко колебание, и значи много висока точност за всякакви инертни обекти.
                          Хм. Ще говоря с началника на самолетаджиите. Харесва ли ти заглавие като "Малогабаритно прецизионно трифазно захранване за бордови прибори"?)

Коментар

Чакай да доизмъдря схемата. То не е сложно. Със сигурност все някой го е направил вече. Почти съм накрая.

Колкото по-голямо отклонение е допустимо, толкова съм по-свободен да режа по-ниско честотите. Все пак трябва да се вземат разни мерки срешу самовъзбуждане и всякакви такива.

Та... нещата са малко на кантар както винаги: По-ниска ниска честота на филтрите докарва по-голямо дефазиране, и заради разликата в елементите по-голяма грешка между каналите. Ама пък е по устойчиво на всякакви смущения и трудни товари. И по-лесно между другото. Ама пък и елементите не са скъпи и много, така че могат да се подбират.

Ще постна схема скоро, да видим как ще ти се види...

Коментар

Ето до какво стигнах. Само около процесора има още няколко неща: кварц + кондензатори + една дребна схе%u
                              Последно редактирано от sparkybg; 19-02-08, 16:43.

Коментар

Ето до какво стигнах. Само около процесора има още няколко неща: кварц + кондензатори + една дребна схема за отложен старт от 2-3 чарка. Трябва да погледна какво беше, но е просто.

В аналоговата част от ляво на дясно:
                                U4A - буфер, за да не влияе схемата по-натам върху резисторния DAC
                                U4B - буфер, необходим заради сервото.
                                U4C - интегратор с голяма константа. За да свалим нивото към нула.
                                R15, R16, C3, C4, U4D - филтър 12db/октава. От 2Khz нагоре. Да обере окончателно високочестотните смущения.
                                R18 и R19 взимат поравно волтаж от U4A и U4C Резултата е синусоида с намалена амплитуда, приведена към ниво нула.
                                R17 - заради кондензатора на интегратора. От него може да се регулира и амплитудата на изходния сигнал.
                                C1 - леко филтрира всякакви високочестотни боклуци. Най-вече против самовъзбуждане и осцилации
                                C2 - кондензатор за интегратора. Желателно е да не е електролитен, или ако е, да се добави успореден 100n неелектролитен.
                                Групите резистори на DAC-а съм ги сложил пакетни за по прегледно. Едва ли ще се намерят точно такива. Затова ще се наложи да ги правим с обикновени. Мощността не е важна. Поне с точност 1% трябва да ги докараме (както и всички други резистори).
                                Пакетните резистори на изходите от процесора ги има в Комет (www.comet.bg) и тяхната точност и стойност не е от значение - ще станат всички 2к-5к.
                                Максимално близо до всеки чип трябва да има филтърни кондензатори. Мисля най-добре ще е малки електролити (да речем 10uF, байпаснати със 100nF неелектролитни. Това е защото цифровата и аналоговата част ще имат общо захранване и маса, а цифровите неща шумят ужасно.

И четирите операционника са в едни корпус. Не е важно точно какъв модел ще бъдат, стига входовете да са с полеви транзистори. Тия, които съм написал са евтини и ги има навсякъде.

Захранването на операционниците е +/- 7-15V. Консумацията е ниска. Вероятно ще свърши работа просто кондензаторно импулсно захранване от няколко чарка, правещо +/-12V от автомобилните +12V. За процесора и трите логически чипа трабва +5V. С един линеен стабилизатор, добре филтрирано, ще свърши работа.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X